Huobi Bitcoin Son Fiyatı
BTC $63349.21
-6.13%
Huobi Ethereum Son Fiyatı
ETH $3279.47
-7.47%
Huobi Avalanche Son Fiyatı
AVAX $57.17
-7.57%
BNB Token Son Fiyatı
BNB $517.3
-6.84%
Binance Kayıt Ol

Muhabbit

30 Eylül 2021 tarihinden itibaren, Google App Store’daki tüm uygulamalara, tüm Uygulama İçi Satın Alımlar için Google’ın ödeme sistemini kullanma zorunluluğu getirilecek ve teknoloji devi her satın alımdan %30 kesinti yapacak.

Apple’ın App Store üzerindeki tüm uygulamalar için Uygulama İçi Satın Alımlar tekeline yönelik stratejiyi yakından inceleyen rapor, Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin’i Play Store ve App Store hakimiyeti ile mücadele etmek için rekabet ihtiyacını yeniden düşünmeye sevk etti.

Google’ın Ürün Yönetimi Başkan Yardımcısı Sameer Samat’a göre:

Hangi tür işlemlerin Google Play’in faturalandırma sisteminin kullanılmasını gerektirdiği ve mevcut durumun kafa karışıklığına neden olduğu konusunda bir takım geri bildirimler aldık. Tüm geliştiricilere tutarlı ve adil bir şekilde uygulanabilmeleri için politikalarımızın net ve güncel olduğundan emin olmak istiyoruz. Bu nedenle, uygulamalarda dijital ürünler satan tüm geliştiricilerin Google Play’in faturalandırma sistemini kullanması bir gerekliliktir.

Buterin’in tepkisine göre, yeni politika, Rus geliştiriciyi “merkezsiz itibar sistemleri”ni denemeye itebilir. Bu ciddi bir şekilde düşünülmezse, daha merkezi bir aracının ortaya çıkmasına yol açabilir.

Vitalik Buterin konu hakkında şunları söyledi:

Açıkçası, sadece kendi uygulama mağazamızı kurmalıyız ve dolandırıcılıkları ortadan kaldırmak için merkezi olmayan sistemleri denemeliyiz.

Reddedilmesine rağmen, yeni politika bazı blockchain severleri arasında tartışmaya yol açtı.

JPMorgan, S&P 500 için yüzde 10’luk bir ralli yaşanacağını ve ayrıca sanayi ve inşaat malzemesi stoklarının gelecek yıl ABD pazarlarından fayda sağlayan sektörler olacağını tahmin etti.

JPMorgan Private Bank’ın servet yönetimi kolundaki hisse senedi stratejisi başkanı Grace Peters, yatırımcıların koronavirüs salgını sonrasında ekonomik iyileşme sırasında yatırım portföylerine döngüsel risk eklemesi gerektiğini söyledi.

JPMorgan, S&P 500’ün 2020 sonunda 3.500 ila 3.600 arasına ve gelecek yıl bu zamanlara kadar 3.750’ye yükselmesini bekliyor. Bu S&P 500’ün 3.352’dek son kapanışından yüzde 10’luk bir büyüme.

Peters, geçmişte yapılan seçimlerin analizine dayanarak, yaklaşan ABD başkanlık seçimlerinin uzun vadede hisse fiyatlarını artırma olasılığının düşük olduğunu belirtti. JPMorgan’ın 1930’lara kadar uzanan ABD seçimleri yıllarındaki pazar analizine göre, Başkan Donald Trump veya Joe Biden’ın kazanması “hisse fiyatlarını etkilemeyecek.”

JPMorgan’a göre S&P 500’ün yükselmesi beklense de, Bitcoin son zamanlarda zayıflık belirtileri gösteriyor. Bitcoin, basın zamanı itibarıyla 11.785 $’dan işlem görüyor. Bitcoin, bir süredir 11.000 $’ı geçmekte zorlanmakta.

Dünyanın en büyük kripto para biriminin sağlığı, geçtiğimiz hafta boyunca düşüş gösterdi. Kripto analiz firması Glassnode’a göre, Bitcoin ağına giren yeni katılımcılar azaldı ve BTC’nin yeni kullanıcılar ve yatırımcılar arasında benimsenmesi de pek artmadı.

Bitcoin’in ağ büyümesi geçen hafta 74 puandan 64 puana, %13,5’lik bir düşüş gördü. Glassnode konu hakkında şunları söyledi:

Ağ sağlığı, 39. haftada 74 puandan 64 puana düşerek %13.5 azaldı. Ağ büyümesi alt kategorisi, Bitcoin ağına katılan yeni kullanıcı sayısındaki düşüş sebebi ile 8 puan kaybetti. Bu arada, BTC işlemlerinin sayısı da düştüğü için ağ etkinliği 10 puan düştü.

Glassnode ayrıca, blockchain içi işlem likiditesinin artığını ve düşük döviz mevduatları nedeniyle ticaret likiditesinin de düştüğünü ekledi. Bitcoin, S&P 500 ile bir korelasyon gösterdi, ancak BTC ve borsa ile bir ayrışma var gibi görünüyor. Willy Woo, borsa çökerse Bitcoin’in yakında borsadan ayrışacağını tahmin etmişti. Bu durumda, S&P 500 yükselişe geçerse, belki Bitcoin’de büyüme görebilir.

Kripto para madenciliği cihazları denildiğinde akla gelen beş şirketten biri olan Ebang, 2020 yılında birçok yeni girişime atılmıştı. Ancak bu girişimler de gerilemeye engel olamadı.

Tüm dünyayı esir alan Corona virüsü pandemisi, kripto para dünyasını etkilemeye devam ediyor. Kripto para madenciliğinde liderliği elinde tutan Çin’in önemli madencilik cihazları şirketi Ebang da etkilenenlerden. Üstelik hedeflerinden birkaçını gerçekleştirmiş olmasına rağmen.

Geçtiğimiz yıl aynı dönemde yapılan SEC raporlarına göre 2020 yılında Ebang’ın toplam net geliri 22,35 milyon dolardan %50,6’lık bir düşüşle 11 milyon dolara geriledi.

Henüz denetlenmemiş mali verilere göre, kapsamlı net zarar ise 2020 yılının ilk yarısında önceki yıla göre çok daha iyi durumda. Önceki yıl 17,6 milyon dolar olan net zarar 2020 yılında 7,3 milyon doların biraz altında.

Ebang Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Dong Hu, toplam net gelirdeki düşüşü, Corona virüsü pandemisine bağladı. Hu’ya göre pandemi sebebiyle çip tedarik etmekte zorlanması Ebang’in işleri ciddi şekilde sekteye uğratan bir hammadde kıtlığı yaşamasına neden oldu. Yaşanan sıkıntılar doğrultusunda şirketin gelir yapısını optimize etmeye ve yeni gelir akışları keşfetmeye yöneldiğini de ekledi.

