Huobi Bitcoin Son Fiyatı
BTC $64735.88
-5.63%
Huobi Ethereum Son Fiyatı
ETH $3351.67
-7.77%
Huobi Avalanche Son Fiyatı
AVAX $56.69
-7.23%
BNB Token Son Fiyatı
BNB $526.5
-9.68%
Binance Kayıt Ol

Muhabbit

Evet yanlış duymadınız bu da oldu!
Geçtiğimiz günlerde helikopter kazasında hayatını kaybeden efsanevi basketbol oyuncusu Kobe Bryant, hackerlara malzeme oldu.
Microsoft Security Intelligence’ın sosyal medya hesabında attığı paylaşımda hackerların, efsanevi NBA oyuncusunun duvar kağıtlarına şüpheli bir html kodu yerleştirdiğini ve bu şekilde cryptojacking yaptıklarını paylaştı.

Cryptojacking, siber suçluların başka bilgisayardan işlem gücü çalarak kripto para madenciliği yapmasına olanak veren bir uygulamadır.

Geçtiğimiz hafta Kobe Bryant ve 13 yaşındaki kızının da aralarında bulunduğu 7 kişi bir helikopter kazasında hayatını kaybetmişti. Olaydan sonra birçok spekülasyon ortaya atılmış ve konuşulmuştu. Ancak kimse siber suçluların da bu durumdan yararlanmaya çalışacağını öngörememişti.

Durumun etikliği tartışılır ancak Kobe Bryant’ın anısına internetten duvar kağıdı bakıp bilgisayarına indiren her insan siber suçluların kurbanı oldu.

Microsoft ekibi çok zaman geçmeden duruma müdahale edip kötü niyetli html kodunu (Trojan:HTMAL/Brocoiner.N!lib) bulup Defender Virüs Koruması ile etkisiz hâle getirdiler.

Bryant’ın ölümü sosyal medyada büyük bir etki bıraktı ve TRON’un CEO’su Justin Sun dahil birçok kişi üzüntüsünü dile getirdi. Bryant’ın kripto parayla ve özellikle TRON ile yakın bir ilişki hâlinde olduğu biliniyordu.

Geçtiğimiz sene düzenlenen nİTROn konferansında Kobe Bryant ile blockchain teknolojisinin geleceği hakkında konuşan Justin Sun’ın bu yılki nİTROn’u Kobe Bryant anısına yapacağını duyurdu.
Kimileri bunu fırsatçılık olarak görse de kimileri de

Ethereum geliştiricilerinden Virgil Griffith, Kuzey Kore’ye giderek bir kripto para konferansına katıldığı için yaptırım ihlali ile suçlanmıştı. Perşembe günü New York Güney Bölgesi mahkemesinde duruşması başladı.

Griffith, 2019 Nisanında Kuzey Kore’deki kripto para konferansına katılmak için ABD’den izin istedi ancak izin alamadı. O da çareyi Çin üzerinden Kuzey Kore’ye geçmekte buldu. Bunun üzerine ABD “Kuzey Kore’ye blockchain ve kripto para teknolojileri hakkında bilgi verdiğini ve bu bilgilerin yaptırımlardan kaçınmak veya para aklamak için kullanılabileceğinin konuşulduğu tartışmalara katıldığı” iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Aşağı Manhattan’daki duruşma sırasında Griffith’in avukatı Brain Klein, hükümetin o konferansın diğer katılımcılarıyla irtibata geçip geçmediğini sordu. Avukat, diğer katılımcıların tanıklıklarının müvekkilini temize çıkarmaya yardımcı olacağını düşünüyor.
Klein kendisine son gelişmeler hakkındaki fikri sorulduğunda “yorum yok” cevabını verdi.

Singapur’da yaşayan Griffith, 28 Kasım’da Los Angeles Hava limanına indiğinde tutuklandı. New York Times’ a göre, hükümetin suçlamalarının sebebi basitti. Bu da, Trump’ın terör örgütlerinin kripto para birimleri ile yasadışı faaliyetleri finanse etme potansiyelini dile getirmesiydi.

2020 Ocak 9’da suçlanması ve ardından kefaletle bırakıldığı bildirilen Griffith’e kripto para topluluğunun desteği bölünmüş durumda. Bir kısım Virgil’in kötü emellerin gerçekleştirilmesi için yardım sağladığını düşünmezken Ethereum vakfı kurucusu Vitalik Buterin açık kaynaklı yazılımlar hakkında kamuya açık bilgilere dayanarak bir sunum yaptığının altını çizdi.

Hüküm giymesi hâlinde, bir zamanlar kendisini “interneti daha iyi ve ilginç bir hâle getirmek isteyen yıkıcı bir teknoloji uzmanı” olarak tanımlayan Griffith, 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

Çin hükümeti, salgın nedeniyle Yeni Yıl tatillerini uzatma kararı verdiği için birçok sektör sekteye uğradı. Bunlardan biri de kargo şirketleri oldu. MicroBT, Bitmain ve Canaan gibi kripto para madenciliği şirketleri Çin yeni yıl tatilinin uzatılması sebebiyle uygulamaya özel tümleşik devrelerin (ASIC) teslimatında gecikme yaşanacağını müşterilerine bildirdi.

MicroBT, WeChat üzerinden Çin yeni yılı tatilini 9 Şubata kadar bir haftalık uzatma kararı nedeniyle teslimat yapamayacaklarını açıkladı;

“Üretim, teslimat, satış sonrası müşteri hizmetleri ve tabii ki belge ve diğer kargoların gönderimi veya alımı gecikecektir.”

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO), Çin’den tüm dünyaya yayılım gösteren corona virüsü sebebiyle “Uluslararası kamu sağlığı acil durumu” ilan etti. Bunun sebebinin Çin’deki değil diğer ülkelerdeki durumun kötüleşmesi olduğu aktarıldı.

