Huobi Bitcoin Son Fiyatı
BTC $63331.41
-6.92%
Huobi Ethereum Son Fiyatı
ETH $3245.11
-9.47%
Huobi Avalanche Son Fiyatı
AVAX $56.62
-9.06%
BNB Token Son Fiyatı
BNB $509.9
-10.67%
Binance Kayıt Ol

Muhabbit

Kredi kartı ile Bitcoin alma işlemi genellikle birden çok aşama içeren ve anlaşılması basit bir işlemdir. Bu işlemi gerçekleştirebilmeniz için kredi kartı ile satın alma işlemine onay veren platformlarda üyeliğinizin bulunması gerekir. Kredi kartı ile Bitcoin satın alırken platformun güvenilir olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde kişisel verilerinizin internet korsanlarının eline geçmesi durumu söz konusu olacaktır.

Öncelikle kredi kartı ile Bitcoin almadan önce platform araştırması yapmanız gerekmektedir. Bu platformları iki kriter üzerinden değerlendirmeniz gerekir: Gerçekleştireceğiniz işlem üzerine platformun alacağı ücret ve platformun güvenilirliği. Platformlar üzerinden Bitcoin alışverişi yaptığınız zaman platformlar, işlem başına ücret almaktadırlar. Bazı platformlar yüksek güvenlik imkanı sunduğu için talep ettikleri ücret de bu doğrultuda artış göstermektedir. Bitcoin’i kredi kartı ile satın alma imkanı sunan yeni platformlar ise işlem ücretlerini standarttan aşağıda tutar. Kredi kartı ile Bitcoin satın alma işlem ücretini araştırdıktan sonra platform içerisinde dikkat etmeniz gereken diğer kriter de güvenli ödeme imkanı sunup sunmadığıdır. Güvenli ödeme imkanı sunan platformlar genellikle bir altyapıya sahip olup kredi kartı bilgilerinizi kaydetmeden işleminizi gerçekleştirebilmenizi sağlar.

Kredi Kartı ile Bitcoin Satın Satın Alma Adımları

Kredi kartı ile Bitcoin satın alma işlemini gerçekleştirirken dikkat etmeniz gereken diğer husus ise bu platformlarda bit Bitcoin cüzdanına sahip olmanızdır. Bitcoin cüzdanınız yoksa kredi kartı ile Bitcoin satan platformlar üzerinden dahi satın alma işlemini gerçekleştiremezsiniz. Bitcoin cüzdanına sahip olabilmeniz ise oldukça basittir. Blockchain üzerinden kısa bir süre içerisinde Bitcoin cüzdanı elde edebilirsiniz. Bitcoin satın alma işlemini gerçekleştirirken cüzdan bilgilerinizi hata olmadan ve tam bir şekilde girmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Aksi takdirde satın almış olduğunuz Bitcoin’lerin cüzdanınıza eklenmesi söz konusu dahi olmaz.

kredikartibtc - Kredi Kartı ile Nasıl Bitcoin (BTC) Alınır?

Kredi kartı ile Bitcoin satın alma işlemini gerçekleştirirken güvenilir platformlardan birine girin. Platforma giriş yaptıktan sonra her platformda “Buy” bölümünü göreceksiniz. Buy bölümü Bitcoin ve türevlerini satın alabileceğiniz bir bölümdür. Bu sekmeyi açtıktan sonra “Bitcoin – BTC” yazısını görüp tıklamanız gerekmektedir. Bu yazıya tıkladıktan sonra kredi kartınızın hangi para birimini desteklediği ve hangisiyle satın alma işlemini gerçekleştirmek istediğiniz sorulur. Bitcoin alım-satım işlemi Euro ve Dolar üzerinden gerçekleştiği için kredi kartınızın bu para birimi ile işlem yapabilme kabiliyetini haiz olması gereklidir. Euro veya Dolar seçeneğini seçtiğiniz zaman sizden bir tutar yazmanız beklenir. Yazdığınız tutar karşılığında satın alabileceğiniz BTC ekranda görülür.

BTC miktarını gördükten sonra BTC’leri aktarmak istediğiniz Bitcoin cüzdanını eksiksiz bir şekilde yazmanız gerekir. Gerçekleştireceğiniz hatalar sonucunda hak kaybına dahi uğrayabileceğinizi düşünerek işlemleri gerçekleştirmeniz önerilir. Kredi kartı ile Bitcoin satın alma işlemini tamamlayabilmek için “Buy” düğmesine basmalı ve devamında işlemi gerçekleştireceğiniz kredi kartı bilgilerini eksiksiz bir şekilde doldurmalısınız. Kredi kartı bilgilerinizi doldurup onaylama işlemini gerçekleştirdikten sonra satın alma işlemi tamamlanmış olur. İşlem bittikten sonra bu işlemi gerçekleştirmiş olduğunuz platform belli bir oranda komisyon ücretini de sizden kesecektir. Komisyon ücreti satın almış olduğunuz Bitcoin’in yüzdesine göre hesaplanır. Kimi platformlar %5 oranında kimi platformlar ise %2,5 oranında ücretlendirme yaparak işlemin tamamlanmasını sağlar. Kredi kartı ile Bitcoin satın alma işlemini böylelikle tamamlamış olursunuz.

Muhabbit :Öncelikle bugün çıkan haberden hemen sonra röportaj teklifimizi kırmadığınız ve hızlıca tüm sorularımıza açık yüreklilikle cevap verdiğiniz için teşekkür ederiz. Ayrıca ekosistem ve topluluğa olan katkılarınız ve destekleriniz için de müteşekkiriz.

Muhabbit: Merhaba Alphan Bey herkes sizi Huobi ve Btctürk’ten biliyor lakin siz biraz kendinizden bahseder misiniz.

Merhaba. Tabii, hızlı bir özet geçeyim. Bilkent Ekonomi mezunuyum. Okul bitince çoğu arkadaşım gibi ben de danışmanlık şirketinde buldum kendimi. Deloitte’de bagımsız denetim
bölümünde finansal denetçi olarak çalıştım 13 yıl. Bu sürenin bir kısmında uluslararası tecrübe edinmek istediğim için Kanada’daydım, geri döndüğümde şirketin Bursa ofisini kurma ve yönetme görevini verdiler. Aslında bu sorumluluk benim gelecekte yapmak istediklerimle ilgili bir ışık yaktı.

Bir iş kurmayı, onu nasıl geliştirebilirim diye sürekli düşünmeyi çok sevdiğimi fark ettim.
O yüzden BtcTürk’te calışmayi heyecanla kabul ettim. Kripto sektöründe çok yeniydim, öğrenmem gerekiyordu. Önce CFO, sonra Genel Müdür, sonra COO olarak görev yaptım. Türkiye’de kripto işi nasıl kurulur, her yanıyla deneyimleme fırsatım oldu. Oldukça zorlu zamanlar atlattık orada ama iyi bir iş yaptığımıza inanıyorum.

Şimdi bu deneyimi, Huobi’nin vizyon ve imkanlarıyla birleştirme zamanı. Türkiye için hedeflerimiz büyük. Bugün daha çok geleneksel ürünlerle şekillenen finans sektörüne kripto bazlı yenilikçi ürünler sunarak sektörü şekillendiren öncü şirketlerden biri olmayı hayal ediyoruz. Ekibimizi kurduk, emin adımlarla ilerliyoruz.

Muhabbit: Bugün açıklanan bizim de okuyucularımızla paylaştığımız bir haberi sormak istiyorum. Huobi, Vadeli ve Kaldıraçlı işlemleri Türk kullanıcılarının erişimine kapattığını açıkladı bunun nedeni nedir ? Spot market bu durumdan etkilenebilir mi ?

Evet, maalesef kapatıyoruz. Bunun nedeni de, Türkiye’deki yasa ve düzenlemelere uyum konusunu bir numaralı öncelik haline getirmiş olmamız… Biliyorsunuz, bu işlemler türev yatırım ürünleri sınıfına giriyor ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun ilgili mevzuatında kripto bazlı işlemlerle ilgili bazı belirsizlikler var. Biz de gerekli düzenlemeler yapılana kadar, ülkemizdeki kullanıcılarımızın bahsi geçen ürünlerimize erişimini durdurma kararı aldık. Bu düzenlemelerin yapılması sürecinde de yasa koyucularla beraber çalışmaya hazırız.


HUOBİ, Türk Lirası ile İşlem Yaptırmaya Hazırlanıyor!

Muhabbit: Huobi de sanırım 4 ay oldu başlayalı. Huobi tarafından bahsetmek ister misiniz? Hem global hem de lokal operasyonlar nasıl gidiyor. Kaç kişilik bir ekipsiniz biraz da sizi
yakalamışken Türkiye’ye özel çalışmaları sormamak olmaz tabii.