Ebang, yılın ilk yarısında 2020 hedeflerinden biri olan Nasdaq üzerinde EBON adıyla listelenerek hedefini gerçeğe dönüştürmüştü. Ancak hedeflerinden birine ulaşması bile onu bu gerilemeden kurtaramadı. Yaşanan gerileme verilerinin halka açıklanmasından sonra şirket yaklaşık %5’lik bir değer kazandı.



NFT, eşsiz benzersiz token anlamına gelmektedir ve kimileri tarafından da koleksiyonluk dijital varlıklar olarak tanımlanır. 

İtibari para birimlerini ve coinleri yapısı gereği değiştirilebilir, takas edebilir,  yani herhangi bir parayı aynı değerde başka bir parayla değiş tokuş edebiliriz. Örnek vermek gerekirse birisi size 10 lira borç verdiğinde siz o borcu başka bir 10 lirayla ya da iki tane 5 lirayla ödeyebilirsiniz veya bir Bitcoin her zaman bir Bitcoin’dir. NFT’ler ise bunun aksine koleksiyonluktur ve birbirlerinden farklı değere sahiptir. Değiştirilemez tokenların en yaygın örneği ERC-721 tokenlarıdır.

NFT Projeleri Hangi Alanlarda Kullanılıyor?

NFT’ler Eğlence, Protokol, Sosyal Para, Oyun Platformu, DeFi, Blockchain Çözümleri, Akıllı Sözleşme Platformu, Governance, Yield Farming, Ticari Hizmetler, İş Platformu, Sanat, Staking ve Emoji olmak üzere birçok sektörde kullanılmaktadır. Büyük ilgi gören ve NFT’nin popülerleşmesini sağlayan ilk projelerinden biri, kullanıcıların sanal kediler biriktirmesine, üretmesine ve değiş tokuş etmesine imkan sağlayan ve Ethereum üzerinde yaratılmış bir oyun olan CryptoKitties’dir.

NFT’lerle İlgili Hangi Platform ve Kripto Para Projeleri Var?

SAND, Enjin Coin, Decentraland, Theta Network, Meme, CHADS VC, UniLayer, Aavegotchi, RedFOX Labs, Phantasma, Rarible, Shroom.Finance, Ultra, WAX, WHALE, ve daha birçok kripto para projesi üzerinde NFT bulunmaktadır.

NFT Standardı Nedir?

NFT’ ler benzersiz yapıda olup, her biri birbirinden farklı değerde veya özelliklerdedir. NFT tokenlar koleksiyonluk ve benzersiz olmaları sayesinde değer kazanırken, değiştirilebilir tokenlar, kullanan kişi sayısı arttıkça değer kazanır. Bu anlamda en popüler platform birçok yeni ekosistem gibi Ethereum ağı. ERC-20 ile karşılığı olan token çıkarılmasına olanak sağlayan Ethereum ağı, NFT’ler için de ERC-721 ve ERC-1155 gibi standartlara da sahip.

NFT Standartları

ERC-721 çoğunlukla koleksiyon olarak kullanılır. 2017 yılında tanıtılan ERC-721 “token”larının ERC-20 “tokenlar”ından farkı kripto para olarak kullanılamaması ve bu nedenle bir borsada başka bir kripto para ile değiştirilememesidir. 

ERC-1155 ise oyun endüstrisi için tasarlanmış daha spesifik bir standart olarak bilinmekedir. Gelecekte yüz binlerce kullanıcının olduğu bir oyunda; ekipman, gıda, hammadde içeren bir sistemde token sözleşmesine yol açabilecek zincirdeki değer yaratabilecek oyun içi şeyler bir zaman sonra birçok soruna sebep olabilir. ERC-1155 tam da burada, kullanıcılara bir paket fırsatı sunmak için tasarlanmıştır.

Birçok kişiye göre geleceğin en önemli ekosistemlerinden biri olacak olan NFT tokenları Bitcoin’in tahtını bile sallayabilir. Bununla birlikte uzmanların birçoğu ve dünyanın en önemli yatırımcıları Bitcoin almanın hala en mantıklı yatırım aracı olduğu konusunda hemfikir.

Siz NFT’ler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Geçtiğimiz gün açıklanan yeni ekonomik program ile birlikte birçok noktada yeni adımlar atılacağı açıklandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan Yeni Ekonomi Programı ile birlikte enflasyonun tek haneye indirilmesi de dahil olmak üzere birçok noktada yeni adımlar atılacak.

İthal ürün vergilerinde yapılacak değişikliklerin yanı sıra birçok konuda da değişiklik yapılarak yerli üretimin desteklenmesi amaçlanmakta.

Dijital Varlıklara Kontrol Geliyor

Yapılan açıklamada dijital varlıklara da değinilmiş durumda. Uzun zamandır devam eden düzenlemelerden Yeni Ekonomik Program’da da bahsedildi.

Berat Albayrak tarafından yapılan açıklamada, dijital olarak alınıp satılabilen ve transfer edilebilen, kısacası dijital olarak bir değeri bulunan varlıkların işlemlerin vergilendirilmesi öngörülüyor.

Halihazırda devam eden çalışmaların hızlandırılacağının belirtildiği açıklamalarda söz konusu varlıklar ile suç finansmanının önüne geçilmesi de planlanıyor. Yeni kontrol mekanizmaları ile birlikte suç finansmanı için dijital varlıkların kullanılmasının önüne geçilecek.

Ek olarak dijital ekonomik faaliyetlerin doğru biçimde vergilendirileceğinin de belirtildiği açıklamalarda, bahsi geçen alanlarda oluşan vergi kaybı da ortadan kaldırılmış olacak. Bitcoin ve benzeri varlıklar ile borsalar üzerinden gerçekleştirilen işlemler sonucu elde edilen gelirler bu şekilde vergilendirilebilir durumda olacak.

Bu noktada sosyal medya üzerinden yürütülen işler ile ilgili vergilendirmelerin de bahsi geçiyor.

Sosyal medya üzerinden yürütüken işlerin ekonomik faaliyet anlamında son dönemde oldukça büyüdüğü belirtilirken, vergi noktasın oldukça büyük bir açık oluştuğunun da altı çizilmekte.

Dijital varlık işlemleri için getirilecek vergi ve düzenlemeler sizce sektörü nasıl etkileyecektir?

Son birkaç ayda, Yearn.Finance, Compound, Synthetix ve Chainlink gibi DeFi protokolleri, token fiyatlarının tavan yaptığını gördü ve uzun zamandır beklenen boğa piyasasının DeFi protokolünde olabileceğine dair fikirleri harekete geçirdi.

image 20 1024x327 - En iyi 250 Coin'in Yüzde 93'ü Eylül Ayında Fiyat Düşüşü Gördü!

Fakat, DeFi yükselişi son haftalarda azaldı ve piyasanın geri kalanında da düşüş var. Örneğin, geçtiğimiz iki hafta boyunca, ETH fiyatı 350 $ civarında seyretmekte.