Daha önce Corona virüsünün Bitcoin üzerindeki muhtemel etkilerinden bahsetmiştik. Ancak işin kripto para madenciliğini etkilemesi yeni bir durum olmakla beraber ilerleyen günlerde gerek kripto para dünyasında gerekse sosyal hayatta virüsün etkilerini hissetmeye devam edeceğiz.

Bugün blockchain teknolojisi ile ünlü, lider kripto para borsası Bittrex, soğuk cüzdanlarda kripto para depolama sisteminin güvenliğini sağlamak için yeni bir dijital varlık sigortası aldığını müjdeledi.

Bittrex, sigorta komisyonculuğu ve risk danışmanlığı yapan dünya lideri Marsh ile yakından ilişkiler içerisindeydi. Şimdi ise Arch syndicate 2012 kapsamına giren ve şirketlere özel olarak sigorta hizmeti sunan Londra’lı sigorta şirketi Lloyd’s ile çalışmaya başladığını duyurdu.

Daha önce 2018 Ağustosunun sonlarında kripto para saklama hizmeti veren Kingdom Trust ile ve daha sonra 2019 Nisanında Coinbase ile çalışan Lloyd’s şimdi de Bittrex’in soğuk cüzdanlarını sigortalayacak.

300 Milyon Dolarlık Sigorta Hizmeti

Lloyd’s, Bittrex’in soğuk cüzdanda tuttuğu kripto paraların çalınmasına veya sistem hatasına karşı 300 milyon dolarlık bir dijital varlık sigortası oluşturacak.

Kripto para piyasasının doğuşundan beri birçok borsa ya sistem hatası ya da siber saldırılardan ötürü kullanıcılarına kayıp yaşattı. Sektörde iflasını veren örnekler bile mevcut. Bittrex 300 milyon dolarlık bu özel sigortasıyla kripto para dünyasının en büyük sigorta anlaşmalarından birini yaptı. Bu anlaşmayla aslında kullanıcılarının ve borsanın güvenliğini ne kadar önemsediğini gösteriyor da diyebiliriz.

Bittrex CEO’su Bill Shihara;

“Bittrex olarak müşterilerimizin güvenliği bizim için her zaman bir adım önde, bu sigorta da bunun bir göstergesi.”

Marsh’ın Dijital Varlık Risk Transferi (DART) ekibinin lideri Sarah Downey;

“Sigorta, blockchain teknolojisi ve dijital varlıklarla çalışanlar da dahil olmak üzere kurumsal olsun olmasın bir işletmenin büyümesinde ve gelişmesinde kritik bir rol oynamaktadır.”

Organizasyonlar ve etkinlikler için bilet satışı yapan şirketlere blockchain tabanlı bir biletleme çözümü sunan GET Protocol yeni anlaşmasını duyurdu.

Yıllardır Hollanda’da faaliyet veren ve belirli bir tanınmışlığa ulaşan GET Protocol şimdi de gözünü Güney Kore pazarına dikti.

Jung Won-Kwan (정원관), Güney Kore çapında eğlence sektöründe adından saygıyla söz edilen K-Pop kültürünün ikonik bir yıldız. Özellikle K-Pop’un ilk grubu olarak geçen SoBangCha (Firetruck/İtfaiye) grubunun 3 ana üyesinden biri.

k pop bitcoin - K-Pop Da Blockchain Teknolojisini Seçti!
İlk K-Pop grubu olarak kabul gören SoBangCha

“1987’de Güney Kore’de yaşayan her bir genç kızın kalbini çalıyorduk.” diyerek eski günlerini yad eden Jung Won-Kwan, eğlence endüstrisinden elini eteğini çekmemiştir. Yıllar içinde farklı bir odak noktasıyla devam eden Jung Won-Kwan, 20 milyondan fazla kullanıcısıyla Kore’nin en büyük müzik yayınları hizmeti sunan “Bugs Music”‘in CEO’suydu.

Şu anda Güney Kore’deki sanatçı ve aktörlerin castingi, festivalleri ve müzikallerin yönetimini üstlenen eğlence sektörü şirketlerinde uzman danışmanlığını yapıyor. Buna ek olarak birkaç K-Pop ödüllerinin üyeliğini yapıyor.

Jung Won-Kwan, GET Protocol Ekibinde!

Get Protocol, yeni danışmanıyla beraber yakında Güney Kore’de başlayacak olan blockchain tabanlı biletleme sistemini dört gözle bekliyor.

GET Protocol’ün CEO’su Maarten Bloemers;

“Bana üç yıl önce GET Protocol’ü Güney Kore’ye getireceğimizi söyleseydiniz, hayatta inanmazdım! Ancak işte buradayız. Burada olmaktan mutluyuz!”

“Jung Beyin de aramıza katılması ile daha önce hayal etmeyi geçin hayal etmeye cesaret bile edemeyeceğim kapılar açıldı. Ve daha çok yeniyiz!”

GET Protocol’ün bu yeni macerasıyla dünya devi olma konusundaki misyonumuza bir adım daha yaklaştığımız için çok heyecanlıyım”

Güney Kore Pazarında GET Protocol

Kore Pazarının GET protocol için çok umut verici olduğu aşikâr. Çünkü sistem tıpkı Hollanda’da ki gibi uzun zamandır var ve tıkırında işliyor.

İki ülke de benzer bir siyaset anlayışına sahip. Sahtekarlığa katiyen farklılar ve adil bilet sistemine inanıyorlar. Aralarındaki tek fark Güney Kore’nin yaklaşık 9 kat daha fazla nüfusunun olması denilebilir.