Evet, Aralık 2019’da başladım, zaman ne kadar çabuk geçiyor. Bu kararı verirken benim için
en önemli kriterler Huobi’nin Türk kripto para pazarına getireceği likidite ve ürün çeşitliliği idi. Çok samimi söyleyeyim, Huobi’yi biliyordum tabii ki ama işin içine girince beklentilerimin çok üzerinde imkanlar olduğunu fark ettim.

Global ekibin tam desteğiyle kısa sürede yol
haritamızı netleştirdik, altyapımızı geliştirdik. En öncelikli konumuz Türkiye’de sağlam bir ekip kurmaktı. Alanlarında uzman, kripto para sektörünü çok iyi tanıyan bir ekibimiz var, 9 kişiyiz. Şimdi Corona nedeniyle home office çalışmaya geçmiş olsak da teknolojinin tüm
nimetlerinden yararlanarak verimli şekilde yürütüyoruz işleri. Çin’deki ekiple de çok yakın
çalışıyoruz.

Türkiye’deki operasyonun Huobi için ayrı bir önemi var. FIAT on-ramp dediğimiz, ülkelerin kendi ulusal paraları ile Huobi platformu üzerinde kripto alım/satım işlemlerine aracılık edeceği ürün için Türkiye ilk pilot ülke. Yani, Türkiye’deki kullanıcılarımız, banka ve ödeme sistemleri ile entegrasyonlarımız sayesinde doğrudan Huobi üzerinde Türk Lirası ile işlem gerçekleştirebilecekler. Şu an son testlerini yapıyoruz. Beklediğimizden ve istediğimizden
uzun sürdü bu proje ama her şeyin yerel yasa ve düzenlemelere uygun olması için çok
hassasiyet gösterdik. Hem bankalarla hem regülatörlerle beraber çalıştık. Bugün geldiğimiz noktada, kullanıcılarımıza global standartlarda bir altyapıda Türk Lirası ile işlem
yapabilecekleri bir çözüm sunacağımız için çok heyecanlıyız.


Muhabbit: Huobi benim bildiğim en eski borsalardan birisi (6 yıldır) ve şu ana kadar hiçbir hack hikayesi olmamış. Geçtiğimiz günlerde de FTX borsası CEO’su Sam Bankman borsaları sıralarken “teknolojik olarak en gelişmiş borsa kuşkusuz Huobi” dedi. Huobi’nin hem güvenlik hem de teknolojik olarak konumunu düşününce sizce kripto borsaları arasındaki konumu adil mi?

Huobi 2013 yılında Çin’de kurulmuş, sektörün en eski borsalarından biri. Yola çıkarken vizyonunu “Finansı daha verimli ve zenginliğini daha erişilebilir hale getirmek” olarak
belirlemiş. Dünyanın çeşitli ülkelerinde 1.300’den fazla çalışanı var.

Sektör liderlerinin açıklamalarının yanı sıra birçok bağımsız rapor Huobi’yi güvenilir, ileri teknolojiye sahip ve ürün yelpazesi ile ürünlerinin verimliliğini geliştirmek için sürekli çalışan borsalardan biri olarak konumlandırıyor.

En gurur duyduğumuz özelliklerinden biri ise kurulduğundan beri hiç hack’lenmemiş ya da büyük bir çökme yaşamamış olması. Huobi sektörün kalbi olan Asya’da lider borsalardan biri. Stratejilerini önce kendi evinde güçlendikten sonra global açılımları değerlendirmek üzerine kurmuşlar. Bu nedenle, Türkiye de dahil Avrupa ülkelerinde bilinirliği az. Burada Huobi Türkiye ekibi olarak bize önemli görev düşüyor aslında. Yaptıklarımız, öğrendiklerimiz, Çin’deki ekibe vereceğimiz geri bildirimler Huobi’nin globalleşme yolculuğunda önemli deneyimler olacak.

Muhabbit : Türkiye pazarı 2017’den sonra önce yerli borsalarca zenginleşti şimdi ise birçok yabancı borsa Türk pazarına girmeye çalışıyor. Huobi Türkiye’de yasalar karşısında tanınan bir hukuk bürosu olan ilk ve yanılmıyorsam tek yabancı borsa. Sizce borsalar Türkiye’de ne görüyor. Birinci ağızdan yorumlarınızı duymaktan memnun oluruz?

Göğüş: “Ekibimiz Regülatörlerle Dirsek Temasında Çalışıyor”

2017’den önce çok az sayıda kripto para yatırımcısı ve onlara hizmet veren bir borsa ekosistemi bulunuyordu. 2017’den sonraki durum biraz daha farklı. Farkındalığın artması ve fiyatların da bu artışa paralel hareket etmesiyle beraber, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kripto paralara ilgi arttı. Ülkemizde kripto paralara olan bu ilgide ekonomik koşulların ve genç nüfusun etkisi olduğunu düşünüyorum. Bunların yanında, bu işte bilgiye erişimin de önemli bir payı var. Bizim kültürümüzde kulaktan kulağa bilgi aktarımı zaten önemli, buna
kullanım oranları çok yüksek olan sosyal medyayı da ekleyince ciddi bir bilgi kaynağına erişim imkanı olduğunu görüyoruz.

Bu resmin doğal sonucu olarak da ülkemizde hem yerli hem yabancı birçok kripto para borsası faaliyet göstermeye başladı. Birçok yabancı borsa Türkiye’de bir şirket ya da ekip kurmadan, sadece Türkçe ara yüz tasarımı ve topluluk yönetimi yaparak kilometrelerce öteden operasyon yürütmeye çalıştı ve tabii ki başarılı olamadı. Çünkü her ülkenin ekosistemi, iş yapış şekli ve kültürü birbirinden farklı.

Huobi yerelleşme çalışmalarının son derece önemli olduğunun farkında. Bu nedenle, ilk iş olarak Ekim 2019’da Huobi Turkey Teknoloji A.Ş.’yi kurmuşlar. Şimdi ekibimiz yerel iş ortakları, hukuk büroları, ekosistem paydaşları ve regülatörlerle dirsek temasında çalışıyor. Bu kapsamda en büyük firmalardan birinden vergi alanında Tam Tasdik hizmeti alıyoruz. Ayrıca, Paratica, Blockchain Türkiye Platformu ve yerel topluluklar ile stratejik iş birlikleri hayata geçirdik. Önümüzdeki süreçte ekosistemi büyütmeye yönelik benzer iş birliklerini hayata geçirmeye devam edeceğiz.

Muhabbit: 2020 yılının şu ana kadar iyi gitmediğini söylesek yalan söylemiş sayılmayız heralde… Siz global resesyonun ve Corona virüsün gündemden düşmediği şu günlerde Kriptoparaların ve Bitcoin’in bu süreçten nasıl etkileneceğini düşünüyorsunuz?

Göğüş: “Bitcoin kendini ispat etmeli”

2020 Bitcoin’in rüştünü ispat edebileceği yıldır. Bitcoin gerçekten anlatıldığı gibi olup olmadığını bu macerada gösterecek. Neden derseniz… Bitcoin’in iki temel varlık gerekçesi bulunuyor; Devletlerin para politikalarına olan tepkisi ve parayı kontrol etme yeteneklerine olan eleştirisi.

Bitcoin, devletin çok güçlü olduğu bu ekonomik sistemde üretilen paraya bir alternatif olarak girdi hayatımıza ama 2020’de her şey yerinden oynadı. Mevcut finansal düzenin devam edip edemeyeceği zaten sorgulanıyordu, Corona ile beraber endişeler arttı. Devlet hiç olmadığı kadar fazla para basıyor, bunun hem para piyasaları hem reel sektör hem de kamu politikaları üzerinde nasıl bir sonuç yaratacağı belirsiz. Bunun yanında, Corona ile başlayan süreçte herkesin devletten farklı talepleri doğdu. Ücretsiz sağlık hizmetleri, işsizlik desteği, faizsiz krediler, vergi ödemelerinin ertelenmesi, hatta sokağa çıkma yasağının getirilmesi gibi… Daha önce liberalleşme dalgası varken şimdi toplumun hiç olmadığı kadar Devlet’ten talepkar olması ilgi çekici.

Düşünsel açıdan bu durumun bir ikilem olduğu fikrindeyim. Bu açıdan daha önce yaşamadığımız bir dönüşüm geçiriyoruz. İnsanlar tüm bu yaşananlar sırasında alternatif bir para olarak Bitcoin’ yatırım yapacak mı, yapmayacak mı? Eğer Bitcoin’in felsefesi toplum tarafından kabul görmüşse, 2020’nin Bitcoin için rüştünü ispat edebileceği bir yıl olması gerekir. Eğer öyle olmazsa, toplum Bitcoin’in ortaya koyduğu öneriyi benimsememiş ve Bitcoin riskli bir yatırım aracı olmaktan öteye gidememiş demektir. Bekleyip göreceğiz.