CoinMetrics’e göre, ilk 250 kripto varlığının %72’si fiyatlarda haftalık olarak düştü ve bu sayı aydan aya analiz bandında %93’e kadar yükseldi. Eylül ayı boyunca Messari’nin DeFi grafiğine bakıldığında, çoğu DeFi tokenı %15-%85 aralığında düzelme gördü. Sıralayacak olursak, bZx Network %85, Curve %78, Swerve %76, Ren %57, Balancer %53, THORChain %52, Synthetix %34, Aave ise %29 düşüş gördü.

Burada neler olup bittiğini daha iyi anlamak için, 30 günün en düşük seviyelerini ve 30 günlük en yüksek değerleri yakalayan varlıkların oranını gösteren 7 günlük bir metriği bakalım.

image 21 - En iyi 250 Coin'in Yüzde 93'ü Eylül Ayında Fiyat Düşüşü Gördü!

Grafik, bu yılın Mart ayındaki satıştan bu yana görülmeyen düşüş seviyelerini gösteriyor. Neyse ki, grafik 2018’deki kripto düşüşünden çok çok uzakta.

Son geri çekilme bazı tüccarların yükseliğin bitip bitmediğini merak etmesine neden oldu. Fakat, boğa piyasalarında trendin tersine dönmesi çok yaygın. 2017 boğa piyasasında çok sayıda fiyat düzeltmesi yaşandı.

Örneğin, 2017’nin başlarında, Bitcoin ikinci kez 1.180 $’a ulaştığında, büyük bir satışı tetikledi ve Bitcoin neredeyse %40 düştü. Ve elbette bu durum Bitcoin’in o yıl içindeki tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 20.000 $’a ulaşmasını engellemedi.

DeFiWorld, bu haftaki haber bülteninde, düzeltmelerin normal olduğunu ve daha büyük bir trendin parçası olduğunu öne sürerek, 2016 senesini hatırlattı.

Balonlar ve 4 yıllık döngüler halinde ilerliyoruz. Herkes bugün, bu hafta veya bu ay neler olacağını düşünürken, birazcık kafanızı dağıtmalı ve gerçekten nereye gittiğimizi düşünmelisiniz. Uzun vadede trend oldukça açık. Yukarı doğru.

Daha fazla Bitcoin haberi için: Bitcoin Haberleri

Daha fazla DeFi haberi için: DeFi Haberleri

Binance bugün yaptığı duyuru ile birlikte iki farklı platformu üzerinden aynı anda başlatacağı ilk projeyi duyurdu. Launchpad üzerinde gerçekleştirilecek 15’inci proje olan ALPHA, bu anlamda bir ilk olacak.

Alpha Finance Labs tokeni ALPHA, aynı anda hem Launchpool üzerinde hem de Launchpad üzerinde aktive edilecek.

Bu noktada hem bir IEO gerçekleştirecek olan Binance, aynı zamanda yield farming ile staking yoluyla kullanıcılarına ALPHA tokenlerini dağıtacak.

Launchpad

Launchpad üzerinde gerçekleştirilecek IEO için toplamda 8 gün Binance Coin (BNB) bakiyeleri kontrol edilecek. Bugün itibarıyla başlayacak olan kontrol 8 Ekim’e kadar devam edecek.

Bu sayede kullanıcılar bakiye hesaplamaları sonucuna göre IEO’ya katılım gösterebilecek.

Launchpool

Launchpool üzerinden de staking yoluyla elde edilebilecek ALPHA için bugün itibarıyla staking işlemlerini başlatıyor.

ALPHA farming için 3 farklı coin kabul edilecek. Binance’in kendi tokeni olan BNB’in yanı sıra Binance USD (BUSD) de staking için kabul edilecek.

Diğer yandan Band Protocol (BAND) de stake edilebilicek tokenler arasında. Toplamda 1 ay devam edecek staking sırasında ALPHA, Binance tarafından duyurusu gerçekleştirilen Innovation Zone üzerinde 10 Ekim’de listelenecek.

ALPHA için oluşturulacak pariteler ise şu şekilde.

ALPHA/BTC, ALPHA/BNB, ALPHA/BUSD ve ALPHA/USDT.

ALPHA Hakkında

Toplamda 1 milyar adet arzı bulunan ALPHA için Launchpad üzerinde belirlenen harcap limiti 2,000,000 $.

Bu meblağa ile birlikte Launchpad üzerinde token arzının yaklaşık yüzde 10’u kullanıcılara dağıtılmış olacak. Birim başına 0.02 $ seviyesinden satışı gerçekleştirilecek olan ALPHA’nın 100,000,000 adedi bu şekilde satılacak.

Launchpool tarafında ise toplamda 50,000,000 adet ALPHA dağıtılması planlanıyor. Toplam arzın yüzde 5’ine tekabül eden bu miktar için toplam farming süresi 1 ay olarak belirlenmiş durumda.

Üç farklı havuz üzerinde gerçekleştirilecek staking işlemleri için de farklı limitler bulunuyor. Toplam airdrop miktarının yüzde 65’i BNB havuzunda gerçekleştirilecek.

Yüzde 25’lik kısım BAND tarafına ayrılmış durumda. Kalan yüzde 10’luk bölüm ise BUSD havuzu üzerinden dağıtılacak.

DeFi popüleritesi ile birlikte artan yield farming etkinliklerine katılıyor musunuz? Sizce staking yolu ile token elde etmek mantıklı mı?

Diğer borsa haberleri için: Borsa Haberleri

Küresel kripto para birimi analitik firması olan Chainalysis, kripto para araştırma alanlarını genişletmek üzere dünya çapındaki varlıklarını çoğaltma faaliyetleri kapsamında Tokyo ve Singapur’da iki yeni ofis açtığını duyurdu.

Şirket, 27 Eylül’de yaptığı duyuruda, Asya-Pasifik bölgesindeki müşterilere daha iyi hizmet vermek için yeni ofisler açtığını belirtti.

Sosyal medya platformu Twitter üzerinden bir mesaj yayımlayan Chainalysis, APAC’daki yeni ofislerin yerel kripto para araştırmaları için önemli bir lokasyon olarak hizmet edeceğinin altını çizdi. Firma ayrıca şu açıklamalarda bulundu:

“KuCoin’e yapılan hack, dünyanın her yerindeki kripto para borsalarının, kanun yaptırımlarının ve finans kurumlarının soruşturmalara ve uyumluluk araçlarına ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. Asya Pasifik’teki müşterilere daha iyi hizmet verebilmek için Singapur ve Tokyo’daki yeni ofisleri duyurmaktan heyecan duyuyoruz. “

Şirket, merkezi Singapur’da olduğu iddia edilen 200 milyon dolarlık KuCoin kripto para borsasına yapılan hack olayını yakından araştırmayı planlıyor.

Chainalysis, iki yeni ofisi kurarak, yerel kripto para işletmelerini, devlet kurumlarını ve finans kurumlarını tam olarak destekleme taahhüdünü ikiye katlıyor. Şirket, yeni ofislerin satış, profesyonel araştırma hizmetleri ve eğitim için merkez görevi göreceğini söyledi.