28 Ocaktaki ani yükselişinden sonra 9.000 dolar eşiğini geçen Bitcoin (BTC), bundan sonraki gidişatı açısından analistleri iki kutba ayırdı.
Analistlerin bir kısmı bu noktadan sonra fiyatının yükselmeye devam edeceğini umut ediyor. Büyük bir kısmı da tepe noktasına geldiği anda dibi görebileceğini düşünüyor.

Ünlü kripto para yatırımcısı Eric Choe ya da diğer bir bilinen adıyla Mr.Swing Trade, Bitcoin’in 12.000 dolara kadar yükseleceğini öngörenlerden.

Elliot dalgalarına dayanan analizinde Bitcoin’in kısa vadede tahmini tepe noktası olan 12.500 dolar civarına geleceğini sosyal medya hesabı üzerinden takipçileriyle paylaştı.

https://twitter.com/CryptoChoe/status/1222660157504573441?s=20

Bir başka kripto para yatırımcısı olan Bitcoin Macro da sosyal medya hesabında görüşlerini paylaştı. Henüz dibi görmemiş olabileceklerini Bitcoin’in belki de 1.000 dolara kadar düşebileceğini söyledi. Belki XRP’n 589 dolara pumplanacağını belki de tek boynuzlu atların gerçek olduğunu ancak gerçekçilikten yana bir yatırımcı olarak aylardır gerçeğin apaçık ortada olduğunu yazdı.
Son olarak da; “Düşündüğünüze değil, gördüğünüze yatırım yapın!” dedi.

https://twitter.com/BTC_Macro/status/1222624443391889408?s=20

Bir başka ünlü kripto para yatırımcısı CryptoWolf ise 2011 yılından günümüze Bitcoin’in fiyat grafiğini paylaştı. Takipçilerinin isteğiyle yaptığı bu grafikte piyasanın yıllar içerisindeki değişimine dikkat çekti.

Daha önceki haberimizde BitMEX’in CEO’su Arthur Hayes’in de Bitcoin’in dibe vuracağına dair tahminleri olduğundan bahsetmiştik.

Dünyanın birçok yerinde birçok yatırımcı için, Bitcoin’in 9.000 doları geçtikten sonra izleyeceği gidişat merak konusu hâlinde. İlerleyen günlerde tepeye vurup dibi boylayacak mı hep beraber göreceğiz.

Siz de tahminlerinizi konuşmak, tartışmak haberlerimizden anında haberdar olmak istiyorsanız Telegram üzerinden bize katılabilirsiniz!

İsviçre’ de 5.400 nüfusa sahip bir kayak merkezi olan Zermatt, Bloomberg’ de çıkan habere göre kripto para birimi Bitcoin’in artık vergi ve diğer hükümet hizmetlerini ödemek için kullanılabileceğine karar verdi.

Zermatt Belediye Başkanı Romy Biner-Hauser, şehir sakinlerinin artık Bitcoin kullanarak çeşitli geleneksel hükümet hizmetleri için ödeme yapabileceğini doğruladı. Aracı kurum Bitcoin Suisse, popüler dijital para birimi Bitcoin’ i İsviçre frangına dönüştüren bir tablet bilgisayar aracılığıyla ödemeleri kabul ediyor ve daha sonra fonları şehir yönetimine aktarıyor.

Biner-Hauser, Zermatt’ın Bitcoin kabul etme planının, 2016 yılında Bitcoin kabul etmeye başlayan “kripto vadi” olarak da bilinen Zug kantonu (İsviçre’de konfederasyonu oluşturan devletlerden her biri) adlı başka bir İsviçre kantonunu izleyerek oluştuğunu açıkladı. Biner-Hauser, kaç tane Bitcoin işleminin gerçekleştiğini merak ettiğini de sözlerine ekledi.

Herkes kripto para birimleri ve blockchainler hakkında konuşuyor ve buna rağmen hala bu piyasada değilseniz, bu çok da akıllıca değil.

Mayor of Zermatt,Biner-Hauser

Bitcoin’ in Yasadışı İşler İçin Kullanılması Yaygınlaştı

Bitcoin daha yaygın hale geldikçe, geleneksel olmayan para biriminin yasadışı işler için kullanılmasıyla ilgili endişeler devam etmektedir.New York Times bu hafta Bitcoin fiyatlarının ve ticaretinin daha düşük olduğunu, ancak yasadışı kripto para biriminin kullanımının tüm zamanların en yüksek seviyesinde olduğunu bildirdi.

Bitcoin ayrıca fidye yazılımı siber saldırılarındaki son artışın kritik bir parçası olmuştur. Bir blockchain analitik şirketi ve hükümet danışmanı olan Chainanalysis, “dark web” de uyuşturucu satışlarının özellikle yüksek olduğunu belirtti. Chainanalysis ,Ocak 2019 ile Mart 2019 arasında yüzde 60 yükseldiğini ve toplamda 601 milyon dolara yükseldiğini söyledi.
Chainanalysis, tüm Bitcoin işlemlerinin yüzde biri suç niteliği taşıdığını ve 2018’den bu yana bu oranın neredeyse iki katına çıktığını da belirtti. Chainanalysis ‘in yeni Kripto Suç Raporu, suç faaliyetlerinin fiyat dalgalanmalarını nasıl abzorbe ettiği hakkında ayrıntılı bilgi sunmaktadır. Bununla birlikte, fidye yazılımı, vergi kaçakçılığı ve kara para aklama verileri, ilgili verilerin izlenmesindeki zorluk nedeniyle daha az göz ardı edilmektedir.

24 Ocakta Yunanistan’dan Fransa’ya iadesi gerçekleştirilen ve aynı gün içerisinde hastaneye kaldırılan Vinnik’in sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi. Henüz taburcu olmayan Vinnik’in soruşturmasına başlanacağı aktarıldı.

