Huobi Bitcoin Son Fiyatı
BTC $65606.06
-3.63%
Huobi Ethereum Son Fiyatı
ETH $3397.21
-6.21%
Huobi Avalanche Son Fiyatı
AVAX $57.79
-4.81%
BNB Token Son Fiyatı
BNB $534.2
-5.42%
Binance Kayıt Ol

Muhabbit

29 Ekim tarihinde Rusya Federasyonu Merkez Bankası hukuk departmanı başkanı Alexey Guznov, Merkez Bankası’nın gelecek yıl pilot testlere tabi tutmayı hedeflediği CBDC birimleri, kripto para birimlerinin yarattığı bazı sorunlara cevap olabileceğini söyledi.

Guznov Kitlesel kullanım, anonimlik ve dolaşım hızı nedeniyle, kripto para birimlerinin ulusal ödeme sistemleri için bir zorluk ve ulusal finans sistemlerinin istikrarına bir tehdit haline geldiğini belirtti. Ayrıca Guznov, kripto para birimlerini terörizm, uyuşturucu kaçakçılığı ve kara para aklama gibi hususlar ile ilişkilendirdi.

Guznov, Merkez Bankası’nın kripto işlem hacminin ya kısıtlamalar ile ya da dolaşımlarını yasaklayarak yüksek düzeyde düzenlenmesi gerektiğine inanmasının sebebinin bu durumlar olduğunu söyledi.

Başkan, kripto para birimlerinin popülaritesini yeni yeni ortaya çıkan bir tehdit olarak kabul ediyor. Kripto para birimleri, gelenekse finans kurumlarının ve bankacılığın üstünde olan kürsele bir sistem. Ve genel olarak bu küresel ekonomi, ulus devletlerinin kontrolünün dışında. Bu nedenle devletler, kripto ekonomisini kontrol edemedikleri için bunu kritik bir sorun olarak görüyorlar.

Kripto para birimlerinin yarattığı zorluklara yanıt olarak önerilen bir çözüm olarak Guznov, şu anda ülkelerin bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) başlatma olasılığına baktıklarını öne sürdü. Bunu, Rusya Merkez Bankası’nın gördüğü ve konuyla ilgili olarak şu anda çok tartışılan bir rapor yayınlandığını ve uygulanabilir bir alternatif olarak gördüğünü söyledi. Merkez Bankası’nın görüşmeleri bittiğinde, Rusya’da kripto para birimlerinin yasaklanıp yasaklanmayacağı da belli olacak.

Ancak Guznov, ulusal bir dijital para biriminin vatandaşların kripto para birimi kullanma ihtiyacını etkin bir şekilde ortadan kaldıracağına inanıyor. Ayrıca başkan, CBDC’lerin kripto para birimlerine önemli bir alternatif olabileceğini söylüyor.

Rusya CBDC Başlatmayı Düşünüyor!

Rusya Merkez Bankası sürekli olarak kripto para birimi düzenlemelerinden bahsetmekte. Rus hükümet sistemi, Merkez bankası kripto para biriminin ciddi anlamda eleştirisini yapıyordu ve ülke çapında kripto para birimlerinin düzenlemelerini desteklemeye başladı.

Geçtiğimiz sene, Rusya Merkez Bakası bir CBDC başlatma planlarının olmadığını söylemişti. Ancak Rusya fikrini değiştirmiş gibi görünüyor. Şimdilerde Rusya, CBDC ihraç etme fikrini destekliyor.

Daha fazla blockchain haberi için: Blockchain Haberleri

Fiyat analizi yazı dizimizin bugünkü bölümünde Chainlink (LINK)’i inceliyoruz. Geçtiğimiz günlerde de LINK için fiyat analizi yazısı hazırlamıştım, o yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Zaman geçtiği için o yazımda konuştuğum konular artık geçerliliğini korumuyor. Ancak orada belirlediğim destek/direnç ve trend bölgeleri hala güzel bir şekilde çalışmakta ki bunu siz de grafikte görebilirsiniz.

Mydl8t2Y - Chainlink (Link) Fiyat Analizi 31.10.2020
Chainlink LINK fiyat grafiği 31.10.2020. 1 saatlik grafik, veriler FTX borsasından alınmıştır.

Bir önceki paragrafta da bahsettiğim gibi bu grafikte gördüğümüz destek, direnç ve trend bölgeleri bir önceki yazılarımızla aynı. Ayrıca dikkat ederseniz tek bir kırılmayla işlevini yitirmemiş. 11.60 dolar bölgesi ilk başta dirençti (bu grafik özelinde) daha sonrasında desteğe dönüştü (nasıl çalıştığını grafikte inceleyebilirsiniz) şu an ise yine dirence dönüşmüş durumda.

12,50 dolar seviyesinden başlayan düşen trend dün gece kırılmış durumda. Ayrıca retesti yapmış ve tekrar tepki almış. Böylelikle fiyatın bir üst direnç bölgesine gideceğine inanıyorum. Bunun dışında LINK fiyatı için büyük zaman diliminde bir şey söylemek zor. Fiyat alttaki trend bölgesine yaklaşmış ancak daha test etmemiş. Diğer yandan 13 dolardan sonra gelen düşüşün bittiğini gösteren bir kanıt yok. Yükseliş trendi başlamış diyemeyiz. Yani sonuç olarak fiyat tam bir ikilemde. Net bir şey konuşabilmek için biraz daha zamana ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.

Bu analize Tradingview üzerinden de ulaşabilirsiniz. Bunun için buraya tıklamanız yeterli olacaktır.

Ayrıca tradingview üzerinde ilgili parite hakkında daha fazla bilgi ve içerik için buraya tıklayabilirsiniz.

Daha fazla analiz için; Analiz Haberleri

UYARI: Yukarıda verilen fiyat, analiz ve grafikler yatırım tavsiyesi değildir. Kripto para yatırımları oldukça yüksek risk içermektedir. Yatırım yapacak veya yapmayı düşünen kişilerin kendi araştırmalarını yapmaları gerekmektedir.

Charles Hoskinson ile yapılan bir röportajda, Cardano tabanlı bir çözümün gelecekteki yerel seçimler için blockchain oylamasını mümkün kılabileceğini söyledi.

Bunun böyle olacağını hakkında sadece düşüncelere sahip değilim. Biz bunu sağlamak için altyapı oluşturuyoruz.

Hoskinson, Cardano merkezli seçimlere giden yolun kademeli olacağını ve bir dizi deney gerektireceğini söylüyor. Hoskinson, Belediye ve Eyalet seçimlerine destek vermeden önce, üçüncü partilerin ağı ön seçimler için kullanmasına başlayabileceklerini öne sürdü. Bunun neticesinde Hoskinson, ağın eski sistemler ile mücadele eden ülkeler için yerel seçimlerde kullanılabileceğini düşünüyor.