Chainalysis Baş Gelir Sorumlusu Jason Bonds konu ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

“Asya Pasifik genelinde hizmetlerimize yatırım yapmak için daha iyi bir zaman olamaz”

Bonds ayrıca, kripto para birimlerinin benimsenmesinin hızla yükseldiğini ve bununla ilgili  tüm bölgelerde düzenlemelerin yapıldığını belirtti.  

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Sanal gerçeklik platformu Sensorium Galaxy, ünlü Fransız DJ David Guetta ile anlaştığını duyurdu. Henüz piyasaya sürülmemiş olan platform, aynı zamanda SENSO adı verilen kendi ERC-20 tokenine de sahiptir.

2021 yılının ilk yarısında piyasaya çıkması beklenen Sensorium, eski Brooklyn Nets sahibi Rus milyarder Mikhail Prokhorov ve ünlü rapçi Jay-Z’nin sahip olduğu bir abonelik medya yayın platformu olan TIDAL’den fon elde ettiğini bildirdi. Sensorium, TIDAL’a platformun SENSO tokenlerinin bir bölümünü toplam 7 milyon dolar karşılığında sattığını söyledi. 

Şirtketin VR platformu, katılımcıların birbirleriyle etkileşime girebilecekleri, konserleri izleyebilecekleri ve diğer etkinliklere katılabilecekleri dijital bir ekosistem olarak adlandırılıyor.

Dijitalleşen Dünya

Sensorium, COVID-19 salgınının getirdiği kısıtlayıcı önlemlerin dünyadaki bir çok etkinliği dijitalleştirdiğini ve sanatçıların da bu yeni hayat düzenine ayak uydurduklarını açıkladı. Bu kapsamda Sensorium, paltform tanıtımını, dijitalleşen dünyaya ayak uyduran ve bu alanda etkinlikler düzenleyen David Guetta tarafından gerçekleştirilecek şovlarla yapacağını bildirdi. Hatırlanacağı üzere DJ, 2020 yılı içinde pandemi yardım kampanyaları için birçok canlı yayın etkinlikleri ve dijital konserlerde görevler almıştı.

Yapılan anlaşma ile ilgili olarak bir açıklama yapan Guetta, şu ifadelere yer verdi:

“Sensorium Galaxy platformu mevcut standart ekran tabanlı etkinlik görüntüleme yöntemlerinden çok daha iyi, Sensorium ile çalışmaktan dolayı çok heyecanlıyım”

Sensorium Corporation’ın, blockchain ve teknoloji CEO Yardımcısı Alex Blagirev, SENSO’nun, Sensorium Galaxy içindeki tüm değer işlemleri için kullanıldığını söyledi ve şu açıklamalarda bulundu:

“Şu anda araştırmakta olduğumuz uygulama, kullanıcıların profillerini platforma nasıl kaydedecekleri ile ilgilidir. Diğer sosyal Sanal Gerçeklik platformlarından farklı olarak, Sensorium Galaxy avatarları, kullanıcılarının davranış kalıplarını belirledikleri Yapay Zeka ile desteklenmektedir.”

Blagirev, sadece Bitcoin kullanmak yerine platform için kendi tokenini oluşturmanın nedenleri arasında; esneklik, güvenlik ve uyumluluk olduğuna dikkat çekti. Ethereum ağı kullanmalarının nedenini ise şu cümlelerle açıkladı.

“Ethereum ağı neredeyse tüm kripto para birimi cüzdanı sağlayıcıları ve borsalar tarafından desteklenen piyasadaki en popüler blok zincirlerinden biridir.”

Ayrıca, Ethereum ağının Bitcoin‘den çok daha hızlı işlemler sunduğundan bahseden Blagirev, akıllı sözleşmelerin, son kullanıcılar için güven oluşturmaya ve şeffaflığın artmasına yardımcı oldukları için SENSO’nun geliştirilmesinde de belirleyici bir rol oynadığını belirtti.

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

Winklevoss ikizleri tarafından kurulan New York merkezli kripto para borsası Gemini, ek bir finansal gizlilik katmanı için “korumalı” Zcash (ZEC) para çekme desteği eklediğini duyurdu.

Kullanıcıların işlemlerine ait verilerini gizlemelerine olanak tanıyan ZEC‘in korumalı para çekme işlemleri 29 Eylül’den itibaren kullanılmaya başlanacak.

Gemini, bu özelliği sunan ilk düzenlenmiş borsa olduğunu ve yeni seçeneğin Gemini‘nin finansal gizliliği güçlendirme ve bireyi kripto yoluyla güçlendirme misyonuyla uyumlu olduğunu söyledi.

ZEC adresleri iki türdendir : “t” ile başlayan “Şeffaf” ve “z” ile başlayan özel veya korumalı. T adresleriyle yapılan işlemler izlenebilirken, z adresli işlemlerin tümü sıfır bilgi ispatı adı verilen bir teknoloji kullanılarak şifrelenir ve izlenemez.

Gemini Zcash Transaction Types Blog 1024x399 - Gemini, "Korumalı" Zcash Para Çekme İşlemlerini Başlatıyor

Kaynak: Gemini

Gemini, korumalı bir adres kullanmanın kullanıcıların kimliklerini ve işlem boyutlarını korumalarına izin verdiğini söyledi. Borsa yaptığı açıklamada su ifadelere yer verdi:

“Korumalı bir para çekme işleminden yararlanmak istiyorsanız, ZEC’inizi bir z-adresine çekmeniz yeterlidir”

Konu ile ilgili olarak bir Gemini sözcüsü, borsanın bu özelliği düzenleyicilerle devam eden görüşmeler ve gizlilik sağlayan kripto paralar hakkında uzun süredir yapılan eğitimler ve görüşmeler sonrasında uygulamaya geçirildiğini dile getirdi.  

Gemini, korumalı ZEC adresleri aracılığıyla fon hareketlerini nasıl izleyeceği konusunda ise şu açıklamalarda bulundu:

“Borsamız, sistemimizden çıkan her para çekme işleminin kaydını tutmaktadır. Bu noktada akışlar için tam şeffaflığa sahip olsak da, fonlar korumalı havuza girdikten sonra artık şifreli hale gelir ve bu noktadan sonra müşterilerin para çekme işlemlerini izlemiyoruz.”

Gemini, borsanın korumalı ZEC para çekme işlemlerini uygulamaya koymak için herhangi bir özel düzenleyici onay alıp almadığını belirtmedi. 

Daha Fazla Borsa Haberi İçin: Borsa Haberleri

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Güney Hindistan’da bulunan Telegana eyalet yönetimi, COVID-19 aşılarını, istiflemeye ve kara borsaya yönelik girişimlerin önüne blockchain teknolojisi ile geçmeyi planlıyor.