Dava Süresince Fransa’da

Tutukluluğundan beri davanın nerede görüleceği veya iadesi konusunda diplomatik bir krize neden olmuştu. 2018 Temmuzundan beri nereye iade edileceği muamma olan Vinnik, geçtiğimiz günlerde Yunanistan’dan Fransa’ya iade edilmişti.

ALınan bilgilere göre, dava süresince Fransa’da kalacağı belirlenen Vinnik, davanın bitmesiyle önce Yunanistan’a sonra da ABD’e gönderilecek.

Tutuklanmasından itibaren suçsuzluğunu savunan Vinnik’in son dönemde tutukluluğunu protesto etmek amacıyla 40 günlük bir açlık grevi yaptığı biliniyor.

Ne İle Suçlanıyor?

Vinnik’in suçlamaları, ilk olarak ABD’de kripto para borsası Mt.Gox’a düzenlenen siber saldırı ile gündeme gelmişti. Saldırının arkasında olduğu veya bir şekilde hacker grup ile iş birliği içinde olduğu şüphesiyle suçlanmıştı. Sonrasında kara para aklama, gasp, komplo ve birçok suçlamayla karşı karşıya kaldı.

Alexander Vinnik’in avukatlarından biri olan ve Vinnik’in hastanede olduğunu kamuoyuna duyuran Zoi Konstantopoulou;

“Alexander’ın tek suçu insanları ekonomik özgürlüğe taşıyacak bir teknoloji hakkında olağanüstü bir bilgi birikimine sahip bir Rus olması.”

Vinnik’in Fransız avukatı Ariane Zimra ise;

“Alexander Vinnik’in suçlandığı konu ile Alexander Vinnik’in uzaktan yakından bir ilişkisi yoktur.”

Kapatılan kripto para borsası BTC-e’nin yöneticisi Alexander Vinnik’in davası tüm dünyada merak konusu oldu. Yıllardır süren tutukluluğu, davanın gidişatı ve Vinnik’in sağlık durumu birleştiğinde diplomatik bir kriz yaratması sebebiyle endişe yaratıyor.

Binance, geçtiğimiz ay duyurduğu mobil uygulamasının ardından bugün internet sitesinde yaptığı açıklama ile skating ödüllerini duyurdu.

Açıklamada;

Geçtiğimiz ay Binance.US mobil uygulamasının beklenen lansmanını sizlere duyurmaktan çok memnuniyet duymuştuk. Bugün ise çok daha heyecan verici gelişmelerle karşınızdayız. Amerikalıların, finansal özgürlüklerinin benzersiz yollarında dijital varlıklarıyla trading yapabilmeleri için çalışıyoruz.

Binance.US’in 2020 Şubatından itibaren uygulama ve platform üzerinden staking ödülleri dağıtacağını siz sevgili kullanıcılarımızla paylaşmaktan mutluluk duyarız.

Başlangıçta, staking ödülleri Algorand (ALGO) ve Cosmos (ATOM) için daha fazla Proof of Stake ile listelenip stake edilecektir. Stake ödülleri, Binance.US operatörlerinin mevcut olduğu tüm eyaletlerde geçerli olacaktır.

Binance

Bununla birlikte, ATOM ve ALGO için staking ödülleri veren ilk Amerika marketi olmaktan gurur duyduklarını dile getirdiler.

Önce Platform Sonra Ödül

2019 Eylülünün sonuna doğru kendi trading platformunda çalışan staking platformunun geleceğini duyurmuştu. Ardından bu haberin gelmesi şaşırtıcı olmadı.

Staking, PoS tabanlı blockchainlerde ağ nodelarının kripto para birimlerini teminat olarak bünyesinde tutarak blok doğrulamaları yapmasıdır.

PoW’dan çok daha farklı bir işleyişe sahip olan PoS’de, kullanıcılar blokları doğrularken aynı zamanda güvenliği de arttırmaktadırlar.
Güvenlikten bahsedildiğinde akla ilk gelen %51 saldırısı olurken PoS blockchainlerinde, %51 saldırısı için saldırganın elinde çok fazla kripto para tutması gerekmektedir.

Geçtiğimiz günlerde Bitcoin Gold Blockchain’i %51 saldırısına uğramıştı. 70.000 dolardan fazla Bitcoin Gold ile double spend gerçekleşmişti.

Bitcoin (BTC) fiyatı son 3 ayın en yüksek seviyesine ulaşarak 9.429 dolara çıktı ve BitMEX’in Ünlü CEO ‘su Arthur Hayes attığı bir tweet ile takipçilerinin kafasını karıştırdı.

Bitstamp Borsasında gün içi gözlenen Bitcoin fiyatı 9.429 dolar ile son 3 ayın en yüksek seviyesindeyken, BitMEX‘in CEO’su Arthur Hayes, “blow off top seems nigh” şeklinde tweet atarak Bitcoin fiyatının önce sert bir düşüş sonrasında da ciddi şekilde yükseleceğini ifade etti.

Hayes, sosyal medyada paylaştığı gönderisinde, tepeye yavaş yavaş yaklaşıldığını ve yakında tepeye vurmasıyla düşüşün yaşanacağını söylüyor. Bu davranış modeline bakıldığında hızlıca bir yükselişten sonra tepeye ulaşıldığını ve sonrasında tam anlamıyla bir çöküş yaşanacağını ekledi fakat net bir cevap isteyen bazı takipçileri tweetin altına “tam olarak ne demek istiyorsun, biraz daha net ol?” diyerek kızgınlıklarını belli etti.

27 Mart ve 26 Haziran tarihli kontratların fiyat yükselişlerine dikkat çektiği bu paylaşımında şu an Bitcoin’in yaşadığı fiyat yükselişiyle kıyaslama yapıyor.