Bence üç ila beş yıl içinde bu teknolojiyi Etiyopya ya da Gürcistan hükümetine satmamız tamamen mümkün. Bu ülkeler yeni oylama sistemleri arıyor çünkü nüfus sayımı, kayıt ve özgür seçimler konusunda çok fazla sorun yaşıyorlar.

Ayrıca Hoskinson, IOHK’nın İngiltere’nin Lancester şehrinde bulunan ve düzenli olarak e-oylama araştırması yapan bir ekibi olduğunu da belirtti. Fakat kendisi, blockchain tabanlı bir oylama sistemini ölçeklendirmenin zor olacağını da kabul ediyor.

Eğer mahremiyeti önemsemediğiniz genel bir seçim yapıyorsanız, oylarları sayıyorsanız, milyon kişilik seçimler yapabilirsiniz. Ancak, mahremiyeti önemsediğiniz bir senaryoda işler ciddi anlamda karmaşıklaşabiliyor.

Ayrıca Hoskinson, geçtiğimiz gün Donald Trump’ın seçim ile alakalı olan bir tweetine yanıt verdi.

Seçimlerin Kasım’ın 3’ünde bitmesi gerektiğini söyleyen imalı bir tweet atan Trump’a, Hoskinson’un yanıtı, “Hey Don, bu problemin üstesinden gelebiliriz. İstediğin zaman ara.” oldu

Bu arada, Project Catalyst, Cardano girişimcilerinin finansman için proje sunmalarına izin verdi. Catalyst, Cardano Voltaire dönemine girdiğinde uygulama geliştirilen blockchain içi yönetişim türü için bir yol çizmeye başladı.

Ne dersiniz? Sizce yakın gelecekte blockchain teknolojisi ile desteklenmiş seçimler görebilecek miyiz?

Daha fazla blockchain haberi için: Blockchain Haberleri

12 yıl önce Whitepaper’ı yayınlanan lider kripto para birimi Bitcoin (BTC), 33 ayın en yüksek seviyesini görerek 14 bin dolara geldi. Corona virüsü pandemisi ile tüm dünyada yaşanan ekonomik istikrarsızlığa bir seçenek olarak görülen ve sık sık güvenli liman olarak anılmaya başlayan Bitcoin, 2018 yılı Ocak ayından beri kıramadığı direnci kırdı.

E0FGzy0x - Bitcoin 12 Yaşına 14 Bin Dolarla Giriyor!
Bitcoin (BTC) 24 saatlik fiyat grafiği

13 bin 935 dolar noktasını geçen Bitcoin daha önce 2019 yılı Haziran ayında 13 bin 880 dolara kadar çıkmıştı ancak yine de 14 bin dolara ulaşamamıştı. Şu anda birçok kripto para ve Bitcoin analistine göre Bitcoin 13 bin 880 dolar noktasının üzerinde bir dayanak noktası oluşturmayı başarırsa günlük grafikleri 15-16 bin dolar aralığında görmemiz mümkün olabilir.

İlginizi çekebilir: Bitcoin Haberleri

Şu anda (31.10.2020/15:17) 13 bin 897 dolardan işlem gören Bitcoin (BTC)’nin Corona virüsü pandemisi ve akabinde tüm dünyada yaşanan ekonomik istikrarsızlık nedeniyle daha da güçlenerek yükseleceği ve altının güvenli liman unvanını ele geçireceği tahmin edilmekte.

Bu durumu destekleyenden ziyade zeminini oluşturan faktörlerden biri de hisse senetlerinin 2020 yılı Mart ayından bu yana en kötü haftasını yaşıyor olması. Bir de buna MicroStrategy’nin başlattığı birincil rezervin Bitcoin olması trendi de eklenince pusulanın geleneksel finanstan kripto para dünyasına kayması analistleri şaşırtmadı.

Daha fazla analiz haberi için: Analiz Haberleri

Japon ticaret ve yatırım şirketi Sumitomo, blockchain teknolojisi kullanılarak yapılacak olan ev kiralamaları için teknoloji destekli bir akıllı emlak platformu oluşturmak üzere Japon kripto para birimi tabanlı bir borsa olan bitFlyer ile işbirliği  yapıyor.

Sumitomo, hem mülk sahipleri hem de kiracılar için ev kiralama prosedürlerini kolaylaştırmak için kiralama yönetimi arayüzünü dijitalleştirmeyi planlıyor.

2021 yılının Mart ayına kadar başlatılması hedeflenen blockchain ev kiralama sistemi, şimdiden müşterileri çekmeye başladı. Yapılan açıklamada, yeni çıkacak olan hizmeti kullanmak için ön başvuruda bulunan 25 firmanın olduğu bildirildi. Başvuru yapan firmalar arasında gayrimenkul sigortası devi Mitsui Sumitomo Insurance ve Japonya genelinde doğal gaz sağlayıcısı Tokyo Gas yer alıyor. 

Blockchain akıllı sözleşme teknolojisi birçok özelliği ile birlikte gelecek. Bunlar, olası kiracıların kripto para birimi kullanarak kira sözleşmelerini sonuçlandırma, kamu hizmeti, gaz ve elektrik gibi faturaların ödenmesini içermektedir.

Firmaların ayrıca blockchain çözümü aracılığıyla yangın veya hırsızlık gibi mülk sigortaları satın almayı teklif ederek yeni çıkacak olan sistemi geliştirdikleri söyleniyor. BitFlyer, platformun amacının, zaman alıcı ve karmaşık olan geleneksel dokümantasyon prosedürlerinden farklı olarak, basitleştirilmiş prosedürlerle mülk işlemlerini ve kiralamalarını kolaylaştırmak ve hızlı süreçler sağlamak olduğunu belirtti.

Şirket ayrıca, bu yeni projeye katılan firmaların sayısının artmasına yer açmak için çaba sarf edildiğini de sözlerine ekledi.

Son olarak yapılan bir açıklamada platformun çoklu kullanıcı özelliği ile, sisteme kayıtlı kullanıcı bilgilerinin blockchain tabanlı web üzerinden kontrol edilerek platform aracılığıyla verilerin güncellenebileceği bildirildi. 

Ortaya çıkacak olan bu yeni sistem, emlak arenası için blok zincirinde yeni bir kilometre taşı olarak kabul ediliyor.

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Ripple tarafından Moneygram’a yapılan ödemeler hız kesmiyor.

Üçüncü çeyrekte Ripple tarafından Moneygram’a yapılan ödeme 9.3 Milyon $’ı buldu.