Muhabbit: Halving’e 43 gün kaldı. Belki de Bitcoin dolayısıyla marketin heyecanının en büyük kaynağı desek yalan olmayacaktır. Siz halving madenciler ve sektörün geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?

Corona Halving’i de etkilemezse, evet, Bitcoin Halving’ine 43 gün kaldı. Sektörün sıkı takipçilerinin bildiği gibi, Mayıs ayının ortalarında Bitcoin ağının blok bulma ödülü 12.5 BTC’den 6.25 BTC’ye inecek. Peki, bunun etkisi nedir? Uzun vadede, daha az Bitcoin üretimi olacak ve talepte bir azalış görülmezse Bitcoin fiyatının yükselmesi bekleniyor.

Geçmiş iki Halving verisine baktığımızda da uzun vadede Halving sonrası fiyatın yukarı yönlü hareketleri gözlemlenmiş. Ancak önümüzdeki Halving’in fiyata katkısının öncekiler gibi belirgin olacağından emin değilim. Şüphemin iki temel nedeni var: Birincisi önceki halvingler 2012 ve 2016 senelerinde gerçekleşti. Bitcoin o zamanlar fazla bilinmiyordu. Fiyat kısıtlı yatırımcı arasında gerçeklesen işlemler sonucunda yükseldi. Bugün ise Bitcoin hali hazırda çok daha yüksek bilinirliliğe sahip.

Bitcoin ile ilgili herkesin hatırladığı en önemli şey ise fiyatının kısa sürede 20.000 Dolardan
4.000 Dolara inebileceği. İkinci konu ise bir önceki halving’den bu yana Margin ve Vadeli işlemler başta olmak üzere iki yönlü (long-short) işlemlerin yapılabildiği türev ürünler gelişti ve popülerleşti. 2017 öncesi
genellikle long ve hodl yönlü olan piyasada artık traderlar short ve scalp trading ile de
hareket edebilme opsiyonunu elinde bulunduruyor. Kurumsal büyük oyuncuların da devreye girmesi ve bu opsiyonu elinde bulundurması da yarılanma sürecini etkileyebilir. Geçmişte Halving’in fiyatlanması etkisini uzun vadede göstermişti. Halving sonrası hemen büyük bir beklentiye girmek yerine herkese süreci takip ederek, risk yönetimi içerisinde alım satım işlemlerine dikkat etmesini önerebilirim.


Son olarak, az önce konuştuğumuz üzere finansal piyasalarda ki dönüşümün daha dikkatli izlenmesini öneririm. Sonuç olarak Halving dediğiniz Bitcoin’in emisyonunda ki hızın yani enflasyonunun azalması.

Bu yazı sponsorludur.

2020 yılının başından beri yaptığı ortaklıklar ve delistler ile gündemde olan Binance, CoinMarketCap platformunu bünyesine katacağını açıkladı.

CoinMarketCap 2013 yılında, kripto para birimlerinin piyasa değerini, piyasadaki dolaşımlarını, fiyatlarını ve birçok farklı istatistiki bilgiyi bünyesinde barındıran bir platform olarak kuruldu.

CoinMarketCap’i, Queens’teki küçük dairesinden piyasaya süren Brandon Chez, teknolojiyi yakından takip ederken 2011 yılında BTC/USD paritesini konu alan bir makaleye denk geliyor. Kripto para dünyasına girişini Mt.Gox ile yapan Chez, neyse ki herhangi bir varlığını kaybetmeden işin içinden çıkan şanslı kişilerden. Ancak kripto para endüstrisindeki bir eksikliğin farkına varıyor. Ve 2013 bu eksikliğin doldurulması amacıyla CoinMarketCap platformunu kuruyor.

Peki Binance Neden CoinMarketCap İle İlgileniyor?

Changpeng Zhao, bu yılın başında 2020 hedeflerinden biraz bahsetmişti. Özellikle de iki yeni büyük satın alım yapacaklarından ve özellikle birinin çok ses getireceğini söylemişti. Bunlardan biri CoinMarketCap olabilir mi?

Malum CoinMarketCap kurulduğu günden bugüne büyük ilgi toplayıp kripto para dünyasının vazgeçilmezlerinden biri hâline geldi. Binance’in CEO’su Changpeng Zhao’nun dikkatini çekmiş olmalı ki bu satın alım önümüzdeki günlerde resmî şekilde açıklanıp imzalanacak.

traffic - Binance Gözünü CoinMarketCap'e Dikti!
CoinMarketCap ve Binance web trafiği grafiği

Kripto para dünyasındaki birçok yatırımcının aklından geçen bir soru var. Binance’a 400 milyon dolara mal olacak bu satım alımın arkasında ne gibi bir plan var? İstatistiklere bakıldığında CoinMarketCap’in Binance’a göre çok daha fazla (yaklaşık 2 katı kadar) hit aldığı görülmekte. Bu hit fazlalığının, Binance’n CoinMarketCap satın alımının sebebi olduğuna dair farklı düşünceler de kripto para dünyasında dolanmakta.

Peki Neden Böyle Bir Düşünce Ortaya Çıktı?

Binance, Coinbase ve BitMEX kripto para borsaları arasında web trafiği en yüksek olan üçlü. Tüm kripto para borsalarının web trafiğine bakıldığında bu üç borsanın sırasıyla %21,7, %20,3 ve %11,8 olduğu görülüyor.

image 1143x675 - Binance Gözünü CoinMarketCap'e Dikti!
Kripto para borsaları web trafiği yüzdeleri

Binance ile Coinbase’in web trafiği yüzdelerinin birbirine ne kadar yakın olduğunu yukarıda görebiliyoruz. Yani CoinMarketCap alımının Binance web trafiğini çoğaltması ve Coinbase ile arasındaki web trafiği farkının artması için olduğu düşüncesi buradan geliyor.


Bu haberde kullanılan görseller ve istatistik bilgileri The Block’un haberinden alınmıştır.

Huobi bugün yaptığı açıklamayla Vadeli ve Kaldıraçlı işlemleri Türk kullanıcılarına kapatacağını duyurdu. Açıklamada bunun sebebinin ise Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)‘nın mevzuatında kripto bazlı işlemler ile ilgili belirsizlikler bulunduğu belirtilip, gerekli düzenlemeler yapılana kadar, bahsi geçen ürünlere Türk kullanıcıların erişiminin durduracağı vurgulanmış. Ayrıca açıklamada, mevcut kullanıcıların Websitesi üzerinden 2 Nisana kadar mobil app’ten ise 10 Nisana kadar işlem yapabilecekleri bilgisi de yer alıyor. 10 Nisan tarihinden önce kullanıcıların varlıklarını borsa hesabına taşıması gerekiyor.

Binance, Akbank Partnerliğinin Sonlanması ve
Huobi’ nin Vadeli İşlemleri Yerli Kullanıcılara Kapatması Tesadüf Mü ?

Huobi’nin ise ülkemizde şirket kurup ofis açtıktan hemen sonra Türk lirası ile deposit, para çekme ve al-sat işlemlerini başlatacağını yakın zamanda duyurmuştu. Henüz bankacılık işlemleri açılmadan vadeli ve kaldıraçlı işlemlerin kullanıcılara kapatılması ise akıllara bankacılık işlemleri için regülasyonlara uyum sürecine girildiğini getiriyor. Yakın zamanda hatırlayacağınız üzere Akbank ile bankacılık partnerliği açıklayan Binance tam 4 gün sonra Akbank ile olan bankacılık faaliyetlerini sonlandırmıştı. Binance’in bankacılık partnerini kaybetmesi, Huobi’nin ise vadeli ve kaldıraçlı işlemleri Türk kullanıcılara kapatması yaklaşmakta olan regülasyonların ayak sesi olarak düşünülebilir. Ülkemizde aktif olarak kullanılan diğer vadeli/ kaldıraçlı kripto para borsalarının regülasyonlara karşı yapacağı hamleler ya da regülasyonlar sonucu olası yaptırımlar gibi konular ise hala merak konusu. Huobi’nin ülkemizde şirket kurup, yasal yükümlülüğe sahip olan ilk yabancı borsa olarak regülasyonlara ayak uydurması ise pozitif bir gelişme olarak kabul edilebilir.

Bu yazı sponsorludur.

Bitcoin madenciliği için ciddi derece elektrik sarfiyatına ihtiyaç duyulur. Madencilik işlemini yapabilmek için güçlü sistemlerin olması gerekir. Elbette bu sistemleri çalıştırması içinde ciddi bir elektrik ihtiyacı doğar. Çoğu ülkeler bu elektriği karşılayamaz. Madencilik için elektrik ayıramaz. Özellikle de üçüncü dünya ülkelerinde bu durum daha fazla gözükür. 