Hayes’in önceki öngörüleri düşünüldüğünde traderların şüpheyle yaklaşması gerekiyor. Malum 2019’un Mart ayında sosyal medya hesabından gönderdiği “Kış henüz bitmedi” paylaşımından bir ay sonra Bitcoin 13.888 doları görmüştü.

Bitcoin’in İnkar Edilemez Yükselişi

Daha önceki haberimizde de ilettiğimiz gibi Bitcoin’in fiyatının ani bir şekilde yükselmesi çoğu analist tarafından Corona Virüsünün etkisi olarak görülüyor. Küresel bir piyasayı paniklettiği ve güvenli liman bulma ihtiyacıyla insanların Bitcoin’e yöneldiği düşünülüyor. SARS’a benzeyen ölümcül virüs çoktan 132 can aldı.

Çin’de yaşanan karmaşa ve paniğin yanı sıra, birçok analiste göre boğaya girilmesiyle birlikte, fırsatı değerlendiren Boğalar, Bitcoin’in iplerini ellerine geçirip kontrol altında tutabildiler.

U.Today‘in haberine göre, Bitcoin yedi aylık düşüşünden sonunda kurtulabildi.

ABD başkan adayı yazılım geliştiricisi John McAfee, altcoinleri “shitcoin” olarak damgalayanlara karşı sert bir şekilde konuştu. Popüler McAfee antivirüsünün yaratıcısı, Bitcoin dışındaki tüm paraların “parlak” bir geleceğe sahip olduğunu iddia etti. Ancak, Bitcoin’in piyasadaki diğer eski kripto paralardan daha shitcoin olduğunu gösteren bazı sorular sordu. John McAfee, “Hangi Bitcoin maksimalisti diğer tüm madeni paralar için “Shitcoin” terimini getirdiyse bu harikaydı! Ancak hepimiz biliyoruz ki, kriptonun geleceği altcoin’lere ait. Bitcoin eski, hantal, güvenliği olmayan, akıllı sözleşmesi olmayan, DAP’ ı olmayan bir birim. Yani gerçek shitcoin. ” dedi.

McAfee, “Hepimiz kripto paraların geleceğinin altcoinlerde yattığını biliyoruz. Bitcoin; eski, ağır, güvenliksiz, akıllı sözleşmeleri yok, merkeziyetsiz uygulamaları (Dapps) yok…. Gerçek bir shitcoin”.

McAfee’nin 1 Milyon Dolarlık Bitcoin Fiyat Tahmini

Yazılım gurusu 29 Kasım 2017′ de attığı bir tweetle , bir BTC’ nin 2020 sonuna kadar 1 milyon dolar değerinde olacağını söyleyerek tahminde bulunmuştu. Tahmini doğru olmazsa McAfee kendi cinsel organını yiyeceği sözünü bile vermişti. Ancak McAfee, yatırımcıları sektöre çekmek için bu tahmini kullandığını söyleyerek 2019′ un sonundan önce tahminini iptal etti.

“On iki ay içinde kendi cinsel organımı yiyeceğim”. Bu sadece kripto para sektörüne yeni üyeler kazandırmak için yaptığım bir numaraydı.Bütün kripto paralardan önce Bitcoin vardı ve eski bir teknoloji,bunu herkes biliyor.Yeni blockchainlerde, bitcoin’ in aksine gizlilik,akıllı sözleşmeler,dağıtılmış uygulamalar ve daha birçok özellik var. Bitcoin blockchainin geleceğimi mi? Model T (Ford’ un 1908-1927 arasında ürettiği dünyanın en çok satılan 3. Araba modeli) otomobilin geleceği miydi?

John McAfee

McAfee; DAI, Monero, Ethereum Hakkında Kendinden Emin.

McAfee tahminini geri çektiği için, kripto uzmanı dijital para birimi BTC’yi kınadı ve kripto gurusu tarafından kullanılan bir veri koruma token’ ı olan Monero’ya desteğini artırdı.En iyi altcoinler sorulduğunda, McAfee bunun insanların ne istediğine bağlı olarak değişeceğini söyledi.

İstikrar için McAfee, DAI’ nın en iyisi olduğunu söyledi. Ethereum ve diğer birçok blockchain ağı, akıllı sözleşmeler için uygundur. Ayrıca Monero’nun en iyi gizlilik protokolünü kullanan ağ olduğunu söyledi. Bitcoin’e göre eşit likidite,daha düşük ücretler ve daha hızlı işlem hızına sahip binlerce blockchain olduğunu da belirtti.

Milyarder yatırımcı Tim Draper, FOX Business’te yayınlanan röportajında Y Kuşağı ‘na Bitcoin (BTC) almalarını şiddetle tavsiye etti.

Röportajda Y kuşağının emeklilik planları için Bitcoin’in oldukça önemli olduğunu düşündüğünü söyleyen Draper, geleneksel bankaların artık eskisi gibi revaçta olmadığını ve zamanlarının geçtiğini söyledi.

Ayrıca “Bitcoin’e baktığında harika bir şey olduğunu, eski moda olmadığını görüyorsun ki şu anki geleneksel bankaların hepsi eski moda. ” dedi.

Onbinlerce Bitcoin’i olduğu bilinen ünlü yatırımcı Tim Draper, ileri görüşlülüğü sayesinde henüz yıldızı parlamadan birçok şirketi desteklemiş ve karşılığında bir servete sahip olmuştur.

Suç Bankacılık Sisteminde!

Draper geleneksel bankacılık sisteminin Y kuşağı için tam bir borç tuzağı olduğunu söyledi. “Mevcut maaşlarıyla ödemelerinin imkânsız olduğu bir yükün altına giriyorlar. Hiçbir şeyi satın alamıyorlar, kiralıyorlar. Neden mi? Çünkü mecburlar.” diyerek günümüz insanının ortak problemine değindi.