İlginizi Çekebilir: İlk 100 Kripto Para Birimi

Bildiğiniz üzere Ripple, Moneygram’a sistemlerini kullanması karşılığında ödeme yapıyor. Ripple düzenli kullanım ile birlikte sistemlerini geliştirmeyi amaçlıyor. Uzun zamandır devam eden işbirliği kapsamında Ripple, Moneygram’a düzenli ödeme yapmakta.

Moneygram tarafından yayınlanan rapor ile birlikte ortaya çıkan rakam tamı tamına 9.3 Milyon $. 400,000 $’lık kısmın işlemler ve alım satım harcamalarına gittiğini belirten Moneygram, net karın 8.9 Milyon $ olarak açıkladı.

Geliştirme Ücreti

Moneygram, Ripple’dan aldığı ödemeyi geliştirme ücreti olarak tanımlıyor. Ripple tarafından oluşturulan On Demand Liquidity (ODL) sistemini kullanan Moneygram, gerçekleştirilen işlem miktarına oranla ödeme almakta.

Bu çeyrekte bir önceki çeyreğe göre 5.8 Milyon $ daha az ödeme alan Moneygram, bu çeyrekte daha az işlem gerçekleştirmiş görünüyor.

Temmuz 2019’dan Beri Devam Ediyor

Temmuz 2019’dan beri devam eden işbirliği kripto para piyasası ve yatırımcıları tarafından ilgiyle karşılanmıştı. Moneygram ODL ağı aracılığı ile belirli ülkeler için sınır ötesi ödemelerini gerçekleştiriyor.

Anlaşma ile birlikte Moneygram’a 50 Milyon $ yatırım yapan Ripple, ODL ağını geliştirmeye devam ediyor.

Moneygram Direkt Satıyor

Ripple’dan aldığı ödemelere rağmen elinde kripto para yatırımı bulundurmayan şirketin, ödemeyi alır almaz satış gerçekleştirdiği biliniyor. Konu ile ilgili açıklama geçtiğimiz dönemde Moneygram yetkilisinden gelmişti.

Moneygram ile Ripple arasındaki işbirliği sonucu yapılan ödemeler XRP için bir satış baskısı oluşturuyor mu?

Altcoin haberleri için: Altcoin Haberleri

Borsa haberleri için: Borsa Haberleri

İtalya’da bulunan bir havaalanı çalışanı iddialara göre, Ethereum (ETH) madenciliği yapmak için işyerindeki bilgisayar sistemlerinden yararlandı.

İtalyan medya kuruluşu Rai News‘in 30 Ekim tarihinde yayımladığı bir habere göre İtalya’nın Lamezia Terme kentinde bulunan bir havaalanında çalışan görevlinin, havaalanının bilgisayar sistemlerine madencilik yapmak üzere kötü amaçlı yazılımları yerleştirdiği açıklandı. Çalışanın, bu süreçte havaalanının teknik sistemlerinden yararlanarak sahada birden fazla madencilik teçhizatı kurduğu söyleniyor. Kısa süre içerisinde durumun farkına varan yetkililer sonunda suçluyu güvenlik kamerası görüntüleriyle yakaladı.

İtalya’nın Calabria bölgesindeki havalimanlarının teknik işlerini denetleyen, teknik hizmet sağlayıcısı Sacal Global Solutions, 41 yaşındaki havaalanı çalışanının, kaçak bir şeklide madencilik yapmak üzere kötü amaçlı yazılımını yüklemek için Sacal’ın sistemlerine girdiğini bildirdi. Çalışanın bu işlemleri yaparken aslında havaalanının teknik bilgisayar sistemlerini de riske attığı açıklandı.

Konuyu çözmek üzere görevlendirilen müfettişler, havaalanı yetkililerinin de yardımlarıyla, merkez içindeki BT ağının bölümlerini analiz etmeye başladı. Analizler sonucunda iki farklı teknik odada, harici internete bağlı gerçek bir madencilik çiftliğinin varlığı keşfedildi. Çalışanın kurduğu sistemin havaalanı hizmetlerinin yönetimine sağlanmış olan sistemler aracılığıyla farklı bir ağ bağlantısı kurduğu bulundu. Bu ağ bağlantısı ile birlikte havalimanının elektrik kaynağını da kullanarak madencilik yapmaya çalıştığı açıklandı.  

Rai News, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: 

“Lamezia Terme Cumhuriyet Savcılığı tarafından koordine edilen soruşturma kapsamında, kaçak yollarla madencilik yaparak Ethereum üreten kişinin hareketlerini ve yaptığı tüm işlemlerin nasıl yapıldığını belirlemek için kurulu makinelerle ilişkili IP adreslerinin birçok teknik faaliyetlerle incelendi. Yapılan inceleme sonucunda kaçak işlemler ortaya çıkarıldı.”

Yasa dışı yollarla kripto para madenciliği yapmak için kötü amaçlı yazılımların kullanılması, sektörde sıklıkla görülen tehditler arasında yer alıyor. 2018 yılının ocak ayında son kripto para boğa piyasasının zirvesine yakın bir zamanda, bu tür kötü amaçlı yazılımların kullanılması nedeniyle büyük şirketlerin çoğu bu tarz yasa dışı faaliyetlere maruz kalmıştı.

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Hollanda’da meşhur suç ikilisi Bonnie ve Clyde’ı aratmayan bir olay açığa çıktı. Hollanda polisinin açıklamasına göre bir çift uzun süredir radarlarına yakalanmıştı. Çiftin radara takılma nedeni ise kara para aklama. Hollanda Kamu Savcılığı’nın yürüttüğü ve Rotterdam Bölge Mahkemesi’nde görülecek olan soruşturmaya göre çift son iki yıl içerisinde 19 milyon doları akladı.

Savcılığın soruşturmasının ardından çiftin evine baskın düzenleyen Hollanda güvenlik güçleri, hesaplarına el koydu. Hesapları inceleyen güvenlik güçleri çiftin para aklamak için 33 milyon dolardan fazla tutan 2 bin 500 Bitcoin (BTC) kullandığını fark etti.

İlginizi çekebilir: Bitcoin haberleri

OpenBear Ministerie tarafından yapılan basın açıklamasına göre, çiftin evinde veyahut hesaplarında bulunan tek varlık Bitcoin değildi. Hollandalı güvenlik güçleri ayrıca çiftin cep telefonlarına, sabit disk gibi bilgisayar ekipmanlarına, mücevherlerine ve araçlarına el koydu. Bununla birlikte çiftin şirketlerinin hesaplarından 138 bin Euro ve 40 bin Euro kadar el konulduğu ve her iki şirkette de 45 bin Euro miktarında ceza kesildiği açıklandı.