Blockchain tabanlı Vaccine Legder’ı yayınlayan Telegana IT Departmanı’nın, önceki müşterileri arasında, aşı dağıtmak ve çocuklara gelişimsel ve insani yardım sağlamak ile görevli UNICEF’te bulunuyor. T-Hub girişimi olan StaTwig tarafından geliştirilen Vaccine Ledger, Telegana eyaletinde yakın zamanda hayatına başlayacak.

Vaccine Ledger, bir aşının her bir dozunu üreticiden tüketiciye takip etmek için blockchain teknolojisini kullanan denenmiş ve test edilmiş bir çözümdür. Bununla beraber StaTwig’e, Vaccine Ledger kullanarak COVID-19 ilaçlarının izini sürmesi için yeşil ışık yakıldı.

StaTwig kurucusu Siddhartha Chakravarthy konu hakkında şunları söyledi:

Şu andan itibaren StaTwig, aşılar geliştirilirken Remdesivir gibi COVID-19 ilaçlarının tedariğini izlemek için bir pilot uygulamaya başlayacak.

Aşıları Dijital Kimlikle İlişkilendirme

Her aşı dozunun dijital kimlik görevi görecek bir seri numarasının yanı sıra, farklı tedarik seviyelerinde taranacak bir QR kodu olmak zorunda.

Chakravarthy sözlerine şöyle devam etti:

Her aşı dozunun, dijital bir kimlik işlevi görecek bir seri numarası vardır. Aşının etiketinde, çeşitli tedarik noktalarında taranacak bir QR kodu olacaktır. Hem mobil hem de internette bulunan bu taramalar sayesinde aşıyı takip edebileceğiz.

Farklı tedarik noktalarındaki tüm işlemlerin, Vaccine Ledger üzerinde saklanacakları için güvenli olması beklenmekte.

Kaçak İlaçla Mücadele

Chakravarthy, blockchain çözümünün sahte veya kaçak ilaçları nasıl tespit edebileceği sorulduğunda, ilaçların genellikle iade edildiklerinde karaborsada satıldığını söyledi. Bu nedenle, gerçek ürünleri belirlemede basit bir QR kodu taraması işe yarayacaktır.

Chakravarthy, şöyle devam etti:

Ters tedarik zinciri bazen o kadar basit olmayabiliyor. Pek çok şey ters gidebilir. Ürünler çalınabilir veya farklı şekillerde satılabilir. Çözümümüzle, söz konusu ürünü uygulayan bir doktor veya hemşire bile QR kodunu tarayabilir ve ürünlerin orijinal olduğunu kontrol edebilir.

Dünya, COVID-19 salgınıyla boğuşurken, blockchain teknolojisi çözümler sunmaya devam ediyor. Örneğin, Nisan ayında en az 100 İspanyol araştırmacı, bu virüsün evrimini görebilmek için, yapay zeka ve blockchain tabanlı bir uygulama için bir araya geldi.

Daha fazla blockchain ile ilgili haberlerimiz için: Blockchain Haberleri

Nesnelerin İnterneti için gizlilik odaklı bir platfrom olan IoTeX, blockchain teknolojisi ile desteklenen bir güvenlik kamerası olan Ucam için kamera üreticisi Tenvis Technologi ile ortaklık kurdu.

IoTeX’te iş geliştirme başkanı Larry Pang, Ucam kullanıcılarının kamera verilerine merkezsiz bir sistem üzerinden erişebileceklerini ve “kırılmaz” bir şifre ile giriş yapabileceklerini söyledi. Kamera veya bir kullanıcının cep telefonu tüm bilgisayar işlemlerini yönetir, bu da cihazlarda şifre çözmenin gerçekleştiği ve kullanıcıların kendi verilerini kontrol etmesine izin verdiği anlamına geliyor.

Pang, “Tüm verileri uçtan uca şifrelemek için özel bir anahtar kullanılıyor” dedi. Pang sözlerine, “Şartlar, koşullar ve politikalar yerine gizliliğimizi ve sahipliğimizi garanti eden bir teknolojiye ihtiyacımız var.” diyerek devam etti.

Sistem, internet tabanlı güvenlik kameralarının arkasında birçok şirketi rahatsız eden veri ve güvenlik ihlallerinden kaçınmak için tasarlandı. Amazon’un Ring kullanıcıları Aralık ayında, bilgisayar korsanlarının evlerinde insanları taciz etmek için sistemden yararlandıklarını içeren bir dizi şikayet belirtti. Bu yıl Google Nest kamera kullanıcıları da buna benzer bir olay yaşadı. Bunlardan biri, bir kişinin 2 yaşındaki bir kızın yatak odasına pornografik sesler oynatması ile ilgiliydi.

IoTeX yöneticisi, “Bu tür bilgisayar korsanlarının hepsi ‘ön kapıdan geçiyor.'” dedi. Yönetici, “Bunlar, kaba kuvvetle saldırıyı yaptıkları şifre tabanlı ihlaller. 8 karakterli bir şifre birkaç dakika içinde kırılabilir.” dedi.

Ucam’in, blockchain altyapısını kullanarak, kripto para birimlerine özgü uçtan uca şifrelemeyi, blockchain altyapısını kullanarak, kamera sektörüne getireceği bildiriliyor. Pang, teknoloji meraklısı olmayan Ucam kullanıcılarının bile istedikleri geleneksel kamera özelliklerinden tam teşekküllü yararlanmaya başlayacaklarını belirtti.

Huzur ve mahremiyetten daha ciddi bir günlük yaşam sorunu var mı? Bu, insanların kriptoya girişi için bir fırsat!

IoTeX yöneticisi, “Müşterileri kripto kullanıcılarına dönüştürmeyi deneyebiliriz” diyor. Ayrıca yönetici, temel teknolojinin dijital para birimine aşına olmayanlara ulaşmak için yepyeni bir yol sağlayacağını belirtiyor.

Merkeziyetsiz finans çalışmalarıyla gündemde olan Yearn Finance’in kurucusu Andre Cronje, yeni projesiyle yatırımcıları üzdü. Henüz tam anlamıyla bitmeyen, denemeleri tamamlanmayan proje Uniswap’te başlatılıyor.

Yearn Finance’in kurucusu Andre Cronje sosyal medya platformu Twitter üzerinden yeni projesi Eminence’ı duyurdu. Oyun içi ekonomiyle alakalı olan projesinin henüz tam anlamıyla bitmediğini ve en az 3 haftalık bir test süresi gerektiğini açıkladı.

Ancak olay mevzu bahis proje Eminence’ın, Cronje’un Twitter paylaşımı sonrasında başladı. Yaptığı paylaşım sonrasında “uyumaya gittiğini” ifade eden Cronje, sonrasında Uniswap’te onayı olmadan başlatıldığını savundu. Cronje’in yeni projesinin işleme girmesiyle heyecanlanan kripto para yatırımcıları, yeni projenin de tutacağını düşünerek 15 milyon dolarlık alım yaptı.

https://twitter.com/AndreCronjeTech/status/1310763506170499072?s=20

Saatler içerisinde 15 milyonu bulan proje, henüz tamamlanmamasını fırsat bilen siber suçluların hedefi hâline geldi. Yine saatler içerisinde 15 milyon dolar, siber suçlu veyahut suçlular tarafından hiç edildi.