Draper bankaların kusurlu sistemine karşı durmak için Y kuşağını Bitcoin almaya davet etti.

“Önceki kuşaklar gibi kenara köşeye para atmakla köşeyi dönemezsiniz, Bitcoin’e veya herhangi bir kripto para birimine yatırım yapın.”

Tim Draper

Birçok insan Bitcoin’i yüksek enflasyon ve borç tabanlı bankacılık anlayışını yıkıp geçecek bir gülle olarak görüyor. Ancak bunun mümkün olabilmesinin tek yolu KOBİ’ler başta olmak üzere her bir işletmecinin geleneksel bankacılık veya geleneksel para birimini kullanmak yerine kripto para birimlerini kullanması gerekir. Çünkü fiyatların geleneksel para birimi üzerinden ayarlandırılması durumunda, enflasyon ürün ve hizmet maliyetini etkileyecektir.

Dünyanın her yerinde olduğu gibi Y kuşağının başı Türkiye’deki bankalarla da dertte. Bitmek bilmeyen faizler, yüksek enflasyon, kriz ve daha niceleri Türkiye’nin genç yetişkinlerinin bankaya ve borca bağımlı yaşamasına yol açıyor. Borçları yüzünden başını işten kaldıramayan ve dünyayı özgürce dolaşamayan bireyler olarak yaşıyoruz.

Lider Kripto Para Birimi Bitcoin, 29.01.2020/03:00 itibariyla 9.385 doları görerek 2020’nin en yüksek fiyatından işlem gördü.

Analistler uzun zamandır çeşitli nedenlerle, Bitcoin(BTC)’in yükseleceği iddiasını ortaya atıyorlardı. Bu iddialardan biri yarılanmanın yaklaşmış olmasıydı elbet ancak son günlerde çok daha büyük bir iddia ortaya atıldı.

Lider Kripto Para Birimi ve Amansız Salgın İlişkisi

Daha önceki yazılarımızda da değindiğimiz iddiaya göre Bitcoin’in, bu ani yükselişinin altında yatan sebep Çin’de başlayıp tüm dünyaya yayılma tehlikesiyle kasıp kavuran Corona virüsü.

Birçok analist bunu kaos severliğe bağlarken, aralarında korelasyon olmadığını ve bunun Bitcoin’in zaten istikrarlı bir şekilde yükselişe çıktığını, bütün bunların bir tesadüf olduğunu düşünenler de var.

Bitcoin’in Unutulmasına Yol Açacak

Ünlü Trader Tone Vays da Bitcoin’in ani yükselişinin sebebinin Çin’de yaşanan Corona Virüsü krizi olmadığını düşünenlerden. Boğa piyasasına giriş olabileceğini ama hâlâ emin olmadığını daha önce belirten Vays Bitcoin’in kısa vadede değer kazanacağını düşünmediğini söyledi.

Vays yatırımcıların, hastalığın dünya çapında yayılması durumundan endişe duydukları için git gide faaliyetlerini azaltacağını düşündüğünü söyledi. En sonunda Bitcoin’e olan ilginin kaybolacağını da ekleyen Vays YouTube programında;

“Corona virüsü ekonomik korkuya neden oluyor. Corona virüsünün yayılmaya başlayacağının korkusu, Bitcoin’in yükselmesine engel olmak yerine ön ayak oluyor.”

Tone Vays

Fed’in Durmaksızın Para Basması

Analistlerce konuşulan başka bir iddia ise QuantumEconomics.io‘nun Kurucusu Matt Greenspan‘dan geldi. Bitcoin’in Corona virüsü ile ilişkisini sorgulayan Greenspan, bu dalgalanmaya Fed’in para basmasını ve akabinde yaşanan likidite sorununun yol açmış olabilecğeini sosyal medya hesabından duyurdu.

Google Trendlerde Korelasyon Yok

Farklı bir yol deneyip bitcoin ve corona virüsü arasında aranma sıklık veya yoğunlukları ile ilgili bir korelasyon olup olmadığına bakanlar da oldu. Sonuç ise;

corona bitcoin dünya 1024x400 - Lider Kripto Para Birimi Bitcoin(BTC) 9.385 Doları Gördü!
Coronavirus ve Bitcoin dünya çapındaki aramaları

Şeklinde olmuştur ki bu da bize aranma eğrilerinde bir korelasyon olmadığını göstermektedir. Dünya çapındaki bu örnekten sonra ülkemize baktığımızda;

corona bitcoin 1024x403 - Lider Kripto Para Birimi Bitcoin(BTC) 9.385 Doları Gördü!
Corona virüsü ve Bitcoin Türkiye aramaları

Aynı sonucu görmekteyiz.

Bitcoin.com’un Yönetim Kurulu Başkanı Roger Ver, daha kapsamlı bir anlaşma olmadan tartışmalı Bitcoin Cash geliştirme fonu tekliflerini artık desteklemeyeceklerini açıkladı.

Bitcoin maden havuzu BTC.TOP‘un CEO’su Jiang Zhuoer tarafından salı günü yayınlanan bir blog paylaşımında, dev fon destek planının artık yürürlükte olmadığı açıklandı.

“Bitcoin.com herhangi bir chain ayrımı veya ekonomik değişikliğin riskini almayacak…Her bir teklifin olabildiğince çok insanın iş hayatı, borsa, bitcoin madencisi ve Bitcoin Cash uygulamaları da dahil olmak üzere ekonomik gücüne gereksinimi olacaktır.”