Hollanda’nın Hilversum şehrinde yaşayan çiftin vergi makamlarına, düzenleyici birimlere haber vermeden Bitcoin gibi lider kripto para birimi alım satımı yaptığı rapor edildi. Bununla birlikte dark web üzerinden kripto para aracılığıyla kara para aklamak için müşteri buldukları da öğrenildi. Buldukları müşterilerin hiçbirinden kimlik istemedikleri ve hiçbirinin KYC işlemini yapmadığı da eklendi. Mahkemeleri görülen çiftin iki ve iki buçuk yıl hapis istemiyle yargılandıkları bildirildi.

Kara Para Aklamayı Önlemek İçin Çözüm Yolları Aranıyor!

Kripto para birimleri çoğu ülkede vergiden muaf, bankaların veyahut hükümetlerin el koyma şansı daha az olduğu için ve birçoğu takip edilemez özellikte olduğu için özellikle kara ekonominin ilgisini çekmiş durumda. İşlemlerinin takip edilmesini istemeyen, vergiden muaf olmak isteyen ve yasa dışı işler peşinde olan birçok insan kripto para birimlerini tercih ediyor.

Monero gibi gizlilik odaklı kripto paralarda izlenebilirlik yani işlemlerin takip edilebilirliği daha düşük olduğu için kara ekonominin göz bebeği durumunda. Ancak birçok ülke ve düzenleyici yapı da bu duruma savaş açmış durumda. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri Milli Gelirler İdaresi (IRS/Vergi Dairesi) 2020 yılı Eylül ayı başında Monero (XMR)’yu takip edebilecek bir teknolojik araç geliştiren şirketlere ödül vereceğini açıklamıştı. 2020 yılı Ekim ayına girildiğinde de araç geliştiren iki şirkete (Chainalysis ve Integra FEC) mevzu bahis ödülün bir kısmını vermişti.



Japon finans devi SBI Holdings CEO’su Yoshitaka Kitaro, Japonya’nın Ripple’ın ABD’den ayrılması durumunda taşınacağı en olası ülke olduğunu söyledi.

28 Ekim’de bir basın duyurusunda Kitao, Ripple’ın San Francisco’daki ofisini taşıma durumunun yerine getirmesi halinde, blockchain tabanlı ödeme firmasının Japonya’yı yeni merkezi için “en umut verici aday” haline getirdiğini belirtti. Bildiğiniz üzere, SBI Holdings bir Ripple yatırımcısı ve Kitao, firmanın yönetim kurulunda yer almakta.

Ripple’ın kurucu ortağı Chris Larsen ve CEO Brad Garlinghouse, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yasal düzenlemelerin net olmamasından duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi. Bu ayın başlarında Larsen, ABD’deki yetkililer nedeniyle firmanın, İngiltere, İsviçre, Singapur veya Japonya gibi ülkelere taşınmayı düşündüğünü belirtti. Bunun en büyük sebebi ise ABD’deki yetkililer “uygulama yoluyla düzenleme” politikasına sahip. Dünya, kripto para birimi tabanlı yeni nesil küresel finans sistemi için hazırlanırken, ABD bu durumdan “geri kalmış” bir halde.

Bloomberg’in 22 Ekim tarihli raporuna göre Ripple, Japonya ve Singapur’u izlediği ülkeler arasına aldı. Garlinghouse, o sırada SBI ile ülkeyi genel merkezi için potansiyel bir yer olarak kullanmak hakkında konuştuğunu belirtti.

Garlinghouse, “Japonya, SBI gibi önemli ortaklarımı olduğu için en hızlı büyüyen pazarlarımızdan biri” dedi.

SBI Holdings, Ripple’ın Japonya’daki ATM’lerde Ripple destekli yerleşimleri entegre etme planlarının bir parçası olarak Japon ödeme şirketi MoneyTap’e yatırım yaptığını da duyurmuştu. Entegrasyonun, tüketicilere, bankacılık bağlantılarına bakılmaksızın Japon ATM’lerindeki fonlara daha kolay erişim sağlamayı amaçladığı bildirilmekte.

ABD’nin kripto ve blockchain teknolojisi üzerinde takındığı kararsız tavırlar, Ripple gibi şirketleri, ülkeden uzaklaştıracak gibi duruyor. Gerçekten önde gelen Ripple üyelerinin de dediği gibi, ABD kripto ve blockchain pazarında diğer ülkelere göre ciddi manada geri kalmış durumda ve ne yazık ki bu durumu aksine çevirebilecek herhangi bir adım hala atılmadı.

Daha fazla altcoin haberleri için: Altcoin Haberleri

Kriptopara ve Blockchain yatırımcılarıyla sektör liderlerini buluşturan BlockDown Sanal Konferanslarının 3.sü geçtiğimiz hafta gerçekleşti. 2020 yılının 3. konferansı olan BlockDown, Halloween konseptiyle izleyenlerine eğlenceli anlar yaşattı. On binlerin canlı izlediği konferansta sektöre ilişkin birçok son dakika gelişmesi de paylaşıldı. Etkinliğin ev sahibi EAK Dijital, bir sonraki etkinliğin müjdesini de verdi. Şirket, 2021 yılı için İstanbul’da gerçekleşecek IstanBlock2021’in hazırlığında olduklarını duyurdu. 

22-23 Ekim tarihleri arasında düzenlenen ve yatırımcıların takip ettiği kanallardan canlı yayınlanan BlockDown 3.0 Halloween konseptiyle izleyicisiyle buluştu. Sektörün nabzını tutan şirket yöneticilerinin konuştuğu etkinliğe katılım oldukça fazlaydı. 

On binler Ekranlara Kilitlendi

Yatırımcıların sorularına cevaplar aradığı BlockDown 3.0 yayınlarını on binler izledi. Youtube, ThetaTV’den izlenen panelin ilk etabında dijital varlıkların risk sermayesine etkisinden bahsedildi. 

Ölçeklendirme Çözümü Şart!

Panele katılan FTX’in yaptığı açıklamalar sosyal medyada yankı buldu. FTX’ten Sam Bankman ‘’Ethereum DeFi işlem hacmi, patlayan bir ekosistemi kaldıracak kadar yüksek ve güçlü değil. DeFi, Eth 2.0 veya başka bir şey olsun, ölçeklendirme çözümü olana kadar büyüyemez’ açıklamalarında bulundu. Panele katılan isimler Covid-19’un getirdiği teknolojik çözümlere artan talepte zorluk çekmediklerini anlatırken, şeffaflığın önemine değindi. 

Paranın Taşınması Pahalı

Konuşmacılardan DataDash Kurucusu Nicholas Merten insanların para transferleri ve yatırımlarına ayrıca bütçe ayırdıklarına dikkat çekerek; ‘’Hepimiz finansal sistemdeki verimsizliklerin ortak semptomlarını paylaşıyoruz. Finans bölünmüş ve kafa karıştırıcı, bankalar tasarruflar için neredeyse %0 ödeme yapıyor. Paranın taşınması ise çok pahalı…’’ dedi. 