Bitcoin madenciliğinin dünyanın birçok bölgesinde kurulan tarlarla yapıldığı bilinir. Devasa tarlalarda bir kişi ya da birden fazla kişilerle oluşan gruplar maden işlemi yapar. Fazla elektrik tüketiminden dolayı ciddi maliyetler ortaya çıkar. 

Rusya’da yaşanan bir olayda da elektrik tüketimine yasadışı çözüm bulunmuş. 9 kişinin yaptığı madencilik işleminde dikkat çeken bir detay ortaya çıktı. Grup, aylık olarak ülkenin 200 bin dolarlık elektriğini tüketiyordu. Durumdan şüphelenen yetkililer hemen harekete geçti ve konuyla ilgili araştırma yaptı. Bunun sonucunda madencilik işlemini yapan kişilerin elektriği kaçak olarak kullandığı saptandı. 

Rus polisinin sıkı takibi sonrası olay çözümlendi. Saint Petersburg’da yaşanan olayın başrolünde 9 kişi yer alıyordu. Polisler tarafından yakalanan şüpheliler kaçak elektrik kullandıkları gerekçesiyle tutuklandı. Olayla ilgili Rusya İçişleri Bakanlığı’ndan da açıklama geldi. ‘’Suçlular, ülkenin sekiz farklı bölgesinde elektrik şebeklerine bağlanmış. Madencilik ekipmanları ile bağlandıkları bu şebekleri hayvan fabrikası ve terk edilmiş binalara iletmiş.’’ açıklaması geldi. 

Bitcoin Madenciliği İçin Kullanılan Malzemelere El Koyuldu 

Polis tarafından, Bitcoin madenciliği yapılan malzemelere el koyuldu. Malzemeler arasında; 2 milyon Ruble, elektrik sayaçları, yazışmaların yapıldığı akıllı telefonlar ve 1 bin 500 adet madencilik ekipmanı yer almaktadır. Madencilik işlemi için kaçak elektrik kullanan ilk kişiler değiller. Bu gidişle son olmayacaklar. Dünyanın birçok tarafında kaçak elektrik kullanılarak Bitcoin madenciliği işlemi yapılıyor. 

Kasım ayında yine aynı bölgede buna benzer bir olay yaşanmıştı. Rusya’nın komşu ülkesi Ukrayna’da demiryolu çalışanları kaçak elektrik kullanmıştı. Demiryolu şirketinin şebekisini kullanarak BTC madenciliği yapmaya çalışmıştı. 100 madencilik cihazını şebekeye bağladıktan sonra şüpheliler yakalanmıştı.  

Öte yandan BTC madenciliği  dünya genelinde en fazla Çin’de yapılmaktadır. Kuveyt, Venezuela ve Bahreyn gibi ülkelerde de madencilik işlemi yapmak oldukça kolay.  

Yapılan açıklamaya göre Binance, gelecek hafta Güney Kore’de yeni bir borsa açmaya hazırlanıyor.

2 Nisan tarihinde kayıtların ve para yatırma işlemlerinin başlatılacağını duyuran Binance KR, alım-satım işlemlerinin 4 Nisan’da, para çekme işlemlerinin ise 9 Nisan tarihinde aktive edileceğini de belirtmiş durumda.

Ek olarak Kore Won’una dayalı bir kripto paranın duyurusunu da geçtiğimiz günlerde gerçekleştiren platform, Kore Won’unu platformda listelemeye başlamıştı.

Koreli kullanıcılar Kore Won’unu BKRW “stablecoin”ine de çevirebilecekler. Bu sayede diğer kripto para alım satım işlemlerinde rahatça işlem yapabilecekler. Aynı zamanda platforma yakın zamanda Binance USD (BUSD) ve Tether (USDT) desteğinin getirileceği de Binance tarafından açıklandı.

Binance Yatırımı Önceden Yapmış

Geçtiğimiz dönemde BXB isimli stablecoin şirketine yatırım yaptığını açıklayan Binance, BKRW “stablecoin”i için geliştirmeleri BXB ile birlikte yaptığını da belirtmekte.

Binance.com’un likiditesini ve güvenliğini Binance Cloud ile birlikte Binance KR’a getiriyoruz. BKRW “stablecoin”i ile birlikte de yerel servisler sağlayıcıları ile çok daha rahat bağlantı kurma imkanımız olacak.

CZ BINANCE

Konu ile ilgili olarak Binance LTD yöneticisi Jiho Kang ise “cloud” ve BKRW hizmetleri aracılığı ile Kore yasaları ve düzenlemeleri ile tam uyum içerisinde çalışan bir kripto para borsa oluşturmaya kararlı olduklarını belirtmekte.

Binance KR ile birlikte Binance, 15’inci bölgesel kripto para borsasını açmış oldu. Binance’in Nijerya, Singapur, Uganda gibi ülkelerde de yerel borsaları bulunmakta.

Japonya’daki kullanıcılar çok yakında para yatırma ve çekme işlemlerini gerçekleştirmeye başlayabilecek. Bu sayede Japon Yeni (JPY) ile Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), BitcoinCash (BCH), ve Ethereum Classic (ETC) işlemleri yapılabilecek.

OKCoin, 184 ülkede fiat kapısı ile birlikte hizmet vermekte. Yapılan duyuru ile birlikte OKCoin, Japonya Sanal Döviz Alım Satım Hizmet Sağlayıcısı’ndan, yan kuruluşu olan “OKCoin Japan” ile lisans aldığını duyurdu.

Bu sayede Japon Yeni platformda fiat para birimi olarak listelenebilecek.

Eylül 2017’de kurulan şirket Japonya’daki Ödeme Hizmetleri Yasası ve ilgili düzenlemelerine ve Finansal Hizmetler Ajansı’nın tüzüğüne uygun bir platform oluşturabilmek adına çalışmalarını sürdürmekteydi.

Yapılan açıklamaya göre ise hizmet detayları çok yakında en geniş ve en detaylı haliyle yayınlanacak.

Opera, dünyanın ilk tarayıcı içerisine yerleşik kripto para cüzdanı özelliği sunan tarayıcısını tanıttı.

Opera, Opera Software tarafından geliştirilen ve Windows, macOS, Linux gibi çeşitli işletim sistemlerinde çalışan bir web tarayıcısıdır. Piyasaya 1995 yılında sürülen Opera, tamamen ücretsiz olmakla beraber yerleşik VPN özelliğine sahip olmasıyla da adından söz ettirmektedir. Sistemini kullanıcı odaklı olarak geliştirmeye odaklanan Opera, Dünya çapında 360 milyondan fazla kullanıcısı olan, gizliliğe ve kullanışlılığa önem veren oldukça popüler bir tarayıcı hâline gelmiştir.

kripto para cüzdanı 1 - Opera, Kripto Para Cüzdanı Özelliği Sunan İlk Tarayıcı Oluyor!

Unstoppable Domains ile yaptığı ortaklık, artık Opera kullanıcılarının Ethereum Blokchain’i üzerine kurulan bir blockchain sistemi ile aracısız bir şekilde ve IPFS protokolü desteği ile merkeziyetsiz ağlara ve uygulamalara erişebilmesini sağladı.

Şimdi ise Opera gözünü kripto para cüzdanlarına dikti. Yeni tarayıcısı Web 3’ü tanıtan Opera, dünyada bir ilk olan tarayıcıya yerleşik biçimde olan kripto para cüzdanını duyurdu. Kripto para cüzdanı sayesinde artık kripto para yatırımcıları herhangi bir sekme veya aracı kullanmadan direkt olarak kripto para alım-satımlarını yapabilecekler.

Geçtiğimiz aylarda Opera tarayıcısına yerleşik kripto para cüzdanından bahsetmiş ve Ethereum Blockchain’i altyapısı ile oluşturulan bu sistem ile kripto paraların saklanabileceğini duyurmuştu. Şimdi ise tam teşekküllü bir şekilde kripto para cüzdanlarından direkt olarak kripto para alım-satımlarının mümkün olacağını da duyurdu.

Sürekli değişen ve ihtiyaçları yenilenen dünya karşısında ancak bu yeniliklere adapte olabilen teknolojiler ayakta kalacaktır. Opera da kripto para yatırımcıları için bu ihtiyacı karşılayabileceğini vaat ederek gelişen ve değişen dünya düzeninde yer almak istediğini açıkça göstermiştir. İlerleyen günlerde Opera’nın yerleşik kripto para cüzdanı hakkında yeni bilgilerin açıklanması durumunda sizlerle paylaşacağız.