Bitcoin Cash blog yazısı

Geçtiğimiz haftaki Bitcoin.com’un yönetim Kurulu Başkanı Roger Ver ‘in, Antpool/BTC.com‘dan Jihan Wu’nun ve ViaBTC’den Haipo Yang’ın imzaladığı teklifte, blok ödülünün % 12,5’lik kısmının yeni Z-cash geliştirme fonunda toplanacağı kararlaştırılmıştı. İmzalayan grup bunun uzun süreli bir gelişim olduğunu ve ekosistem üyelerine projeleri destekleme konusunda karar verme rolü verdiğini düşünüyordu.

Teklif her ne kadar desteklense de eleştirmenler, teklifin “Hong Kong Şirketi” ve “tartışmasız” kısmı gibi belirsizliklerle olduğuna dikkat çekti. Bu maddelere göre soft fork riskine girmek istemeyen madenciler bloklarından olabilir kanısı yayıldı.

Hard Fork Tehdidi

Desteği geri çeken Bitcoin.com, kullanıcılarının ihtiyaçları doğrultusundaki tekliflere destek vermek için bir “fırsat” olduğunu savundu.

“İş hayatına cebinizde bir kuruş bile yokken, ne yapacağını bilmez bir şekilde başlamazsınız. Önce gerçekleştirmek istediğiniz bir fikriniz vardır ve ona uygun fon arayışına düşersiniz. Böylesi daha uygundur.”

Bitcoin.com

Bu haber karşıt görüşlü bir madenci grubun, total ağın madencilik hash rate’inin çeyreğini kontrol etmek istemesinden sonra geldi. Madencilerin Bitcoin cash’in hard fork’una da tehdit unsuru olduğu belirtiliyor. Protokol geliştiricilerine tamamen “empatik” olarak yaklaşmalarına rağmen grubun, bazı durumları “haksızlık ve etik dışı” bulduğu aktarıldı. Küçük bir maden havuzu grubunun ekosistemi kabul etmemeleri durumunun sonuçlarının da bazı durumlar kavramının içinde olduğu söyleniyor.

Buna cevaben madenci grubu, hash rate’i havuzlarından aktaracaklarını ve “teklife katılmayan madencilere ses olmak için rakip bir Bitcoin Cash havuzu başlatacaklarını” iletti. İmzalayan ekibe karşı durmanın öneminden de bahseden grubun hard fork tehdidi giderek ortalığı karıştırıyor.

Bugün yapılan bir güncellemede madenciler, Bitcoin.com’un durumu dikkate aldığını ve rakip havuzunun başlatılmayacağını duyurdu.

Yolculuğumuz Süresince

Bitcoin.com şimdi tüm ilgili taraflar için kârlı olacak, Bitcoin Cash’in temel prensip ve ekonomisini koruyacak bir plan geliştirmek için ekosistemle birlikte çalışacak.

“Hiçbir teklif bu hedefi riske almamalıdır… Bitcoin Cash’in temel hedeflerinden ödün vermek olmaz.”

Fikrini benimseyen Bitcoin.com

Bitcoin (BTC)’in sosyal medya etkileşimleri, yaklaşan yarılanma (Halving) ile son zamanların rekoruna doğru dört nala koşuyor.

Kripto para birimi veri platformu LunarCRUSH’ın verilerine göre kripto para birimleri hakkındaki etkileşimler ki özellikle Bitcoin’inkiler 319.636.032’ye ulaştı.

Sosyal medya etkileşimleri ve Bitcoin (BTC) fiyatının korelasyon içerisinde olduğu da sonuçlar içerisinde yer alıyor.

Norveçli kripto para birimi firması Arcane Research’ün haftalık raporunda yaklaşan yarılanma (halving) ile Google aramalarında da “Bitcoin halving” trendinin üst sıralara çıktığını yazdı.

Bununla beraber Çin’de artan “Bitcoin fiyatı” aramalarının aniden patlak veren Corona Virüsü Salgını ile alakalı olduğu düşünülüyor. Analistler bu ve bunun gibi durumlarda Bitcoin’in fiyatının veyahut popülerliğinin artmasının kaos sever tabiatına dair bir kanıt olduğunu düşünüyor.

Yarılanmaya 108 gün kalmışken dünyanın dört bir yanından çoğu yatırımcı gelen boğaya kapıyı açmanın hayalini kuruyor. Ülkemizde de durum farklı değil. Türk yatırımcılar da Bitcoin’in fiyatının yükselmesini, kripto para borsasının hareketlenmesini dört gözle bekliyor.

Yarılanma (Halving) Neden Önemli?

Daha önceki yazımızda da belirttiğimiz gibi yarılanma (halving), Bitcoin madenciliğinden gelen ödüllerin yarıya inmesini sağlamakla beraber kripto para tarihinde önemli bir dönüm noktası olmaktadır.

2016’daki yarılanma da büyük bir düşüş gerçekleşmişti ancak 2020’ye bakıldığında yükselen fiyat eğrileri görmekteyiz. Bu da analistlere 2020 yılının daha iyi geçeceği umudunu veren bir nokta olmaktadır.

ICO Analytics, geçtiğimiz yıl Twitter’da en çok konuşulan, en popüler 20 coin listesini açıkladı. Listenin başını BitTorrent (BTT), %13’lük bir farkla çekerken peşinden Bolt (BOLT) ve Matic Network (MATIC) geldi. Sonuncu sırada ise Binance’a girer girmez sıçrama yapmasıyla gündeme gelen altcoin Origin Protocol (OGN) geliyor.

BitTorrent’in, TRON ve Justin Sun gibi kripto para piyasasının ünlü ve güçlü isimleri tarafından desteklenmesi yükselişinin temeli olarak düşünülebilir. Geçtiğimiz şubat ayında ödül olarak 1 milyon BTT vermesiyle 2019’a güzel bir giriş yapan BitTorrent, TRON’un Twitter’daki desteği ile Twitter’da en çok konuşulan, en popüler 20 coin listesinin başına geçme şansına sahip oldu.