Rapçi Akon’ın geliştirdiği Akoin Bittrex Global’de listelenecek!

BlockDown’ın heyecanla beklenen ismi Akon oldu. Etkinliğin kapanışını yapan Senegal asıllı rap sanatçısı Akon, geliştirdiği kriptoparası Akoin’in dünyanın önde gelen borsalarından biri olan Bittrex Global’de listeneceğinin müjdesini verdi.

Sürpriz İstanbul Rotası

BlockDown 3.0’ı takip eden izleyiciler yayın aralarında İstanbul sürpriziyle karşılaştı. EAK Digital’in bir sonraki etkinlik adımının İstanbul’da yapılacak olan IstanBlock2021 olduğu müjdesi verildi. Tüm dünyada binlerce kişiye aynı anda duyurulan bu gelişme herkes için sürpriz oldu. Şirket, birçok kriptopara ve Blockchain yatırımcısını 2021’de İstanbul’da ağırlayacak. Geçtiğimiz ay, EAK  Kurucu CEO’su  Erhan Korhaliller, Independent Türkçe’ye verdiği röportajda İstanbul projesine değinmiş, Türkiye’deki gençlerin ve yatırımcıların kriptoparaya olan güveninden bahsederek ‘Türkiye Blockchain ve Kriptopara Merkezi Olabilir’ demişti. 

Bir süre önce para çekme işlemlerini durdurduğunu duyuran ardından altında yatan sebebin kurucusunun parmaklıklar arkasında olması olduğu ortaya çıkan kripto para borsası OKEx, yeni bir açıklama yaptı.

Açıklamada para çekme işlemlerinin hâlâ işleme girmediği ancak para çekme işlemi dışındaki tüm servislerinin işlevsel olduğu belirtiliyordu. Bununla birlikte para çekme işlemini gerçekleştiremese de hâlâ borsada işlem yapan “sadık” kullanıcılarının daha düşük işlem ücretleri ile ödüllendireceği açıklandı.

Ayrıca kullanıcıların kripto varlıklarının güvende olduğunu da ekleyen OKEx açıklamada “Sadık Müşteriye Geri Ödeme” adı altında para çekme işlemleri açıldıktan sonra bile parasını 3 gün çekmeyen “Sadık” kullanıcılarına ana duyuruda hesaplanması belirtilen miktarda ödeme yapacak. 21 Ekim tarihinden para çekme işleminin başlayacağı güne kadar olan sürede biriken dahili işlemlerine göre hesaplanacak olan miktar, kişi başına değişken olup sadece işlem ücreti seviyesi değişimindeki farkın iadesi söz konusu. İlerleyen günlerde OKEx cephesinden bu konuyla alakalı gelişmeleri sizlerle paylaşıyor olacağız.

Daha fazla OKEx haberi için: OKEx Haberleri
Daha fazla borsa haberi için: Borsa Haberleri

Wrapped Bitcoin (wBTC), piyasa değeri ve token sayısı bakımından bügün tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

wBTC, Ethereum ağında kullanılmak üzere törenize edilmiş en popüler Bitcoin sürümüdür. Resmi internet sitesine göre, şu anda wBTC tutan kişiler tarafından tutulan eşit sayıda BTC ile desteklenmekte olan 116.886 wBTC var. Bu durum ile birlikte wBTC’nin piyasa değeri şu anda 1,58 milyar $’ı aştı.

Bu durum wBTC’yi, Crypto.com Coin (CRO), USD Coin (USDC), Chainlink (LINK), BNB (BNB) ve Tether USD‘den (USDT) sonra piyasa değeri bazında altıncı en büyük tokeni yapıyor.

wBTC geçtiğimiz haftalarda, Compound Dai (LEO), OKB (OKB) ve Bitfinex’in LEO Token’ini (LEO) geçerek sıralama konusunda kendini yükseltmişti.

Bitcoin rezervleri tarafından 1:1 oranında desteklenen ERC-20 tokeni, Ethereum ağındaki 2 milyar $’lık BTC’nin %80’ini oluşturuyor. Bu büyümeyi bir perspektife oturtacak olursak, Eylül ayında, ortalama değeri 1 milyar $’ın altında olan 80.000 tokenize Bitcoin vardı.

BTC’nin son zamandaki kazanımları da wBTC’nin yükselen piyasa değerine katkıda bulundu. Fakat bu ani büyümeye yol açan en büyük katkı, wBTC’ye olan artan talep olarak görünüyor. wBTC, özellikle daha ılımlı verime sahip projeler arasında. Ayrıca Yield Farming için DeFi üzerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Şu anda DeFi protokollerinde kilitli 164.000’den fazla BTC bulunmakta ve bu sayı, Bitcoin’in tüm dolaşımdaki arzının yaklaşık %0.85’ine eşit.

İlk Wrapped Bitcoin Ocak 2019’da çıkarılmış olsa da, token için günlük işlem hacmi bu yılın Temmuz ayı sonuna kadar 1 milyon $’ı geçmedi. Bugünlerde wBTC, düzenli bir şekilde 50 milyon $’ın üzerinde işlem hacmini görmekte.

Daha fazla Ethereum haberi için: Ethereum Haberleri

Daha fazla DeFi haberi için: DeFi Haberleri

Defi Market Cap için: DeFiMarketCap

Kripto para analitik platformu ViewBase tarafından yapılan bir araştırmaya göre, en büyük ikinci kripto para birimi olan Ethereum’un (ETH) dolaşımdaki arzının sadece dörtte biri kripto para borsalarında tutuluyor.

Web sitesi raporunda, merkezi borsalarda şu anda yaklaşık olarak 10 milyar dolar değerinde 26.81 milyon adet Ethereum tutulduğunu açıkladı. Bu sayı dolaşımdaki Ethereum arzının % 23,6’sına denk gelmektedir. 

Borsalardaki cüzdanlarda tutulan yaklaşık 26 milyon Ethereum’un çoğu piyasadaki 10 büyük merkezi borsada bulunuyor. Bu borsalar arasında en büyük paya sahip olan Coinbase tek başına 8.521.807 ETH ile arzın % 7,5’ini üzerinde tutuyor. Coinbase’in ardından, Bitfinex (5.27 milyon ETH) ve Huobi (3.26 milyon ETH) geliyor. Binance ve Kraken cüzdanlarının ise şu anda sırasıyla 2.95 milyon ETH ve 2.43 milyon ETH’ye sahip olduğu belirtildi.