Kripto paralar ilk defa 2009 yılında sanal dolaşıma girmiştir. Hiçbir merkeze bağlı olmaksızın dijital pazarda faaliyet sürdüren kripto paralar zamanla dünyada önemli ve kullanılan bir sanal para birimi haline gelmiştir. Bunun en önemli sebebi ise sanal paranın hiçbir merkeze bağlı olmaması ve dolayısıyla devlet ve benzeri kurumlar tarafından kontrolünün sağlanamamasından kaynaklanmaktadır. Kripto para borsasına yön veren durum tamamen arz talep dengesi olmaktadır. Kripto paralara talebin arttığında değerleri yükselmekte, talebin azalması halinde ise değerleri düşüşe geçmektedir. Kripto paraların 2000’den faza türü bulunmakta ve genellikle en bilineni bitcoin olarak karşımıza çıkmaktadır. Kripto para borsası pek çok ülke yasasında ele alınmamış ancak bazı ülkelerde yasa dışı olarak kabul edilmiş ve yasaklanmıştır.

Kripto Para Üretemeyenler İçin Kripto Para Borsaları

Kripto paranın dünyada yükselen bir yıldız olmasının sonucunda sadece bireysel değil kurumsal olarakta pek çok şirket bu piyasaya yönelmiş ve parasını bu borsada değerlendirmeyi tercih etmiştir. Kripto para piyasasında kripto para üretimi için madencilik olarak adlandırılan bir uygulama söz konusudur bu uygulama donanımlı bilgisayarlar ve donanımlı kişiler tarafından gerçekleştirilmektedir. Oldukça maliyetli olan madencilik bireysel olarak yapılamamaktadır. Bunun yerine madencilik yapamayan ancak bitcoin piyasasında yer almak isteyenler içinse bu alışverişe aracılık eden platformlar kurulmuştur. Bu platformlar sayesinde madenciliğe gerek kalmadan kredi kartıyla kolayca istediğin para karşılığında bitcoin alma kolaylığı kripto para piyasasında olmak isteyenler için getirilmiştir.

borsa2 - Kripto Para Borsası Nedir? Sanal Para Borsaları Nasıl Çalışır?

Kripto Para Piyasalarında Yapılan İşlemler

Kripto para piyasasında aracı olan çeşitli platformlara sağlanan üyelikle beraber komisyon ücreti ödenmekte ve bu ücret orada yapılan işlemlere göre de değişmektedir. Kripto para platformlarında bitcoin ve alt coinleri satın alma, değerinin değişmesi durumunda satma, birden fazla cüzdan sahibi olarak cüzdanlar arasında coin transferi yapma, platformda yer alan diğer kullanıcılarla karşılıklı normal para karşılığında kripto para transferi yapma gibi pek çok işlem gerçekleştirme şansı bulunmaktadır. Yapılan işlemler platformlara göre değişse de genel tema bunun üzerine kuruludur. Bu platformlarda kazanılan bitcoinleri kimi platformlarda istediğiniz para cinsine çevirerek hesabınıza aktarma şansı bulunmaktadır. Ancak ülkemizde yaygın olmayan fakat dünyada oldukça yaygın olan e ticarette kripto para kullanarak alışveriş yapmakta mümkün kılınmıştır. Özellikle Japonya ve ABD’de büyük rağbet gören kripto paralar dev e ticaret firmaları tarafından ödeme aracı olarak kabul görmektedir.

borsa4 - Kripto Para Borsası Nedir? Sanal Para Borsaları Nasıl Çalışır?
Group of cryptocurrencies electronic cash symbol vector

Kripto Paralar Nasıl Kullanılır, Gerçek Hayatta Kullanımı Mümkün Müdür?

Kripto paraların çok küçük miktarı bile ülke para birim cinsinden oldukça büyük meblağlara eş değer olmaktadır bu sebeple yapılan online alışverişlerde oldukça yüklü bir alışveriş söz konusu olabilmektedir. Ülkemizde böyle bir uygulama henüz gerçekleşmese de dünyanın yükselen dev firmaları bu yöntemle ödeme kabul etmekte ve bazı şirketler ise personel maaşlarını kripto para ile ödemektedir. Sanal para borsalarında arz talebin oldukça önemli olduğu belirtilmişti. Bu piyasalarda kazanç elde etmek için bitcoin ve diğer altcoinlerin değerleri sürekli takip edilmeli ve eldeki coinlerin değerlendirilmesine ona göre karar verilmelidir. Arz talep dengesiyle işleyen sanal para borsasında kullanılan cüzdanlar gerçek cüzdanlarınız gibi önemlidir ve korunması gerekmektedir. İyi korunmayan cüzdanlar ciddi kayıplar vermenize sebep olacaktır bu sebeple ekstra cüzdan güvenlik önlemi almakta fayda vardır. Kişisel önlemlerin yanı sıra faaliyet sürdürdüğünüz kripto para borsalarının da çift aşamalı güvenlikli giriş, SSL güvenlik sertifikası gibi pek çok güvenlik önleminin alınmış olması da oldukça önemidir. Kripto para borsalarının olası siber saldırılara karşı yüksek güvenlik tedbirlerinin almış olması cüzdanlarınızın koruma altında olması ve kripto para piyasasında faaliyete devam edebilmeniz için yüksek önem içermektedir.

Dünya üzerinde birden fazla Bitcoin ATM’si bulunsa da çoğunun çalışma mantığı aynıdır. Bitcoin ATM’leri çoğumuzun kullandığı klasik ATM görüntüsünde olsa da yapılan işlemler klasik ATM’lerde gerçekleştirilen işlemler gibi değildir. Bitcoin ATM’sinden işlem yapabilmek yalnızca nakit para ile mümkün olmaktadır. Kredi kartı kullanımı ile Bitcoin ATM’si üzerinden Bitcoin alınması henüz mümkün değildir.

Bitcoin ATM’sinden Bitcoin Alma İşlemi

Bitcoin ATM’si üzerinden Bitcoin almak istiyorsanız öncelikle kimliğinizi doğrulamak adına cep telefonu numaranızı ekrana tuşlayarak işleme başlarsınız. Cep telefon numaranızı eksiksiz şekilde girdikten sonra telefonunuza 5 haneden oluşan bir şifre gelir. Bu şifreyi ATM ekranına tuşlamanız gerekir. Bu işlemi tamamladıktan sonra kimliğini doğrulatmak için ATM’den tarama işlemini tamamlamanız gerekir. Tarama işlemi bittikten sonra Bitcoin cüzdan adresinizi ekrana girmelisiniz. Daha sonra görüntülenen ekranda satın almak istediğiniz Bitcoin miktarını girmeniz gerekir.

btcatm2 - Bitcoin ATM’sinden Nasıl Bitcoin Alınır?

BTC ATM‘si üzerinden Bitcoin satın alma işleminin belirli günlük limitlere sahip olduğunu unutmayın. İşlemi tamamladıktan sonra yaklaşık yarım saat içerisinde Bitcoin cüzdanınıza giriş yaparak hesabınıza yatmış olan Bitcoin’leri görüntüleyebilirsiniz.

Şu an Amerika ve Avrupa’nın bazı noktalarında bulunan bu ATM’lerin kripto para birimlerinin yaygınlık göstermesi ile birlikte çoğu ülkede kullanılabilir olacağı öngörülmekte. Oldukça güvenli bir şekilde gerçekleştirilen satın alma işlemi sayesinde btc satın almak atm’den para çekmek kadar kolay bir hale dönüşüyor.

Twitter CEO’su ve Square’in kurucusu olarak tanıdığımız kripto para topluluğunun en sevdiği isimlerin başında gelen Jack Dorsey, ABD hükümetinin coronavirus sebebiyle halka dağıtacağı paraların CashApp ile daha verimli bir şekilde kişilere ulaştırılabileceğini belirtti.

Jack’e göre açıklanan 2 trilyon $’lık paket CashApp ile dağıtılabilir.

Square Hükümet İle İletişime Geçmiş

Square teknolojisinin banka hesabı olmayan kişiler için bile hızlı bir ödeme alma yöntemi olarak kullanılabileceğini belirten Jack, insanların yardımı olabilecek en hızlı şekilde almaları gerektiğini belirterek, yardım için hazır olduklarını belirtti.

Konu ile alakalı olarak CNN tarafından yapılan açıklamaya göre dağıtıma aracı olmak amacıyla ABD Hükümeti’ne Square ve Venmo ulaşmış durumda.

Herkesin Banka Hesabı Yok

Konu ile alakalı olarak açıklama yapan Binance.US CEO’su Catherine Coley, yardım paketinin bankalar aracılığı ile dağıtılması halinde bazı kişilerin ihmal edilme olasılığı üzerinde durdu. Herkesin banka hesabı olmadığı belirten Coley, farklı yollardan ödeme yapılabilmesinin önemini belirtti.

Elektronik İşlemler Birliği (ETA) ise ödeme platformları üzerinden ödemeleri alabilmenin olası COVID-19 risklerini azaltabileceğini belirten bir mektubu Beyaz Saray’a ilettiğini duyurdu.

