Huobi Bitcoin Son Fiyatı
BTC $65119.27
-5.22%
Huobi Ethereum Son Fiyatı
ETH $3381.81
-6.98%
Huobi Avalanche Son Fiyatı
AVAX $57.46
-6.93%
BNB Token Son Fiyatı
BNB $528
-8.05%
Binance Kayıt Ol

Muhabbit

Geçtiğimiz haftalarda duyurduğumuz Brave Browser ve Binance’in gittiği ortaklık sonucu oluşturulan widget, kullanıma açılmış bulunuyor.

Bu sayede Brave kullanıcıları tarayıcılarını Binance hesabına bağlayarak işlemlerini hızlı bir şekilde halledebilecek.

Screenshot 2 10 - Brave İçin Binance Widget'ı Kullanıma Açıldı!

Widget’ın aktive olması için kullanıcıların gelen son güncellemeyi yapması gerekmekte. Sonrasında otomatik olarak Binance Widget’ı tarayıcıda görünmeye başlayacak.

Widget ile birlikte cüzdan bakiyenizi görüntüleyebiliyor, aynı zamanda bazı temel işlevleri yerine getirebiliyorsunuz.

Kripto paraları birbirine çevirebileceğiniz bir sekme de widget içerisinde bulunuyor. Bu sayede alım satım sayfasına gitmeden işlemler gerçekleştirilebilecek.

Cüzdan özeti kısmında toplam bakiyenize görüntüleyebilirken, “deposit” sekmesi ile birlikte yatırma işlemleriniz için cüzdan adresi elde edebiliyorsunuz. Bu sayede yatırma işlemleri de widget üzerinden gerçekleştirilebilecek.

 

Yeni verilere göre içerisinde 0.1 ve üzeri Bitcoin (BTC) tutan cüzdanların sayısında rekor kırılmış durumda. Yaşanan yükseliş ile birlikte bütün gözler yine kripto para dünyasının üzerindeyken, Bitcoin tutan cüzdanların sayısında yaşanan artışlar, dikkate değer durumda.

Bu sabah sizlere borsalardan çıkan Bitcoin miktarının, giren Bitcoin miktarından fazla olduğunu bildirmiştik. Benzer durum Ethereum (ETH) için de geçerliyken, borsalara giren Tether USD (USDT) miktarı da, borsalardan çıkan Tether miktarından fazlaydı. Buradan hareketle piyasaya yeni giren yatırımcıların yaptığı alımlar ile yükselişi desteklediğini çıkarmak mümkün.

Google aramalarındaki artış da bu çıkarımı destekler nitelikte. Eğer çevrenizde kripto paralar ile ilgilenen biri olarak tanınıyorsanız, son dönemde kripto para almak için kapınızı çalan ya da fikrinizi almak isteyen kişiler oldu mu?

Screenshot 1 16 - 0.1 ve Üzeri Bitcoin Tutan Cüzdanların Sayısı Rekor Kırdı!

Bitcoin tutulan cüzdan sayısı da zaman içerisinde düşüşler gösterse de hep yükseliş eğiliminde olmuş. An itibariyle de 0.1 BTC’den fazla BTC tutan cüzdan sayısı 3,016,083’e ulaşmış bulunuyor.

1 - 0.1 ve Üzeri Bitcoin Tutan Cüzdanların Sayısı Rekor Kırdı!

2 gün önce de rekor kıran cüzdan sayısı 3,015,000 adetti. Sadece 2 gün içerisinde 1000 cüzdanlık artış yaşanması ise yükselişlerin sadece vadeli işlemler piyasının etkisiyle değil, spot alımlarla da gerçekleştiğini ve desteklendiğini kanıtlar nitelikte.

“Bir miktar Bitcoin al, cüzdana at ve unut.” mantığı bu noktada yeni yatırımcılar için devreye girmiş olabilir.

Peki siz son 2 gün içerisinde Bitcoin alıp borsa dışında bir cüzdana transfer ettiniz mi?

 

Andreessen Horowitz bilinen adıyla a16z, 515 milyon dolar değerindeki ikinci kripto para fonunu açıkladı.

2009 yılında Marc Andreessen ve Ben Horowitz tarafından kurulan girişimcilik sermayesi şirketi Andreessen Horowitz bilinen adıyla a16z, 515 milyon dolar değerindeki ikinci kripto para fonunu açıkladı.

Andreessen horowitz a16z - Andreessen Horowitz Yani a16z, İkinci Kripto Fonunu Duyurdu!

Perşembe günü açıklanan fonun, ödemelerde, DeFi’da, Web 3 ve ötesindeki birçok kripto para ve Blockchain girişimlerine yatırım yapmakta kullanılacağı açıklandı. Fonun başındaki isimler Chris Dixon ve Katie Haun, ödeme işlemlerinde Blockchain’in kullanılmasıyla birlikte VoIP (Internet Protocol üzerinden ses)’nin bankaların, e-postanın çıkmasıyla beraber postanelerin düşürdüğü duruma düşeceğini düşünüyorlar.

DeFi potansiyeli, kripto para dünyasında önemli bir yer kaplamaya devam ediyor. Dixon ve Haun, birçok protokolün DeFi sayesinde Blockchain’leştirilebileceğini savunanlardan. Özellikle internet üzerinden işleyen iş modellemelerinin bir sonraki dalgasının kripto para dünyasından geçeceği konusunda hemfikirler. Bu hemfikirlik de kripto para dünyasına ve Blockchain teknolojilerine daha fazla fon aktarılmasını sağlıyor.

a16z, ilk kripto fonunu 2018 yılında toplamıştı. Toplamda 350 milyon doları bulan fon, Coinbase, Libra, Maker ve Compound gibi birçok kripto teknolojilerini kullanan şirkete deva olmuştu.

İkinci kripto fonu için 450 milyon dolar toplamayı hedeflediklerini belirten raporların birkaç gün içerisinde kamuoyu ile paylaşılması bekleniyor. Hedeflerini aşan sermaye şirketinin yeni fonu ile hangi girişimleri destekleyeceği büyük bir merak konusu olmakta.