Ethereum, borsalarda tutulan miktarların yüzdesi açısından Bitcoin (BTC)’in baya önünde yer alıyor. Şu an borsalarda tutulan Bitcoin’in, dolaşımdaki arzının % 8.1’ine sahip olduğu söyleniyor.

Kripto Paralar Soğuk Cüzdanlarda

Bu ayın başlarında, kripto para istatistikçisi Willy Woo, borsalarda tutulan kripto para sayısında meydana gelen düşüşün, kripto paraları piyasalardan alıp soğuk cüzdanlara taşımak için yeni alıcıların geldiğinin bir işareti olduğuna bağladığını söylüyor.

Kripto para analiz firması Glassnode’a göre, borsalarda tutulan Bitcoin sayısı neredeyse tüm yıl boyunca önemli ölçüde azaldı ve şubat ayındaki tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2,97 milyon BTC olan miktar şu an 2,6 milyonun altına düştü.

Glassnode ayrıca Bitcoin için günlük yeni adres sayısının yaklaşık olarak 480.000 civarında olduğunu ve bu durumun da Bitcoin için yükseliş sinyalleri gösterdiğini belirtiyor. Bu sayı her gün 80.000’den az yeni adrese sahip olan Ethereum’un altı katına denk geliyor.

Platform ayrıca, hem Bitcoin hem de Ethereum için yedi günlük hareketli ortalama döviz net akış hacminin Ağustos ayı başından bu yana negatif olduğuna da dikkat çekti. Bu durumun, Ethereum’un diğer kripto paralara kıyasla borsalarda tutulan miktarının yüzdesinin yüksek olmasına rağmen genel duyarlılığın son birkaç ayda yükseliş eğilimine doğru ilerlediğini gösterdiği ifade edildi.

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Daha Fazla Analiz Haberleri İçin: Analiz Haberleri

Çinli teknoloji devi Huawei, yeni cep telefonu için müthiş bir özellik ekledi.

Ortaya çıkan yeni verilere göre Huawei, yeni cep telefonunda dijital yuan için cüzdan desteği sunacak.

İlginizi Çekebilir: Borsa Haberleri

Şirket tarafından Huawei Mate 40’ın duyurusu yapılmıştı.

Huawei Mate 40 ile Dijital Yuan Desteği

2020 yılında oldukça fazla konuştuğumuz ve sürecini sıkı bir şekilde takip ettiğimiz dijital yuan (DCEP) Huawei Mate 40 ile saklanabilir olacak. Yapılan açıklamada cihaz içerisinde donanım cüzdanı servisi bulunacağı belirtilmiş durumda.

Bu noktada Huawei Mate 40 dijital yuan desteği sunan ilk akıllı telefon olacak.

Huawei’nin Weibo hesabından yapılan açıklamada cüzdan servisinin kontrol edilebilir bir anonimlik ve üst düzey güvenlik sunduğu belirtildi.

Ekran Resmi 2020 10 30 12.12.38 1024x336 1 - Huawei'nin Yeni Telefonu Mate 40 Dijital Yuan İçin  Cüzdan Sunacak!
Huawei Mate 40

Atılan dijital yuan adımı ile birlikte Huawei’nin de yeni teknolojiye desteği resmi olarak ortaya konmuş oldu. Bildiğiniz üzere Huawei, Alibaba, Tencent gibi Çinli teknoloji devleri dijital yuan için en başından beri masada bulunuyordu.

Bitcoin haberleri için: Bitcoin Haberleri

İlk 100 Kripto Para Birimi

Dünyanın en büyük varlık yöneticilerinden biri olan Fidelity Investments, özel kripto iştiraki aracılığıyla kripto para birimi endüstrisindeki küresel erişimini genişletmeye devam ediyor. Şirket, Asyalı yatırımcılar arasında kripto para birimlerine artan ilgiyi kolaylaştırmayı amaçlıyor.

29 Ekim tarihinde yayımlanan Bloomberg raporuna göre, Fidelity Investments’in kripto para odaklı kolu olan Fidelity Digital Asset Services, Asya’daki saklama hizmetlerini genişletmek için Singapurlu ​​Stack Funds ile ortaklık kurdu.

Singapur merkezli kurumsal düzeyde dijital varlık yatırım platformu Stack Funds, ortaklık kapsamında bölgedeki yüksek profilli yatırımcılardan ve aile ofislerinden gelen artan talebi karşılamak için müşterilerine Fidelity’nin saklama hizmetlerine erişim sağlayacak. Stack Funds yöneticileri, emanet edilen varlıkların aylık denetimlere ve sigorta kapsamı gibi yatırımcı korumalarına tabi olacağını söyledi.

Fidelity Digital Assets Europe başkanı Christopher Tyrer açıklamasında, yeni ortaklığın şirkete Asya’daki yatırımcı talebinin daha iyi bir resmini vereceğini söyledi. Tyrer ayrıca yerel ve bölgesel yatırımcıların neyi aradıklarını derinlemesine anlayan platformlara kritik bir ihtiyaç olduğunu belirtti.

Fidelity Digital Assets, 2018 yılı sonundaki lansmanından bu yana hizmetlerini dünya çapında genişletmeye devam ediyor. Aralık 2019’da Fidelity Digital Assets, Avrupalı ​​kurumsal yatırımcılara hizmet sunmak için İngiltere’de resmi bir şirket kurdu.

Asya’da kripto ile ilgili talepler hızla artmaya devam ediyor. Bu kapsamda da çok sayıda büyük şirket son aylarda bölgeye yaptıkları hizmetlerini genişletiyor. Ekim 2020’nin başlarında, büyük Amerikan kripto para borsası Gemini, firmanın yeni bir yüksek profilli kiralama ile Asya-Pasifik bölgesinde genişlediğini duyurdu. Yine büyük bir küresel kripto para birimi analiz firması olan Chainalysis, Asya-Pasifik bölgesindeki müşterilere daha iyi hizmet vermek için Singapur ve Tokyo’da yeni ofisler açtığını açıklamıştı.

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Dün akşam Forbes tarafından yayınlanan rapora göre kripto para borsası Binance, düzenlemelerden kaçış yolunu arıyor.

Binance tarafından hazırlanan planı düzenleyici kurumlardan bir kaçış planı olarak tanımlayan Forbes, düzenleyici kurumları kasıtlı bir şekilde kandırmak ve ABD’deki kripto para yatırımcılarından gizli bir şekilde kar elde etmek için düzenlenmiş kurumsal bir yapıdan bahsediyor.

İlginizi Çekebilir: İlk 100 Kripto Para Birimi

2018 yılına ait bir evraktan bahseden Forbes, an itibarıyla halka açık bir evrak bulunmadığını ve planın Tai Chi Dökümanı olarak isimlendirildiğini belirtiyor.