En hızlı yükseliş gösteren blockchain projelerinden biri olan Bolt, Zilliqa Blockchain platformu üzerinde kurulmuştur. Amaç olarak, bant genişliği sıkıntısı yaşayan gelişmekte olan ülkelerin de video içeriklerine erişebilmesini sağlama çalışmasına girişmiştir.

Matic, akıllı sözleşmeler yapmayı ve DApps geliştirmeyi kolaylaştırmayı amaçlayan Ethereum tabanlı bir blockchain olmakla birlikte geçtiğimiz aylarda büyük bir yükseliş geçirerek popüler bir blockchain olma yolunda ilerlemekte kararlı. Ve hatta popüler blockchain şirketlerinden biri olan Makerdao’yu ortaklarından biri olarak görüyor.

Geçtiğimiz 24 saatten biraz fazla bir süre içerisinde Bitcoin(BTC) fiyatlarının uçmasıyla kafalarda soru işaretleri türedi. Analistler bu konuda birçok farklı görüş içerisinde. Bazıları Jack Dorsey etkisi derken bazıları da Corona virüs salgınından ve Bitcoin(BTC)’in kaos severliğinden bahsediyor.

Twitter’ın CEO’su Jack Dorsey’e göre Bitcoin(BTC)’in benimsenmesi ve tüm dünyada ticaretinin yapılması durmadı ve durmayacak!

Bitcoin’deki ani yükselişinin ardında yatan sebebin, yükselişten birkaç gün önce Jack Dorsey’in Bitcoin, Lightning Geliştirme Kiti hakkındaki konuşmaları olduğu düşünülüyor.

Dorsey’in Bitcoinin geleceğin parası olduğunu, Square Cyrpto’nun LDK üzerine yoğunlaştığını ve LDK’in Kripto para borsasının kurtuluşu olduğunu söylediği biliniyor.

Peki Ya Corona Virüsü?

Dorsey Etkisi değil de Corona Virüsü veyahut Bitcoin’in kaos severliğinden ötürü olduğunu düşünenler de bir hayli fazla. Özellikle de daha önceki haberlerimizdeki piyasa-salgın hastalık veya piyasa-kaos ortamı örnekleri, bu konunun daha fazla düşünülmesine ve kabul görmesine yol açıyor.

Daha önceki haberimizde kaostan beslendiği düşünülen Bitcoin(BTC) ‘nin Corona Virüsünün yayılım göstermesiyle beraber uçabileceğini söylemiştik.

Kripto para borsası analistlerinin birçoğunun kaos varken Bitcoin’in fiyatının, değerinin ve hacminin artacağından bahsediyordu. Son 24 saatteki değişimi de bunu doğrular nitelikte.

bitcoin uçuşta - Bitcoin (BTC) 9000 Dolar Bandını Geçerek Uçtu!
Son 24 saatte Bitcoin fiyat çizelgesi

Yukarıdaki verilere baktığımızda, ayı defteri kapanıp boğa defteri açılıyor şeklindeki yorumların tutarlı olabileceğini düşünebiliriz.

nOS Platformunun kurucusu Dean van Dugteren birkaç saat önce sosyal medya hesabında Justin Sun ile ilgili bombayı patlattı!

İddiaya göre, eski BitTorrent çalışanları Justin Sun ve TRON’u dava etti. Dava sebebinin ise ayrımcılık, zorbalık, taciz ve çalışanlara karşı kaba davranışlar gibi birçok huzursuz edici davranış olduğu söyleniyor.

Dava belgelerini paylaşan Dean, direkt olarak Justin Sun tarafından tokatlandığını iddia eden eski çalışan Li’nin ifadesine de kulak verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

EPTZmNoWoAoRrTR?format=png&name=small - Justin Sun ve TRON Hakkında Çarpıcı İddialar!
Sun ve TRON’a karşı olan dava belgeleri

İddiaların içerisinde çocuk pornografisinden tehdide kadar birçok suç olduğu dikkat çekmekte. Bununla beraber haftanın 6 günü sabah 9 akşam 9 çalışma saatlerinde çalışmaya razı olmadıklarından dolayı eski çalışanlar kovulmuş. Yerlerine ise insanlık dışı çalışma saatlerine razı olan Çinliler getirilmiş. Çeşitli darp iddiaları da mevzut. Yani çalışanların fiziksel sağlığının yanı sıra kovulma tehditleriyle psikolojik sağlıkları da darmadağın edilmiş.

EPTctGpWkAESEi7?format=png&name=small - Justin Sun ve TRON Hakkında Çarpıcı İddialar!
Sun ve TRON’a karşı olan dava belgeleri

Bütün bu belgeleri paylaşan Dean van Dugteren, TRON’un bir sonraki ortağının bir hukuk firması olabileceği konusunda dalga geçti.

Toplumsal konularda veya TRON ile gelişmeleri sosyal medya hesabından duyurduğunu bildiğimiz Justin Sun’dan veya TRON’dan, henüz konuyla alakalı bir açıklama gelmedi.

Bitcoin’in kaostan beslendiğine dair görüşler olduğunu daha önceki haberlerimizde belirtmiştik. Günümüzün salgın hastalıklarından olan Corona virüsü salgınının da kaostan beslenen Bitcoin’in fiyatını yükselteceği düşünülmekte.

salgınlar ve btc - Corona Virüsü Bitcoin (BTC)'i Uçuracak!
1970’den bu yana hastalıklar ve piyasadaki değişimler

Piyasaların salgın hastalıklar karşısındaki davranış modeli yukarıdaki tablo ile de pekiştirilmiştir. Kaostan beslendiği düşünülen Bitcoin için de aynı davranış modeli gelişecek mi, bunun cevabını ilerleyen günlerde alacağız.