Cryptocom, yeni duyurusuna göre yüzde 50 indirimli Bitcoin (BTC) satışına hazırlanıyor. Syndicate etkinlikleri ile indirimli kripto para satışı yapan Cryptocom, bu sefer Bitcoin satacak.

12 Mayıs tarihinde gerçekleşecek olan satış Cryptocom’un borsası üzerinden gerçekleşecek.

CRO Staking Gerekmiyor

Bildiğiniz üzere Syndicate etkinliklerine katılım için Cryptocom kendi tokeni olan CRO Token’in stake edilmesini şart koşmaktaydı.

“Halving Özel” olarak nitelendirdikleri bu etkinlikte ise “CRO Staking” gerekli olmayacak. Yani kullanıcılar stake gereksinimi olmadan da kampanyadan faydalanabilecek.

Tek yapmanız gereken Cryptocom cüzdanınızda 3,600 adet CRO tutmak olacak. Bu sayede indirimli Bitcoin alma şansına sahip olabileceksiniz. Anlık olarak 3,600 CRO, 250 $ etmekte.

Toplam havuz ise 1 milyon $ değerinde.

 

Türkiye’nin ilk özel bankası olan Türkiye İş Bankası yeni adımı ile dikkatleri üzerine çekti. Banka, R3 Blockchain Platformu olan Corda’ya katılarak, birliğe katılan ilk Türk bankası oldu.

Platformda kamu ve özel sektörden dünya çapında 300’den fazla katılımcı bulunuyor. R3 firması ise kurumsallar için blockchain çözümleri üretmekte.

Corda ismini verdikleri platform ile R3 üyeleri kendi blockchain tabanlı yazılım ve uygulamalarını geliştirebilmekteler.

Konu ile ilgili olarak İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen ise şunları söylemekte:

Blockchain teknolojisini, güvenlik, hız ve operasyonel verimliliği artırma potansiyeli sebebiyle finans sektörünü ve bankacığının geleceğini oluşturacak bir etmen olarak tanımlıyoruz. Teknoloji tam olgunlaşmamış olsa da yakın gelecekte bu teknolojinin sektörde oldukça aktif bir şekilde kullanılacağını düşünüyorum.

Bugüne kadar İş Bankası ve iştirakleri ile blockchain üzerinde birçok konsept çalışma yaptıklarını belirten Sezen, çalışmaların devam edeceğini belirtmekte.

Konsept çalışmalarında başarıya ulaşmak için farklı ortaklarla çalışmanın önemli olduğunu kavradıklarının da altını çizen Sezen, bu sebeple oluşturulan Blockchain Türkiye Platformu’na katıldıkları açıkladı.

Dünyanın en geniş katılımcı ağına sahip blockchain platformu olan R3’e katıldığımız için heyecan duyuyoruz.

Katılım ile birlikte 100’den fazla porjeyi 300’den fazla paydaş ile inceleme fırsatı bulduklarının altını çizen Sezen, işbirliği ve fikir paylaşımı noktasında büyük katkı alacaklarını ve büyük katkı verecekleri belirtmiş durumda.

Bu alanda Türkiye’nin öncü bankası olmayı hedefliyoruz.

Bildiğiniz üzere ülkemizde Akbank Ripple aracılığı ile ödeme işlemlerine izin vermekte. Sadece belirli sınırlar içerisinde gerçekleştirileblen işlemler hali hazırda aktif olarak kullanılabilmekte.

İş Bankası’nın bu adımını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Vadeli işlem denince akla gelen ilk borsalardan olan BitMEX’in önlenemez düşüşü sürüyor. Son 24 saat içerisindeki açık işlem hacmi ile BitMEX, 2018’den beri en düşük hacmine gerilemiş durumda.

Özellikle içerisinde bulunduğumuz yükseliş döneminde hacim rekoru kırması gereken BitMEX, kullanıcılarını kaybetmeye devam ediyor gibi gözüküyor. EW0su IUEAAPumc - Bitcoin Yükseliyor BitMEX Düşüyor! Neler Oluyor?

Yukarıdaki grafikte de görüldüğü üzere BitMEX, pazar payını rakiplerine kaptırmış görünüyor. Vadeli  işlem piyasasındaki hacim genel anlamda yükselirken, BitMEX tarafında yaşanan düşüş ise bu durum kanıtlar nitelikte.

Son dönemde yaşadığı problemler ile gündeme gelen vadeli işlem borsası, kullanıcılarından ciddi tepkiler almıştı. Mart ayında yaşadığımız düşüş sırasında BitMEX, işlemlerini 20 dakika boyunca durdurmak zorunda kalmıştı. Aslında bu hareket, borsa için sonun başlangıcıydı denilebilir. Sonrasında ise DDoS saldırısına maruz kaldığını belirten borsa, bu sebeple işlemleri durdurduğunu açıklamıştı. Konu ile ilgili farklı iddialar ortaya atılmış olsa da bir kanıt bulunamamıştı.

Ek olarak alternatifi olan vadeli işlem borsalarına oranla daha yüksek çekme komisyonlarına sahip olan borsa, sadece Bitcoin (BTC) ile işlem yapılmasına izin veriyor. Yani BitMEX’te işlem açabilmek için elinizde Bitcoin bulundurmalısınız. Yaşanan düşüş ile yatırımcılar ellerinde Bitcoin tutmak zorunda olma fikrinden vazgeçmiş olabilir. Alternatif vadeli işlem borsalarında ise daha düşük komisyonlarla sadece Tether (USDT) tutarak işlem açabilme olanağına sahip olabiliyorsunuz.

Bu durum vadeli işlem yatırımcılarını BitMEX’ten uzaklaştıran önemli bir diğer faktör olabilir. Çünkü bu durumun yanında Huobi, Binance, OKEx ve FTX gibi vadeli işlem seçeneği sunan diğer borsalarda an itibariyle hacim rekorları kırılmakta.