Forbes’a göre dökümanda ABD merkezli Binance.US’in bu amaçta nasıl kullanılacağı detaylı bir şekilde anlatılıyor.

Forbes’in döküman hakkında bir özet de hazırladı.

Üst düzey Binance yöneticileri tarafından görüldüğüne ve uygulandığına inanılan bir slayt gösterisi olan sızdırılmış Tai Chi Belgesi, düzenleyici kuruluşlara bir yem ve geçiş yolu oluşturmak için stratejik bir plan olarak tanımlanıyor. Uyumluluk, gelir lisans ücretleri ve daha fazlasını ana şirket Binance’e taşımak için önlemler alınacak, potansiyel müşterilere teknolojik çözümler getirilirken coğrafi kısıtlamalardan nasıl kurtulacakları öğretilecekti.

CZ Cevap Verdi

Yayınlanan rapora Binance CEO’su Changpeng Zhao’dan cevap gecikmedi.

Ortaya atılan belgeyi “FUD” olarak tanımlayan CZ, yazılanların kesinlikle doğru olmadığını belirtti.

https://twitter.com/cz_binance/status/1321887211084603392

Evrakın üçüncü parti kişi ya da kurum tarafından hazırlandığını belirten CZ, evrakın eski ya da mevcut bir Binance çalışanı tarafından oluşturulmadığını açıkladı.

Herhangi bir kişinin benzer bir “stratejik döküman” hazırlayabileceğini belirten CZ, bu durumun Binance’in bu yöntemi uyguladığını göstermediğinin altını çizdi.

Düzenlemelere Uygun Hareket Ediyoruz

Binance’in her zaman düzenlemelere uygun hareket ettiğini belirten CZ, ABD’de, Güney Kore’de, İngiltere’de ve Türkiye’de düzenlemelere uygun borsalar oluşturulduğunu ve tüm lisanslama işlemlerini tamamladıklarının altını çizdi.

FBI ve IRS İnceliyor Olabilir

FBI ve IRS’in Tai Chi isimli dökümanı incelemeye başladığına dair dolaşan spekülasyonlara rağmen henüz somut bir açıklama ya da aksiyon alınmış değil.

Ortaya atılan Tai Chi Dökümanı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Borsa haberleri için: Borsa Haberleri

Bitcoin haberleri için: Bitcoin Haberleri

Kripto bankası kavramı, Amerika Birleşik Devletleri’nde, özellikle de Wyoming eyaletinde, giderek güçleniyor. Hatırlanacağı üzere yakın zaman önce, önde gelen dijital para borsası Kraken, Wyoming eyaletinde kripto dostu bir finans kurumu kurmak için devlet yetkilileri tarafından onaylanmıştı. 

Şimdi ise ABD tarafından, bankacılık lisansı almaya hak kazanan Avanti, dünyanın en büyük kripto borsalarından biri olan Kraken’in izinden giderek ikinci kripto bankası ünvanına sahip oldu.

Bilgilere göre Avanti, Wyoming Eyalet Bankacılık Kurulu tarafından oy birliğiyle (8-0) eyalette kripto bankasını kurması için banka tüzüğü onayını aldı. Kripto bankası onayını alan Avanti, çevrim içi bankacılık ve varlık saklama hizmetleri dahil olmak üzere çeşitli dijital para birimi ile ilgili hizmetler sunmayı planlıyor. 

Ek olarak, kripto bankası AVIT adında bir stablecoin çıkaracak. Token, ABD doları ile bire bir eşit olarak sabitlenecek. Avanti, AVIT belirtecinin bir “stablecoin bozucu” olduğunu iddia etti ve muhasebe, vergilendirme ve düzenlemeyle ilgili diğer sabit paralarla ilgili bazı düzenleyici sorunları ele alacağını ekledi. AVIT stablecoin, Ethereum blok zincirinde piyasaya sürülecek. 

Avanti, bir kripto bankası kurarak dijital varlıklar ile geleneksel finansal sistemler arasındaki büyük boşluğu kapatmayı planlıyor. Avanti CEO’su Caitlin Long’a göre, bankacılık kurumu varlıklar için yeterli bir gözetim standardı ile piyasaya sürülecek. Banka ayrıca, piyasada bulunmayan benzersiz kripto ile ilgili ürün ve hizmetleri piyasaya sürecek şekilde konumlandırılmıştır.

Amerika Birleşik Devletleri’nin ikinci kripto dostu finans kurumunu kazanması kripto endüstrisi için memnuniyetle karşılanan bir gelişme oldu. Bu gelişme, Avanti’nin girişime öncülük etmek için melek yatırımcılardan yaklaşık 5 milyon dolar toplamasından sonra geldi.

Avanti Hakkında

Avanti Financial Group, Inc., ABD Doları ödemeleri sistemine uyumlu bir köprü ve en katı kurumsal saklama standartlarını karşılayabilen dijital varlıkların koruyucusu olarak hizmet vermek üzere oluşturulmuş bir Wyoming bankasıdır.

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

Yearn.Finance’in kurucusu Andre Cronje tarafından yeni başlatılan KP3R, lansmanından sonra ciddi bir artış gösterdi.

KP3R isimli token, Andre Cronje’nin teknik işler için, merkezi olmayan ve akıllı sözleşmelerden güç alan bir market olan Keep3r Network isimli son projesi için.

Uniswap.info’ya göre, token piyasaya sürüldükten birkaç saat sonra, tüccarlar ve farmerlar fiyatların yükselmesine sebep oldu.

image 7 1024x404 - Andre Cronje'nin KP3R Tokenı Yüzde 2000 Artış Gösterdi!

Uniswap’ta görülenlere göre, token 10 $ gibi bir fiyattan hayatına başladı. Fakat ivme çok kısa bir sürede yükselerek saatler içinde %2000 gibi bir orana yükseldi. Coingecko’ya göre, yeni token 35 milyon $’lık bir piyasa değerine sahip. An itibarıyla KP3R, 313 $’dan işlem görmekte.

Bu durum, Ethhub kurucusu Anthony Sassano gibi kripto topluluğu üyesi tarafından hayret ile izlenmiş gibi görünüyor.

Bazı kişiler, Cronje’nin hızlı bir çıkış yapmasının kendisine muazzam bir kazanç sağlayacağını söyledi. Ancak Cronje, niyetinin yapıcı olduğunu defalarca belirtti ve şunu söyledi.

Bu tokenı, spekülatif yorumlar için geliştirmedim. Bu tokenı geliştiriciler için inşa ediyorum. Temel hedefim, diğer geliştiricilerin şablonlarda kolayca kullanabilmeleri için araçlar oluşturmak.