Herkes şaşkına dönmüşken Cronje’den başka bir açıklama geldi. İddiaya göre siber suçlu veyahut suçlular 8 milyon doları Cronje’ye geri gönderdi. Yearn Finance yönetici hesabına baktığında 8 milyon dolarlık meblağı gören Cronje şaşkınlıkla Twitter üzerinden paylaşım yaptı. Gelen 8 milyon dolar sonrası ciddi tehdit mesajları aldığını ifade eden Cronje, parayı siber saldırıdan zarar gören yatırımcılara dağıtacağını açıkladı.

Olayın üzerinden saatler geçmesiyle siber suçlu veyahut suçluların izine yaklaşıldığı ve hatta bulunduğu iddia ediliyor.

Twitter ve Square CEO’su Jack Dorsey, Bitcoin’in sayısız avantajını ve bunun temelindeki blockchain teknolojisinin giderek popülerleşen dijital dünyada yanlış bilgi ve güvenlik ihlallerini engellemek için ne kadar önemli olduğunu açıkladı.

İnsan Hakları Vakfı başkanıyla konuşan Dorsey, blockchain ve Bitcoin’in (BTC) Twitter veya çevrimiçi platformların karşılaşabileceği veri ihlallerini önlemek için anahtarı elinde tuttuğunu yineledi.

Jack Dorsey daha önce kripto ve blockchain şirketlerini patent trollerinden korumak için tasarlanmış bir girişim başlatmıştı. Bir blockchain sevdalısı olmasının dışında, geçmişte BTC’nin 2030 yılına kadar potansiyel olarak dünyanın ana ve tek para birimi olabileceğini ilan etmiş olan Dorsey’in büyük bir Bitcoin savunucusu olduğu sır değil.

Dorsey, “dijital altın” hakkındaki görüşlerini bir kez daha yineledi:

Bitcoin’in ruhu, güvenilmeyen bir ortamda, yani internette güvenilir bir sistem sağlamaktır.

Twitter CEO’suna göre, Bitcoin şimdiye kadar yaratılmış en iyi dijital para birimi ve internet ile aynı modele sahip. Fikir birliğine dayalı ve aynı zamanda halk tarafından merkezi bir düzene karşı kontrol ediliyor.

Thor Halvorssen ile konuşan Dorsey ayrıca şunlardan bahsetti:

Blockchain ve Bitcoin bir geleceğe işaret ediyor. Bu gelecek içeriğin sonsuza kadar var olduğu, kalıcı olduğu ve ona bağlı her nodeda sonsuza kadar var olduğu bir dünyaya işaret ediyor.

Twitter Blockchain Tabanlı mı Olacak?

Dorsey, Twitter’ın açık kaynaklı bir sosyal medya protokolüne doğru ilerlediğini ve kar amacı gütmeyen girişimi Blue Sky’ın bunu yapmaya çalıştığını söyledi. Dorsey ayrıca gelecekte ayrı varlıklar olduklarından dolayı, Twitter’ın Blue Sky’ın bir müşterisi olabileceğini düşünüyor.

CEO, Twitter ile ilgili olarak, “Artık içerik barındırma işinde değil, keşif işindeyiz” dedi.

Dorsey, güvenliğin asla tam olarak mükemmelleştirilemeyeceğini ve “bunun sürekli devam eden bir yarış” olduğunu açıkladı. Ancak, “Bireylere kendi anahtarlarını ne kadar çok emanet edersek o kadar güvenli olacağız” dedi.

Twitter CEO’su şirketin buna doğru ilerleyeceğini umuyor. Ayrıca CEO, Bitcoin ve blockchainin temelde bu durumu başardığına inanıyor.

Daha fazla Bitcoin haberi için: Bitcoin Haberleri

Daha fazla blockchain haberi için: Blockchain Haberleri

Kripto fon yöneticisi Grayscale Investments, Bitcoin Trust üzerindeki varlıklarını 180 milyon $’ın üzerinde artırdı.

Bilgi platformu Bybt’den alınan verilere göre Grayscale, son yedi gün içinde Bitcoin Trust‘a 17.100 Bitcoin (BTC) ekledi. Şirketin, şu anda yönetimi altında olan toplam 440.900 Bitcoin’i var. Bu varlıkların her birinin fiyatını 10.890 $’dan hesaplayacak olursak, Grayscale’ın toplamda 4.9 milyar $ değerinde Bitcoin’i var.

Bu, Grayscale’ın toplam Bitcoin arzının yaklaşık %2.4’ünü kontrol ettiği anlamına geliyor. Şu anda CoinMarketCap’e göre toplam arz 18,502,381 civarında. Bu tabloya baktığımızda, Grayscale’ın bu Bitcoin satın alma çılgınlığının durmayacağı aşikar. Bildiğiniz üzere toplam Bitcoin arzı 21 milyon ile sınırlı, yani yaklaşık olarak 2.5 milyon Bitcoin üretim sırasında. Bunun anlamı ise, firmanın şuan Bitcoin almayı bırakması halinde, bütün Bitcoinlerin çıkarıldığı bir senaryoda Bitcoin arzının %2’sinden fazlasını elinde tutacağıdır.

Grayscale, kripto yatırımlarının potansiyelini gören tek firma değil. Bildiğiniz üzere iş istihbaratı şirketi MicroStrategy, 400 milyon $’dan fazla yedek sermayesini itibari paradan Bitcoin’e çevirmiş durumda. Şirket, Ağustos ayındaki ilk kripto satın alımından bu yana 38.250 BTC’yi envanterine eklediği bildirilmekte. Bu oran Grayscale’ın sahip olduğu varlığın neredeyse 10’da 1’ine bile denk gelmiyor.

Grayscale CEO’su Barry Silbert, 15 Eylül tarihinde attığı bir tweette, şaka ile karışık iki şirketin Bitcoin için “satın alma yarışı” halinde olduklarını söylemişti.

Bununla beraber, token sahiplerinin, Grayscale’ın kazılabilecek BTC’den daha hızlı bir şekilde BTC satın almaları konusunda endişelenmesi gerekmiyor. Bildirilenlere göre, bu tür alım işlemlerini yapan şirketlerin tercihi, halihazırda dolaşımda olan BTC’leri satın almak.

Grayscale, Ethereum (ETH), Bitcoin Cash (BCH), Ethereum Classic (ETC), Horizon (ZEN), Litecoin (LTC), Stellar Lumens (XLM), XRP ve Zcash (ZEC) gibi kripto varlıkları ile 5,8 milyar $’lık bir varlık bildirisi yaptı.

Daha fazla Bitcoin haberi için: Bitcoin Haberleri

Kripto borsası Bitfinex, Tether (USDT) ile çalışan hisse senedi endeksi türevlerini piyasaya sürerek dijital varlık alanının ötesine geçti.