Geleneksel kuruluşlarda hesabı olmayan birçok Amerikan vatandaşı bulunmakta. Bu kişiler ödemelerini alabilmek için pahalı işlem ücretleri talep eden üçüncü parti kurumları aracı olarak kullanmak durumunda kalacaklar. (Western Union vb.)

Ek olarak mektupta dijital ödeme yöntemlerini kullanılması halinde kişilerin nakit işlemlerden uzak durmasının sağlanacağı bu sayede virus ile mücadelede önemli bir adım daha atılmış olacağı özellikle belirtilmekte.

Konu ile alakalı olarak ABD Hükümeti’nin izleyeceği yol büyük merak konusu. Önümüzdeki günlerde ABD’nin 2 trilyon $’lık paketi kişilere nasıl ulaştıracağını hep birlikte göreceğiz. Jack’in, Coley’in ve ETA’in hükümete yaptığı teklif ve uyarıları Trump yönetiminin nasıl karşılayacağı konusunda bir tahmin yürütmek gerçekten zor.

Fakat virüse karşı nakit paranın kullanımının önüne geçilmesi adına farklı platformlar üzerinde ödemelerin geröekleştirilmesi hem nakitsiz bir gelecek adına, hem de virüs risklerini azaltmak adına önemli bir olabilir.

Sizce de nakit para kullanımını bırakacağımız günler yakın mı? Zaten hali hazırda birçok insan dijital para kullanmakta. Bu noktada dijital para ve kripto para tanımlarını karıştırmamak gerek. Bankacılık sistemi üzerinde kullandığımız para dijital para olarak tanımlanmakta. Banka kartları veya kredi kartları ile gerçekleştirdiğimiz ödemeler bir noktada dijital para görevi görmekte.

Kaspersky Lab şirketi, online oylama sistemi için blok zincirine başvurdu. Şirket, bir süredir Polys tabanlı bir online oylama sistemi üzerinde çalışıyordu. Geleneksel oylama sistemi yerine internet üzerinden yapılacak oylamanın daha iyi sonuç vereceği düşünüldü. Sıradan oylama işlemlerinde yaşanan problemleri çözmek için şirket, blok zincirine başvurdu. Daha güvenli ve şeffaf ortamda olması için blok zinciri tercih edildi.  

Kaspersky da blok zincirinden faydalanarak Polys oylama makinesini piyasaya çıkardı. Tamamen çevrimiçi olan oylama sistemi alışılmışın dışında bir işleyişe sahip. Öncelikle sistemde yapılan oylamalar şifrelenir. Seçmenlerin kimliği doğrulanır ve bu sayede sahtekarlık, düzenbazlık gibi unsurlar ortadan kalkar. Aynı zamanda değişmez ve anonim bir yapıdadır. Oy kullanım işlemi ve düzenlenmesi oldukça kolaydır. Denetleme mekanizması en üst seviyede tutulur. Polys oylama makinesi, blok zinciri sayesinde bu özelliklerin hepsine sahiptir. 

Kaspersky Oylama Makinesi İçin Büyük Adım Attı 

Kaspersky, standart oylama sistemi karşısında alternatif bir makine üretti. Bu sayede ucu açık ve sonuçların şüpheli olduğu bir durumda yaşanmayacaktı. Online oylama sistemi siyasi partiler, üniversiteler ve şirketler gibi geniş bir alanı kapsamaktadır. 

Polys çevrimiçi oylama sistemi, seçimi yapanlara düzenleme, sonuçları otomatik şekilde hesaplama ve en önemlisi de süreci tek bir merkezden yönetmeye imkan tanıyor. Akıllı cihazlar üzerinden de oy kullanma imkanı olması büyük bir zaman kazandırıyor. Fakat online oy kullanma sürecinde herkes teknolojik cihazları kullanmayabilir. Özellikle yaşlı kesimin teknolojiye olan merakının azdır. Bu süreçte oy kullanma yöntemi geleneksele kayabilir. Yine de blok zinciri sayesinde bilgisayar ortamında kayıt altına alınan oyların çalınması zor. Blockchain dışarıdan gelecek olan saldırılara karşı oldukça dayanıklıdır. 

Online üzerinden oy kullanma işlemi basit işlemlerden geçiyor. Oy kullanacak kişi öncelikle gerekli belgelerle kimliğini doğruluyor. Kimliği doğrulayan kişiye özel bir kod veriliyor. Verilen bu kodu birey cihaz üzerinden taratıyor. Son aşamada Polys oylama makinesi ekranı geliyor ve seçimini yapıyor. Kişilerin isimleri ve oylamada yaptıkları tercihleri belli olmaması için blokchain üzerinden kayıt edilmiyor.  

Blockchain teknolojisi hayatın her alanında kullanıyor. Birbirinden farklı sektörlerde kullanıldığını biliyoruz. Öncelikle kripto paralarla birlikte kullanılan blok zinciri, zaman içinde iyiden iyiye yayıldığını görebiliyoruz. 

Binance, geçen sene yaz aylarında yeni bir platform tanıttı. Binance Futures adını verdiği bir platformu piyasaya sundu. Kurulan platformun amacı, vadeli işlemler yapmak. Sistem kripto varlıklar içinde hem kısa hem de uzun vadeli işlemelere izin verecek şekilde tasarlandı. 2020 yaz dönemi ile beraber Binance, yeni tabanında 1 yılını tamamlayacak. 

Binance Futures henüz 1 sene tamamlamadan bile birçok başarıya imza attı. Yeni platform ilk çıktığı zamanda aylık ortalama 150 milyon dolarlık hacimleri yakalayabildi. Yakın dönemde ise, bir gün içerisinde yakaladığı hacim ile rekor kırdı. 370 bin Bitcoin işlemine ulaştı.  

Futures şimdi ise trading turnuvası ile gündeme geldi. Twitter üzerinden yayımladığı mesaj ile takipçilerine müjdeli haberi verdi. Turnuvanın en dikkat çeken tarafı verilecek ödül oldu. Turnuvada 1 milyon dolar değerinde Binance coin dağıtılacak. 

Ekran Resmi 2020 03 29 12.36.27 - Binance Futures, Trading Turnuvası Düzenliyor!

Binance Futures Turnuva Sürecini Anlattı 

Şirket, turnuva hakkında detaylı bilgilendirme açıklaması yayımladı. Trading turnuvası 10 ile 25 Nisan tarihleri arasında yapılacak. Turnuvanın ödülü 1 milyon dolar değerinde BNB olacak. Ancak ödül havuzu katılım sayısı ile beraber artabilecek. Katılım ne kadar çok olursa ödülde aynı şekilde büyüyecek. Binance Futures önderliğinde yapılan turnuva, yaşanılan krize ilaç gibi gelecek.  

Birazda turnuvanın işleyişinden bahsedelim. Trading turnuvasında birer takım ve takımlarında liderleri olması gerekiyor. Takımda yer alan liderler 26 Mart ve 10 Nisan arasında kayıt yaptırmaları şart. Takım kaptanları hariç diğer üyeler turnuva sonuna kadar imza atabiliyor. 

Turnuvayı kazanan takım, ödülün yüzde 30’una sahip olacak. Yüksek performans gösteren 10 ekip üyesi yüzde 20’sini, diğer takımda bulunan kişilerde yüzde 50’sini alacak. Ayrıca turnuva boyunca günlük ROI yarışması düzenlenecek. Bu yarışmanın değeri ise 5 bin dolarlık BNB olacak. Günlük yarışmaya katılanlar, Binance Futures üzerinden USDT’ye göre sıralanacak. 

Trading yarışması 10 Nisan TSİ gece 3’de başlayacak. Yarışmada 24 saat süren 15 seans yapılacak. Birinciye 2 bin, ikinciye bin dolar, üçüncüye de 500 dolar verilecek. 4. ve 10. sıralarda 1 bin 500 doları aralarında paylaşacak. Toplamda ise 1 milyon dolar dağıtılacak. 

Yapılan duyuruya göre Tron Foundation, kendi “stablecoin”ini çıkarmaya hazırlanıyor. MakerDao benzeri bir sistem olarak çalışacak olan Tron’un yeni girişiminin adi ise “Djed“.

Djed duyurusu ise Justin Sun tarafından yapılmış durumda. Stablecoin ile ilgili bir girişimin geleceği ise yine Justin Sun tarafından açıklanmıştı.

Tron (TRX) ve Bittorrent (BTT) tarafından destekleneceği belirtilen proje ile Tron kendi merkezsiz stablecoin projesini ortaya koymakta. Hali hazırda Tron ağında başka “stablecoin”ler de çalışmakta. Tether’in (USDT) kullandığı ağlar arasında Tron (TRX) de bulunuyor.

Yeni merkezsiz stablecoin “USDJ” olarak isimlendirilecek. Buradan da Djed’in “whitepaper”ına erişebilirsiniz.