İşlem hacimlerinin zirvede olması gereken dönemde BitMEX tarafındaki bu durum sizce borsa için ne anlama geliyor? BitMEX hikayesinin sonu gelmiş olabilir mi?

 

Dün başlayan yükseliş ile birlikte 24 saat içerisinde neredeyse yüzde 20’ye yakın bir yükseliş yaşayan Bitcoin (BTC) yatırımcılarını sevindirmeye devam ediyor. An itibariyle 9,350 $ seviyelerinden işlem göre kripto para, sadece 24 saat önce 7,600 $ seviyelerindeydi.

Yükseliş başlarda bazı yatırımcıları ikna edememiş olsa da hacimin artması ile birlikte Bitcoin, önündeki tüm dirençleri yıkarak yükselişine devam etmekte.

Fakat bu nereye kadar devam edecek? Bu noktada sizlere de fikir vermesi adına cüzdanlardan borsalara, borsalardan da cüzdanlara 24 saat içerisinde aktarılan Bitcoin, Ethereum ve Tether USD rakamlarını vermek istedik.

Bitcoin Tarafı

Glassnode’dan aldığımız verilere göre son 24 saat içerisinde cüzdanlardan borsalara aktarılan Bitcoin’ler yaklaşık 686 milyon $ değerinde. Borsalardan cüzdanlara çekilen Bitcoin’lerin miktarı ise yatırılandan daha fazla. Yaklaşık 780 milyon $’lık Bitcoin, borsalardan transfer edilmiş durumda. Bu noktada borsalardaki Bitcoin miktarının 94 milyon $ civarından azaldığından bahsedebiliriz.

Ethereum Tarafı

Ethereum tarafında da benzer bir durum mevcut. Son 24 saat içerisinde borsalara 113 milyon $’lık yeni yatırma işlemi yapılmış durumda. Tersi yönde ise 129 milyon $’lık bir çıkış gözüküyor. Kaba bir hesapla borsalardan son 24 saat içerisinde 16 milyon $’lık bir Ethereum eksildiği söylenebilir.

Tether Tarafı

Tether (USDT) tarafında da durum sevindirici görünüyor. Whale Alert hesabı tarafından basılan Tether’leri anlık olarak takip edebilsek de transferler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak yararlı olabilir.

Son 24 saat içerisinde 357 milyon $ değerinde Tether, borsalara transfer edilmiş durumda. Tersi yönde ise 323 milyon $’lık bir çıkış görünmekte. Bu noktada borsalarda bulunan Tether miktarının 33 milyon $’lık bir artış gösterdiğini söyleyebiliriz.

glassnode studio bitcoin exchange net flow - Bitcoin Yükseliyor! Peki Girişler Mi Çıkışlar Mı Fazla?

Yukarıdaki grafikte ise tarihsel olarak borsalara yapılan transfer miktarlarını görebilirsiniz. Borsalara yaşanan en büyük transfer dalgası 2018 yılında, yaşanan düşüşün son dalgasında görülmüş. Son 24 saat içerisindeki hareketi incelediğimizde ise yukarıda bahsettiğimiz gibi yatırma işleminden çok, çekme işlemi mevcut.

Bu durum her ne kadar kesin olmasa da kısa vadeli değil de uzun vadeli yatırımcıların alım yaptığı ve en azından orta vadede yatırımlarını tutacağı anlamına gelebilir. Geçtiğimiz günlerde de yine blockchain üzerindeki verileri sizlerle paylaşmıştık. Aktif cüzdan sayılarında ciddi bir artış yaşanırken, 2 yıldır dokunulmayan cüzdanlara yeni girişler teşpit edildiğini belirtmiştik. Bu cüzdanlara gerçekleşen girişler ise Mart ayından yaşadığımız düşüş sırasında gerçekleşmişti.

Düşüş sırasında alım yapan bu yatırımcılar doğru hareketi yapmış gibi görünüyor.

 

Bitcoin madenciliğinin demirbaşı Bitmain’in, yılın ilk 4 ayında 300 milyon $’lık bir kar elde ettiği Çin’li medya kuruluşu tarafından duyuruldu.

Yerel medya kuruluşu Wu Blockchain’e göre Bitmain’in yapay zeka kanadı da hızla gelişmekte.

Yine Wu Blochain’e göre 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla şirketin çalışanlarına 70.000 yuan (9.900 $) kadar çıkan bir bonus paketi oluşturduğu ve çalışanlarına bonusların ulaştığı belirtilmekte.

Medya kuruluşunun açıklamaları bir yana, Bitmain halen rakamları resmi olarak duyurmuş değil.

Şirketin kurucularından Jihan Wu’nun çok da desteklemediği yapay zeka girişimi şirketin diğer kurucu ortağı Micree Zhan tarafından başlatılmıştı.

Yapay zeka kanadının halen bir “yatırım” olduğu Bitmain yetkilileri tarafından özellikle belirtilirken, şirketin aslın işinin halen madencilik olduğu açıklanmış durumda. Fakat yine de Bitmain AI’ın gösterdiği gelişim dikkate değer görünüyor. Yapay zeka yatırımını iki katına çıkarmak isteyen  Zhan ise bu noktada Wu ile problemler yaşamıştı.

Bildiğiniz üzere dün de sizlere diğer bir yapay zeka şirketi olan SenseTime’ın Çin’in djital parası için çalışacağını aktarmıştık.

Cihazlar Verimli Çalışmıyor

Açıklanan yüksek kar oranlarının yanında bu hafta Bitmain üretimi madencilik cihazları olan S17 ve T17’nin yüksek verimlilikle çalışmadığı iddiaları da ortaya atılmıştı.

Wu’nun cihazlarda oluşan düşük verimliliğin sorumlusu olarak Zhan’ı gösterdiği ise yine aynı kaynakta belirtiliyor.

