Muhabbit

1inch Nedir? Özellikleri Nelerdir?

1inch, kripto para birimlerinin en iyi fiyatlarını toplayan bir DEX’tir.

1inch

1inch

1inch, DEX’lerdeki (merkezi olmayan borsalar) en iyi kripto para birimi fiyatlarını toplayan ve merkezi olmayan bir borsadır. Platform, Aralık 2020’de yönetişim “token”ı 1INCH‘i piyasaya sürmüştür.

Merkezi olmayan borsalar, üçüncü bir tarafın yönetimi altında olmayan kripto para borsalarıdır.

Temelde, merkezi olmayan borsalarda, emir defteri, fonlar ve kararlar tamamen merkeziyetsiz bir şekilde işler.

Merkezi olmayan borsalarda bütün yatırımcılar ticaret yapabilir. Merkezi olmayan borsalarda, yatırımcıların cüzdanlarını platforma bağlamaları yeterlidir, fonlar ve kişisel bilgiler yatırımcının elindedir.

Uniswap, SushiSwap ve PancakeSwap en çok popüler merkezi olmayan borsalar olarak bilinse de, merkezi olmayan borsalar bunlarla sınırlı değildir.

Ancak, bu merkezi olmayan borsaların her biri nispeten yeni ve farklı şekillerde geliştirilmiştir.

Bu yenilikler ve farklılıklar da kripto para birimlerinin farklı fiyatlarla satılmasına neden olur.

Örneğin, Ethereum blok zincirinde geliştirilen SushiSwap ve Uniswap’ta herhangi bir “token”ın fiyatı birbirinden farklı olabilir. Bu tür fiyat farklılıkları da genellikle yatırımcılar için arbitraj fırsatı oluşturur.

İşlem yapmak isteyen yatırımcılar için en iyi fiyatı sunan merkezi olmayan borsayı bulmak zor ve zahmetli olabiliyor.

Bu zorlu ve zahmetli süreci deneyimlemek istemeyen yatırımcılar için de 1inch eşsiz bir deneyim sunuyor. 1inch, merkezi olmayan borsalardaki en iyi kripto para birimi fiyatlarını kendi platformunda topluyor.

1inch Nedir?

1inch, 2019 yılında ETHNewYork’un hackathon’u sırasında Sergej Kunz ve Anton Bukov tarafından geliştirilmiştir.

1inch’in ekosisteminde NEAR, Enjin, MetaMask, crypto.com gibi sayısız ortak bulunuyor. Ayrıca, Alameda Research, Binance Labs, Libertus Capital ve Pantera 1inch’in “stakeholder”ları olarak öne çıkıyor.

1inch, merkezi olmayan borsa toplayıcısıdır. Merkezi olmayan borsa toplayıcısı terimi, en iyi fiyatların 1inch platformunda toplandığı anlamına gelir.

Platform, slipaji en aza indirmek ve kullanıcılarına en iyi fiyatı sunmak için çok sayıda merkezi olmayan borsayı birbirine bağlar.

1inch, farklı protokolleri kullanarak ve doğrulamalar gerçekleştirerek en iyi fiyatları sunan merkezi olmayan bir borsadır. 1inch, kullanıcılarını saldırılara karşı koruyan ve likidite sağlayıcılarına verimlilik sunan yeni nesil AMM’dir (otomatik piyasa yapıcı).

1inch, platformundaki kullanıcılarına DeFi’daki en yenilikçi limit emrini sağlar. Kullanıcılar, bu yenilikçi limit emri sayesinde ticaret yapabilir, borç verme protokollerine para yatırabilir ve farklı likidite havuzları arasında kripto varlıklarını taşıyabilir.

Haziran 2021 itibarıyla 1inch, kullanıcılara Ethereum blok zincirinde 50, Binance Smart Chain’de 20 ve Polygon Network’te de 8’den fazla likidite kaynağına erişim sağlıyor. Bu merkezi olmayan borsalar arasında Uniswap, 0x, Balancer gibi protokoller yer alıyor.

1inch Nasıl Çalışır?

Merkezi olmayan bir borsada Ethereum ile Wrapped Bitcoin (WBTC) satın almak istediğinizi varsayalım. Bu satın alma işlemi için farklı merkezi olmayan borsaları kontrol ettiğinizde fiyatların farklı olduğunu göreceksiniz.

1inch’in algoritmik yapısı, bu ticareti kolaylaştırmak için farklı merkeziyetsiz borsaları kullanarak en iyi fiyat seçeneğini kullanıcılarına sunar.

Örneğin, bu ticareti gerçekleştirmenin en ucuz yolu, WBTC ve ETH çiftinde işlem yapmadan önce farklı protokoller arasında farklı “token”ları swap etmeyi ya da direkt olarak WBTC ve ETH çiftinde işlem yapmayı içerebilir. Bu işlemlerin kullanıcılar için anlamı, WBTC’yi daha iyi bir fiyata satın alabileceğidir.

1inch’te ETH/WBTC çifti için en iyi fiyatlar

1inch Nasıl Kullanılır?

1inch’te işlem yapmak isteyen kullanıcıların öncelikle cüzdanlarını platforma bağlamaları gereklidir. 1inch, kullanıcılarına birden fazla ağ ve cüzdan seçeneği sunar.

1inch’te destekelen ağ ve cüzdanlar

Biz, bu içeriğimiz için ETH’yi WBTC ile swap etmek istiyoruz. Bu nedenle “Pay” bölümünde ETH’yi ve “Receive” bölümünde WBTC’yi seçiyoruz.

1inch’te swap

Swap işlemini gerçekleştirmek için cüzdanınızda ağ ücretini karşılayacak kadar ETH olmasına da dikkat ediniz, eğer swap işlemi için cüzdanınızda yeterli miktarda ETH yoksa, öncelikle cüzdanınıza bir miktar ETH gönderiniz.

Cüzdanımızda yeterli miktarda ETH olduğu için biz bu adımda “SWAP Token” butonuna tıklıyoruz.

İşlemimizin ayrıntılarını gözden geçirdikten sonra son olarak “Confirm Swap” butonuna tıklıyoruz ve açılan pencerede cüzdanımızdaki işlemleri onaylıyoruz. 1inch’te swap işlemi yapmak işte bu kadar kolay!

1INCH Token Nedir? Nereden Satın Alınır?

1inch, Aralık 2020’de yerel kripto para birimi olan 1INCH “token”ını piyasaya sürmüştür. 1INCH bir yönetişim “token”ıdır.

Ayrıca platform, 2020’nin sonunda yerel kripto para biriminin piyasaya sürülmesini kutlamak için kullanıcı için özel airdrop düzenlemişti. 24 Aralık 2020’den önce platformda işlem yapan kullanıcılar bu “airdrop”tan yararlanmıştı.

Şu anda kullanıcılar platforma likidite sağlayarak da 1INCH “token”ı kazanma şansına sahip. 1INCH “token”ı kazanmanın en basit yolu, 1inch platformuna likidite sağlamaktır.

CoinMarketCap verilerine göre 1INCH’in toplam arzı 1.5 milyardır ve şu anda dolaşımdaki arz yaklaşık 180.4 milyondur.

1INCH token grafiği

Bu içeriğimizi yazdığımız sırada 1INCH, merkezi ve merkezi olmayan borsalarda $3,20 fiyatıyla işlem görüyor. Son 24 saatlik işlem hacmi yaklaşık $400 milyon olan 1INCH “token”ının piyasa değeri ise yaklaşık $580 milyon.

1INCH’in ATL’si (tüm zamanların en düşük değeri) $0,49 ve ATH’si (tüm zamanların en yüksek değeri) $7,78 olarak öne çıkıyor.

1INCH, stablecoin paritesinde OKEx, Huobi, FTX, Binance gibi merkezi borsalarda işlem görürken, WETH paritesinde Uniswap ve SushiSwap‘ta, WBNB paritesinde de PancakeSwap gibi merkezi olmayan borsalarda işlem görüyor.

Siz de fiyat karşılaştırması ve en iyi fiyatı bulmak için 1inch’i kullanıyor musunuz?

Daha fazla Nedir kategorisindeki içeriklerimiz için: Nedir?

Daha fazla DeFi haberleri için: DeFi Haberleri

Telegram kanalımıza katılın.

Son Yazılar

Exit mobile version