Huobi Bitcoin Son Fiyatı
BTC $65083.24
-5.31%
Huobi Ethereum Son Fiyatı
ETH $3378.85
-7.07%
Huobi Avalanche Son Fiyatı
AVAX $57.24
-7.18%
BNB Token Son Fiyatı
BNB $527.2
-8.25%
Binance Kayıt Ol

Muhabbit

Santiment’in verdiği bilgilere göre, bir milyondan fazla XRP içeren hesapların sayısı, son iki hafta boyunca ortaya çıkan 30 yeni balina ile % 3.7 artmış durumda.

Bu yatırımcıların her biri XRP’de 240.000 ila 2.4 milyon dolar arasında para sıkı tutmakta ve bu durum fiyat üzerinde yukarı yönlü bir baskıya katkıda bulunuyor. Oldukça sönük geçen birkaç ayın sonunda, XRP iki haftada %30’un. üzerinde bir fiyat artışı yaşadı. XRP’nin fiyatı ise 0.19 $’dan 0.25 $ dolara kadar yükseldi. Ciddi yatırımcı olan 30 balinanın, fiyat artışının devam edeceğine inandığı belirtildi.

image 28 - XRP Yüzde 30 Arttı Ve 30 Yeni Balinaya Ev Sahipliği Yapıyor!

XRP’nin Yatırımcı Dağılımı ve Fiyatı Kaynak: Santiment

Neden Ripple?

Spekülasyonlar dışında son zamanlarda balina artışının arkasında açıkça bir sebep mevcut değil. Token, Tether’den üç numaralı koltuğu geri almış durumda, fakat şirket şu anda mahkemede yatırımcıların suçlamaları ile karşı karşıya.

Ripple kısa bir süre önce ABD’deki sınır ötesi ödemeler ile ilgili olarak Tüketici Mali Koruma Bürosu’ndan onay almıştı. Bu haftanın başlarında Ripple’ın ürün direktörü Craig DeWitt, XRP üzerine kurulu bir P2P ödeme platformunun duyurusunu yaptı.

Büyük Yatırımcılar Dijital Varlıklara Yöneliyor

Kaliforniya Üniversitesi Ekonomik ve Siyaset Bilimi Profesörü olan Ripple’ın CTO’su David Schwartz ile bir podcast yayını yapan Barry Eichengreen, yatırımcıların pandemi sonrası enflasyon tehlikesine karşı doğrudan bir şekilde dijital varlıklara yöneldiklerini söyledi.

Bazı insanlar, piyasadaki artan likiditenin aşırı enflasyona yol açacağına ve dolar fiyatları yükseldiğinde değerini koruyabilecek yatırım fırsatları arıyor. Altın geleneksel bakımdan güvenli bir yatırım aracı olarak kabul görürken, dijital varlıklar giderek yeni bir enflasyondan koruna aracı olarak görülmeye başladı.

Corona virüs pandemisi esnasında yükselen enflasyon oranları ile birlikte, geleneksel borsalara olan güven ciddi anlamda düşmüştü. Zaman geçtikçe, yatırımcılar geleneksel piyasalardan ziyade kripto para piyasalarına ilgi göstermiş gibi görünüyor.

MyEtherWallet’ın (MEW) kurucusu Kosala Hemachandra, verdiği bir demeçte, ETH 2.0’ın tam teşekküllü versiyonunun çıkmasının uzun yıllara ihtiyacı olduğunu söyledi.

Ethereum 2.0 yükseltmesinin ilk açaması başlangıç olarak Ocak 2020 için ayarlanmıştı. Ancak, Ethereum’un 5. yıldönümü ile birlikte çıkış yapması için ertelenmişti. Ethereum’un yıl dönümü geçtiğine göre ETH 2.0 tekrar ertelenmiş durumda. Muhtemel bir lansman tarihi olarak Kasım 2020 ya da 2021 senesinin başı olarak duyumlar mevcut.

Hemachandra, Aşama 0’ın bu yıl başlayacağına inanıyor, fakat ETH 2.0’ın tam sürümünün 2022 senesinden önce çalışmayacak olduğunun altını çiziyor:

Bence ETH 2.0’ın tüm potansiyeli ile çalışması için önümüzde en az birkaç yıl var.

ETH 2.0’ın Aşamaları

Serenity projesi olarak adlandırılan Ethereum 2.0 üç aşamadan oluşuyor. Aşama 0: Beacon Chain, Aşama 1: Shard Chains, Aşama 2: Shard Chain Execution olarak adlandırılıyor.

Konu ile alakalı olarak Hemachandra şunları söyledi:

Bugünlerde herkes Beacon Chain’e atıfta bulunuyor. Beacon Chain’in bu yıl ana ağda başlatılacağına neredeyse eminim. Zaten bu aşama son test ağında ve kamuya açık halde.

Hemachandra, ETH 2.0’ı başlatmak için temkinli bir yaklaşım benimsenmesinin mantıklı bir durum olduğunu savundu. “Yazılım güncellemeleri, özellikle kullanıcı fonları ve değiştirilemeyen bir blockchain ile uğraşırken, zaman alıyor.” dedi.

Hemachandra, ETH 2.0’ın her ne kadar gecikmiş olsa da beklemeye değer olacağını düşündüğünü söyledi. “Geçmiş Ethereum güncellemelerinde gördüğümüz gibi, ETH 2.0, yeni çözümleriyle rekabet edebilecek güvenli ve sürdürülebilir bir ekosistem oluşturacak. Ve bununla beraber blockchain teknolojisinin tanımı bir kez daha değiştirecek.” dedi.

Beş Yıl Sonra Bile Hala Çok Etkili

Hemachandra, Ethereum’un geliştirilmesinden beri onunla ilgileniyordu ve beş yıl sonra geriye dönüp baktığında “büyümesinin gerçekten etkileyici” olduğunu söyledi.

“Ethereum, bazı yönlerden, blockchain teknolojisinin neler yapabileceğini yeniden tanımladı. Bugün, Ethereum topluluğunun birçok tutkulu geliştiricisi, kullanıcılarına DApps ve birçok yeni konsept sunmuş durumda.

Yatırımcıları ve geliştiricileri tarafından merak ve ilgiyle beklenen ETH 2.0 uzun bir zamandır geliştiriliyor. Bakalım Vitalik Buterin, kullanıcılarına bir sürpriz yaparak ETH 2.0’ın ilk aşamasını bu sene içerisinde çıkartacak mı?

MXC Global ve MenaPay işbirliğine giderek  itibari para birimlerinin kullanımını kolaylaştırmak adına stratejik bir anlaşma imzaladı.

MXG Global Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesine erişimini kolaylaştırmak amacı ile MenaPay ile işbirliğine gitmiş durumda. Geçtiğimiz gün Coinshares’ten de yatırım alan MenaPay, bölgede oldukça aktif bir oyuncu olma yolunda ilerlemekte. Uygulaması ile hem finansal bir araç hem de sosyal ağ olan MenaPay uygulaması “Superapp” tanımlaması ile öne çıkmakta.

Coinhills tarafından yayınlanan verilere göre Türk Lirası ile yapılan kripto para ticareti, oluşan hacim bağlamında ABD Doları, Euro ve Japon Yeni’nden sonra gelmekte. Bu durum ise bölgede büyük bir potansiyel olduğunu kanıtlamakta.

