Huobi Bitcoin Son Fiyatı
BTC $63652
-5.53%
Huobi Ethereum Son Fiyatı
ETH $3291.65
-7.74%
Huobi Avalanche Son Fiyatı
AVAX $57.73
-3.23%
BNB Token Son Fiyatı
BNB $514.4
-9.20%
Binance Kayıt Ol

Muhabbit

Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell, Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanlığı ve Federal Rezerv’inin Pandemi Müdahalesi başlıklı oturumunda Bitcoin hakkında konuştu.

Federal Rezerv (Fed) Başkanı Jerome Powell, Amerika Birleşik Devletleri’nin Bitcoin’i yasaklama, banlama gibi bir niyetinin olmadığını ifade etti.

Duruşma sırasında Temsilciler Meclisi Temsilcisi Ted Budd, Başkan Powell’ı Amerika’daki enflasyon hakkında soru yağmuruna tuttu. Ancak Powell enflasyonun pandemi nedeniyle sık sık tekrarlanan tedarik zinciri krizlerinden ötürü meydana geldiğini ifade ederek soruların gidişatını saptırdı.

Niyetiniz Yasaklamak Mı?

Ted Budd enflasyon sorularından sonra Powell’ın merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) ve bunların stablecoin, Bitcoin ve diğer kripto para birimleri üzerindeki etkileri hakkındaki önceki yorumlarından alıntı yaptı. Budd, 2021 yılı Temmuz ayındaki bir duruşmada konuşan Jerome Powell’ın sözlerini hatırlattı: “Dijital bir ABD para biriminiz olsaydı, stablecoin’lere ve kripto para birimlerine ihtiyacınız olmazdı.” Budd, bu hatırlatmadan sonra konuyu kripto para dünyası için oldukça önemli bir noktaya getirdi.

“Yani Sayın Başkan niyetiniz Çin’in yaptığı gibi kripto para birimlerinin kullanımını yasaklamak veyahut sınırlamak mı?”

tedd budd

Fed başkanı Jerome Powell “Hayır” yanıtını vererek Temmuz ayındaki duruşmada “yanlış” konuştuğunu açıkladı. Budd sorusunu bir kez daha tekrarladı ardından kripto para dünyasını “mutlu eden” bir cevap geldi.

“Amerika Birleşik Devletleri’nin Bitcoin gibi kripto paraları yasaklamaya niyeti yok.”

fed başkanı jerome powell

Fed başkanı Powell, yasaklamaya niyetleri olmadığını ancak kripto paraların düzenleyici çerçeveye kesinlikle getirilmeleri gerektiğini ifade etti.

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Sosyal video paylaşım platformu TikTok, unutulmaz içeriklerini topladığı bir NFT koleksiyonu çıkardığını duyurdu.

TikTok’un yeni duyurduğu Top Moments isimli NFT koleksiyonunda Lil Nas X, Rudy Willingham, Bella Poarch, Curtis Roach, Brittany Broski, FNMeka, Jess Marciante ve Gary Vaynerchuk gibi ünlü içerik oluşturucularının “kültürel açıdan önemli TikTok videoları” yer alacak.

TikTok popüler içerik oluşturucularının viral videolarını kutlamak amacıyla sınırlı sayıda NFT oluşturacak. Bu NFT’leri oluşturmak için de COIN ARTIST, x0r, RTFKT ve Grimes gibi isimlerle ortak olunacak.

NFT Gelirleri İçerik Oluşturucularına Gidecek!

TikTok tarafından yapılan açıklamaya göre, NFT satışlarından elde edilecek gelirlerin büyük bir çoğunluğu içerik oluşturucularına ve NFT sanatçılarına gidecek. Ancak Brittany Broski ve Grimes iş birliği ile çıkartılacak olan NFT’lerden elde edilen gelirler hayır kurumlarına bağışlanacak.

Lil Nas X, viral videolarının birebir NFT’sini çıkartacak ve sınırlı sayıdaki NFT’nin üretimi için Rudy Willingham ile çalışacak. Ethereum’da kullanıma sunulacak olan NFT’ler, bir layer-2 protokolü olan Immutable X tarafından desteklenecek.

NFT’ler 1 Ekim ve 5 Kasım 2021 tarihleri arasında New York’un Queens bölgesindeki Museum of the Moving Image’da  “Infinite Duets: Co-Creating on TikTok.” başlığıyla sergilenecek.

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Theta Network, YouTube gibi video akış servislerinin işletim maliyetlerini düşürmeyi amaçlayan bir proje olarak öne çıkıyor.

Bu gibi servisler, Theta’nın eşler arası ağ hizmetini kullanarak içerik dağıtım ağındaki yükü azaltabilir ve verimli bir hale getirebilir.

Theta Network, YouTube veya canlı yayın platformu Twitch’in tahtına göz dikmiyor. Bunun yerine, bu tür işletmeler için yalnızca merkeziyetsiz değil, aynı zamanda çok daha ucuz olan yeni bir altyapı servisi sağlamaya çalışıyor.

Theta Network’de yer alan bir video akış sitesini kullanıyorsanız, verileri iki farklı yoldan bir arada alırsınız. Videonun bir kısmı doğrudan sitenin altyapısından yayınlanır. Ancak bir kısmı da Theta Network’ten gelir.

Theta Network, merkezi alternatiflerinden daha ucuz olduğunu iddia etse de, bir takım maliyetleri barındırmaktadır. Bu nedenle Theta tokenları kullanılmaktadır.

Theta Tokenları Hakkında

Theta Network’e katılanlar, video içeriğini diğer kullanıcılar ile paylaşmak için ödeme alırlar. Bu hizmetin bedelini video akış siteleri karşılarlar.

Aktarılan veriler için ödeme yapmak için ağ, TFUEL isimli bir token kullanıyor. Birisi video içeriğini paylaştığı zaman, hizmet alan video sitesi, onlara TFUEL cinsinden ödeme yapar.

Theta Network ayrıca THETA isminde ikinci bir tokena da sahiptir. Bu, topluluğun Theta Network’ü yönetmesine ve gelecekteki yönünü belirlemesine yardımcı olmak için tasarlanmış bir yönetişim tokenıdır.

Theta Blockchain Nedir?

Theta Blockchain’i yüksek performanslıdır ve küçük ödemeler için özel olarak tasarlanmıştır. Bu, içerik üreticilerini ödüllendirmek için gerçek zamanlı ödemeler sunmasına olanak sağlar.

Theta Network bunu, Tendermin blockchain koduna dayanan bir konsensüs mekanizması ile başarır. Bu mekanizma, kullanıcıların staking işlemi yaparak büyük miktarlarda THETA’nın kilitlenmesine de yardımcı olur. Kilitlenen tokenlar, blokları işler.

Theta Network’ün Arkasında Kim Var?

Theta Network’ün arkasındaki şirket Theta Labs’dir. Şirket, CEO Mitch Liu tarafından yönetiliyor. Bunun yanı sıra şirket, Theta.tv’ye de ev sahipliği yapıyor. Şirket, genişlemek için kısa bir süre önce Seul’de bir ofis açtı ve çoğunluğu San Francisco’da bulunan 25 çalışanı var.

Theta Labs’in strateji başkanı Wes Levitt’e göre, şirketin şu anda normal bir geliri var. Theta TV platformu bir miktar gelir sağlıyor fakat bu gelir Theta Blockchain’in kapasitesinin çok altında. Bunun yerine şirket, yatırımcılardan elde edilen fonlara güveniyor.

Bu yatırımcılar arasında Samsung ve Sony Innovation Fund dahil olmak üzere birçok VC firması yer alıyor. Bu yatırımcıların birçoğu Theta blockchainde doğrulayıcı “node”lar olarak yer alıyor. Bu yatırım şirketlerinin dördü Mart ayında, 100 milyon $’lık THETA’larını doğrulayıcı node olma amacıyla stake işlemine koyacaklarını açıkladı.

Şirket ayrıca YouTube’un kurucu ortağı Steve Chen, Twitch’in kurucu ortağı Justin Kan ve Rakuten Viki’nin ürün yöneticisi Jonathan Wong da dahil olmak üzere birçok danışman ile iş birliği yapıyor.

Theta Network Kötü Niyetli Kullanıcılar ile Nasıl Başa Çıkıyor?

Theta Network ile ilgili olası bir sorun, kişinin sadece iki bilgisayar kullanıp ağ üzerinden kendi kendine video paylaşması ve bunun için ödüllendirilecek olmasıdır. Ancak proje, bunu önlemek için birkaç güvenlik geliştirmesi yapmış.