USDJ, Tron ağında merkeziz bir şekilde akıllı sözleşmeler aracılığı ile üretilen bir “stablecoin”dir. USDJ üretmek için herkes teminat olarak TRX gösterebilir. Kripto para “Amerikan Doları”na endekslenmiştir.

MakerDao’ya benzeyen şekilde Djed’de de stabilite ücreti, topluluk yönetişimi ve tasfiye mekanizması da bulunmakta. Kısacası Djed, MakerDao’nun çok benzeri bir DeFi girişimi olarak tanımlanabilir.

USDJ’nin Tron DeFi’ının en önemli parçası olacağına inanıyoruz.

Bu noktada Tron’dan da bir DeFi adımı gelmiş olduğunu görüyoruz.

DeFi’ın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz? Daha önceki girişimler gibi gelip geçici bir hareket olarak mı kalacak, yoksa finans geleceğine yön verecek bir atılım mı olacak?

Dünyanın önde gelen bankalarından, İspanya Merkezli Bank Santander, Ripple ile güçlendirilmiş sınır dışı ödeme sistemine Meksika transferlerini bu yıl ekleyeceğini duyurdu.

Santander’in kullandığı ödeme sisteminin adı One Pay FX. Sistem bu ayın başlarında SEC’e de sunulmuş, düzüenleyici kuruluşun cevabı beklenmekteydi. Yeni açıklama ile birlikte de sistemin Meksika’ya da getirileceği açıklanmış durumda.

XRP Değil XCurrent

One Pay FX Santander tarafından, sınır ötesi bir ödeme çözümü olarak tanımlanmakta. Sistem ise transferlerde RippleNet’ten yararlanmakta. Yani “XCurrent”. Bildiğiniz üzere Xcurrent ve XRP farklı çözümler. XCurrent ağı ödemeler için XRP (Xrapid) kullanmıyor.

Geçmişte bununla alakalı bir kafa karışıklığı oluşması sebebiyle CoinMarketCap’ta Ripple ismi XRP ile değiştirilmişti.

Santander One Pay FX’in, ciddi anlamda rekabet edilmesi zor bir sınır ötesi ödeme aracı haline gelidiğini özellikle belirtmekte.

Sağladığımız hız ile ve şeffaflık ile birlikte müşteri deneyimini geliştiriyoruz.

SANTANDER

One PAy FX şu anda 6 ülkeye para gönderimi için kullanılabiliyor. Santander müşterileri İspanya, İngiltere, Brezilya, Polonya ve Şili’ye Ripple aracılığı ile birlikte hızlı ve şeffaf bir şekilde para transferi yapabilmekte. Yakın zamanda ise bulunduğu bütün pazarları One Pay FX ile para gönderilebileceği de Santander tarafından doğrulanmış durumda.

2015 yılında Santander’in yatırım kolu olan InnoVentures, Ripple’a finansman sağlamış, 4 milyon dolarlık bir yatırım yapmıştı. Bu noktada Santander, Ripple’ın yatırımcıları arasında da bulunmakta.

Ripple’ın ödeme ağının genişlemesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Geçtiğimiz dönemde büyük hacime sahip, sektörde kilit rol oynayan bütün borsalarda arka arkaya listelenmesi ile adını duyuran, yaşadığımız düşüş öncesinde de yakaladığı yükseliş ile birlikte tekrardan dikkatleri üzerinde çeken Algorand (ALGO), coronavirus ile mücadele kapsamında bir veri tabanı oluşturmaya başladığını duyurdu.

27 Mart tarihli açıklama ile birlikte Algorand, “IReportCovid” aracılığı ile pandeminin ilerleyişi hakkında gerçek zamanlı olan, sürekli güncellenen bir veri tabanı oluşturacağını duyurdu.

Dünya çapındaki pandemide gerçek zamanlı bir veri akışı problemi olduğunu belirten Algorand ekibi, uygulama ile bu sorunu çözmeyi hedeflemekte. Uygulama aracılığı ile oluşturulan veriler bir araya getirilerek Algorand blockchaini üzerinde birleştirilmekte. Bu sayede herkes tarafından 24 saat ulaşılabilen şeffaf ve ulaşılabilir bir veri tabanı hayata geçirilmiş durumda.

Programa katılan kullanıcılar daha önce girilen verilere müdahale edemiyor (kendi verileri de dahil), sadece durumunda bir değişiklik olması halinde verilere yeni eklemeler yaparak güncelleyebilmekteler.

Anketler İle Veri Toplanıyor

Platform üzerinde hazırlanan anket ile kişilere basit sorular sorarak kişiler gruplanmakta (yaş, cinsiyet, lokasyon vb). Sonrasında ise ağ, kişinin hasta olup olmadığını, test yaptırıp yaptırmadığını, belirti gösterip göstermediğini sorarak anketi derinleştirmekte. Aslında bu test sağlık bakanlığımızın internetten ve telefon hattı üzerinden kişilere sorular sorarak uyguladığı testin açık kaynaklı hali olarak tanımlanabilir. Fark ise burda veriler şeffaf bir şekilde sergilenmekte.

Birkaç gün içerisinde ise Algorand ekibi, verileri analiz edebilmek için farklı araçlar yayınlayacaklarını duyurdu. Bu sayede verilerin işlenebilmesi ve işlevselleştirilebilmesi sağlanabilecek.

Coronavirus ile mücadelede en büyük ihtiyaç doğru bilgi.

DR TAL RABIN ALGORAND

Kişiler üzerinden toplanacak verilerin önemine değinin Rabin, uygulama üzerinden daha çok kişiye oluşmayı umut ettiğini de sözlerine eklemiş durumda.

Kripto para topluluğundan coronavirus ile mücadele konusunda farklı girişimler görmekteyiz. Kimi borsalar yardım kampanyaları düzenliyor, kimileri yardıma ihtiyacı olan ülkelere medikal destek sağlıyor. Bir diğer yandan ise kripto para dünyasından simalar yardım platformları ile iletişime geçerek, gıda yardımlarına destek olmaya çalışıyor.

Bu noktada doğru veri de büyük önem arz ediyor. Algorand veri tabanına ulaşıp ankete katılım göstermek isterseniz buradan ankete ulaşabilirsiniz.

Dünya’nın önemli ekonomik gelirine sahip olan Hindistan, kripto para ile ilgili son kararını açıkladı. Hindistan’ın, bir süredir dijital paralara karşı olduğu bilinmekteydi. Yaklaşık 2 senedir kripto para ticaretine yasaklar getirmişti. Bu süre zarfında ülke katı kurallar uyguluyordu. Fakat şimdi iş değişti. Hindistan Merkez Bankası yaptığı açıklamada dijital paraların ticaretine izin verildiğini belirtti. 

Hindistan kalabalık nüfusu ve hızlı büyüyen ekonomisi ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Yaşadığı büyük atılımlar sayesinde dünyanın en iyi ekonomi ülkeleri arasına giriyor. Ekonomi savaşında Amerika ve Çin gibi rakiplerine adeta göz dağı veriyor. Hatta yakın gelecekte Hindistan’ın dünya ekonomisinde 3. sıraya yerleşeceği konuşuluyor. Ticari savaşta geri kalmayan ülke, üst sıralarla makası iyice daraltıyor. Ekonomik açıdan ciddi bir potansiyelinin olması kripto paralara giriş yapmasını önemli ölçüde etkileyebilir.

Hindistan aldığı kararla kripto para ticaretinin önünü açmış oldu. Sadece ticaretin değil, kripto para borsalarının da önü açılmış oldu. Hatta geçen ay dijital paraların önemli borsası olan Binance, Hindistan için birtakım görüşmelerde bulundu. Binance şirketi, Hindistan’da bulunan dijital para borsası WazirX ile görüştü. İki şirketin yaptığı görüşmenin sonucunda, birlikte entegre şekilde çalışmanın önü açıldı. Haberi duymuş olan diğer borsa şirketlerinin de yakın zamanda ülkeye çıkarma yapacağı gelen haberler arasında. 

Kripto Para Haberi Yatırımcıyı Sevindirdi 

Kripto paranın serbest olması en çok yatırımcıların yüzünü güldürdü. Ülkede yer alan küçük ve büyük ölçekli yatırımcılar yasağın kalkmasını bekliyordu. Uzun zamandır uygulanan yasağın kalkması en çok bireysel yatırım yapanlara yaradı. Şimdi Hindistan halkı rahat bir şekilde yatırımlarını yapabilenin sevincinde. Hindistan’ın Dünyanın en kalabalık ülkeleri arasında yer alması büyük bir potansiyeli ortaya çıkarmış oldu. İlerleyen günlerde Hindistan merkezli yatırımlar piyasada görülebilir. 