MXC Group Başkan Yardımcısı Henry Wu MenaPay ile gittikleri strateji ortaklık hakkında şunları söyledi.

MenaPay ile olan işbirliğimiz, MXC Global’in Türkiye’deki yerel pazarı genişletmesine, kullanıcıları daha kullanışlı itibari para birimi işlemleri ve diğer birçok hizmeti kolayca sunmasına yardımcı olabilir.

MCX Global’in hali hazırda dünya çapında birçok ödeme hizmeti sağlayıcısı ile işbirlikleri de bulunmakta.

WhatsApp Image 2020 07 30 at 13.18.45 - MXC Global MenaPay İle İş Birliği Yapacak!
MenaPay CEO’su Çağla Gül Şenkardeş

MenaPay CEO’su Çağla Gül Şenkardeş’in ortaklık ile ilgili açıklamaları ise şu şekilde:

MenaPay’in yeni ürünü olan entegre ödeme sistemimizi dünyanın en itibarlı borsalarından MXC Global ile yaptığımız anlaşma ile bu sektörde ilk defa kullanıcılarımızın hizmetine sunuyoruz. Özellikle ülkemizde ve MENA bölgesinde kullanıcılarımızdan gelen talepler doğrultusunda, kripto para yerine direkt itibari para birimleri ile borsa hesaplarına hızlı bir şekilde yükleme yapabilmeleri için geliştirdiğimiz sistemi farklı sektörlerde de iş ortaklarımıza sunuyoruz.

Ek olarak yeni özellikler ekleyerek ödeme sistemi kapsamını sürekli geliştirmek istediklerini belirten Şenkardeş, kullanıcıların banka transferi ve kredi kartının yanı sıra MenaPay QR kodu ile de işlemlerini saniyeler içinde gerçekleştirebileceğinin altını çizdi.

MenaPay uygulamasını kullanıyor musunuz?

Bu içerik sponsorludur.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Cuma günü, finansal inovasyonu benimsemeye yünelik küresel yönlenmeye ayak uydurma isteklerini hızlandırmaya karar verdi. Bu durum ile Japonya Bankası, en iyi ekonomistini merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) üzerine araştırma yapan bir departmanın başkanı olarak atadı.

Kazushigge Kamiyama, CBDC’ler üzerinde diğer merkez bankaları ile ortak araştırmalar yürüten ve kripto para birimlerinin artan varlığının merkez bankalarını nasıl etkileyeceğini araştıran BOJ’nin ödeme ve uzlaşma departmanının başkanlığını yapacak.

Haber, BOJ’nin gelecekte kendi dijital parasını çıkarma fikrini hızlandırma kararının ertesinde geldi.

BOJ, son zamanlarda CBDC araştırmalarına odaklanan bir iş ekibi kurdu ve dijital para birimlerinin evrimini daha iyi anlamak için özel sektör uzmanlı aramakta.

BOJ’nin en üst düzey ekonomisti olan Kamiyama, ekonominin analizinde daha fazla veri kullanma çabalarına öncülük etmekte. Bu durum merkez bankasının corona virüs salgını ortasında ekonomiyi etkileyen değişimlerin yakalanmasına ve incelenmesine yardımcı olan bir yaklaşımdı.

BOJ, yaptığı açıklamada Seisaku Kameda’nın, Kamiyama’yı merkez bankasının en iyi ekonomisti ve istatistik başkanı olarak iyi iş çıkaracağına inandığını söyledi.

Japonya, kripto paralarla ilgilenen bir nüfusa sahip olmak ile beraber, kripto paralar ile ilgili hızlı aksiyon alma konusunda ihtiyatlı davrandı.

Ancak Çin’in CBDC geliştirilmesine yönelik istikrarlı ilerleyişi, hükümeti CBDC geliştirilmesi fikrine yakından bakmaya itti.

BOJ, kendi dijital para birimini çıkarmalarının acelesi olmadığını söylüyor. Fakat farklı ülkelerin merkez bankaları ile bu konuda sürekli bir temas halinde.

Yaşanan bu gelişmelere bakacak olursak, Japonya her ne kadar CBDC konusunda emekliyor gibi görünse bile önümüzdeki aylarda bir sürpriz ile karşı karşıya kalabiliriz.

Coinbase bugün yaptığı duyuru ile birlikte 19 farklı coini listeye aldığını duyurdu.

Yapılan açıklamada coinlerin Coinbase standartlarına uygun olup olmadığı inceleneceği belirtildi. Sonucun olumlu olması halinde ise platformda listelenme öngörülüyor. Bildiğiniz üzere Coinbase listelemesinin ardından önemli yükselişler yaşayabiliyor.

Coinbase tarafından incelemeye alınan coinler arasında birçok farklı kulvardan coin bulunuyor.

Son günlerin popüler merkeziyetsiz finans ürünlerinin de bulunduğu listede, Paxos’un dijital altını PaxGold da yer almakta.

Geçtiğimiz günlerde yaşadığı inanılmaz yükselişin ardından, büyük bir hüsran yaratarak yüzde 70’ten fazla düşen Ampleforth (AMPL) da listede bulunuyor. Açıklamanın ardında hızla yükselen AMPL, an itibariyle yüzde 36’dan fazla bir artış yaşamış durumda. DeFi platformlarından Balancer’ı da inceleme kararı alan Coinbase, Blockstack, Fetch.ai, Hedera Hashgraph  bulunuyor.

Merkezsiz borsalar arasında hacmini son günlerde oldukça yükselten Curve Finance de listeye adını yazdıran coinler arasında bulunuyor. Bildiğiniz üzere son 2 ay içerisinde 50 kat artıran platform Uniswap’ın ardından en yüksek hacme sahip DEX olarak öne çıkmakta.

Geçtiğimiz günlerde yeni bir yol haritası açıklayan Curve, Compound benzeri bir yönetişim tokeni çıkaracağını da açıklamıştı. Platforma likidite sağlayan kişilere dağıtılacak token, sahiplerinin platformda söz sahibi olmasını sağlayacak.

Ethereum üzerinde Bitcoin’e eşlenik oluşturulan Wrapped Bitcoin (WBTC) de ineleme altına alınan tokenler rasında bulunuyor.

Sizce incelemeye alınan coinlerden ilk hangisi Coinbase’de listelenmeyi başaracak?

FTX, FTT Token tutan yatırımcılarına SRM Token vereceğini açıkladı.

Az önce yapılan duyuru ile ortaya çıkan yeni hamle FTT fiyatında hareketliliğe sebep olabilir.

Geçtiğimiz günlerde duyurusu yapılan merkezsi borsa projesi Serum, yatırımcılardan oldukça olumlu tepkiler almıştı. Türkiye’de Serum projesini ise ilk olarak Muhabbit.com’dan duymuştunuz. 

Solana üzerine inşa edilen DeFi platformu aynı zamanda Ethereum ile de iletişim içerisinde olarak blockchainler arası bir sistem olacak. Platformun yakıtı olarak tanımlayabileceğimiz SRM Token ise, FTX’in tokeni olan FTT Token kullanıcılara dağıtılacak.

Hafta hafta olarak düzenli şekilde yapılacak dağıtım ile platformun yeni tokeni de kullanıcılarla buluşacak.