Keep3r Network v1 sözleşmelerinin birkaç saat önce yayınlanması ile beraber, proje resmi çıkışını yapmış durumda. Ağ, bu hedeflerin tamamlanması amacı ile ödül olarak verilecek olan KP3R tokenı tarafından destekleniyor.

Geçtiğimiz günlerde yaşanan Eminence fiyaskosunun ardından, proje ciddi anlamda büyük bir gizlilik ile geliştirildi. Bildiğiniz üzere Eminance Finance olayında, 15 milyon $’lık bir fon kaybı gerçekleşmişti.

Ne dersiniz? Yine bir Eminence Finance gibi bir fiyasko ile karşı karşıya kalacak mıyız? Sizce bu denli yüksek fiyat artışının en büyük sebebi nedir?

Daha fazla DeFi haberi için: DeFi haberleri

DeFi Market Cap için: DeFiMarketCap

Dijital varlık yönetimi denildiğinde dünya çapında rüştünü ispat eden firma Grayscale Investments, yeni raporunu yayınladı. Raporda yatırımcıların Bitcoin başta olmak üzere kripto paralara karşı ilgisinin arttığı ve bunu perçinleyenin Corona virüsü olduğu gibi çarpıcı ayrıntılar yer alıyordu.

27 Ekim 2020 tarihinde yayınlanan “Bitcoin Yatırımcı Çalışması” adındaki raporda Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlarının yatırım ilgileri araştırıldı. 2020 yılındaki yatırım ilgileri araştırılan Amerikalıların %55’i Bitcoin (BTC) satın alımlarının arkasındaki nedenin Corona virüs olduğu ortaya çıktı!

Corona Virüsü, Bitcoin’e Yatırımcı Çekiyor!

2020 yılı Corona virüsü salgınının pandemi hâline gelmesiyle birlikte dünya çapında birçok insan için sağlık sorunlarının yanı sıra sosyal ve ekonomik sorunları da beraberinde getirdi. Neredeyse dünya üzerindeki tüm ülkelerin ekonomik olarak sıkıntıya düşmesine ve akabinde fiat para birimlerine olan güvenin kaybedilmesinde rol oynadı. Birçok yatırımcı tercihini “güvenli liman” olarak gördüğü varlıklardan yana kullandı. Bunlardan biri de 2020 yılının başlamasıyla fiziki ve ekonomik savaş tehlikelerinden beklenildiği kadar etkilenmeyen ve Corona virüsü pandemisine rağmen yükselişine istikrarla devam eden lider kripto para birimi Bitcoin oldu.

Grayscale bitcoin 1024x730 - Corona Virüsü Bitcoin Aldırıyor! Bitcoin'e Yönelim Rekor Seviyede!
Grayscale Araştırması

İlginizi çekebilir: Bitcoin Haberleri

Grayscale, son 1 yıl içerisinde kripto para ki özellikle Bitcoin alımı yapan yeni yatırımcılara bu alımın altında yatan sebebi sorduğu bir anket gerçekleştirdi. Anketin bulguları ise son 1 yıldaki alımların %63’ünün altında yatan nedenin Corona virüsü pandemisi olduğu ortaya çıktı. %37’lik bir kısım ise Bitcoin alımının altında yatan sebebin Corona virüsü pandemisinden bağımsız olduğunu dile getirdi.

Bununla birlikte önceki yıllardan farklı olarak Bitcoin alımında da büyük bir artış yaşandığı belirtiliyor. 2020 yılında 11 milyon insan daha Bitcoin’e yatırım yapmayı tercih etti. Bu da Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Bitcoin yatırımcılarının toplam sayısını 32 milyona çıkartıyor.

Lakin tabii ki Bitcoin’e olan bu ilgi popülasyonun tüm yaş gruplarında aynı şekilde değildi. Rapora göre 55-65 yaşları arasındaki yatırımcıların sadece %40’ı kripto paraya bilhassa Bitcoin’e aşina. Aşina olanlarında yalnızca %30’unun Bitcoin gibi bir kripto paraya yatırım yapmayı düşüneceği raporda yer alıyordu.

Yaş grubu biraz daha yüksek olan bu Bitcoin çekinceli grubun %81’i Bitcoin’in değişken yapısından şikayetçi. Bunun %84’ü de yatırım tercihi olarak çok riskli olduğunu ve yatırım yapmakla ilgilenmediğini dile getirdi.

Daha fazla analiz haberi için; Analiz Haberleri

İran hükümeti ülkenin kripto para birimi düzenlemesini, lisanslı bitcoin madencilerinin, ithalatı finanse etmek için kullanmak üzere üretilen kripto paraların doğrudan İran Merkez Bankasına satmalarını zorunlu kılacak şekilde revize ettiği bildirildi.

Hükümetin kontrolündeki IRNA haber ajansının yayımladığı bir habere göre, İran hükümeti ülkenin merkez bankasının ithalatı ülkede yasal olarak Bitcoin ile finanse etmesini sağlamak için kripto para birimi düzenlemesini değiştirdi.

Yapılan açıklamalarda İran Merkez Bankası (CBI) ve Enerji Bakanlığı tarafından önerilen önlem, lisanslı kripto madencilerin ürettikleri kripto paraları doğrudan CBI’ye satmasını gerektiriyor.

İran Enerji Bakanlığı, her birimin tükettiği enerjiye bağlı olarak yetkili kripto birimlerinin çıktıları için bir tavan ücret belirleyecek. Madenciler de belirlenen bu tavan ücreti geçmeden satış yapabilecekler.  

İran’ın Elektrik Üretim, Dağıtım ve İletim Şirketi (Tavanir) başkan yardımcısı ve enerji sektörü sözcüsü Mostafa Rajabi Mashhadi, yaptığı açıklama ile kripto para birimlerinin merkez bankası tarafından belirlenen düzenlemelere göre takas edilebileceğini doğruladı.

Kripto para analisti Alireza Shamkhi, ISNA haber ajansı ile yaptığı bir röportajda hükûmetin çıkardığı bu yeni yasanın belirsizlik taşıdığını açıkladı. Analist ayrıca şu ifadelere yer verdi:

“İran Merkez Bankasının kripto para birimlerini veya Dolar ile Rial arasındaki döviz kurunu nasıl fiyatlandıracağını bilemiyoruz. Daha önce madenciler, kripto para birimlerini piyasa fiyatlarında Dolar, Rial veya diğer para birimleri ile değiştirebiliyorlardı.”

Shamkhi ayrıca, madencilerin üretimlerini merkez bankasına bildirme gerekliliğinin diğer endüstrilerde görülmediğini ve yeni yasanın muhtemelen endüstrinin çekiciliğini azaltacağı ve madencilerin kar marjını önemli ölçüde düşüreceği açıkladı.

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri