Muhabbit

2017’den Beri Beklenen Polkadot Aktive Edildi!

Dün akşam saatlerinde Web3 Foundation tarafından yapılan duyuru ile birlikte Polkadot ağının aktive edildiği duyuruldu.

polkadot

Polkadot ağı artık aktif.

Dün akşam saatlerinde Web3 Foundation tarafından yapılan duyuru ile birlikte Polkadot ağının aktive edildiği duyuruldu.

Belirli bir süre için ağın tüm kontrolü Web3 Foundation tarafından sağlanacak. Ağdaki doğrulayıcıların ve blok doğrulama işlemlerinin her biri Web3 Foundation tarafından gerçekleştirilecek.

Polkadot yatırımcıları ise artık cüzdanlarına erişebiliyor. Erişim ile birlikte doğrulayıcı (node) olmak istiyorlar ise bu talebi oluştuma imkanına sahip olan kullanıcılar, sahip oldukları DOT tokenleri ağ üzerinde şimdilik transfer edemiyorlar. Yani ağ aktive edilmiş olmasına rağmen halen tam anlamıyla çalışıyor denemez.

Web3 Foundation Sorun İstemiyor

Web3 Foundation tarafından ilk aktivasyon ile kontrolün kendisi tarafından sağlanacağı yol haritasında belirtilmişti. Ağın sorunsuz bir şekilde çalıştığından emin olunduktan sonra Web3 Foundation, kontrolü tamamen kullanıcılara bırakacak.

Konu ile ilgili olarak Web3 Foundation Kurucusu Peter Czaban Şunları söylüyor;

Polkadot “whitepaper”ını yaklaşık 3 yıl önce yayınladık. O günden bugüne Polkadot ağını en iyi şekilde geliştirdik. Polkadot için geliştirdiğimiz açık yönetişim ağı sayesinde ağın, diğer blockchain ağlarında çok daha hızlı gelişeceğinden ve büyüyeceğinden eminiz.

Nasıl Başladı

Polkadot hikayesi 2016 yılında Ethereum kurucularından Gavin Wood ile başlamıştı. 2017’de Web3 Foundation tarafından gerçekleştirilen token satışı ile birlikte 5 milyon DOT 144 milyon $ satılmıştı. 2019 yılında yeni bir satış daha yapılmış ve 500,000 DOT daha ağ üzerinde üretilmişti.

Wall Street’e göre aktivasyon gerçekleşmemesine rağmen ağın değeri 2019 yılında neredeyse 1.2 milyar $ değerindeydi.

Kısacası DOT yatırımcıları uzun zamandır Polkadot ağını beklemekte. Önümüzdeki aylarda yapılacak yeni oylama ile birlikte DOT transferleri de ağ üzerinde aktive edilecek. Geçtiğimiz dönemde ise ağ aktivasyonunun gecikmesi sebebiyle DOT sahipleri gizlice ellerindeki DOT tokenleri daha düşük fiyatlara elden çıkarmaya başlamıştı. Bu durum ise DOT için daha piyasaya çıkmadan ikincil bir marketin orataya çıkmasına yol açmıştı. Benzer bir ikincil satış Telegram’ın Token GRAM için de gerçekleşmişti.

Yeni Teklif

Birkaç hafta önce ise Web3 Foundation tarafından yeni bir öneri ortaya atılmış ve ağ üzerindeki DOT miktarını 100 kat artırılması önerilmişti. Topluluk içinde büyük tartışma yaratan bu karar Polkadot topluluğu tarafından kabul edilmişti.

Teklif kabul edilmesine rağmen, Web3 Foundation ağın aktivasyonu sonrasında konu ile ilgili yeni bir çalışma yapacağını duyurdu.

Son Yazılar

Exit mobile version