Yeni türevler Europe 50 ve Germany 30 Perpetual Swap işlemleri, geleneksel hisse senedi piyasalarını kullanıcılara sunuyor. Europe 50, 18 Avrupa ülkesinden 50 hisse senedi kapsayan STOXX Europe 50 endeksini temsil ediyor. Germany 30 ise, Frankfurt Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören en büyük 30 Alman hissesinin endeksini temsil ediyor.

İlk kez bir kripto borsası bir hisse senedi ürününü piyasaya sürdü. Bitfinex’in CTO’su Paolo Ardoino, “CME, Bitcoin vadeli işlemleriyle kripto para birimine geçti, Şimdi Bitfinex geleneksel pazarlara giriyor” dedi.

Ardoino, Bitfinex’in yarımı evrenini genişletmek ve kripto tüccarlarının tek bir platformda geleneksel pazarlara girmelerini sağlamak istediğini söyledi. Ardoino, “Yüksek hacimli tüccarlar, platformumuzda yaklaşık %80’lik bir orana sahip. Onların gereksinimlerine uyum sağladık ve bu teklif ile, varlıklar arası ticaret stratejilerini geliştirebildiğimizi gördük.” dedi.

Europe 50 ve Germany 30, 100 kata kadar kaldıraç imkanı sunuyor. Bitfinex, USDT ile birlikte çalıştığı için, forex ve faiz oranı risklerini azalttığını iddia etmekte. Ardoino, “Anlaşmanın USDT cinsinden olması önemlidir, çünkü bu, ticareti sorunsuz ve verimli bir hale getirir.” dedi.

Yeni türevler, belirli bölgelerde ve yalnızca “doğrulanmış kullanıcılar” tarafından kullanılabilir. Yani bu, yatırımcıların kimliklerini, fon kaynaklarını ve bankacılı ilişkilerini doğrulamak ve onaylamak için durum tespiti sürecinden geçmeleri anlamına geliyor.

Bitfinex, kısa bir süre önce Tether paritesinde euro, İngiliz sterlini ve Japon yeni ile sözleşmeler başlattı.

28 Eylül-4 Ekim haftasında gerçekleştirilecek önemli etkinlikleri sizler için derledik.

Hafta başında 3 farklı token için önemli etkinlikler bulunuyordu.

VIBE

VIBE tarafında ilk NFT açık artırması dün gerçekleşti. 3 Milyon $’lık piyasa değeri ile birlikte önde gelen tokenlerden olmasa da VIBE zaman zaman yaşadığı sert yükselişler sebebiyle kripto para yatırımcıları tarafından takip edilen tokenler arasında bulunuyor.

GET

Yine benzer şekilde dün etkinliği bulunan GET bir coin yakma işlemi gerçekleştirmiş durumda. Toplamda 6 Milyon $’lık piyasa hacmine sahip olan GET’in dolaşımdaki toplam arzı ise 16,409,015 adet.

Etherscan verilerine göre son 24 saat içerisinde 120,000 $’lık ticaret hacmine sahip olan token Uniswap, IDEX ve Liquid gibi borsalarda işlem görmekte.

Bella Protocol

Yarın bir airdrop gerçekleştirecek olan Bella Protocol (BEL, ARPA tutan yatırımcılara BEL token verecek. Piyasa değeri verilerine henüz tam ulaşılamayan Bella Protocol, geçtiğimiz dönemde Binance Launchpool ile yield farming yöntemiyle kullanıcılara dağıtılmıştı.

DOCK

Yarın mainneti aktive edecek olan DOCK da haftanın gündemini oluşturan tokenler arasında bulunuyor.

11 Milyon $’lık piyasa değeri ile önde gelen Bitcoin borsalarında işlem gören DOCK, Binance ve Huobi’de işlem görmekte.

Mainnet aktivasyonu ile birlikte Ethereum ağından ayrılacak olan DOCK kendi ekosisteminde yoluna devam edecek.

An itibarıyla yüzde 4’lük bir kayıp ile 0.0179 $ seviyelerinden işlem gören altcoin, son 24 saatte 33 Milyon $’dan fazla ticaret hacmi oluşturmuş görünüyor.

Toplamda 1 Milyar adet arzı bulunan DOCK’un dolaşımdaki miktarı ise 614 Milyon adet civarında bulunuyor.

Monero (XMR)

Monero tarafında da 1 Ekim tarihinde yeni bir ağ güncellemesi planlanmakta.

Daha öncesinde 17 Ekim tarihine planlanan ağ güncellemesi geriye çekilip 1 Ekim tarihine planlanmıştı.

Önde gelen altcoinlerden olan XMR, gizlilik özellikleriyle öne çıkıyor. Son dönemde atılan regülasyon adımları ile birlikte akıbetleri ne olacağı belli olmayan gizlilik özellikli coinler gözden bir miktar düşmüştü. Bu duruma rağmen 1.7 Milyar $’lık piyasa değeri ile kripto para piyasasından önde gelen coinleri arasında bulunan XMR, 96 $ civarından talep görmekte.

Borsa haberleri için: Borsa Haberleri

DeFi haberleri için: DeFi Haberleri

DeFi MarketCap İçin: DeFi MarketCap

Blockchain tabanlı fantezi futbol oyunu Sorare, sosyal medya platformu Twitter üzerinden yayımladığı bir mesaj ile ünlü Fransız futbol kulübü Paris Saint-Germain ile anlaşma yaptıklarını duyurdu.

Böylece Sorare platformuna katılan 100. futbol kulübü Fransız kulüp Paris Saint-Germain oldu.

Bu anlaşma Fransız kulübünün blockchain alanında yaptığı ilk faaliyet değil. Fransız futbolunun en üst kademesinde faaliyet gösteren PSG kulübü, 2018’de kendi Taraftar Tokenini başlatmak için blockchain platformu Socios.com ile de ortaklık kurmuştu. 

PSG oyuncuları Neymar ve Kylian Mbappé’nin yanı sıra kulübün eski futbolcusu David Beckham gibi meşhur isimlerin dijital oyuncu kartları platform üzerinde sınırlı sayıda oluşturulacak. Sorare tarafından verilen “Dijital Oyuncu Kartları”, gerçek dünyadaki oyuncuların maç sonuçlarına göre puanın değiştiği bir mekanizmaya sahip olacak. Böylece dinamik bir sistem ile anlık güncellemeler gerçekleştirilecek.

Sorare bu yeni ortaklık haberini, oyunun dünya çapındaki en büyük ikinci pazarı haline gelen Amerika Birleşik Devletleri’ndeki resmi lansmanı ile da aynı zamana denk getirerek dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. 

Fantezi Spor ve Oyun Derneği’nin verilerine göre Amerika Birleşik Devletlerinde 60 milyona yakın insan fantezi sporlara ilgi duyuyor ve oynuyor. Bu da aynı zamanda blockchain teknolojisini de çekici hale getiriyor.

Derneğin sözcüsü konu ile ilgili olarak şu açıklamada bulundu:

“Anlaşma yaptığımız toplamda 100 kulüp bulunuyor ve bunlar arasında dünyanın en iyi kulüpleri arasında yer alan  Juventus, PSG ve Atletico Madrid bulunmakta. Yapılan bu anlaşmalar ile artık resmi olarak tam bir oyun deneyimi sunduğumuz bu platformun reklamını yapma yolunda ciddi ilerleme gösterdiğimizi düşünüyoruz”

Sorare Hakkında

Sorare, oyuncuların dijital oyuncu kartlarıyla sanal bir takımı satın aldığı, sattığı, takas ettiği ve yönettiği fantastik bir futbol oyunudur. Oyun, Ethereum‘a dayalı blockchain teknolojisini kullanmaktadır. Platform 2018 yılında Nicolas Julia ve Adrien Montfort tarafından geliştirilmiş bir blockcahin tabanlı oyun platformudur.

Platformun Mart 2019’da yapılan lansmanından bu yana Sorare, 60 ülkede kart satışlarından toplamda 2 milyon dolar gelir elde etti.

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

Blockchain teknolojisi yazılım şirketi ConsenSys, 25 Eylül tarihinde yaptığı bir açıklamada Tayland ile Hong Kong arasında bir sınır ötesi ödeme projesi için sözleşme yapıldığını duyurdu.

Hong Kong Merkez Bankası (HKMA) ve Tayland Merkez Bankası (BOT), sınır ötesi ödemeler için bir merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) uygulamasını incelemek üzere Inthanon-LionRock adında bir Proje oluşturmak üzere Mayıs 2019’da bir anlaşma imzalamıştı.

ConsenSys, başlatılan bu Ithanon-Lionrock Projesinin ikinci uygulama aşamasında Pricewaterhouse Coopers Limited ve Forms HK şirketleri ile birlikte çalışmalar yapacak. Proje, iki ülkedeki bankalar arasında sınır ötesi bir CBDC ödeme ağı oluşturmak için oluşturulan ortak bir girişim olarak adlandırılıyor.

Anlaşma ile ilgili ConsenSys Hong Kong’un,  stratejik girişimler müdürü Charles d’Haussy  şu ifadelere yer verdi:

“ConsenSys olarak, sınır ötesi ödemeler için CBDC uygulamasının finansal altyapısına ve geliştirilmesine liderlik etmekten heyecan duyuyoruz.” 

Proje Hong Kong Merkez Bankası (HKMA) ve Tayland Merkez Bankası (BOT) tarafından ilk defa 2019 yılı Mayıs ayında başlatılmıştı. Projeye ait, ilk araştırma aşamasının sonuçları ise bu yılın ocak ayında açıklamıştı. Bu proje, mevcut sınır ötesi transfer sürecinde aracı kurumları ve yerleşim katmanlarını azaltmak için DLT teknolojisini kullanmanın önemli bir potansiyel olduğunu ortaya koymuş oldu.

Projenin ikinci aşamasındaki amacının, Tayland’ın Ithanon ve Hong Kong’un Lionrock ağları arasında sınır ötesi bir koridor kurmak olduğu bildirildi. Bu durum, Tayland Bahtı ile Hong Kong Doları arasında yapılacak olan para birimi dönüştürme işlemleri için sorunsuz bir ortam yaratacaktır.

ConsenSys’in, yapacağı işlemlerde kurumsal Ethereum teknolojilerini kullanarak, ölçeklenebilirlik, güvenlik ve birlikte çalışabilirliğe öncelik vermeye odaklanacağı açıklandı.

ConsenSys Hakkında

Şirket, daha önce de hem Singapur Merkez Bankasının Ubin Projesi’nde hem de Güney Afrika Merkez Bankasının Khokha Projesi’nde yer almıştı. Bunların yanında diğer önde gelen merkez bankaları ile merkezi olmayan ödeme ağları tasarlayan ve teslim eden ConsenSys, dijitalleşmeyi ve finansal piyasaların artan küresel bağlanabilirliğini sağlayan, gelişen teknolojinin ön saflarında yer alan bir firmadır. Ayrıca CBDC ödeme ağlarını geliştirme konusunda da deneyime sahiptir. Hatta ConsenSys, yakın zamanlarda, JPMorgan tarafından geliştirilen blockchain projesi Quorum’u satın alması ile adından söz ettirmeyi başarmıştı.

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

Daha Fazla CBDC Haberleri İçin: CBDC Haberleri

Kripto para borsası KuCoin saldırısının ardından siber suçlular, çalınan kriptoları DeFi protokolüne taşımaya devam ediyor.

Kripto işlemlerini izleme hizmeti Whale Alert’ten gelen verilere göre, KuCoin korsanları, kilitlenen toplam değere göre en büyüm merkezi olmayan finans protokolü Uniswap’e binlerce dolar değerinde SNX göndermeye devam ediyor.

28 Eylül’de bilgisayar korsanları, çalınan fonları KuCoin’den Uniswap’e taşıyan bir işlem yaptı. Whale Alert’ten alınan verilere göre, bilgisayar korsanları bugün dört işlemden oluşan bir dizi ile Uniswap’a en az 1,2 milyon dolar değerinde SNX Token yolladı.

Whale Alert verilerine göre, çalınan SNX tokenlarını göndermek için Uniswap’ın yanı sıra, KuCoin saldırganları bilinmeyen cüzdanlarıda kullandı. Whale Alert’ten bir sözcü en az 4.2 milyon doların Uniswap ve Kyber kullanılarak Ethereum’a dönüştürüldüğünü açıkladı.

Whale Alert‘teki analistler, KuCoin saldırısından elde edilen Ethereumları içeren en az üç Ethereum adresi belirlediler. Whale Alert’ten bir sözcü, “İzlerinin ne kadar belli olduğunun farkında olduklarını sanmıyorum” dedi.

26 EYlül’deki KuCoin saldırısını takiben, bir dizi merkezi borsa, bilgisayar korsanlarının çalınan fonları geri çekmesini önlemek için acil önlemler aldı ve kaybedilen 200 milyon $’ın 129 milyon $’ını dondurdu.

Blockchain tabanlı yatırım şirketi Primitive Ventures’ın kurucu ortağı Dovey Wan, KuCoin saldırganlarının “DeFi acemisi” olduğunu düşünüyor. Çünkü saldırganlar çalınan tokenları dünyanın en büyük borsalarından biri olan Binance’de satmaya çalıştılar. Wan, “KuCoin’e saldırı yapanlar tam anlamıyla bir DeFi acemisidir. Binance’de satış yapmaya çalıştılar.” dedi.

Wan, DeFi’ın bilgisayar korsanları için kullanışlı bir araç olabileceğini, çünkü DeFi altyapısının aslında doğal bir kripto para mixer görevi gördüğünü söyledi.

Tüm DeFi projeleri ultra düşük yanılma payına sahip doğal mixerlerdir. Normal IQ’ya sahip olan saldırganlar bunu yakında anlayacaktır.