Tablonun geneline baktığımızda ise, ülkeler her ne kadar sanal para için yasak koysalar da engellemenin zor olduğunu görmekteler. Dijital para birimlerine yasak getirmek yerine farklı strateji izlemeleri gerek. Piyasada ciddi şekilde tutunan kripto paralara karşı çözüm bulmak en mantıklı seçenek. Bu yüzden ülkeler yavaş yavaş para birimlerini benimseme yolunda.  

Her dönemde daha da zorlaşan Bitcoin madenciliği, iyi günler geçirmiyor. Yaşanılan zor zamanlar için yeni bir haber geldi. Ancak madencilik yapanlar için bu sevindirici bir haber mi, düşündürücü.  

Bitcoin madenciliğinde birkaç gün önce mutlu haber geldi. Yapılan açıklamada madenciliğin zorluk seviyesi yüzde 16 geriledi. Bu azalma ile birlikte Bitcoin tarihi ikinci büyük düşüşe şahit oldu. Aşağı yönlü yaşanan harekette son olarak yüzde 50’lileri gördü. Ancak yaşanılan bu düşüşlerin henüz ne getireceği bilinmemekte. 

Madencilikte iş giderek zorlaşırken bu rakamların duyulması biraz daha piyasanın hareketlenmesine yol açacaktır. Burada kritik noktaları hashrate oluşturacak. Şayet hashrate artarsa yapılan madenciliğin hiçbir anlamı olmayacak. Çünkü aynı şekilde zorlaşma oranı da artacaktır. Burada hashrate düşerse bloklar kendini bırakabilecek ve zorluk seviyesi aşağıya doğru inecektir. Bundan sonraki aşamada Bitcoin madenciliği için zorluk derecesi yüzde 13 şeklinde olacağıdır. 

Bitcoin en son düşüşü bu ay içinde yaşamıştı. Mart ayının ikinci haftasında sert bir düşüş gözlemlenmişti. Geçen ay ile birlikte kısa bir sürede kayıp yaşattı. 9 bin 900 dolardan 4 bin 800 dolara kadar gerilemişti. Böyle bir gerileme geçen senenin son aylarında olmuştu. 

Bitcoin Madenciliği Yapanlar Kararsız 

Bitcoin madenciliği karlı bir iş olduğu kadar, aynı zamanda zordur. Bu zorluğun daha da artması madencilik yapanları düşündürmektedir. Fazla madencinin katılması işi daha da çıkmaza sürüklediği bir gerçek. Madenci sayısı artınca zorluk derecesi artarken, kar oranı da aynı şekilde azalmaktadır. Yaşanılan bu tabloya rağmen Bitcoin madenciliği karlı olarak gözükmektedir.  

Çizilen iyimser tablo Bitcoin madenciliği yapanlar hiç de öyle olmadığını gösteriyor. Madencilik yaparak kazandıkları Bitcoin’leri satmak zorunda kalıyor. Harcadıkları enerji ve farklı giderler için kaynak oluşturamayan bireyler, çareyi kripto parayı bozdurmakta buluyor. Daha sonrasında ise fazla dayanamayan madenciler sisteme yenik düşüyor ve madenciliği bırakıyor. 

Yaşanılan durum karşısında kripto para madencilerinin ne kadar zorlandığını görebiliyoruz. Madenciliğin zor yapılması ve getirisinin sürekli düşmesi bireyleri kararsızlığa sürüklüyor. 

Corona virüsü salgınının pandemi hâline dönüşmesiyle dünyanın her yerinden bunu fırsat bilen sahtekârlar türedi. Bu sefer ki ise Birleşik Krallık’tan.

Birleşik Krallık ki özellikle İngiltere üzerinde yayılan bir sahtekârlıktan bahsedeceğiz. Bir takım kişi ve kişiler, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) veya Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’nin (CDC) ismini kullanarak Bitcoin bağışı istiyor. Evet yanlış duymadınız Bitcoin bağışı. Sterlin veya pound olarak değil Bitcoin olarak bağış yapılmasını isteyen dolandırıcıların taktiği ise çok basit.

İkamet ettiğiniz bölge içerisinde Corona virüsünden etkilenmiş yani Covid-19 pozitif hastalar bulunduğunu ve onların barınması, tedavilerinin yapılması amacıyla bağışa ihtiyaç olduğunu iddia ediyorlar. Ve bu bağışları da Sterlin olarak değil de Bitcoin olarak istiyorlar. Aslında dolandırıcıların bu yolu seçmelerinin sebebi belli. Kripto para borsalarının, bir denetimi mevcut değil yani para akışının kontrolünü yapmak zor. Zaten bu özelliği nedeniyle de çeşitli terör örgütlerinin ilgisini çekmiş ve kara ekonomi için kullanılmıştır.

Corona virüsü - Corona Virüsünü Fırsat Bilen Sahtekârlar Türedi!

Kurunun Yanında Yaş Da Yanıyor!

Dünyanın her bir köşesinde Corona virüsü pandemisi ile mücadele etmek için kurulmuş kurum veya sosyal yardım platformlarını görebiliriz. Araştırmalara göre bunların büyük bir kısmı da Bitcoin gibi kripto para birimlerini kullanarak bağış toplama eğiliminde. Birçoğu da tahmin ettiğiniz üzere bunu dolandırma amacıyla yapıyor.

Birleşik Krallık’ın sahtekârlık tespiti ve ihbarları için kullanılan Ulusal Sahtekarlık İstihbarat Bürosu (NFIB), sadece mart ayında bu konuya dair 21 çetenin türediğini açıkladı. Bununla birlikte sosyal medya platformu Twitter’da WHO adını kullanarak maske, ilaç ve çeşitli sağlık ekipmanının sağlanması için para isteyen kişi ve kişilerin olduğu da belirlendi.

Tabii kripto para bağışını kabul eden ve dolandırıcılık amacı taşımayan kurumlar da mevcut. Belki de bunlardan en önemlisi Hollanda’daki Red Cross yani Kızılhaç olmaktadır. Kızılhaç birçok ülkede faaliyet süren İsviçre menşeili bir yardım kuruluşudur. BitPay üzerinden kripto para bağışlarını kabul eden Kızılhaç komitesi, bahsedildiği gibi kripto para borsalarını dolandırıcılık amacıyla kullanan kişiler yüzünden yanlış anlaşılmaktadır.

Türkiye’de de çeşitli kanallardan size ulaşıp Corona virüsü pandemisi ile mücadele etmek adına sizden Türk Lirası, Amerikan Doları, kripto para gibi varlıklar ile bağış yapmanızı isteyen kişi veya kişilere itimat etmeyiniz. Corona virüsü pandemisini fırsat bilen sahtekârlar tarafından aldatılmayın.

Yapılan son dakika duyurusuna göre Binance, FTX Platformu’nun kaldıraçlı tokenleri olan Bull ve Bear tokenleri delist edeceğini duyurdu.

Mevcut pozisyonlardan çıkılmasını ve çekme işlemlerinin gerçekleştirilmesini isteyen Binance, gerekçe olarak ise kaldıraçlı tokenlerin kullanımının birçok kullanıcı tarafından anlaşılmamış olmasını göstermekte. 31 Mart itibariyle delist işleminin gerçekleştirileceği de Binance tarafından duyuruldu. 31 Mart itibariyle tokenlerin tutulması durumunda token değeri kadar BinanceUSD’nin (BUSD) hesaplara yansıtılacağı da özellikle belirtilmiş durumda.

Konu ile alakalı olarak FTX CEO’su Bankman’dan da açıklama gelmiş durumda. Kullanıcıların token mantığını anlamaması sebebiyle silindiğinin belirtilmesi üzerine Bankman’da, Binance tarafından kullanıcılar için bir eğitim ve destek verilmek istemediğini belirtti.

Durumu kompanse etmek adına derhal Tether (USDT) paritelerinin eklendiğini belirten Bankman, tokenlerin FTX’e gönderilebileceğini ya da Binance üzerinden USDT’ye çevirilebileceğini belirtmiş durumda.

Aniden gerçekleşen bu delist kararı ise kafalarda birçok soru işareti oluşturmuş durumda. Daha önce birlikte poz veren, birbirlerini destekleyen iki CEO ve borsanın arası bozulmuş olabilir mi?

https://twitter.com/cz_binance/status/1243920446250053633

Delist ile ilgili bir açıklama da CZ’den geldi. Temel olarak delist işlemini tokenlerin amacının anlaşılmamasına bağlayan CZ, tokenlerin uzun dönem HODL için olmadığını fakat bazı kişilerin bu amaçla tokenleri aldığını belirtti. Kullanıcıları bilgilendirmek adına Pop-Up bildirimleri oluşturmalarına rağmen, kimsenin bildirimleri okumadığı da CZ tarafından özellikle vurgulanmış durumda. Tokenleri delist etmenin kendi platformları için de yararlı olmayacağını belirten CZ, delist kararını kolay vermediklerini de sözlerine ekledi.