Başlangıç olarak, ağ birisinin aynı IP adresine içerik akışı yapmasına izin vermiyor. Bu, yukarıda belirtilen basit örneği tamamen engeller. Ayrıca ağ, video akış platformu tarafından ayarlanabilen benzer sınırlama özelliklerine de sahiptir.

Diğer bir önemli unsur, video içeriğini paylaşanların kiminle paylaşacaklarını seçememeleri olarak görünüyor. Bu sebeple birisi, kendileriyle içerik paylaşmaya çalışırsa potansiyel olarak binlerce kişiyle de paylaşım yapacaktır. Sonuç olarak bu hareket, ağa zarar vermekten ziyade faydalı olacaktır.

Gelecekte Theta Network’ü Ne Bekliyor?

Kısa bir süre önce Mainnet 3.0 sürümüne geçen Theta Network, toplam TFUEL arzının %40’ının stake işleminde olduğunu söylüyor.

Ayrıca Theta Labs, bir NFT platformu geliştirmeye de başladığını belirtti. Bildiğiniz gibi NFT’ler, sanat ve müzik gibi dijital bir içeriği temsil eden benzersiz kripto paralardır. Kurulacak olan platform, Theta TV içerik üreticilerinin kendi NFT’lerini yayınlamalarına ve seyircilerle etkileşim için kullanmalarına olanak sağlayacak.

Theta Labs’in strateji başkanı Levitt ise, Theta’nın ortaklık yaptığı birçok ismin, yeni gelişen NFT alanına girmeyi planladığını belirtti.

Daha fazla Nedir kategorisindeki içeriklerimiz için: Nedir?

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

Telegram kanalımıza katılın.

Herkese selamlar, bugünkü fiyat analizi yazımda Binance Coin yani BNB’yi inceleyeceğim. Binance Coin grafiğinde yaşanan gelişmeler nedeniyle fiyat analizimizi güncelleyeceğim. Markette yaşanan yükselişten BNB nasıl etkilendi incelemeye başlayalım.

BNB Fiyat 30 Eylül 2021

320 dolar seviyesine kadar düşen BNB tepki aldı ve şu an 382 dolar seviyesinde işlem görmekte. Haftalık fiyat hareketine bakacak olursak, şu ana kadar 330-385 dolar arasında işlem görmekte. Haftalık kapanışlar her pazar gece 3’te oluşmakta.

BNB Grafik 30 Eylül 2021

aRUQVoL5 - Binance Coin BNB Fiyat Analizi 30.09.2021
Binance Coin BNB fiyat grafiği 30.09.2021. 1 Saatlik grafik veriler Binance borsasından alınmıştır.

Grafiğimiz 1 saatlik zaman dilimindedir. Tradingview aracılığıyla hazırlanan grafiğimizdeki veriler Binance borsasının BNB/USDT verileri kullanılarak hazırlanmıştır. Grafiğimiz üzerinde bir adet yeşil düşen trend çizgimiz bulunmaktadır. Düşen trend çizgimizden alınan tepkiler beyaz ok işaretleri yardımıyla gösterilmiştir.

BNB Analiz 30 Eylül 2021

Grafiğimizde bulunan mor alanlar destek ve direnç bölgelerimizi belirtmektedir. Destek ve direnç bölgelerimize bakacak olursanız oldukça verimli şekilde çalıştığını görebilirsiniz. Bu seviyeleri kendi grafiğinizin üzerine çizerek gelişmeleri yakından takip edebilirsiniz. Son BNB fiyat analizlerimizde 320 dolar seviyesini güvenli alım bölgesi olarak vurgulamıştık. Tam olarak 320 dolar bölgesine kadar gerileyen BNB buradan tepki alarak düşen trend çizgisini kırdı. 385 dolar direnç bölgesine gelen BNB için kâr alma bölgesindeyiz. Bildiğiniz gibi risk ve direnç bölgelerinde yapılan kâr satışları oldukça önemlidir. Pozisyonu azaltarak ve stop yükselterek takip etmek riskinizi azaltacaktır.

BNB Yorum 30 Eylül 2021

Analiz kısmında belirttiğim gibi direnç bölgesinde bulunmaktayız. Bu bölgeden tepki alarak 340 dolar destek bölgemize kadar gerilemesi mümkün olabilir. Henüz konuşmak için erken olsa da 340 dolar destek bölgemize gelmesi durumunda yeni pozisyon fırsatı verebilir. Bu nedenle grafiğimizi alarm kurarak takip etmek faydalı olacaktır. 320 dolar seviyesinde açılan pozisyonlar %20 oranda yükselmiş durumda, son BNB fiyat analizimizi okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

BNB grafiğimiz için teknik incelemem bu şekildeydi. Teknik incelememizi değerlendirenleri tebrik eder başarılı işlemler dilerim.

Daha fazla analiz, haber ve diğer kullanıcıların yorumu için telegram kanalımıza katılabilirsiniz.

Ayrıca tradingview üzerinde ilgili parite hakkında daha fazla bilgi ve içerik için buraya tıklayabilirsiniz.

Daha fazla analiz için; Analiz Haberleri

UYARI: Yukarıda verilen fiyat, analiz ve grafikler yatırım tavsiyesi değildir. Kripto para yatırımları oldukça yüksek risk içermektedir. Yatırım yapacak veya yapmayı düşünen kişilerin kendi araştırmalarını yapmaları gerekmektedir.

Huobi Global Araştırma Müdürü Beste Naz Süllü, kripto para piyasası ile ilgili bazı önemli gelişmeleri Huobi Türkiye’nin sosyal video paylaşım platformu Youtube’taki kanalında günlük olarak değerlendirmeye başladı.

Günün Öne Çıkan Haberleri

Ripple, XRP Ledger’da (XRPL) NFT’ler için 250 milyon dolarlık bir geliştirici fonu başlattığını duyurdu.

El Salvador, Bitcoin madenciliği yapmak için volkanlardan faydalanacağını açıkladı. El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, bir jeotermal elektrik üretim tesisi içinde birkaç Bitcoin madencilik cihazının kurulumunun nasıl göründüğünü gösteren bir paylaşım yaptı.

Elon Musk kimsenin kripto paralara zarar veremeyeceğini söyleyen bir demeç paylaştı.

Beste Naz Süllü’den Günün Öne Çıkan Kripto Para Yorumları

Bitcoin yorum: 43.800 dolar seviyesi kırılırsa, %8 yukarı hareket edebilir. Ancak 47.500 dolar seviyesi geçilmeden BTC almaya karşı hâlâ temkinliyiz.

KAVA yorum: Satış dalgası azaldı, parabolik saat alışa geçti. 5 seviyelerinde destek söz konusu. Hareketlilik başlarsa ilk hedef 6, sonraki hedef 13 seviyeleri.

BAT yorumu: Yavaştan hareketlenmeye başladı. Destek seviyesi: 0.58$

Polkadot coin grafik: Tutunma isteği görüyoruz, hareket göremiyoruz. Şu an için destek noktasında bekliyoruz. Denemek isteyenler, 25,5 dolar seviyesinin altına stop-loss koymayı unutmamalı.

Cardano coin: DeFi ve NFT yatırımları ADA’ya olumlu yansıyacaktır. Hâlâ hareketlendiğini görmüyoruz ancak endişelenecek bir şey yok. ADA’nın yeni AVAX olduğunu düşünüyoruz. YTD.

Solana yorumu: Yavaş hareketlere devam ediyor. Hâlâ, 150 dolar seviyesi kırılmadan girmeyi düşünmüyoruz.

IOTA analizi: IOTA sıkışmasına devam ediyor. 1.10$ seviyesi yukarı doğru kırılmadığı sürece hareket beklemiyoruz.

ZKS yorumu: Eski günlere biraz uzak olsak da toparlama mevcut. Yeni listeleme ve hacim olasılığı arttığı için yeniden değerlendirilmeyi hak ediyor.

Hedera coin yorumu: Yeni mainnet güncellemesi var. 0.3050’lere doğru hareket görünebilir.

Huobi hesabınız yoksa, avantajlardan yararlanmak ve Muhabbit ekibine destek olmak için buradan hesap açabilirsiniz.

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Bu içerik sponsorludur.

30 Ekim’den itibaren başlayacak olan CyBall Challenge, 19 Ekim tarihindeki CyBloc NFT Drop’una kadar devam edecek.

20 gün sürecek etkinlikte birden çok NFT paketi dahil olmak üzere 15.000 $’a varan ödüller ile geri sayım etkinliği gerçekleştirilecek.