Konuyla alakalı olarak ise Bitmain sözcüsü şunları söylüyor:

Antminer 17 serilerindeki bazı cihazlarda oluşan verimlilik problemleri ile yakından ilgileniyor. Bu noktada sorun yaşayan müşterilerimizler iletişime geçerek problemleri çözmeye başladık.

Bitmain sözcüsünün bu açıklaması ise 17 serilerindeki bazı cihazlarda oluşan verimlilik problemini onaylar nitelikte.

Eski kurucu ortak Zhan ile Bitmain arasında devam eden problemler ile birlikte Zhan, halen şirketteki eski kontrolünü ele geçirmeye çalışmakta. Bildiğiniz üzere geçtiğimiz Ekim ayında Zhan, aniden şirketteki görevinden alınmıştı.

Zhan’ın yeni davalar ile şirketteki pozisyonun geri almaya çalışması üzerine Bitmain Zhan’ı kınamış ve “şirketin ortak çıkarlarını gözetmediğini” belirtmişti.

Sabah saatlerinde Çin’in ünlü mesajlaşma platformu WeChat üzerinde kripto para borsası Binance hakkında bir DDoS saldırısı iddiası yayıldı.

Türkiye saatiyle 6 gibi Çin menşeili Coinness’in kurucusu ve CMO’su olan He Yi, WeChat grubu üzerinde Binance hesabında gecikmeler yaşandığını ve olası bir DDoS saldırısı ihtimalini gündeme getirdi. Çinli kripto para yatırımcıları Binance kontratlarında bir gecikme yaşadıklarını bildirdi. Sadece Çin’de yaşanan bu problem diğer ülkelerde gözlenmedi.

Bir Binance kullanıcısı sosyal medyada yaşadığı gecikmeyi ve Binance’ın cevabını gösteren bir screenshot paylaştı.

attepm - Binance DDoS Saldırısı Yaşadığı İddiasını Doğruladı!

 

Bu iletinin ardından Binance CEO’su CZ’den de açıklama gecikmedi. Yarım saat kadar önce yaptığı açıklamada gerçekten de Binance Çin domainlerinde bir DDoS saldırısı yaşandığını ancak bunun atlatıldığını ve fonların güvende olduğunu söyledi.

CipherTrace blockchain endüstrisinde ağ güvenliğini inceleyen ve analiz yapan bir firma olarak öne çıkmakta.

Yayınladıkları “Armada” isimli yeni araç ile bankacılık sektörüne derinlemesine hizmet vermeyi amaçlayan CipherTrace, bankaların kripto paralar ile ilgili işlemlerinin takibini kolaylaştıracak.

Armada projesi şirketin, ABD’deki bankaların bilgileri dışında yılda yaklaşık 2 milyar $’lık bir kripto para işlemi gerçekleştirdiğini farketmesi ile ortaya çıkmakta. Bankaların kripto paralar ile ilişkili firmalara para transferi gerçekleştirdiği ve bunun farkında bile olmadığının ortaya çıkması üzerine CipherTrace, “Armada” projesini başlatmış.

Bankalar kripto paralar ile işlem yapan borsa ve aracı kurumlara müşteri istekleri doğrultusunda transferleri gerçekleştiriyorlar. Fakat bankalar bu kurumların kripto paralar ile ilişkili oldukları hakkında bilgiye sahip olmadan bu transferleri gerçekleştiriyorlar.

figt - CipherTrace Bankaların Kör Noktasını Ortadan Kaldırıyor!

Armada sayesinde bankaların KYC (know your customer) ve AML (anti-money laundering) prosedürlerine uymayan kurumlara, yani yasa önünde “para kaçırıyor” veya “para aklıyor” olarak gözüken şirketlere gerçekleştirilen transferlerin önüne geçmiş olacak.

Bankalar yeni araç sayesinde yükümlülüklerini yerine getirmeyen kuruluşları tespit ederek transferlerin önüne geçebilecek. Bu sayede bankacılık sektöründe “kör nokta” olarak tabir edilen belirlenemeyen transferlerin önüne geçilebilmiş olacak.

 

Armada İle Sorunlu Cüzdan Adresleri De Tespit Edilebilecek

Armada çözümü ile kripto paralarda blockchain üzerinde takip işlemlerinin de gerçekleştirileceği belirtiliyor. Bu sayede sorunlu cüzdan adreslerinin de tespit edilebileceğinini belirten CipherTrace bilinmeyen işlemlerin ortadan kalkmasını hedeflemekte.

CipherTrace kripto para sektöründe adını oldukça sık duyduğumuz Galaxy Digital CEO’su Mike Novogratz’ın şirketi tarafından da desteklenmekte.

Armada sayesinde bankaların transfer öncesinde “karşı taraf riskleri”nden korunabilecekleri belirtilirken, bu sayede bankaların gelecekte önlerine gelebileeck problemleri çözebileceklerinin altı önemle çizilmekte.

Daha önce benzer problemleri yaşayan bankaları düzenleyici kurumlar ile problem yaşadığı şirket tarafından belirtilirken, sonradan üstlenilecek masrafların çok büyük olduğu da belirtilmekte.

CipherTrace’in bankalar için sunduğu çözüm hakkında siz ne düşünüyorsunuz?

 

Geçtiğimiz saatlerde Ethereum Classic (ETC) fiyatında borsalar arasında bir uçurum oluştu. Yüzde 6’lara varan fark, müthiş bir arbitraj fırsatı oluşturdu.

Bitfinex  ve Binance gibi borsalarda Ethereum Classic fiyatı 6.30 $ seviyelerinde iken, Coinbase’de Ethereum Classic fiyatı bir anda 7 $ üzerine çıkınca, borsalar arası ciddi bir fark oluştu. Coinbase’de oluşan talep diğer borsalarda oluşmamıştı. Bu durum ise ciddi bir arbitraj fırsatı yarattı.

etc - Ethereum Classic'de Borsalar Arası Yüzde 6 Fark Oluştu!

Arbitraj Mümkün Olmadı

Bu fırsatı değerlendirmek isteyen yatırımcılar ise bu durumdan yararlanamadı. Sebebi ise Coinbase’in Ethereum Classic yatırma işlemleri için çok fazla onay gerektirmesi. Coinbase’de 3,527 onay gerektiren ETC yatırma işlemleri sebebiyle bu süre içerisinde borsaya ETC gönderip fırsattan yararlanmak imkansız .

Geçmişte 5,626 olan onay prosedürü sonradan gevşetilmiş durumda. Bu onay süreci de yaklaşık olarak 12 saat sürmekte. Yani borsada işlem yapabilmek için 12 saat beklemelisiniz. Tabi bu durum Coinbase’de işlem göre tüm kripto paralar için geçerli değil.

Ethereum Classic Yüzde 51 Saldırısına Uğramıştı

Ethereum Classic’in geçmişte yüzde 51 saldırısna maruz kalması sebebiyle uzun bir onay süreci başlatan Coinbase, olası yeni bir saldırıda saldırganların borsa üzerinden satış yapabilmesini önlemeyi amaçlamakta.

Ethereum Classic’e en yakın onay süresi ise Bitcoin SV’de bulunmakta. SV tarafında da 1008 onay, borsada işlemlere başlamak için gerekli durumda.

EWwAT1 WoAEvV06 - Ethereum Classic'de Borsalar Arası Yüzde 6 Fark Oluştu!

Borsalar arasındaki fiyat farklılığı ise yarım saatlik sürenin ardından kapanmış görünüyor.

Sizce bu fiyat farklılığına ne sebep olmuş olabilir?

Çin dijital parası için SenseTime isimli yapay zeka (AI) firması ile anlaşmış durumda.

SenseTime ise yapay zeka alanında en değerli startup firması olarak karşımıza çıkmakta. 7.5 milyar $ değer biçilen şirket, Çin’in dijital parasını hazırlayan kurumlarla birlikte “dijital yuan”ın gelişiminde çalışacak.

Hong Kong merkezli şirket, yapay zeka çözümlerini ve innovasyonlarını Çin’deki finans endüstrisi ile birleştirmek istiyor.

İki tarafın ortaklaşa bir araştırma ve innovasyon grubu oluşturacağı belirtilirken, yapay zeka ile finans endüstrisinde hız ve ilerleme sağlanması amaçlanıyor.

Projenin asıl detayları saklanmakla beraber, dijital para üzerindeki risk yönetimi, operasyonel kapasite ve yeteneğin geliştirilmesi üzerine çalışmalar da yapılacağı bilgisi Çin’li kaynaklar tarafından edinilmiş durumda.

2014 yılında kurulan SenseTime, ileri düzeyde yüz ve resim analizleri ile tanınıyor. Bildiğiniz üzere Çin’de yüz tanıma servis ve hizmetleri gerek kamu gerek özel sektör tarafından oldukça kullanılmakta.

SenseTime hali hazırda Huawei, Xiaomi, Alibaba ve Weibo gibi Çin’li teknoloji devlerine hizmet vermekte.

Alibaba SenseTime’ın Yatırımcıları Arasındaydı

Alibaba 600 milyon $’lık fonlama sırasında SenseTime’a yatırım yapan şirketler arasında bulunuyor. Ek olarak “chipset” devi Qualcomm ve Temasek gibi şirketler de SenseTime’a yatırım yapmış durumda.

Çin’den Gelen Haberler Durmuyor

Çin’in dijital parası ile ilgili haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Son bir ay içerisinde dijital parasını beta sürüme sokan Çin, hemen arkasından mobil uygulamaları oluşturmuş ve 4 farklı şehirde deneme amaçlı kullanımları başlatmıştı. Arkasından gelen dijital paranın Kış Olimpiyatları’nda kullanılacağı haberleri ortalıkta dolanırken, dijital paranın bahsedilen 4 şehirdeki Starbucks, McDonalds ve Subway restoranlarında kamu personelleri tarafından deneneceği duyurulmuştu.

FTX, yeni adımı ile birlikte ABD’de spot işlem borsası açmayı planlıyor. Bildiğiniz üzere temelde FTX, türev işlem borsası. Güzel bir ivmelenme yakalayan borsa şimdi de ABD hamlesi ile karşımızda.

Hatta hali hazırda beta sürümünde olan bir borsa bile mevcut. FTX.US isimli borsa ABD düzenleyici kuruluşu “FinCEN“e kayıtlı durumda ve devam eden prosedürlerle de eyaletlerden lisanslarını almaya çalışmakta.

Borsanın ABD’de hizmete başlaması için hem Money Services Business (MSB) hemde Money Transmitter Business (MTB) onayından geçmesi gerekiyor. Tabi New York eyaletinde olduğu gibi bazı eyaletlerin talep ettiği ekstra lisanslar da bulunmakta. Bu nedenle FTX’in New York sakinlerine hizmet verebilmesi için talep edilen ve büyük tartışamalara sebep olan “BitLicence“a da sahip olması gerekmekte.

ABD merkezli olarak açılacak spot borsa, tahmin edeceğiniz üzere FTX’te listelenen tüm kripto paraları kapsamayacak. Şimdilik borsa üzerinde görünen kripto para birimleri Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH), Ethereum (ETH), Litecoin (LTC), Pax Gold (PAXG) ve Tether USD (USDT).

FTX ve Alameda Research’ün başındaki isim Bankman-Fried ise, borsanın işleme açılmasından önce birkaç kripto paranın daha ekleneceğini belirtmekte. Ek olarak borsaya “marjin ticareti”nin de ekleneceği, Bankman tarafından açıklanmış bulunuyor.

Bildiğiniz üzere FTX geçtiğimiz aylarda kendi hisse tokenini duyurmuştu. Bu sayede büyüme anlamında daha hızlı adım atmak isteyen borsa, Binance’ten de yatırım almıştı. Hemen ardından ise FTX’in 3x kaldıraçlı tokenleri “bull” ve “bear” tokenler Binance’te listelenmişti.

Fakat geçtiğimiz haftalarda ani bir şekilde tokenler Binance’ten delist edilmişti. Sebep olarak ise kullanıcıların tokenlerin amacını anlamaması gösterilmişti.

skew - FTX ABD'de Spot İşlem Borsası Açıyor!

Kripto analiz şirketi Skew’dan aldığımız verilere göre vadeli işlem piyasında payını oldukça artıran FTX, en büyük hacime sahip 7’inci borsa konumunda. Vadeli işlemlerde liderliği Huobi’nin götürdüğü verilerde Binance ve OKEx ‘in ardından kan kaybetmeye devam eden BitMEX gelmekte.

FTX’in ABD borsası için henüz verilmiş bir tarih bulunmuyor. Düzenleyici kurumların gerekliliklerini sağladığı takdirde hemen açılacak olan borsa belki de izin aldıkça eyalet eyalet de işlemlerine başlayabilir.

Bu yazı sponsorludur.

Bitcoin tarafında bullish, bearish tartışmaları devam ederken halving tarihi de gittikçe yaklaşmaya devam ediyor. Ödül yarılanmasına ise yaklaşık olarak 14 gün kalmış durumda. Coronavirus aşağı, halving yukarı derken Bitcoin’in durumu ne olacak?

Bir grup analist ve şirket CEO’su yaklaşan ödül yarılanmasını “büyük bir fırtına” olarak tanımlarken, analiz firması Coin Metrics tarafından yayınlanan rapora göre, kısa dönemde gerçekleşecek olan olası aşağı yönlü yeni bir hareketin gelecekteki pozitif fiyatlamaya büyük etkisi ve faydası olacak.

Glassnode da kripto paralar ile ilgili blockchain üzerindeki verileri inceleyerek önemli analizler yapan bir kurum olarak öne çıkmakta. Son dönemde yaptığı analizlerde yatırımcıları fiyat konusunda oldukça pozitif olduğunu belirten Glassnode, yatırımcıların yaklaşan halving sebebiyle optimistik olduğunu belirtmekte.

Cüzdan ve borsa hareketlerinden yaptığımız analiz ve sonucundaki çıkarımımızla yatırımcıları pozisyonlarını artırdıklarını ve “hodl” ettiklerini rahatlıkla söyleyebiliriz.

“Transferler incelendiğinde kimin transferi gerçekleştirdiğini bilmek zor olsa da transferlerin oranı ve yönüne bakıldığında yatırımcılar hakkında genel bir fikre sahip olunabiliyor.” diyor Glassnode.

Yine Glassnode verilerine göre dolaşımdaki Bitcoin arzının yüzde 42.83’ü son iki yılda hiç hareket görmemiş, yani halen cüzdanlarda bekliyor. Aynı zamanda bu yüzde geçtiğimiz yıla göre yüzde 10.4 daha artmış durumda. Yani son 1 yılda, 2 yıldır hareket etmeyen cüzdanların sayısında da artış var. Bu nedenle “Onlar unutulmuş Bitcoin’lerdir.” tezi de çürütülmüş oluyor.

Yatırımcılar alıyor ve uzun dönem yatırımlarını korumayı hedefliyorlar.

Buradan hareketle dolaşan arzın yüzde 42’sinden fazlasına sahip olan yatırımcıların Mart ayında yaşadığımız düşüş ile tutumlarını değiştirmediği ve halen yatırımlarında gelecek gördüğü belirtilmekte.

Hatta bahsettiğimiz çıkış görülmeyen bu cüzdanların önemli bir kısmında düşüş ile birlikte yeni girişler tespit ettik.

glassn 1 - Bitcoin'de Bullish Miyiz? Bearish Miyiz? Fiyatı Ne Olacak?

“Hodler” olarak tabir edilen zun dönem yatırımcıların düşüşü kaçış ve satış olarak görmediğinin altına çizen analistler, üstüne üstlük bu durumun birçok kişi tarafından pozisyonlarını artırma fırsatı olarak görüldüğünü belirtmekte.

Ek olarak Şubat ayı itibariyle borsalarda tutulan Bitcoin miktarında sert düşüşler yaşandığını sizlerle paylaşmıştık. Bu noktada düşüşe rağmen borsalardan cüzdanlara doğru bir akışın olması oldukça “bullish” bir senaryo olarak yorumlanabilir.

Yatırımcılar kısa vadede değil uzun vadede beklenti içindeler. Bu sebeple borsalardan çıkışlar oldukça fazla.

Kurumsalların Yanında Bireysel Yatırımcılar Da Artışta

Cüzdanlarına düşük miktarda Bitcoin tutan yatırımcıların sayısında da tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşıldığını belirten Glassnode analistleri, 1,000 Bitcoin ve üzerine sahip olan cüzdan sayılarının da ciddi derecede arttığını belirtmekte.

Peki siz Bitcoin’de bullish misiniz?

Merhaba sevgili Muhabbit okuyucuları, her hafta geçtiğimiz bir haftanın özetini derlediğimiz Haftalık Muhabbit Özet Sayı 10 ile karşınızdayız!

Önceki sayımız Haftalık Muhabbit Özet Sayı 9’a buradan ulaşabilirsiniz.

20-27 Nisan 2020 haftasında dünyanın dört bir yanından sizlere sunduğumuz kripto para borsası haberlerine hep beraber bir bakalım.

Geçtiğimiz Haftanın En Ses Getiren Olaylar

Geçtiğimiz haftaya petrolün ani düşüşüyle başlamıştık;

 

Çin’in dijital parası ile ilgili yeni gelişmeleri sizlerle paylaşmıştık;

 

Japonya da ülke olarak kripto para dünyası ile ilgili çalışma yapanlardan biri. Düzenlemelerle ilgili yönergenin 1 Mayıs’ta yürürlüğe girmesi beklenirken Huobi de düzenleyici kurumdan izni kapanlardan oldu.

 

Hazır konu Huobi’den açılmışken, geçtiğimiz hafta da boş durmayan Huobi de yeni atılımla karşımıza çıktı.

 

Huobi’nin listelemesi sonrası Binance de Hive listelenmesiyle gündeme geldi. Listelemenin birkaç gün sonrası ise Binance Chain’in merkeziyetsizliği ile alakalı bir iddiayla adından söz ettirdi.

 

Geçtiğimiz hafta BitMEX’in de gündemde olduğu bir haftaydı. Önce yeni Ethereum kontratını tanıttı sonra ise kan kaybetmeye devam etti.

 

 

Geçtiğimiz Hafta Kripto Paralar;

Geçtiğimiz Hafta Bitcoin (BTC);

bitcoin charts 12 - Haftalık Muhabbit Özet-Sayı 10 (20-27 Nisan 2020)
20-27 Nisan 2020 Bitcoin fiyat, hacim ve piyasa değeri grafikleri

Geçtiğimiz Hafta Ethereum (ETH);

ethereum charts 6 - Haftalık Muhabbit Özet-Sayı 10 (20-27 Nisan 2020)
20-27 Nisan 2020 Ethereum fiyat, hacim ve piyasa değeri grafikleri

Geçtiğimiz hafta Ripple XRP (XRP);

xrp charts 9 - Haftalık Muhabbit Özet-Sayı 10 (20-27 Nisan 2020)
20-27 Nisan 2020 XRP fiyat, hacim ve piyasa değeri grafikleri

Geçtiğimiz Hafta Tether (USDT);

bitcoin cash charts 5 - Haftalık Muhabbit Özet-Sayı 10 (20-27 Nisan 2020)
20-27 Nisan 2020 Tether fiyat, hacim ve piyasa değeri grafikleri

Geçtiğimiz Hafta Bitcoin Cash (BCH);

bitcoin cash charts 5 - Haftalık Muhabbit Özet-Sayı 10 (20-27 Nisan 2020)
20-27 Nisan 2020 Bitcoin Cash fiyat, hacim ve piyasa değeri grafikleri

Haftalık Muhabbit Özet sayı 10 ile karşınızdaydık, haftaya görüşmek üzere!

Binance bugün gerçekleştirdiği duyuru ile birlikte madencilik havuzunu aktive ettiğini duyurdu. Bu adım ile birlikte Binance, madencilik işine de atım atmış bulunuyor.

Screenshot 1 15 - Binance Madencilik Havuzunu Aktive Etti! 1 Ay Komisyon Yok

Bildiğiniz üzere madencilik alanında birçok havuz bulunmakta. Bu sebeple ilk aşamada madencileri kendi havuzuna çekmeyi planlayan Binance, ilk 1 ay komisyon almayacağını da açıkladı.

Havuzda hem PoW (proof of work) hem de PoS (proof of stake) coinlerinin bulunacağını belirten Binance, işlemlerin şimdilik Bitcoin (BTC) için başlatıldığını, yakın zamanda alternatif coinlerin de ekleneceğini belirtti.

Screenshot 2 9 - Binance Madencilik Havuzunu Aktive Etti! 1 Ay Komisyon Yok

1 ay sonrasında alınacak komisyon oranlarının yine de diğer havuzlardan daha düşük oranda olacağı belirtilirken, madencilerin düşük oranlardan yararlanarak, yüksek gelir elde edebilecekleri özellikle vurgulanmış durumda.

Katılımımız ile birlikte Bitcoin ağı, daha merkezsiz ve daha güvenli hale gelecek.

Madencilere güncellemeleri en hızlı ulaştıracak havuz olacaklarını belirten Binance, madencilere en iyi oranlarla “lending” ve “loan” hizmetleri sunacaklarını belirtti.

Madencilik havuzu hali hazırda Huobi ve OKEx gibi borsalar tarafından sağlanmakta. Yeni oyuncu Binance’in madencilik atılımı sizce başarılı olacak mı?

Bitfinex az önce yaptığı duyuru ile yeni jenerasyon sosyal ticaret özelliğini duyurdu.

Screenshot 2 8 - Bitfinex Yeni Jenerasyon Sosyal Platformunu Duyurdu!

Bitfinex Pulse isimli yeni özellik sayesinde kullanıcılar ticaret yaparken birbirleri ile iletişimde kalacak.  Bu sayede kullancıların birbirleri ile daha iyi bir etkileşime kavuşacağını belirten yetkililer, yeni özelliğin şu anda kullanılabilir olduğunu belirtmekte.

Twitter benzeri bir beslemesi olan platfom Bitfinex’in içine gömülü şekilde çalışmakta. Görünümü de Twitter’a bir hayli benzeyen platformu Twitter kullanıcıları tarafından oldukça sevilecek gibi gözüküyor. Kendinze bir kullanıcı adı belirleyerek hemen paylaşımlara başlayabiliyorsunuz.

Screenshot 1 14 - Bitfinex Yeni Jenerasyon Sosyal Platformunu Duyurdu!

Analizlerinizi ve görüşlerini paylaşabileceğiniz platform, Bitfinex içi bir bilgi ve veri ağı gibi çalışmakta.

Platformda bulunan Leaderboard özelliği ile birlikte çalışan Pulse, en yüksek karı elde eden kullanıcıların takip edilebilmesini sağlamakta.

Son dönemde platformda birçok yenilik ve değişikliğe giden Bitfinex, gerisinde kaldığı diğer platformlara yetişmeye çalışıyor gibi gözüküyor. Geçtiğimiz günlerde staking özelliğini aktive eden kripto para borsası, şimdi de Pulse özelliğini duyurmuş durumda.

Geçtiğimiz haftalarda duyurusu yapılan Binance Smart Chain, Binance Coin (BNB) için “staking” özelliği ve diğer birçok yeni özellik ile karşımıza çıkmıştı.

O günden bugüne Binance Chain hakkındaki tartışmaların ardı arkası kesilmiyor. Kimi yeni özellikleri oldukça başarılı bulurken, kimisi de var ekosistemde hali hazırda var olan özelliklerin Binance Chain’e getirildiğini ve yeni bir şey katılmadığını belirtmekte.

Binance Chain hakkında yapılan en büyük eleştiri ise ekosistemin, “merkezsizlik”ten oldukça uzak olduğu.

Binance Chain, getirdiği yeni özellikler ile birlikte Ethereum’a tam anlamıyla rakip olduğunu belirtmişti.  “Delegated Proof of Stake” (dPoS) algoritmasını kullanan yeni platform ve yönetişim sistemi Binance Coin (BNB) sahipleri arasından seçilen 21 doğrulayıcı ile çalışacak.

Çok Farklı Değil

Konu ile ilgili olarak detaylı bir analiz paylaşan Messari, Binance Smart Chain’in Ethereum’un rakibi olduğunu, ancak hali hazırda Ethereum rakiplerinin oldukça kalabalık olduğunu ve Binance’in onlardan çok da farklı bir şey sunmadığını belirtti. Mevcut sistemine ek olarak “dPoS” algoritmasını eklediğini ve çalışma presibinde yapılan değişiklik haricinde bir değişiklik ve yenilik getirilmemesi sebebiyle Binance Chain oldukça eleştirilmekte.

Reddit’te bir kullancı yayınlanan “whitepaper” ile ilgili olarak “Yine bir Çin kopyası” yorumunu bile yaptı.

dPoS Sistemi Merkezileştiriyor

dPoS algoritmasının sistemleri merkezileştirildiğini uzun zamandır gelen bir tatışma konusu. Benzer eleştiriler EOS için de dillendirilmekte.

Delphi Digital Kurucusu Tom Shaughnessy Binance Chain için şu yorumu yaptı:

Binance Smart Chain yükseltmesi ile birlikte ağ, Ethereum ve diğer blockchain ağları ile rekabete girmiş olabilir ancak merkezsizlik noktasında hiçbir şansı yok.

Merkezi Sistem Tercih Edenler Zaten AWS Kulanıyor

Merkezi sistemler için önemli bir benzetme de yapan Shaugnessy Konu ile ilgili olarak şunları söyledi:

Merkezi ağlar ile daha ucuz işlem ücretleri sunulabiliyor ancak olay bu değil. Zaten beklentisi bu yönde olan kişiler AWS’ten (Amazon Web Services) yararlanabilir.

Sizler Binance Smart Chain hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce ağ, Ethereum ve rakibi olan diğer ağların arasından sıyrılmayı başarabilecek mi yoksa sadece alternatif bir ağ olarak mı kalacak?

Yorumlarınızı bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Bu sabah gelen duyuru ile birlikte Binance, Hive’ı (HIVE) listelediğini duyurdu.

Screenshot 1 13 - Huobi'den Sonra Binance De Hive'ı Listeliyor!

Steem (STEEM) forku olarak topluluk tarafından oluşturulan kripto para, Justin Sun ile Steem topluluğu arasında yaşanan problemin ardından ortaya çıkmıştı.

Şimdilerde önde gelen borsalardan destek görmeye ve listelenmeye başlayan Hive, değer olarak Steem’in oldukça önünde gidiyor.

Bugün sabah gerçekleşen listeleme ile birlikte önemli bir yükseliş göstererek 0.92 $ seviyelerine kadar bir çıkış gösteren Hive, an itibariyle 0.72 $’dan işlem görmekte.

Steem’de tepki olarak yüzde 20’lik bir yükseliş göstermiş olmasına rağmen halen 0.20 $ seviyelerinde işlem görmekte. Değerini neredeyse Steem’in 4 katına ulaştırmayı başaran Hive, yükselişine devam edebilecek mi?

Bu yazı sponsorludur.

Chainlink (LINK) için dikkatli olma vakti olabilir mi? Son 24 saat içerisinde cüzdanlarda bulunan ciddi miktarda LINK, borsalara transfer edilmiş durumda.

Borsalarda bulunan LINK miktarı yaklaşık olarak 2,500,000 adet artmış görünüyor. Bu miktar anlık LINK fiyatı ile neredeyse 10 milyon $ etmekte.

Grafik üzerinden izlendiğinde ise normal dışı bir hareket olduğu gözlemlenen transfer miktarı, satış dalgası için önceden gelen bir işaret olabilir.

glass 1 - LINK'e Dump Mı Geliyor? Borsalara Ciddi Miktarda Transfer!

Son bir haftada borsalardan ciddi bir çıkış gösteren LINK adedi, 24 saat içerisinde borsalara ciddi bir geri dönüş yapmış görünüyor. 1 aylık bir süreci gösteren grafikte, borsalarda bulunan en yüksek LINK miktarı 12 Nisan tarihinde ve 80 milyonun biraz üzerindeymiş.

19 Nisan tarihi itibariyle borsalardan ciddi ve düzenli bir çıkış görülmekte iken, neredeyse 1 haftada gerçekleşen çıkış miktarı kadar LINK, sadece 24 saat içerisinde borsalara transfer edilmiş durumda.

Stopları Sıkı Tutun

Elinde LINK bulunduran ve uzun dönem yatırım aracı olarak düşünmeyen kişilerin, LINK için stoplarını sıkı tutmalarını öneriyoruz.

Grafik ne olarak kripto paraların satış için borsalara transfer edildiğini kanıtlamıyor olsa da, içten içe bir işaret olabilir.

Bu soruyu aslında kendimize sormakta yarar var. Elimizdeki yüksek miktarda LINK’i cüzdandan borsaya ne için taşıyabiliriz, FUD yaratmak için mi, satış yapmak için mi?

An itibariyle Chainlink, (LINK) market değeri olarak 11’inci sırada ve 3.78 $’dan işlem görmekte.