Platformun gelirleri ile de SRM Token yakım işlemleri gerçekleştirilecek. Bu sayede hiperenflasyonun ortadan kaldırılması planlanmakta. Token dağıtımı ise SRM Token’in listelenmesinin ardından başlayacak.

500 FTT ve üzeri tutan yatırımcılar airdroptan faydalanabilecek. Dağıtımlar haftalık 2 milyon SRM Token olmak üzeri düzenli şekilde gerçekleşecek. Alınacak bakiye görüntülerinin ardından tokenler hesaplara düzenli olarak yatırılacak.

FTX tarafında yapılan tüm duyuruya burada bulunan linkten ulaşabilirsiniz.

Bu yazı sponsorludur.

Binance az önce yaptığı duyuru ile yeni staking modelini duyurdu.

Bildiğiniz üzere kripto para borsası Binance, birçok coin için esnek bir staking modeli uyguluyordu. Hesabında coinleri bulunduran yatırımcılar, herhangi bir kilitlemeye gerek duymadan, coinleri tuttukları süre boyunca staking ödüllerinden faydalanabiliyordu.

Yeni Staking Modeli

Yeni staking modelinde ise coinler belirli süreler için kilitlenecek. Bu durum ise kullanıcıların daha yüksek staking ödülleri kazanabilmesini sağlayacak. Uzun dönemli yaptırım düşünen kişilerin tercih ettiği kilitli staking yöntemi sayesinde daha yüksek gelir elde edilebilecek.

Yapılan duyuruda 29 farklı coinin yeni staking modeline dahil edildiği açıklanmış durumda.

Tüm duyuruya burada bulunan link üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kripto devi Binance, iki yıl önce bu zamanlarda Trust Wallet’ı satın almıştı. Bu kısa sürede, hizmet 5 milyon kullanıcıya erişmeyi başardı. Ve şimdi hizmet, gelişen DeFi sektörüne ayak uyduracak şekilde genişliyor.

5 milyon kullanıcı kilometre taşına ek olarak Trust Wallet, bu hızlıca kazanılmış kullanıcı tabanının %10’unun çok çeşitli DApps ve DeFi platformlarından erişim sağladıklarını iddia ediyor. Kripto yatırımcıları likidite fırsatları aradıkça, agresif bir şekilde sektöre yayılmakta.

DeFi’ye Giriş

Hızla genişleyen DeFi ekosistemine ayak uydurmak için Trust Wallet, Kyber gibi token takas platformlarının yanı sıra kendi merkezi olmayan borsası BinanceDEX’i entegre etmiş durumda.

Cüzdanın Android sürümü, DeFi dünyasına tam erişim sağlamaya yarayan, yerleşik bir dapp tarayıcısına ve yakın zamanda popülerleşen, Compound ve Aave gibi bir dizi DeFi tokenine erişim sağlayabiliyor. Ayrıca uygulama, QR kodlarını tarayarak uçtan uca şifreleme kullanarak DApp’leri mobil cüzdanlara bağlayan Wallet Connect isimli bir protokol kullanıyor.

Trust Wallet’ın kurucusu Viktor Radchenko, likiditeyi arttırmak ve likidite havuzu oluşturmak va ayrıca borç verme protokollerine erişim sağlamak için hem Trust Wallet iOS hem de Android uygulamalarına bir dizi DeFi protokolü entegre etmeyi planladığını söyledi. Protokollerin yerel olarak entegre edilmesinin onu kullanıcılar için daha güvenli ve sezgisel hale getireceğini de sözlerine ekledi.

Olayı Basitleştirmek

DeFi sektörünün bu denli popülerleşmesi konusunda konuşan Radchenko, “DeFi şu anda kesinlikle ciddi anlamda bir patlama yaşıyor.” dedi. Ayrıca Radchenko, Geliştiricilere daha fazla finansal uygulama geliştirmeleri için daha fazla erişim sağlayan yeni protokollerin geliştirilmesinde ilerlemeleri kendi gözlerinizle görebilirsiniz dedi. Bu aynı zamanda, merkezi olmayan protokollerin topluluk uyumlu protokoller oluşturmak için bir yönetişim süreci oluşturması için iyi bir zamandır.

Radchenko, kullanıcı tabanını artırmakla alakalı bir şekilde, durumu “basit tutmanın” anahtar bir olay olduğunu ekledi. Önümüzdeki birkaç yıl boyunca kripto kullanıcıları için vakaların çoğunu karşılayan DApp işlevselliğinin de eklenmesinin bir öncelik olduğunu belirtti.

Ünlü kripto para borsası, sektörde ciddi yatırımlar yaparak elini güçlendirmeye devam ediyor. Bakalım gelecekte Binance, bu sektöre ne gibi yenilikler getirecek.

Avustralya Menkul Kıymetler ve Yatırım Komisyonu (ASIC), vatandaşlarına, ünlülerin yaptığı kripto paralar hakkındaki sahte siteler konusunda temkinli olmalarını söyledi.

Yapılan genel uyarıya göre, Avustralya komisyonu, önde gelen işletmeler, yeni siteler ve devlet kurumları tarafından onaylandığı iddia edilen bir dizi sahte kripto sitesi hakkında rapor aldı. Bu internet sitelerinden bazıları, Waleed Aly, Mike Baird, Dick Smith ve Virginia Trioli gibi ülkenin ünlü şahıslarını onayına sahip.

Kripto Dolandırıcılıkları Avustralyada Revaçta

ASIC, uyarıların bir parçası olarak bir dizi örnek yayınladı. Örneğin, Bitcoin Evolution, sahte bir kripto ticaret botu olarak gösteriliyor. Dolandırıcı internet sitesi, daha öncelerde Filipinler ve Malta da dahil olmak üzere diğer ülkeler tarafından da izlenmekte. Diğer dolandırıcı internet siteleri arasında, Bitcoin Revolution ve Bitcoin Trader’da yer alıyor.

Avustralya komisyonu konu hakkında şunları söyledi:

Bu internet siteleri, Facebook, Instagram, LinkedIn ve Twitter gibi sosyal medya sitelerinde sahte ünlülerin hesapları kullanılarak tanıtımını yapıyor. Bir yatırımcı reklama tıkladığında genellikle sahte internet sitesine yönlendiriliyor.

Bu Tür Dolandırıcılıklar Nasıl İşliyor?

ASIC, dolandırıcıların, çevrimiçi arama terimlerini, ünlülerin ve medya kuruluşlarının sahte hesaplarını kullanarak, sahte haber makaleleri ve reklamlar oluşturmak gibi eylemlerle hareket ettiğini açıkladı.

Çevrimiçi arama motorları ve haber siteleri genellikle bu makaleler ve reklamları sürekli yayınlayarak, dijital para birimlerine karşı bir ilgi uyandırıyor. Komisyon, bu durumun bir satın alma çılgınlığına yol açtığını belirtti ve ekledi:

İnsanlar kripto para birimine alıştıkça ve satın aldıkça değerleri artar ve diğer tüccarlar bu durumu kullanarak fiyatı daha da yukarıya taşır. Sonrasında ise haddinden fazla değerlenmiş kripto paraları ellerinden çıkartarak olmaları gereken seviyeye geri indirirler.

Avustralyalı komisyon, son zamanlarda toplamda 14.9 milyon $’dan fazla maliyeti olan kripto bara birimi ile ilgili dolandırıcılık raporu hazırlamış durumda.

Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu’nun bir kolu olan Scamwatch tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 25 ile 34 yaşlarındaki genç Avustralya vatandaşları kripto dolandırıcılıklarından en çok etkilenen kişiler oldu.

Muhabbit.com olarak sizlere, bu tarz olaylarda soğukkanlılığınızı koruyarak ve kendi fikirleriniz ile hareket etmenizi öneriyoruz.

Piyasalar hakkında veri toplayan bir analiz firması Messari tarafından yayınlanan bilgilere göre, Ethereum (ETH) tabanlı varlıklar ciddi bir performans sergileyerek  yıllık oranda %130 büyüme kaydetti.

Veriler şu anda Ethereum’da mevcut olan 178 varlığa genel bir bakış sunarak, kripto sermayesinin hemen hemen %20’si gibi bir rakam ile 63.7 milyar $’lık piyasa değeri elde etti.

Stablecoinlerde dahil olmak üzere, varlıkların 124’ü ciddi anlamda büyüme elde etti. Bu durum, corona virüs salgını esnasında küresel ekonomide yaşanan çöküşe rağmen, Ethereum tabanlı tokenların %70’inin değerini artırdığı anlamına gelmekte.

10 adet Ethereum tabanlı token, büyük merkezsiz finans protokolleri Bancor (BNT) ve Kyber Network de (KNC) dahil olmak üzere %500’ü aşan şekilde yıl boyu büyüme kaydetti.

Ethereum merkezli varlıkların üçte biri, yıl başından bu yana iki katından fazla değer kazandı ve Ethereum %142’lik bir yılı boyu büyüme kazancı ile 41. en iyi performans gösteren varlık olarak gösterildi.

Bunun ayında 15 token, tek haneli bir yüzde hesabında zarara uğradı. 9 token ise 2020 yılı boyunca değerini neredeyse yarı yarıya indirmiş durumda.

Stablecoinler Ethereum Token Sıralamalarını Domine Ediyor

Tether dışında, sadece Ethereum ve Crypto.com Coin (CRO), piyasa değeri ile en değerli ilk 10 kripto varlığı arasında yer alıyor. Onları ise 12. sıradaki Chalinlink (LINK) takip ediyor.

Bitfinex’in Unus Sed Leo (LEO) tokenı ve USD Coin’i (USDC) en büyük 20 kripto para birimi arasında yerini almış durumda.

Sıralamalar, Ethereum’un stablecoin ihraççıları arasındaki popülaritesini vurguluyor ve en büyük 25 ETH tabanlı varlığın yedisi stablecoinleri içeriyor.

Geçtiğimiz günlerde Tether, Tron Blockchain’den yüklü bir miktarda Tether’i Ethereum Blockchain’ine transfer etmişti.

 

Piyasanın yeni oyuncusu türev borsası EQUOS.io, Nasdaq’ın “Backdoor Listing” aracılığı ile ABD’nin ilk halka açık kripto türev borsası olacak.

Hong Kong merkezli Diginex, Perşembe günü, EQUOS.io’yu Nasdaq’ta listelenen özel amaçlı bir satın alma şirketi (SPAC) ile Singapur’daki 8i Enterprises Acquisition Corp ile birleştirdiğini duyurdu.

SPAC’ler hedef şirketi elde etmek için ilk halka arzlarından fon kullanan ve onları “backdoor” şeklinde halka açan kabuk şirketlerdir. Bu konuda 1990’lardan bu yana son yılllarda bir rönesans devrimi yaşandı. SPAC’ler 2019 senesinde 13.6 milyar dolarlık bir rekora imza attı.

Diginex CEO’su Richard Byworth, CoinDesk’e SPAC’lerin geleneksel listeleme işleminden daha hızlı ve daha ucuz olduğunu söylüyor. Ayrıca, son dakikada WeWork benzeri devalüasyon olasılığını önleyerek değerlemeleri önceden sabitlediklerini belirtti.

EQUOS.io’nun satın alımı Eylül ayında tamamlandıktan sonra ABD’de halka açık ilk kripto türev borsası olacak.

Yeni piyasaya sürülen EQUOS.io, geleneksel türev alanından bir ekiple kurumsal odaklı bir borsadır. Amaçları ise, emekleme dönemindeki kripto türev borsalarını, tıpki geleneksel pazarlar gibi değerlendirmektir.

Diginex ise listeye daha erken girmeyi planlıyordu. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) satın almayı Şubat ayı sonunda, hissedar oyları ile birlikte onaylamıştı.

Byworth, “Hatırlarsanız, o gün S&P 500’ün %12.5 oranında düştüğü gündü. Bu durumda pazara girmek için en iyi gün sayılmaz.” dedi.

Kamuya Açılan Yol

EQUOS.io, kamu pazarına giren tek kripto şirketi değil. Çin’in dijital yuanı için başlıca isimlerden biri olan Ant Group, bu ayın başlarında Hong Kong ve Şangay’da ikili bir listeleme yaptığını açıkladı. Kripto borsası Coinbase’in de 2021 için doğrudan bir listelemeyi gözden geçirdiği söylentiler arasında.

Ayrıca Çinli madencilik çip üreticisi Canaan Creative, Kasım 2019’da 100 milyon $’lık bir halka arz gerçekleştirdi. Listeleme işleminden bu yana hisse fiyatı 9 $’dan 3 $’a kadar geriledi.

SEC’e tekrar başvurduktan ve onaylandıktan sonra, artık Nasdaq listelenmesi için her şey ayarlanmış durumda. ABD vatandaşları EQUOS.io’dan hisse satın alabilecek olsa bile, Byworth, borsanın kendisini ülkede faaliyet gösteremeyeceğini düşündüğünü söyledi.

Siber güvenlik firmalarının yaptığı araştırmalara göre, Rusya‘da 2020’nin ilk yarısında kripto dolandırıcılıkları ciddi bir oranda katlanarak artmış.

Araştırmacılar, hala çevrimiçi olan ve yeni kurbanlarını bekleyen kripto dolandırıcılık hakkında 23.000 adet internet sitesini tespit etmiş durumda. Kaspersky Labs tarafından yapılan araştırmaya atıfta bulunan Kommersant, konu hakkında, “Sorun geçen yılın aynı döneminden 3 kat daha fazla.” gibi bir yorum yaptı.

Yaygın bir örnek olarak, kurbanlara para kazanmak için anketleri tamamlama şansı sunulduğunu, fakat ilk olarak bir giriş komisyonu vermeleri gerektiği söyleniyor. Qrator Labs tarafından açıklanan başka bir aldatmaca ise, kurbanların kullanılmayan bilgi işlem güçleriyle kripto para madenciliği teklifi. Bu aldatmacada, dolandırıcılar kurbanlara saatte 275 dolara kadar varan bir gelir teklif ediyor ancak hiçbir zaman ödeme yapmıyor.

Dolandırıcılıkta Kullanılan Üyelik Metodu

Madencilik dolandırıcıları ayrıca bir üyelik sistemi teklifi ile birlikte kurbanlarından sabit bir ücret talep ediyor. Dolandırıcılar kurbanlarına, aylık ödeme sistemi ile birlikte sistemdeki sıralamada yükselebileceklerini vaat ediyor. Üyelik ücreti ne kadar yükselirse, mağdurlar sözde bir şekilde o kadar fazla para kazanıyor.

Siber güvenlik uzmanları tarafından dile getirilen diğer endişelerden biri ise, dolandırıcıların kredi kartı ile çalışması. Bu durum potansiyel sıkıntılarından biri ise, kurbanların bankalarda sakladıkları verileri ve birikimleri tehlikeye sokması.

Kredi kartı ile ödeme sağlayıcıları ise, dolandırıcılık vakalarını ortadan kaldırmak amacı ile, daha güçlü önlemler alınmasını ve dolandırıcıların kimliklerini belirlemek için kolluk kuvvetleri ile yakın bir şekilde çalışma yapılmasını öneriyor.

Dolandırıcılık Haberleri

Son raporlar Rus savcılarının Telegram’ın fes edilmiş blockchain projesi ile ilgili tokenleri sattığı iddia edilen bir İngiliz firmasını araştırmaya başladığını gösteriyor.

3 Temmuz tarihinde Amerika Birleşik Devletleri makamları, bir Rus vatandaşını Bitcoin kullanarak kara para aklama iddiasıyla tutukladı. Rap kariyerini tanıtan Instagram akışı bu duruma karşı bir kanıt olarak nitelendiriliyor.

Rusya’da artışta olan bu tür dolandırıcılık olayları ciddi anlamda göz korkutucu görünüyor. Görünüşe göre blockchain ve kripto para sektörü ne kadar popülerleşirse, bu tarz dolandırıcılık olayları da bir o kadar yükselişe geçecek.

2009 yılında dünyaya merhaba diyen kripto para teknolojisi, 2020 yılının ortasını geçtiğimiz şu günlere değin türlü dolandırıcılık vakaları yaşadı. Belki de tarihindeki en büyük dolandırıcılık olaylardan biri ise hiç şüphesiz ki PlusToken olayıydı. 2018 yılının başlarında başlatılan scam proje PlusToken, aynı yılın Eylül ayına gelindiğinde bir miktar şüphe çekmesine rağmen hakkında işlem başlatılmamıştı.

2019 yılının Haziran ayına gelindiğinde ise dolandırıcılık iddialarının önü alınamıyordu. Hakkında işlem başlatılsa da Ponzi şemasını kullanarak oluşturulmuş PlusToken’da dolandırıcıların 2,9 milyar dolar civarında parayı zimmetlerine geçirdikleri düşünülüyordu. Ancak araştırmalar devam ettikçe dolandırıcıların çoktan yaklaşık 40 milyar yuan yani 5,7 milyar dolardan fazla parayı cebe indirdikleri ortaya çıktı.

Aylardır devam eden çalışmaların sonucunda birçok zanlı, Çin kolluk kuvvetlerince yakalanmıştı. 30 Temmuz tarihinde (bugün) Çin’in birçok yerel haber merkezinde Çin polisinden alınan bilgiler dahilinde son dakika haberi geçildi. Habere göre eş zamanlı baskınlar sayesinde PlusToken olayında rol oynayan 27 şüpheli ele geçirildi.

Şu ana dek ele geçirilen 82 kişinin yanı sıra yeni tutuklanan 27 şüpheli çok daha önemli bir mevkide. Çin polisinden alınan bilgilere göre, ele geçirilen 27 şüpheli, PlusToken’ın arkasındaki beyinler. Bununla birlikte Çin polisinin paylaştığı bilgiler de kısıtlı. Örneğin şüphelilerin nerelerde yakalandıkları veyahut kim olduklarıyla alakalı bilgiler basına verilmedi.

Ne kadar PlusToken scam projesinde sona doğru yaklaşıldığı düşünülse de 109 kadar şüphelinin çoktan denizaşırı ülkelere kaçtığı yönünde bilgiler mevcut. Yani PlusToken’ın tüm ayrıntıları hiçbir zaman bilinemeyebilir. Ancak bugün yapılan son tutuklamalarla birlikte PlusToken olayının büyük bir kısmı açığa çıkacak.

Kripto Para Endüstrisine Zarardan Başka Bir Şey Değil!

Geçtiğimiz günlerde Ethereum, PlusToken sebepli olduğu düşünülen dalgalanmalar yaşamıştı. 190 milyon dolar değerindeki Ethereum, PlusToken hesaplarından harekete geçmişti. Hatta hareketi Whale Alert’e yakalanmıştı. Hatta Ethereum’un fiyatındaki dalgalanma sadece Ethereum yatırımcılarını değil birçok kripto para yatırımcısını da korkutmuştu. Chainalaysis’in önemli ismi Kim Grauer PlusToken’ın kripto para endüstrisine verdiği zararlardan bahsetmişti.

Aynı şekilde birkaç ay önce de 13 bin Bitcoin (BTC) PlusToken mikserlerinde radara yakalanmıştı. Bitcoin’in fiyatının yanı sıra tüm piyasa üzerindeki etkilemesinin ardından lider kripto para birimi Bitcoin’in piyasa üzerindeki etkisi daha net bir şekilde gözlemlenebilmişti.

 

 

Coinzo Kripto Para Platformu’nun sponsorluğu ile gerçekleşen bitcoin, kripto paralar, merkeziyetsiz finansın bugünü ve geleceğini işleyen Stratrade, “Strat-Cast” podcast serisinin 10. bölümünde, ünlü sinemacı ve reklamcı İlker Canikligil’i ağırladı.

Strat-Cast

Stratrade’in sunumuyla; Jolanda Ter Maten, Şant Manukyan, Erkan Öz gibi birçok ekonomist ve kripto para alanında uzman kişiyle yürütülen PodCast serisinin son bölümü ünlü yönetmen İlker Canikligil ile gerçekleştirildi.

İlker Canikligil kimdir?

1972 yılında İstanbul’da doğan Canikligil, Saint-Joseph Fransız Lisesi‘nden mezun olduktan sonra, Marmara Üniversitesi Sinema ve Televizyon bölümüne girdi. Birçok kısa film ve reklam filmi çektikten sonra 1999 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema ve Televizyon bölümünde ders vermeye başladı. 2006 yılında akademiden istifa edip kurgusunu yaptığı Gen filmiyle 13. Altın Koza Film Festivali‘nde En İyi Kurgu ödülünü aldı. 2006’dan bu yana reklam yönetmeni olarak çeşitli ajanslarda çalıştı. 2010-2014 yılları arasında Bahçeşehir Üniversitesi Fotoğraf ve Video bölümünde sinematografi dersi verdi. 2014 yılında İstanbul Film Akademi’de yönetmenlik dersleri vermeye başladı ve daha sonra projeyi Youtube’a taşıdı. 2019 yılında ise İstanbul Film Akademi’den ayrıldı ve Youtube kanalı FluTV’de içerik üretmeye başladı.

İlker Canikligil ve Bitcoin

Coinzo’nun katkılarıyla gerçekleştirilen Strat-Cast podcast yayınında; Finans dünyasının son 30 yıldaki değişimini vurgulayan İlker Canikligil, yaşadığımız çağda bitcoinin yükselişinin  beklenen bir şey olduğunu dile getirirken, yatırımını korumak için bu aralar dolar kullandığını ifade etti, bununla birlikte  0.138 bitcoine sahip olduğunu söyledi. Bitcoin’in bu kadar popüler olmasının sebebinin ise sırlarla dolu olması olabilir, çünkü bir şey görünür olduğu ve ikonlaştığı zaman etkisi kaybedebilir diye de ekledi.

Tek bir sunucuya ve merkeze bağlı kalmadan binlerce bilgisayara dağıtılmış bir sistem olan bitcoini ve karar mekanizmasının kullanıcılar olduğu DAO gibi projelerin, yeni bir sistemin başlangıcı olabileceğini belirtti. Gelecekte yönetim sistemlerinin bu şekilde olabileceğini ifade eden Canikligil, FluTV’nin geleceğinde de kullanıcı ve yatırımcıların karar mekanizması olduğu bir sistem getirmek istediğini dile getirdi. Bunlara ek olarak, sinema-kripto para ilişkisine de değinen ikilinin gerçekleştirdiği yayının tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

Spotify: https://cutt.ly/StratCast10sp

Soundcloud: https://cutt.ly/StratCast10sc

Coinzo Hakkında
Coinzo Kripto Para Platformu 2 yıldır yerli bir fintech girişimi faaliyet göstermektedir. Coinzo’nun yazılımı tamamen in-house olarak geliştirilmiş olması hız ve güvenlik konularından farklılık yaratmalarına imkan tanımaktadır.
Referans Kazancı

Coinzo Kripto Para Platformunun sağladığı avantajlardan sadece birisi olan referans sistemi sayesinde Coinzo’ya davet ettiğiniz kullanıcıların bitcoin al – sat ve diğer tüm kripto para işlemlerinde gerçekleştirdikleri komisyon ödemelerinin %20’sini anında kazanmış olun. Böylece ömür boyu pasif gelir elde etmiş olabilirsiniz. Coinzo’nun diğer özellikleri ;

  • Kimlik, selfie göndermeden e-devlet entegrasyonu ile güvenli hesap doğrulama işlemi
  • Piyasa ortalamasının altında, düşük komisyon oranları
  • Kullanıcıları ile gelir paylaşımı sağlayan referans sistemi
  • 7/24 destek hizmetleri
  • Gelişmiş Api hizmeti

Sertaç Okudan

Merkezsiz Finans (DeFi) platformlarının kullanımı günden güne artıyor.

Dune Analytics verilerine göre merkezsiz borsalardan (DEX) Curve Finance’in hacmi ciddi derecede artmış durumda.

Haziran ayı verilerine göre günlük 1 milyon $ hacme sahip olan platform, günlük 60 milyon $’lık hacmi yakalamayı başarmış durumda. Rakamlar karşılaştırıldığında ise hacim tarafında 2 ayda 50 kattan daha fazla bir artış görülmüş durumda.

Ekran Resmi 2020 07 30 15.23.02 - DeFi Platformunun Hacmi 2 Ayda 50 Kat Arttı!
Curve Finance Hacim Grafiği

Yeni veriler ışığında Curve Finance, merkezsiz borsalar arasında en yüksek hacime sahip borsalar arasında ikinci sıraya yerleşmiş durumda. Curve Finance yarattığı hacim ile merkezsiz borsaların oluşturduğu hacmin yüzde 28’ine sahip durumda.

25 Temmuz’da Rekor Hacim

25 Temmuz tarihinden rekor bir hacim yakalayan Curve Finance 148 milyon $’lık günlük hacim rakamına ulaşarak, Uniswap’ı geride bırakarak en yüksek hacme sahip olan merkezsiz borsa olmuştu.

Geçtiğimiz ay yeni bir yol haritası yayınlayan Curve Finance, merkezsiz yönetişim sisteminde (DAO) değişikliğe giderek bir yönetişim tokeni çıkaracağını duyurdu. CRV token platformun likidite sağlayıcılarına dağıtılarak CRV token sayesinde yönetimde söz sahibi olmaları sağlanacak. CVR dağıtımı duyurusun ardından gerçekleşen hacim tarafındaki yükseliş ise, yatırımcıların CRV tokena olan ilgilerini açıklamaya yetiyor.

DEX Hacimleri Yükseliyor

Dune Analytics rakamlarına göre sadece Curve Finance tarafında değil, aynı zamanda Uniswap tarafında da önemli hacim artışları yaşanmakta. 50 milyon $ sınırını 20 Temmuz’da geçmeyi başaran Uniswap hacmini artırmaya devam ederek günlük ortalama 137.6 milyon $’lık hacime ulaşmayı başarmış durumda.

Bu rakamlara Uniswap tüm dex hacimlerinin yüzde 46’sını oluşturmakta. Kısacası DeFi üzerinde yapılan alım-satım işlemlerinin neredeyse yarısı Uniswap üzerinde gerçekleşmekte.

Hacim tarafındaki liderlik bir yana, kullanıcı sayısı tarafında Uniswap 3’üncü sırada bulunuyor. Günlük ortalama 3960 farklı kullanıcıya hizmet veren platform Kyber ve IDEX’in ardında bulunuyor.

Günlük 6759 farklı kullancıya hizmet veren Kyber, kullanıcı sayısı bağlamında DeFi lideri olarak öne çıkmakta. Kyber’ın ardından DeFi’ın emektar oyuncularından IDEX geliyor. Günlük ortalama 5957 farklı kullanıcıya hizmet veren platform, en eski DeFi uygulamalarından bir tanesi.

Curve Finance’in ardında ise 1180 kullanıcı ile Bancor Network gelmekte.

Siz alım satım için merkezsiz borsaları tercih ediyor musunuz?

Kripto ile desteklenen e-spor yayın platformu Theta, oyuncuları içerik görüntüleme ve yayınlar için ödüllendirmek için Güney Koreli oyun platformu Ludena Protocol ile bir ortaklık kurdu.

Ortaklık, Theta protokolünün, Ludena’nın ilk merkezsiz uygulaması (DApp) olan GameTalkTalk’a entegre edilmesine olanak sağlayacak. Bu durum, 3 milyondan fazla kullanıcının Theta’nın oyun odaklı yayın hizmetlerine erişmesine olanak sağlayacak.

Ludena kullanıcıları, Theta’nın yerel tokenı olan TFUEL tokenı üzerinden katılımları ile birlikte ödüllendirilecek.

ThetaTV ve GameTalkTalk Entegrasyonu

Anlaşma, Theta’nın yayın platformu ThetaTV’ye eklenen özel bir GameTalkTalk kanalını içerecek ve Ludena’nın Theta’nın beş milyondan fazla kullanıcısının kitlesine ulaşmasına izin verecek.

Entegrasyon, Theta’nın Kore’deki Android için Canlı Mobil Yerleştirme hizmetinin ilk lansmanını da içerecek. Bu lansman sayesinde, ThetaTV üzerinden herhangi bir içeriğin akıllı telefon ile yayınlanmasının önü açılacak.

Theta Labs ve Ludena Protocol, GameTalkTalk’ın Theta’nın Avrupa ve Kuzey Amerika topluluklarına pazarlanması konusunda işbirliği yapacak.

Theta Labs’ın genel müdürü Mitch Liu, GameTalkTalk’ı Theta Live Mobile Embed ürününün lansman için “ideal bir ortak” olarak değerlendirdi.

Liu, “Theta Live Embed’i duyurduktan sadece birkaç ay sonra, küresel olarak düzinelerce ortak sitelerde yayınlanmaktan, Kore’de iş birliği yapmak ve yerel içeriğe katkı sağlamak konusunda çok heyecanlıyız.” dedi.

Theta Tokenlerinin Performansı

Theta’nın TFUEL ve THETA tokenlerı için metrikler, Haziran ayında Theta’nın ana ağı 2.0’ın Mayıs ayında piyasaya sürülmesi ile birlikte büyük ölçüde yatay bir seyir izlemiş durumda.

Bu iki token Mayıs ayındaki lansman zamanında, sırasıyla %950 ve %450 gibi rekor bir fiyat artışı gerçekleştirdi.

Geçen ayki gerileme döneminden bu yana, TFUEL 0.22 $ ile 0.27 $ arasında değişirken, TFUEL 0.008 $ ile 0.01 $ arasında gidip geliyor.

Bildiğiniz üzere hızla gelişen blockchain teknolojisi, hayatımızın bir çok alanında kullanılmaya başlandı. Bu durumun en büyük sebeplerinden biri ise küresel corona virüs pandemisi olarak görünüyor. Yayıncıların ve yayın kuruluşlarının bu tarz teknolojiler ile birlikte çalışması, hem düzensizlikleri giderecektir hem de maliyet tasarrufuna yol açacaktır.

Huobi geçtiğimiz günlerde yaptığı duyuru ile birlikte kurumsal yatırımcılar için “custody” hizmetini başlattığını duyurdu. Ciara Sun tarafından atılan tweet ile belirtilen yeni adım “Huobi Asset Management” olarak isimlendirilmekte.

Bildiğiniz üzere geçtiğimiz günlerde yapılan araştırmada Huobi’nin müşterilerinin önemli bir kısmının kurumsal yatırımcılar olduğu ortaya çıkmıştı. 10 BTC ve üzeri yatırımın kabul edildiği varlık yönetim şirketi ile kurumsal yatırımcılar kesintisiz hizmet almaya devam edecek.

20 Temmuz tarihinde IOSG tarafından yayınlanan raporda, Huobi’de oluşan hacmin yüzde 50’sini kurumsal yatırımcılar tarafından oluşturulduğu açıklanmıştı. Kurumsal yatırımcıların tercihinin en önemli sebeplerinden birisi ise Huobi’nin oldukça uzun zamandır verdiği hizmet ve hiçbir zaman hacklenmeyerek verdiği güven unsuru olarak öne çıkmakta. Özellikle bulunduğu her ülkede düzenleyici kurumlar ile dirsek temasında OLAN Huobi, gerekli tüm mevzuatlara uygun şekilde çalışmakta.

Yeni varlık yönetimi çözümü ile birlikte Huobi, kurumsallara 7/24 risk takibi ve stabil bir gelir planı sunmakta. Stabil getirisi bulunan yatırım araçlarını yanında yüksek risk barındıran, yüksek getirili yatırı araçlarına da platformunda yer veren Huobi, müşterilerine aradıkları bütün fırsatları bir arada sunabilmekte. Platform üzerinde yüzde 6’dan yüzde 110’a varan farklı yatırım araçları bulunmakta.

Bildiğiniz üzere 2019 yılı itibariyle önemini yükselten custody çözümleri, kurumsal yatırımcıların sektöre giriş kapısı olarak görülüyor. Yatırım yapmak için borsadan satın alma ya da soğuk cüzdanlar ile yatırımlarını kendileri saklamak istemeyen, kurumsal yatırımcılar Huobi tarafından sunulan çözümlerin benzerini tercih etmekteler. 2020 yılı itibariyle ise sektörde kurumsal yatırımcılara hizmet veren birçok kurum bulunmakta. Düzenlemelerin tamamlanması ile birlikte ise custody çözümleri sayısını iyice artıracaktır.

Bu yazı sponsorludur.

Dünya çapında Blockchain teknolojisinin yayılımı aşikâr. Peki bu yayılım ve benimsenme en çok hangi ülkede yaşanıyor? Hangi ülke Blockchain teknolojisini ve patentini elinde tutuyor?

Çin’in e-ticaret devi Alibaba ve ödeme platformu Alipay, IP merkezli medya IPRDaily ve incoPat Yenilik İndeksi Araştırma Merkezi’nin 29 Temmuz tarihli son raporuna göre 2020 yılının ilk yarısında, Blockchain teknolojisiyle ilgili en aktif patent başvurusunu yapan şirketler oldu.

Küresel Blockchain patenti alımlarında sayıca bakıldığında en çok Blockchain patent başvurusuna sahip olan üç şirketin, Çin merkezli olduğu araştırmalar sonucu ortaya kondu. İlk sırada dünyaca ünlü e-ticaret devi Alibaba’nın bulunduğu gözlendi.

Alibaba ve tabii ki ona bağlı ödeme platformu Alipay, 1457 Blockchain patent başvurusu ile 2020’nin Blockchain lideri oluyor. İkinci sırada ise Çin’in başka bir devi, Tencent Holdings geliyor. Birçok alana el atmış olan teknoloji tabanlı holding şirketinin 872 Blockchain patent başvurusu bulunmakta. Üçüncü sırayı ise, Bilgi Teknolojileri (BT) denildiğinde akla gelen isim Inspur, bulut bilişim, yapay zekâ gibi teknolojilerde gelişebilmek amacıyla 274 Blockchain patenti başvurusunda bulunuyor.

Dünya çapında Blockchain patenti başvurusuna ve teknolojiyi aktif kullanımına bakılarak sıralanan 100 şirketin 46’sı yani neredeyse yarısı Çin merkezli. Bunun yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri’nin bu 100 şirket arasındaki oranı ise neredeyse %25.

Blockchain Patent Başvurusu Sayısı Mı Patent Sayısı Mı?

Temmuz ayına yeni girdiğimiz günlerde Çin’in Patent Koruma Derneği (CPPA/China Patent Protection Association) da buna benzer bir çalışma yayınlamıştı. Dünya çapındaki Blockchain patentlerinin yıllara göre ve ülkelere göre alınma oranının yanı sıra şirketler bazında sıralanmasına da değinmişti.

Bu çalışmada Blockchain patentlerinin ülke bazında dağılımı %19 ile Çin, %39 ile Amerika ve %21 oranıyla Güney Kore olmuştu. İki çalışmayı karşılaştırdığımızda Blockchain patentleri açısından Amerika Birleşik Devletleri’nin lider durumda olmasının yanı sıra Çin’in artan Blockchain patent başvurusu ile bu liderliği ele geçirmek istediği düşünülebilir.

Corona virüsü pandemisi sırasında teknolojiye duyulan ihtiyaçla birlikte 2020 yılının ilk çeyreğinden itibaren Blockchain teknolojisinde bir şahlanma olduğu da aşikâr. Durum böyleyken Alibaba veyahut Alipay tarafından yapılan Blockchain patent başvuruları 2020 yılının ilk yarısı geçildiğinde, 2019 yılının tüm Blockchain patent başvurusu sayısını çoktan aşmıştı.

Corona virüsü pandemisi sebebiyle yaşanan artış sadece Alibaba’ya özgü değil. Merkez Bankaları da dahil olmak üzere birçok kurum ve kuruluş Corona virüsü ile mücadelede Blockchain teknolojilerine yöneldi. Bu da 2020 yılının ilk yarısında böyle yüksek bir patent başvurusu yaşanmasını mantıklı kılıyor.

Blockchain patent başvuruları arttıkça gözlenen bir başka durum ise, Blockchain tabanlı küçük veyahut büyük şirketlerin açılması oluyor. Yani yeni iş imkânları ve istihdam da yaratan Blockchain teknolojisi, benimsenme açısından bakıldığında aktif olarak patent başvurusu yapılan Çin’de daha çok olarak düşünülebilir.

Sonuç olarak, Blockchain patent sayısı olarak liderliği elinde tutan ülke Amerika. Ancak Blockchain patent başvurusu sayısına ve aktifliğine bakacak olursak liderlik Çin’in eline geçiyor. Tabii ki patent başvurularının hepsi kabul olacağının garantisi yok. Lakin Blockchain teknolojisine olan ilgi ve alaka yönünden bakıldığında, yüksek patent başvurusunun ileride patent sayısı olarak da Çin’i liderlik koltuğuna oturtabileceği gözden kaçırılmamalıdır.

 

Kripto yatırım uygulaması eToro, Visa üyeliğine sahip lisanslı bir e-para şirketi olan Marq Millions Ltd’yi satın aldıktan sonra, banka kartını Birleşik Krallık’ta piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

TechCruch tarafından 29 Temmuz tarihinde bildirilenlere göre şirket, açıklanmayan bir meblağ ile birlikte İngiltere menşeli Marq Millions Ltd’yi satın aldı. Şirket artık doğrudan eToro ismi ile hayatına devam edecek ve eToro’nun planladığı kripto banka kartını geliştirecek. Ayrıca Marq Millions’ın yönetim kurulu eToro Money bölümünde çalışmaya devam edecek.

Lansma tarihi hala bilinmeyen banka kartının başlangıçta eToro Club üyeleri tarafından kullanılabilecek olduğu dorğulandı. Bununla beraber şirket, Avrupa kıtasında gelişimini sürdürecek. Daha sonra ise kart, eToro Club üyesi olmayan kullanıcılar için çıkışını yapacak. eToro Money, Visa Asil Üyesi olmasının yanı sıra, İngiltere’nin Finansal Davranış Otoritesinden EMI lisansına da sahip olacak.

Kartın, platform müşterileri için eToro’daki kripto yatırımcılarına varlıklarının nakite çevirmeleri için yol solunacak olan anlık “nakit girişi ve çıkışı” işlevini sağlayacağı bildirildi.

Bunun nasıl işleyeceği kesin olmamakla beraber, fon çekmeden önce muhtemelen pozisyonların kapatılması gerekli olacak.

eToro’nun CEO’su Yoni Assia, şirketin 14 milyon kayıtlı kullanıcısının ilk kabulü için öncülük ettiği söylenen müşteri tabanının “heyecanlı bir şekilde” beklediğini söyledi.

eToro, fark sözleşmelerine ve CFD’lere dayanarak, dayanak varlığın fiyat dalgalanmalarını tutmadan taklit eden bir tür türev sözleşmesi olarak işlem görüyor.

Şirket, Vadeli işlemlere benzer bir şekilde, yatırımcıların kaldıraçlı uzun ya da kısa vadeli pozisyonlara kolayca girmelerini sağlayan marj teminat üzerinde çalışıyor. Sistem, Bitcoin, Ethereum, Tezos, Litecoin ve diğerleri de dahil olmak üzere bir çok kripto para birimini destekliyor.

Uzun Zamandır Beklenen Banka Kartı

Aralık ayında, eToro’nun 2020’nin ikinci çeyreğinin sonunda bir banka kartı başlatmak istediği söylentiler dahilindeydi. Bu gecikmeye nelerin yol açtığı net değil, Fakat corona virüs salgını muhtemel senaryolardan biri.

Kartın kullanıcılardan oldukça talep edilen bir şey olduğu, ancak şirketin planlarının mevcut eToro müşteri tabanının dışına çıkmayacağı açıklanmış durumda.

Daha önce şirket, 5 milyon dolar değerinde bir anlaşma ile kripto portföy izleyici uygulaması Delta’yı satın almıştı.

Ethereum ağı, beşinci yaşına bastı ve son günlerdeki 300 $’ın üzerindeki rallisi yatırımcıların yüzünü güldürmüş durumda. Ancak popüler altcoin Ethereum’un performansı, Bitcoin ile karşılaştırıldığında düşük kalıyor.

Blockchain veri takibi kaynağı Skew’den alınan bilgilere göre, ETH / USD, yüzde bazında BTC / USD paritesinden tüm zamanların en yükseği konusunda çok altında kalıyor.

Ethereum Bitcoin’in Fiyat Artışında Tepkisiz

Ethereum’un piyasaya sürülüş tarihinin yıldönümü itibariyle Ethereum’un yüzde olarak Bitcoin payı %3.1’di. Ocak 2018 senesinde yaşanan zirvede ise bu rakam %11’di.

İki yıl önceki altcoin boğa sezonundan bu yana, Bitcoin daha geniş bir şekilde kripto piyasasını elinde tuttu. Tüm bu yaşananlara rağmen Ethereum kayıplarını telafi etmeyi başaramamış gibi görünüyor.

Geliştiriciler Ethereum’un Ethereum 2.0 dönüşümü ile ilgilenirken, ETH / USD paritesi, sabırlı “hodl” yatırımcılarını ödüllendirmeye başladı.

Sadece geçtiğimiz hafta Ethereum, %45’lik bir fiyat artışı gördü. Basın zamanında, ETH / USD, DeFi tokenlerinin popülerleşmesi ve bununla ilişkili ticari hamleler ile desteklenerek 325 $’dan işlem görüyor.

Popüler analist Scott Melker, Salı günü yaptığı bir açıklamada, “Eski direnç noktası, doygunluk noktasına destek olacak şekilde test edildi.” dedi.

image 26 - Ethereum 5. Yaşına Girdi Fakat Performansı Yetersiz!

Son 3 Yılda Ethereum Fiyatının Bitcoin Fiyatına Yüzde Oranı Kaynak: Skew

Soğuk Doğum Günü Dilekleri

Blockstream geliştiricisi Grubles, Pazar günü Twitter’da konu hakkında şunları yazıdı: “ETH / BTC paritesinde bir değişiklik oluyor ve fiyat indirme işlemi durmuş durumda. ETH maksisi çılgın bir hal almış durumda”

“Kısa bir süre önce ETH / BTC, yaklaşık 5 sene önceki Coinbase listeleme seviyesindeydi.” Bu arada, geçtiğimiz haftalar iki kripto para birimi arasında gerçekleşen korelasyonda önemli değişiklikler de göstermiş durumda.

image 27 - Ethereum 5. Yaşına Girdi Fakat Performansı Yetersiz!

ETH / BTC Paritesinin Korelasyon Karşılaştırması Kaynak: Skew

Her ne kadar Ethereum uzun vadeli yatırımcılarının yüzünü güldürmüş olsa da, Mart ayında yaşanan kara Perşembe olayında ciddi bir darbe almıştı. Fiyatların son haftadaki hareketleri iyi yönde olması, Ethereum’un Bitcoin kadar iyi performans gösterdiği anlamına gelmiyor.

Yatırımcıların yüklü orandaki tercihi ise hala Bitcoin gibi görünüyor. Bu durum ile beraber Ethereum 2.0 haberlerinin yaygınlaşması ve yeni bilgiler gelmesi elbette Ethereum’un fiyat hareketlerinde ciddi bir etki bırakacaktır.