CyBall Challenge’larına katılmak için yapmanız gereken ilk şey, Discord sunucularına katılmak.

Birinci Etkinlik

CyBall’ın ilk etkinliği, toplamda 2.500 $’lık bir ödül havuzunu yarışmacılara sunacak. “Discord XP Grind” ile yapılacak etkinlikte, ayrıca NFT paketleri de dağıtılacak.

Etkinlik tarihi: 30 Eylül – 8 Ekim 2021

Projenin Discord sunucusuna katılarak, kendi davet bağlantınızı oluşturabilir ve arkadaşlarınızı davet ederek toplulukta aktif olarak tecrübe kazanabilirsiniz. Bu sayede kullanıcılar, Genesis CyBlok NFT’lerini kazanma şansını yakalayacak!

İkinci Etkinlik

Projenin ikinci etkinliği, bir tahmin yarışması olarak tanıtıldı. Etkinlikte kullanıcılar, 4 Ekim 2021 saat 02:59’daki (TSİ) BTC fiyatını tahmin edecek. En yakın cevabı veren yarışmacı, bu etkinlikten ödül kazanacak.

Etkinlik tarihi: 1 Ekim 2021

Üçüncü Etkinlik

Yine bir tahmin yarışması olarak öne çıkan üçüncü etkinlikte, yarışmacılar Premier League’deki seçilen maçların skorlarını tahmin edecek. Yarışmacılar, bu tahminlerini Discord kanalından planlayacak. En fazla bilen yarışmacılar, ödülün sahibi olacak.

Etkinlik Tarihi 3 Ekim 2021

Dördüncü Etkinlik

Bu etkinlikte yarışmacılardan, CyBall ekibine bir isim vermeleri isteniyor. CyBall takımına en yaratıcı ismi bulan kullanıcılar, ekip tarafından belirlenen ödüllerin sahibi olacak.

Etkinlik tarihi: 5 Ekim 2021

Beşinci Etkinlik

Bu etkinlikte yarışmacılar, tüm zamanların en iyi futbolcusunu Discord kanalından paylaşacak ve nedenini anlatacak. Ekip tüm cevapları inceleyecek ve en iyi cevabın sahibine ödül verecek.

Etkinlik tarihi: 7 Ekim 2021

Altıncı Etkinlik

Bu etkinlikte yarışmacılar, önceden seçilmiş “meme” için en iyi başlığı oluşturmaya çalışacaklar. Topluluk tarafından belirlenen en iyi başlığın sahibi, ödülün de sahibi olacak.

Etkinlik tarihi: 9 Ekim 2021

Yedinci Etkinlik

Bu etkinlikte ekip, 6 gün sürecek 6 testlik bir seri yürütecek. Etkinliğin sonunda ise en yüksek puanı alan takım büyük bir ödül havuzu ile ödüllendirilecek.

Etkinlik tarihi: 10 Ekim – 18 Ekim 2021

Not: Her yarışmanın başlamasından bir gün önce, yarışmaların başlayacağına dair duyuru yapılacaktır.

Etkinliğe dair daha detaylı bilgi edinmek isterseniz, buraya tıklayabilirsiniz.

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Covid-19 sebebiyle, sokağa çıkma yasakları ve dünya çapında uygulanan evden çalışma politikaları, hem iş hem de eğlence sektörü için daha fazla insanı çevrim içi olarak bir araya getirdiğinden, Metaverse, pandemi döneminde oldukça popülerlik kazanmıştır.

Metaverse terimi, günümüz dünyasındaki işyeri araç gereçlerinden, oyunlara ve topluluk platformlarına kadar birden fazla sanal gerçeği kapsamaktadır.

Metaverse Nedir?

İlk kez bilimkurgu alanında kullanılan bir terim olan metaverse, ötesinde anlamına gelen “meta” ve “universe” (evren) isimlerinin birleşmesidir.

Metaverse, araziler, binalar, avatarlar ve hatta isimlerin ticaretinin gerçekleştiği, genellikle kripto para birimi kullanılarak paylaşılan sanal dünyaların tümünü ifade eder.

Bu sanal dünyalarda, insanlar arkadaşlarıyla zaman geçirebilir, evrendeki binaları ziyaret edebilir, ticaret gerçekleştirebilir ve hatta etkinliklere katılabilir.

Basit bir anlatımla, Metaverse, sanal gerçeklik, çok oyunculu RPG (Role Playing Game – Rol Yapma Oyunu) ve internet ortamının bir araya gelmesidir.

Kripto para sektöründeki yeni platformlar, merkeziyetsiz dijital varlıkların geliştirilmesine, sahiplik hakkının edinilmesine ve ticaretinin gerçekleştirilmesine olanak sağlayan bölünemez “token”lar (NFT’ler) kullanan blok zinciri teknolojisi tarafından desteklenmektedir.

NFT’ler, “metaverse”teki büyümenin arkasında olan sanal varlıklardır. NFT’ler, “metaverse”te bir resim, video veya oyun içi eşya gibi somut olmayan bir varlıkları temsil eder.

Bu varlıkların sahipleri de blok zincirinde kaydedilir ve bir NFT’nin temsil ettiği dijital varlığın alınıp satılmasına izin verir.

Metaverse, blok zinciri üzerinde geliştirilmiş sanal bir dünyadır. Metaverse’in başlangıcı olarak 2000’li yılların başındaki Second Life oyunu kabul edilir.

Second Life, oyunculara gerçek parayla etkileşime girebilmelerine ve ticaretin sağlanması için dijital avatarların yaratılmasına izin veren sanal bir dünyaydı.

Ayrıca, daha yakın zamanda, ziyaretçilerin konserleri takip ettiği, sanat galerilerini ziyaret ettiği ve oyunların oynandığı sanal bir dünya olan Decentraland‘daki araziler yüzbinlerce dolara satıldı.

Peki, metaverse sadece bir oyun mudur? Yoksa bir oyundan daha mı fazlasıdır? Günümüzde son derece popüler ve milyonlarca oyuncusu olan video oyunu Fortnite, geçtiğimiz yıllarda birçok ünlünün radarı altındaydı.

Örneğin, 12.3 milyon izleyicinin, Travis Scott’ın performansını izlemek için giriş yapmasıyla bu alan diğer eğlencelere de yayıldı.

Fortnite’ın sahibi olan Epic Games, 2021 Nisan ayında, yakın zamanda oyun için toplanan $1 milyarlık fonun “metaverse vizyonunu” desteklemek için kullanılacağını belirtmişti.

Başka bir örnek, bir oyun platformu olan Roblox‘ta, 2021 Mayıs ayında, ünlü bir marka olan Gucci’nin bir çantasının dijital versiyonu $4 binden fazla bir fiyata şaşırtıcı bir şekilde satılmıştı.

Bu satışın, şaşırtıcı olmasının altında ise çantanın, dijital versiyonunun gerçek maliyetinden daha fazlasına satılması yatıyordu.

Ekran Resmi 2021 09 30 17.05.56 - Metaverse Nedir?
Metaverse, Roblox oyunu

Metaverse’in Temel Yönleri Nelerdir?

Metaverse’in varlık, birlikte çalışabilirlik ve standardizasyon olmak üzere üç temel yönü vardır.

Varlık, başkalarıyla birlikte sanal dünyada bulunma hissi olarak tanımlanır. Sanal dünyalarda varlık konusundaki sayısız araştırma, varlıkların somutlaştırma duygusunun çevrim içi etkileşimlerin kalitesini iyileştirdiğini göstermiştir.

Bu somutlaştırılan varlık hissi, sanal gerçeklik teknolojileri aracılığıyla elde edilmiştir.

Birlikte çalışabilirlik, avatarlar ve dijital öğeler gibi aynı sanal varlıklara sahip araziler ve binalar gibi sanal bölgeler arasında sorunsuz bir şekilde seyahat edebilmek anlamına gelir.

Örneğin, ReadyPlayerMe, kullanıcıların Animaze gibi uygulamalar sayesinde yüzlerce farklı sanal dünyada kullanabilecekleri bir avatar oluşturmalarına olanak tanır.

Ayrıca, kripto para birimleri ve NFT’ler gibi blok zinciri ürünleri, dijital varlıkların sanal sınırlar arasında transferini kolaylaştırmaya yardımcı olur.

Standardizasyon, “metaverse”te platformların ve hizmetlerin birlikte çalışabilirliğini sağlar. Bütün kitle iletişim teknolojilerinde olduğu gibi, “metaverse”lerin de günümüz dünyasında yaygın olarak benimsenmesi için bazı ortak teknolojik standartlar gereklidir.

Open Metaverse Interoperability Group gibi uluslararası kuruluşlar bu standartların tanımlanmasında yardımcı olur.

Metaverse Platformları Nelerdir?

Metaverse, genel olarak iki farklı platform türüne ayrılabilir.

Bu platformlardan birincisi, NFT’leri ve kripto para birimlerini kullanarak blok zinciri tabanlı bir metaverse oluşturmaya odaklanır.

Decentraland ve The Sandbox gibi metaverse platformları, insanların sanal olarak araziler satın almasına ve kendi sanal ortamlarını yaratmasını sağlar.

Diğer platformlar, genellikle insanların iş veya eğlence için bir araya geldiği sanal dünyalar için “metaverse”i kullanır. Bir örnekle, Facebook Inc, 2021 Temmuz ayında metaverse üzerinde çalışacak bir ürün ekibi oluşturduğunu duyurmuştu.

Oyun pazarındaki metaverse için de, oyuncuların rekabet edebilecekleri, ittifak oluşturabilecekleri ve kendi oyunlarını geliştirebilecekleri oyun platformları Roblox, Fortnite ve Minecraft yer alıyor.

Metaverse’te Nasıl Para Kazanılır?

Birçok metaverse platformu, insanların sanal dünyaya katılması için ücretsizdir. Blok zinciri tabanlı platformlarda sanal varlıkları satın almak ya da satmak isteyen kişilerin kripto para birimlerine sahip olması gerekir.

Örneğin, blok zinciri tabanlı olan Decentraland platformunda varlıkların ticareti için MANA, Sandbox platformu için de SAND gibi Ethereum blok zincirinde geliştirilen “token”lar gerekir.

Decentraland’da kullanıcılar NFT’lerin ticaretini gerçekleştirebilir veya sanal bir sergiye ve konsere için diğer kullanıcılardan giriş için ücret talep edebilir. Ayrıca kullanıcılar, fiyatları son birkaç yılda hızla yükselen araziler için ticareti yaparak da para kazanabilir.

Roblox’taki kullanıcılar da, oluşturdukları oyunlara erişim için diğer kullanıcılardan oyuna giriş için ücret talep ederek kazanabilir.

Metaverse’in Geleceği

Gerçek hayatımızı tamamen kopyalayarak bizlere gerçek bir sanal evren sunan “metaverse”in geliştirilmesinin ne kadar mümkün olduğu ve ne kadar süreceği tamamen belirsizdir.

Blok zinciri tabanlı birçok metaverse platformu, kullanıcıların etkileşim kurmasını sağlayacak Augmented Reality (Artırılmış Gerçeklik – AR) ve Virtual Reality (Sanal Gerçeklik – VR) teknolojisini geliştirmeye odaklanıyor.

Danışmanlık şirketi olan PwC, VR ve AR teknolojilerinin küresel ekonomiye olan katkısının günden güne artacağını belirterek, 2030’a kadar $1,5 trilyon destek sağlayacağını tahmin ediyor.

Ayrıca, Facebook, Alphabet ve Microsoft gibi şirketlerin büyüme beklentisiyle VR şirketlerine yatırım yaptığı biliniyor.

Siz “metaverse”in geleceğini hangi noktada görüyorsunuz?

Daha fazla Nedir kategorisindeki içeriklerimiz için: Nedir?

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

Telegram kanalımıza katılın.

XLM, Stellar Development Foundation tarafından geliştirilen kripto bir para birimidir. Stellar, kripto para piyasasında Ripple’ın (XRP) kardeşi olarak bilinir. Lumen adı verilen para birimi, çeşitli kripto para borsalarında XLM sembolü altında işlem görmektedir. Lumen, bankaları ve ödeme sistemlerini birbirine bağlayan blok zinciri tabanlı bir dağıtılmış defter ağı olan Stellar ağındaki kullanıcılar tarafından kullanılabilir. Diğer kripto para birimleri gibi işlem ücretleri düşük maliyetli olan XLM, varlıklar arası transferleri kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilir.

Stellar Nedir ?

Stellar, kullanıcıların birçok kripto para birimini oluşturup, gönderdiği hatta takas edebildiği merkeziyetsiz (DeFi) bir ağdır. 2014 yılında dünyadaki finansal sistemleri tek bir ağ olarak bir araya getirmek için kuruldu ve 2015 yılında da çalışma hayatına başladı.

Stellar, blok zinciri teknolojisini kullanan diğer platformlar ve borsalarda olduğu gibi birden fazla farklı sunucularda ağ doğrulayıcılarıyla merkeziyetsiz bir sistem olduğunu söyleyebiliriz. Bu, Stellar’da gerçekleştirilen faaliyetin tek bir kaynak tarafından olmadığı anlamına da gelir.

Stellar Hakkında

Stellar, 2014 yılında Jed McCaleb’in yeni bir finansal sistem oluşturmak için kurucu ortağı olduğu Ripple’dan ayrılmasıyla başladı. McCaleb ve eski avukat Joyce Kim, Stellar’ı günlük kullanıcılar için bir platform olarak başlattı. Kısa süre sonra Stripe’in CEO’su, kar amacı gütmeyen Stellar Development Foundation’ı kurmak için McCaleb ve Kim ile iş birliği yaptı.

Stellar, Mercado Bitcoin’in platformu kullandığını duyurması gibi birçok büyüme hamlesi yaşadı. Bir yıldan kısa bir sürede Stellar, neredeyse 3 milyon kullanıcıya ulaştı. O zamandan beri Stellar, Hindistan’da Flutterwave, IBM, KlickEx ve ICICI Bank’ı içeren bir ortak ağ kurdu.

Stellar (XLM) Coin Nasıl ve Nereden Alınır?

Stellar (XLM) Coin, halihazırda birçok borsada işlem gören bir coin olarak tanımlanabilir. BinanceHuobi, Poloniex, OKEx, FTX, Coinbase, Bitfinex, Gate.io, BTCTurk ve Paribu gibi borsalardan alınabilen XLM, neredeyse tüm kripto para borsalarında bulunuyor.

Stellar (XLM) Coin Yorum ve Grafik

0,92$’ları gören Stellar, şu anda 0,27$ seviyelerinden işlem görüyor. 23 milyara yakın “coin”i dolaşımda olan Stellar’ın, maksimum arzı ise 50,000,000,000.

Bununla birlikte MarketCap sıralamasına göre 23‘üncü sırada bulunan XLM, 6,6 Milyar $’a yakın piyasa değerine sahiptir.

XLMUSD 2021 09 30 18 20 18 - Stellar (XLM) Coin Nedir?
XLM/HAFTALIK MUM GRAFİĞİ

Lumen veya XLM

XLM genellikle Stellar’da işlem ücretlerini ödemek için kullanılır. Bununla birlikte, XLM kullanıcılarının hızlı işlem yapmasını sağlayan ara para birimi görevi görür.

Yerleşik bir protokol, Stellar aracılığıyla gönderilen parayı XLM’ye ve ardından istenen paraya otomatik olarak dönüştürür. Örneğin, Meksika’daki bir alıcıya ABD doları cinsinden bir ödeme gönderirseniz, Stellar ödemeyi XLM’ye dönüştürür ve daha sonra alıcı ödemeyi peso olarak alabilir. Tüm dönüşümü tamamlamak sadece birkaç saniye sürer, bu da dünyanın herhangi bir yerinden para göndermeyi ve almayı kolaylaştırır.

Piyasaya sürüldüğü sırada platformun yerel para birimine “stellar” adı verildi. Stellar daha sonra adını Lumen olarak değiştirdi. Ancak eski ad birçok insanın hafızasında kaldı. Bu nedenle hala Stellar ismini duyabilirsiniz. Ayrıca Stellar ve Lumens’in birbirinin yerine kullanıldığını duyabilirsiniz, ancak Stellar platformun kendisidir. Lumens (XLM), platform tarafından kullanılan kripto paradır.

Stellar ve Ripple Arasındaki Farklar Nelerdir?

Hem Stellar hem de Ripple, platform olarak benzerlikleri mevcut. Neredeyse aynı blok zinciri kodunu kullanan platformların, ikisi de madenciliğe izin vermez, ikisi de dağıtılmış bir defter kullanır ve her ikisi de neredeyse ücretsiz ve anlık işlemler sağlar.

Bu benzerlikler, esas olarak, her iki platformun kurucularından biri olan McCaleb’in Ripple ile neyin iyi çalıştığını bilmesi ve Stellar’ı yaratmak için bu vizyonu ve bilgiyi beraberinde getirmesinden kaynaklanmaktadır.

Stellar’ın Ripple’a Karşı Avantajları

Bununla birlikte platformların hedefleri, önemli ölçüde farklılık gösterir. Ripple, bankaların dünya çapında çok düşük bir fiyata saniyeler içinde transfer yapabilmeleri için yaratıldı. Stellar ise ortalama kullanıcı düşünülerek ve gelişmekte olan ülkelerdeki kullanıcılar için tasarlandı.

Platform, basit, hızlı ve düşük maliyetli işlemlerle küresel ekonomiye erişim sağlar. Ortalama bir kişi Stellar’ı ve bankalar Ripple’ı kullanabilirken, her biri belirli kullanıcılar için hedef pazarlarına daha verimli bir deneyim sağlamak için tasarlandı.

StellarLumens vs Ripple infographic2 e1522399279674 760x1397.png 326x600 - Stellar (XLM) Coin Nedir?
Kaynak: Invest Blockchain

Daha fazla Nedir içeriği için: Nedir

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Marnotaur platformu, kullanıcıların tercihleri ne olursa olsun ek gelir elde etmeleri için çeşitli likidite havuzları oluşturmasına izin veriyor. Daha oluşumunu tamamlamamış Embriyo Marnotaur adlı NFT‘leri alıp gelişmesini bekledikten sonra NFT’nize kavuşabiliyorsunuz. Bunun yanında dönüşüm sürecinin haftalar alabileceğini de belirtmemiz gerek.

Marnotaur Nedir?

Marnotaur likidite protokolü tarafından geliştirilen bir NFT koleksiyonudur. Koleksiyon toplamda 5 parçadan oluşuyor ve her parçada 555 adet NFT’yi barındırıyor.

Her bir NFT serisinin serbest bırakılması, projenin geliştirilmesine ve topluluğun isteklerine bağlı olarak bir sonuca veya karara varır. Marnotaur performans hedeflerine ulaştığında ve toplulukta Marnotaur NFT’lerine olan talep arttığında, proje bir sonraki 555 NFT’yi yayınlayıp yayınlamama konusunda bir DAO oylaması yaparak karar verecek. Bunun yanında her Marnotaur, boynuzlar, gözler, arka plan ve cilt gibi 13 farklı özelliğe sahiptir.

Marnotaur ile Kendi NFT’ni Özelleştir!

Marnotaur NFT’leri yükseltilebilir ve özelleştirilebilir olacak. Böylece Marnotaur NFT’leri daha eşsiz bir noktaya ulaşabilecek. Kullanıcılar NFT’lerinin görsel özelliklerini seçebilecekler. Örnek olarak; boynuzlar, zırhlar ve diğer aksesuarlar gibi.

Kullanıcıların sahip oldukları “Marnotaur”lara kişisel bir dokunuş katabilecek olması, daha önce NFT piyasasında çıkan koleksiyonlar bazında değerlendirildiğinde kimsenin yapmadığı bir yenilik diyebiliriz.

NFT’leri Topluluk ile Yönetmek!

Yeni bir NFT filosunun yayınlayıp yayınlamamasına DAO topluluğu tarafından karar verilir. Kullanıcılar konuyu oylayıp, NFT fiyatına karar verebilir. Kısaca bahsedecek olursak DAO, kontrolün tek bir otorite etrafında toplanmak yerine, ekip üyeleri arasında dağıtıldığı bir iş yapısı olarak tanımlanabilir.

Marnotour’un web sitesine göre her yeni bir NFT filosu piyasaya sürüldüğünde, 1 NFT’nin fiyatı artacak. Yeni taban fiyat, önceki filonun fiyatından en az %50’sinden yüksek olacağı söyleniyor. Böylece önceki tüm NFT sahipleri kar etmiş olacak ve NFT fiyatları kontrollü bir şekilde yükselmiş olacak.

Bunun yanında NFT’lerini geri vermek isteyen kullanıcılar yine DAO oylamasıyla NFT’lerini geri verip “token”larını geri alabilecek.

Platform hakkında daha detaylı bilgi almak ve Marnotaur NFT’lerini satın almak için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Marnotaur’un Twitter adresi için buraya tıklayabilirsiniz.

Marnotaur’un internet sitesi için buraya tıklayabilirsiniz.

Daha fazla DeFi haberleri için: DeFi Haberleri

Telegram kanalımıza katılın.

Bu içerik sponsorludur.

Twitter NFT özelliğini aktive ediyor. Twitter ürün yetkilisi tarafından paylaşılan görüntülere göre popüler sosyal medya uygulaması, NFT profil resimleri için yeni özelliğini test ediyor.

Paylaşılan görüntüler Twitter’ın yazılım mühendisi tarafından kaydedilirken; fotoğraf değiştirme adımı üzerinden NFT seçme adımı, test statüsünde çalıştırılıyor.

Kullanıcıların Coinbase cüzdanı ya da MetaMask cüzdanını Twitter’a bağlamasıyla otomatik olarak görünen NFT’ler, profil resmi olarak seçilebiliyor.

Kullanıcılar sahip oldukları NFT’leri cüzdan aracılığıyla kolaylıkla kullanabilirken, NFT sahipliği de net bir şekilde sergilenebiliyor. Sahiplik vurgusunu ilgili özelliği ile daha da öne çıkaran Twitter, kripto paralar ve blockchain çözümleri ile ilgili adımlarını sürdürüyor.

Profil resmi haricinde kullanıcılar, sahip oldukları NFT’lerin tümünü “Collectible” sekmesi üzerinden profilini ziyaret eden kullanıcılara gösterebiliyor.

Bitcoin Bahşiş Özelliği de Hazırlandı

Geçtiğimiz günlerde Bitcoin ile bahşiş özelliğini de ortaya çıkaran Twitter, birçok yeni özelliği ile kripto para severlerin ilgisini çekmeye devam ediyor.

İçerik üreticileri için Bitcoin bahşiş sistemini entegre eden sosyal medya devi, “lightning network” aracılığı ile hızlı Bitcoin ödemelerine imkan tanıyacak.

NFT ile ilgili çalışmanın ne zaman aktive edileceği bilinmezken, aktivasyon sonrası birçok Twitter kullanıcısının özelliği kullanacağı düşünülüyor.

Twitter’ın son dönemde attığı adımları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bitcoin haberleri için: Bitcoin Haberleri

Telegram kanalımıza katılın.

Kripto para borsası CoinEx, kripto para karşıtı düzenlemelere uyum sağlamak için Çin’de operasyonlarına son vereceğini açıkladı.

Şirket Perşembe günü yaptığı resmi açıklamada, Çin vatandaşı olan kullanıcı hesaplarının yanı sıra, Çin’e bağlı bir cep telefonu numarası ile kayıt olan kullanıcı hesaplarının tamamını kısıtlayacağını duyurdu.

Bu duyurunun ardından Borsa, Çin’de yaşayan kullanıcılardan kripto paralarını 31 Ekim 2021’den önce platformdan çekmelerini istedi. Bununla beraber CoinEx, varlık bulundurmayan hesapları da 30 Eylül tarihinde devre dışı bırakmayı planlıyor.

Bu arada CoinEx’in Çinli kullanıcıları için aldığı kararlara rağmen borsa, kullanıcıların 31 Ekim tarihinden sonra da kripto paralarını çekmelerine izin vereceğini söyledi.

Bu kullanıcılar için alım satım işlemleri kapatılacak fakat para çekme hizmeti devam edecek.

CoinEx Daha Önce de Hizmetlerini Durdurmuştu!

Ayrıca CoinEx, Mart 2019‘da da Çinli müşterilerine erişim engeli getirdiğini belirtti. Bunun yanı sıra borsa, yeni kullanıcı kaydını da durdurmuştu. Firma, “Çin hükümetinin yerel düzenlemelerine uyum sağlayabilmek adına Çinli kullanıcıların hesaplarını donduracağız.” şeklinde açıklama yaptı.

Aralık 2017’de kurulan büyük bir küresel borsa olan CoinEx, CoinMarketCap’ten edindiğimiz bilgilere göre günlük işlem hacmi olarak 85 milyon $’ı görüyor.

Bu açıklamasıyla CoinEx, yerel yetkililerin kripto para yasaklarını açıklamasına yanıt olarak Çin’deki faaliyetlerine son veren kripto para şirketlerinden sonuncusu oldu.

Binance ve Huobi gibi büyük kripto para borsaları Çin’deki bazı hizmetlerine son verirken, SparkPool ve BeePool gibi büyük Ethereum madencilik havuzları operasyonlarını durdurmak zorunda kaldı.

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Daha fazla Bitcoin Haberleri için: Bitcoin Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Kripto para dünyasının aldığı destek tüm hızıyla devam ediyor. Thoma Bravo’nun kurucu ortağı Orlando Bravo, kripto para birimleri konusunda açıklamada bulundu.

70 milyar dolardan fazla varlığın yönetimini elinde bulunduran Amerika merkezli özel sermaye ve büyüme sermayesi şirketinin kurucu ortağından oldukça olumlu bir açıklama geldi. Orlando Bravo, dün (29 Eylül 2021) CNBC’nin Delivering Alpha programındaydı.

Bravo, portföyünde Bitcoin bulundurduğunu ve kripto para birimi konusunda oldukça “iyimser” düşüncelere sahip olduğunu dile getirdi.

“Kripto para nasıl sevilmez ki!”

orlando bravo

Bravo Bitcoin’in sınırlı arzını sevdiğini ve yakın gelecekte daha fazla insanın Bitcoin sahibi olacağını öngördüğünü dile getirdi. Kurumsal şirketlerin kripto para birimlerini benimsemeye başladığının altını çizen Bravo, benimsenmeyle birlikte Bitcoin başta olmak üzere kripto paraların talebinin olumlu olarak etkileneceğini ekledi.

Milyarderlerin Seçimi Bitcoin!

Orlanda Bravo Bitcoin dostu tek milyarder değil! Yatırım şirketi DoubleLine Capital’in kurucusu milyarder Jeffrey Gundlach, 2021 yılının ilk çeyreğinde yaptığı bir açıklama ile Bitcoin’i daha iyi bir varlık olarak gördüğünü belirtmişti.

Kripto para dünyasına adım atmayı düşünen bir başka milyarder de Carl Icahn olmuştu. Amerikan milyarder Bitcoin’e yatırım yapmayı düşündüğünü ve bu yatırımın en az 1,5 milyar doları bulabileceğini açıklamıştı.

Dünyanın en büyük hedge fonu olan Bridgewater Associates’in kurucusu milyarder Ray Dalio, portföyünde Bitcoin olduğunu belirterek fiat paraya karşı alternatiflerin değerlendirmeye değer olduğunu ifade etmişti.

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler, Bitcoin vadeli ETF’lerini desteklediğine dair duruşunu yineledi.

SEC’in bekleme listesindeki Bitcoin ve Ethereum ETF’leri 19’u bulmuşken Gary Gensler Bitcoin vadeli işlem sözleşmelerindeki bir ETF’yi destekleyeceğini ifade etti. Gensler, Chicago Ticaret Borsası’nda işlem gören ve 1940 yılında kabul edilen 1940 Yatırım Şirketi Yasası kapsamında kayıt yaptıran Bitcoin vadeli ETF’lerinin arkasında duracağını açıklarken 1940 yasasının “önemli bir biçimde yatırımcı koruması” sağladığını ekledi. Bu tarz tekliflerin ekip tarafından incelenmesini heyecanla beklediğini de ifade etti.

Gary Gensler 2021 yılı Ağustos ayında da benzer bir açıklamada bulunarak, belirli şartlara uymaları hâlinde vadeli işlem Bitcoin ETF’lerini onaylayacaklarını belirtmişti. Ancak bu açıklamadan sonra da herhangi bir ETF için olumlu bir karar verilmemişti. 19 ETF teklifini “inceleme” aşamasında olan SEC’ten 2022 sonuna kadar olumlu bir yanıt gelmesi bekleniyor.

Gary Gensler Konuştu Bitcoin Yükseldi!

Bitcoin aşağı yönlü bir fiyat hareketi yaşarken SEC Başkanı Gary Gensler’ın konuşmasından sonra yukarı yönlü bir fiyat hareketi sergiledi.

AQmhPW6x - SEC Başkanı, Bitcoin Vadeli ETF'lerine Desteğini Yineledi!
Bitcoin (BTC) 1 günlük fiyat grafiği

Bitcoin ETF’lerinin onaylanacağı konusunda yayılan “spekülatif” yorumların Bitcoin fiyatındaki bu yukarı yönlü hareketi etkilediği söylenebilir. Sonuçta düşüş gösterdiği 24 saatlik bir zaman diliminin ardından %4,5’lik bir yükseliş yaşayarak 43 bin 400 dolar civarından işlem görmeye başladı.

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Popüler merkezsiz borsa “aggregator” çözümü 1inch (1INCH), ABD’li kullanıcılarına erişim engeli getirmeye başladı.

ABD kaynaklı IP adreslerinin erişemediği merkezsiz platform, ABD için ayrı bir platform oluşturma aşamasında görünüyor.

Screen Shot 2021 09 30 at 13.20.06 783x600 - 1inch ABD Kullanıcılarına Erişim Engeli Getirdi! Ayrı Platform Kurulacak!
1inch Bildirimi

Konu ile ilgili açıklama yapan 1inch yetkilisi, bugün itibarıyla ABD’li kullanıcıları uyaran yeni bir bildirimi devreye aldıklarını açıkladı.

Fonlama ile Yeni Platform Kurulacak

Seri B fonlaması ile birlikte 175 Milyon $’lık bir fon elde etmesi planlanan 1inch, 1inch Pro isimli yeni bir platform ortaya koyarak ABD kullanıcıları için özel bir aggregator hazırlayacak. Düzenleyici kuruluşların isteklerine ve beklentilerine göre oluşturulacak olan yeni platformun ABD kullanıcılarına özel olması bekleniyor.

Screen Shot 2021 09 30 at 13.23.29 1053x600 - 1inch ABD Kullanıcılarına Erişim Engeli Getirdi! Ayrı Platform Kurulacak!
Aggregator Pazar Payları

Rakipleri ile karşılaştırıldığında oluşan hacimlerin 2/3’üne sahip olan 1inch, en çok tercih edilen platformlar arasında liderliğini koruyor.

Regülasyonlara göre hazırlanacak olan 1inch Pro’nun KYC gereksinimi sunacağı düşünülürken, klasik platform ise sadece cüzdan adresi ile işlem yapılmasına izin veriyor. Bu noktada kullanıcıların klasik DeFi yapısından bir miktar uzaklaşacağı düşünülürken, 1inch tarafında tam olarak hangi adımların atılacağı bilinmiyor.

Platformun kendi tokeni olarak öne çıkan 1INCH yarım milyar $’ya piyasa değeri ile dikkat çekiyor. 1INCH token fiyatı ise 2.55 $ seviyelerinde bulunuyor.

DeFi haberleri için: DeFi Haberleri

Telegram kanalımıza katılın.

29 Eylül’de Ripple, XRP Ledger’da (XRPL) NFT’ler için 250 milyon dolarlık bir geliştirici fonu başlattığını duyurdu. Ripple yeni başlattığı yeni fonun, yaratıcılara, markalara ve pazar yerlerine XRPL üzerinde NFT geliştirmeleri için destek sağlayacağını belirtti.

Ripple, 2021’de kripto para piyasasında olan NFT çılgınlığını kaçırmaya niyetli değil. NFT oluşturma, “mint” etme ve yönetmek için birinci platform olma hırsına sahip görünüyor.

Ripple Üzerindeki NFT’ler

29/09/2021 tarihinde Ripple, XRPL geliştirici zirvesinde NFT fonunu açıkladı. Şirket, birçok yaratıcının teknik kaygılar veya yarattıklarının popüler olmayacağı korkusuyla NFT dünyasına giriş yapmakta çekindiğini belirtti.

Bununla birlikte, Ethereum tabanlı NFT’lerle yükselişe geçen NFT piyasasında, yüksek işlem ücreti nedeniyle kripto para yatırımı olmayan insanlar kendilerini dışlanmış hissedebilir.

Bu yüzden Ripple, içerik oluşturucuların yeni NFT’ler ile etkileşim kurmaları ve yaptıkları sanat eserlerini sunmaları için gereken finansal, yaratıcı ve teknik desteği sağlayarak bu zorlukları hafifletmeyi amaçlıyor.

Şirket, Temmuz ayında 13 milyon dolar toplayan NFT pazar yerleri mintNFT ve Mintable ile ortaklık kuracak ve XRPL’yi entegre edecek. Chicago merkezli küresel bir şirket olan VSA Partners, içerik oluşturucu ve marka müşterilerinin NFT’lerini oluşturmalarına ve satmalarına yardımcı olmak için Ripple ile beraber çalışacak.

Ripple, XRP Ledger’ın merkeziyetsiz borsasının, başlangıcından bu yana 5.400’den fazla farklı “token” ticaretini sağladığını iddia ediyor. Bununla birlikte Ripple, önde gelen PoW blok zincirlerinden 120.000 kat daha verimli olduğunu iddia ediyor.

Şimdiye kadar Ripple, Ethereum’un hakim olduğu NFT piyasasında yoktu. Kullanıcılar XRPL’ye yönelebilirse NFT pazarı iyice büyüyebilir. Son zamanlarda Solana ağındaki NFT’lerde büyük ilgi gördü ve güzel bir NFT pazarı oluşturdu.

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

PartySwap v2 sürümünü tanıttı. Avalanche üzerinde çalışan merkezsiz bir AMM protokolü olarak öne çıkan PartySwap, yeni sürümü ile birçok yeni özelliğe daha kavuşacak.

v1 sürümünde yeterince rekabetçi ödüller dağıtmadıklarını kabul eden ekip, yeni sürüm ile birlikte ciddi iyileştirmeler yapıldığını açıkladı.

Günlük ödül miktarını artırmak için akıllı kontratlarda değişiklik yaptıklarını belirten PartSwap ekibi, bu nedenle v1’den v2’ye geçişte bazı işlemler yapılması gerektiğini vurguladı.

Halihazırda PARTY token sahiplerinin platform üzerinde yeni tokene geçiş yapmaları gerektiğini belirten ekip, 1:1 oranında token değişiminin gerçekleştirilmesi gerektiğini açıkladı.

3D NFT Koleksiyonu Geliyor

3 boyutlu NFT koleksiyonu ortaya koyacaklarını belirten ekip, Pudgy Penguins benzeri bir koleksiyon ortaya kolacağını açıklarken, NFT’lerin 3D formatında olacağının da altını çizdi.

Screen Shot 2021 09 30 at 12.40.20 - PartySwap v2 Sürümünü Tanıttı! Yeni Özellikler Aktive Ediliyor!
3D NFT Koleksiyonu Örnekleri

2021 yılının Kasım ya da Aralık ayında yayımlanması beklenen NFT koleksiyonu ile ilgili detaylı açıklamaların Ekim ayında yapılacağının altını çizen ekip, sosyal medya hesaplarının takipte kalınmasını öneriyor.

Yeni Airdrop

Beklenen “airdrop”u PARTY tokenin yeni versiyonu formatında dağıtıcak olan ekip, Party v2’nin aktive edildiği gün beklenen “airdrop”ların da yapılacağını açıkladı.

Yeni bir “Litepaper” üzerinde çalışan PartSwap geliştiricileri, v2 sürümündeki yeni token ile ilgili temel bilgilerin bu döküman içerisinden bulunacağını da yayımladığı makalede açıkladı.

PARTy token kullanım alanlarını geliştirmek adına v2 versiyonu ile birlikte daha fazla PARTY token paritesini platforma ekleyecek olan PartySwap, bu sayede hem token likiditesini hem de talebi artırmayı planlıyor.

Avalanche ağı üzerindeki DeFi platformlarını kullanıyor musunuz?

DeFi haberleri için: DeFi Haberleri

Telegram kanalımıza katılın.

DOGE’yi 2013 yılında Jackson Palmer ile birlikte kuran yazılım mühendisi Billy Markus, Twitter üzerinden bazı açıklamalar yaptı. Billy Markus, Dogecoin’in daha yaygın olarak kullanılan bir kripto para birimi haline gelmesine ve daha fazla kullanıcının DOGE ile ilgilenmesini sağlayacak iki konuda öneride bulundu.

DOGE’nin NFT’lere ve ETH Köprüsüne İhtiyacı Var

Markus’a göre Dogecoin, DOGE ve Ethereum arasında bir köprü tamamlandığında dikkatleri üzerine çekecek.

DOGE’NİN ORTAK KURUCUSUNUN TWITTER HESABI

İkincisi ise DOGE’nin Opensea gibi değiştirilemez “token”ların (NFT) ticareti yapılan platformlarda ödeme olarak Ethereum ile uyumlu DOGE’yi kabul edebilmesidir. Markus’a göre bu iki konu DOGE’u bir adım daha ileriye taşıyacak.

Şu anda NFT satın almak için kullanılan kripto paralar yüksek talep görüyor. Markus, NFT alımları için DOGE coin kullanılmasının onu daha değerli bir kripto paraya dönüştüreceğine inanıyor.

Vitalik Buterin, DOGE’nin PoS’a Geçmesini Umuyor!

2 Eylül’de Ethereum’un kurucularından aynı zamanda kripto para piyasasında önemli bir konuma sahip olan Vitalik, Dogecoin’in PoS konsensüs algoritmasına geçmesini umduğunu bir “tweet” ile paylaşmıştı. DOGE’nin bunu yapması için belki de Ethereum kodunu kullanmasına ihtiyacı olduğunu söyleyen Vitalik, Doge’nin PoW yoluyla yıllık beş milyar “token” ihracını da sürdürmesi gerektiğine inanıyor.

Vitalik twıtter

Vitalik’in attığı “tweet”, The Three Arrows Capital kurucusu Zhu Su’nun Ethereum ve Doge’nin yakın gelecekte nasıl iş birliği yapabileceği hakkında fikir isteyen bir soruya verdiği yanıttı. Bununla birlikte Buterin, Dogecoin’in kurucu ortaklarının devasa DOGE emisyonunu küresel kamu mallarını finanse eden bir tür DAO oluşturabileceğini öne sürdü.

Buterin, bu adımın Dogecoin’in açgözlü olmayan sağlıklı değerler sistemine oldukça iyi uyacağını vurguladı. Bunun dışında Vitalik Buterin, Dogecoin’in danışma kuruluna katılmıştı. Olaydan sonra babası Dmitry Buterin, DOGE yönetim kurulunda Vitalik’in bulunması, DOGE’yi daha iyi bir kripto paraya dönüştürebileceğini söylemişti.

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Sypool (SYP) Bitmart’ta listeleniyor. Geçtiğimiz hafta DexLab üzerinde ilk satışı (IDO) gerçekleşen Sypool, merkezi bir borsa üzerinde listeleniyor.

Borsa tarafından yapılan açıklamada 7 Ekim 2021 tarihinde SYP için yatırma işlemlerinin başlayacağı bildirilirken, SYP-USDT paritesinde işlemlerin 8 Ekim’de başlayacağı açıklandı. SYP için çekim işlemleri ise 9 Ekim tarihinde aktive edilecek.

Bir varlık yönetim protokolü olarak öne çıkan Sypool, merkezsiz yapısı ile kullanıcılarının varlıklarını takas etmelerine de imkan tanıyor.

An itibarıyla Raydium ve AscendEX üzerinde alınıp satılabilen SYP, 0.11 $ seviyelerinden alıcı buluyor. CoinMarketCap verilerine göre 2 Milyon $ civarında piyasa değerine sahip olan SYP’nin toplam arzı 1 Milyar adet olarak belirlenmiş durumda.

Solana üzerindeki merkezsiz uygulamaları kullanıyor musunuz?

DeFi haberleri için: DeFi Haberleri

Telegram kanalımıza katılın.

Solana tarafından geçtiğimiz dönemde duyurulan Ignition etkinliği ile geliştiricilere ödüller dağıtılıyor. Sanal ortamda gerçekleşen etkinlik 8 Ekim 2021 tarihine kadar devam edecek.

Global bir hackathon olarak duyurulan etkinlikte birçok farklı alanda geliştiricilere ödüller dağıtılıyor. Solana Capital tarafından desteklenen etkinlikte geliştiriciler için ödüller sunulurken, ekosistem için bir katalist oluşturulması amaçlanıyor.

Toplamda 5 Milyon $ ödül bulunan etkinlikte, geliştiriciler inovasyon ve ekosistem gelişimi için önerilerini ve projelerini ortaya koyuyor.

Solana tarafından ortaya konan dördüncü hackathon olarak öne çıkan Ignition etkinliğinden bir önceki etkinlikte toplamda 13,000 katılımcı ile 326 farklı proje ortaya konmuştu. DeFi için özel oluşturulan farklı bir hackathonda ise 3.000 katılımcı ile 82 farklı proje ortaya çıkmıştı.

Solana üzerinde bulunan birçok uygulama da kendileri ile entegrasyon sunulması halinde projelere ekstra ödüller sunuyor. Raydium, Slope Finance, Mango, Serum, Pyth Network, Solend ve Stardust’ı sayabileceğimiz bu destek paketinde geliştiriciler, ortaya koydukları projelerde entegrasyon sağlamaları halinde ekstra ödüller kazanabiliyor.

Round 2 İçin Ödül Havuzu Arttı

Solana Grant Round 2’de 50,000 $ olan ödül havuzu, Raydium Protocol, Slope Finance ve Project Serum tarafından sunulan ekstra destek ile birlikte 100,000 $’a çıktı.

Etkinliğe konuşmacı olarak katılan önemli isimler arasında FTX CEO’su Sam Bankman-Fried, Circle CEO’su Jeremy Allaire, Meltem Demirors, Crypto Cobain, Ali Yayha, 0xMaki ve Jeo McCann bulunuyor.

Blockchain ağları tarafından düzenlenen hackathon etkinliklerini takip ediyor musunuz?

Blockchain haberleri için: Blockchain Haberleri

Telegram kanalımıza katılın.

0x, kullanıcıların geleneksel kripto para borsaları gibi merkezi aracılara gerek kalmadan, Ethereum blok zinciri üzerinde ERC20 tokenlarını ve diğer varlıkları kolayca takas etmelerini sağlayan bir altyapı protokolüdür.

Bunu yan zincirler olarak bilinen bir yöntemle yapmaktadır. 2016 yılında, Will Warren ve Amir Bandeali tarafından kurulan platform, Fintech Blockchain Group, Pantera, Polychain Capital, Jen Advisors ve Blockchain Capital tarafından finanse edilmektedir. 

Ox’in temel özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • 0x açık bir protokoldür, böylece herkes kodunu inceleyebilir.
  • İşlemi doğrulamak için üçüncü bir tarafa ihtiyaç duymadan tokenların değiştirilmesine izin verir.
  • Akıllı sözleşmeler kullanarak üçüncü bir tarafa ihtiyaç duymadan farklı işlevleri yerine getirebilir.

0x Çıkış Amacı

Bilindiği üzere Ethereum platformunda oluşturulmuş çok sayıda token bulunmaktadır. Bunların çoğu da ERC-20 standardına uygundur. Hatta piyasa değerine göre en iyi 100 tokenın %90′ı Ethereum blok zinciri üzerine kuruludur.

0x, temel hedefleri arasında, tokenların pazarını açmayı kendisine amaç edindiğini belirtiyor. Onların birbirleriyle kolayca değiştirilmelerini sağlayarak, her bir token setindeki değer, daha büyük bir likidite havuzu oluşturmak için birleştirilebilir olmasını sağlıyor. Bu işlemleri ise merkezi olmayan bir şekilde yapıyor. 

0x Çalışma Sistemi

Diğer birçok merkezi olmayan değişim protokolünün aksine, 0x hem değiştirilebilir (ERC20) hem de değiştirilemez (ERC-723) tokenlarını destekler. 

Bu, çok çeşitli varlıkların merkezsiz ticareti için kullanılabileceği ve sahiplerine farklı uygulama aracılığıyla Ethereum varlıklarının büyük çoğunluğunu satın alma, satma ve takas etme yolu sunabileceği anlamına gelir.

Platformda emirler zincir dışı yayınlanmaktadır. Bu, şifreli olarak imzalandıkları ancak blok zincirine yüklenmedikleri anlamına gelmektedir. 

Ardından, siparişleri eşleştiren bir aktarıcı sistemi kullanılır. Birisi ticareti kabul etmek istediğinde, kendi imzasıyla imzalar ve tüm işlemi Ethereum blok zincirine yükler. Bu noktada ticaret yapılır ve tokenlar iki taraf arasında transfer edilir.

ZRX - 0x (ZRX) Nedir?
ZRX

Protokol, ZRX olarak bilinen bir ERC20 yardımcı program tokenı tarafından desteklenmektedir. Birçok dijital varlık gibi, ZRX tokenının da asla aşılmayacak sabit bir maksimum arzı vardır. Bu 1 milyar ZRX olarak ayarlanmıştır. 

İşte yukarıda belirtilen işlemler için, aktarıcılara, gerçekleştirdikleri her işlem için 0x’in yerel tokenı olan ZRX ile ödeme yapılır. 

ZRX Fiyatı

Tradingview üzerinden elde edilen verilere göre ZRX yazım itibarıyla 0.85 dolar civarında fiyatlanmaktadır. Yaklaşık 737 milyon dolar piyasa değerine sahip olan ve market sıralamasında 107. sırada bulunan ZRX, son 24 saat içerisinde 60 milyon dolarlık işlem hacmine sahiptir.

ZRXUSDT 2021 09 29 16 34 15 1070x600 - 0x (ZRX) Nedir?
ZRX

0x (ZRX) Nereden Alınabilir?

ZRX şu anda birçok kripto para borsasında işlem yapmak için kullanılabilir, ancak en popüler olanları arasında; Coinbase, Binance ve BitMax gibi borsalar yer almaktadır.

Halihazırda Bitcoin, Tether ve Ethereum dahil olmak üzere birçok kripto para biriminin yanı sıra ABD doları, Euro ve Güney Kore wonu gibi çeşitli fiat para birimleri ile de alınıp satılabilir.

0x İle Neler Yapılabilir?

0x bir değişim oluşturmuş olsa da, üzerine inşa edildiği teknoloji, bir dizi başka özelliğin de ağı kullanmasına izin verir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Merkezi olmayan yönetim: 0x, sahipliği temsil edecek tokenler oluşturmak için kullanılabilir, bu da kuruluşların sorunsuz ve özerk bir şekilde çalışabileceği anlamına gelir.
  • Tahmin piyasaları: Gerçek dünya olaylarının sonuçlarındaki finansal payları temsil eden tokenlar üretir.
  • Merkezi olmayan krediler: Yatırımcıların kredi alıp yeniden satabilecekleri likit piyasalar yaratmak.
  • Fon yönetimi: 0x, insanların güvenilmez bir sistemde para alışverişinde bulunmalarına yardımcı olmak için akıllı sözleşmeler kullandığından, önceden kararlaştırılan varlıklara yatırım yapmak için güvenlik kısıtlamalarını zorlamak için de kullanılabilir.

0x, Avantajları – Dezavantajları

0x’in bilinen birçok potansiyel faydası bulunmaktadır. Bunlar arasında ise en temel olanları; ölçeklenebilirlik, merkezsiz olması ve açık kaynak koda sahip olması. Bu özellikleri ayrıntılı açıklayacak olursak:

Ölçeklenebilirlik: Gereksiz verileri Ethereum blok zincirinden uzak tutarak, ağı yavaşlatmadan daha fazla işlemin gerçekleşmesini sağlar.

Merkeziyetsiz Olması: Çoğu ticaret biçiminden farklı olarak, 0x, güvenilir bir üçüncü taraf olmadan ticareti kolaylaştırmayı başarır.

Açık kaynak kod kullanması: Kodları açık kaynaklıdır, yani herkes tarafından kontrol edilebilir.

Platformun belirtilen bu avantajlarının yanında bazı riskler taşıyan dezavantajları da bulunmaktadır.

Bunlara örnek olarak kod tabanlı olması gösterilebilir. Burada sorumluluk alabilecek bir üçüncü tarafa güvenmek yerine, fonları güvende tutmak için çoklu imza sözleşmeleri gibi araçlar kullanıldığından, kodda bir zayıflık varsa, DAO hack’i gibi saldırılar gerçekleşebilir.

İkinci dezavantajı ise likit olmaması, yani; merkezi olmayan borsalar genellikle düşük kullanıcı sayılarına sahiptir, bu da daha belirsiz tokenların alım satımının yapılamayacağı anlamına gelmektedir.

0x Geleceği

Son dönemlerde birçok şirket, kripto para birimleri için güvenli ticaret ortamları oluşturmak üzere merkezi olmayan borsalar oluşturmaya çalışıyor. 

Şimdiye kadar hiçbir şirket, ana akım kripto para borsalarının önüne geçebilecek ve yaygın olarak kullanılan bir ürün ortaya koyamadı. Eğer 0x değerini kanıtlayabilirse, geniş bir likidite kaynağı sağlayarak Ethereum ekosistemine değerli bir katkı sağlaması beklenebilir.

Daha fazla Nedir?Kimdir? ve Nasıl? haberine ulaşmak için tıklayabilirsiniz.

Telegram kanalımıza katılmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.