Huobi Bitcoin Son Fiyatı
BTC $64612
-5.32%
Huobi Ethereum Son Fiyatı
ETH $3357.87
-7.47%
Huobi Avalanche Son Fiyatı
AVAX $59.44
-2.81%
BNB Token Son Fiyatı
BNB $528.4
-8.50%
Binance Kayıt Ol

Muhabbit

2021 yılı kripto para piyasası için oldukça verimli bir yıl olarak geçti. Bilinirlik ve popülerlik olarak bakıldığında her kesimden kullanıcının sektöre girmesini sağlayan kripto paralar her geçen gün yatırım almaya devam ediyor.

Her ne kadar fiyat hareketlerinin normalin dışında bir şekilde değiştiği görülse de buna rağmen kripto paralar ciddi bir artış gördü. Kasım ayına gelindiğinde ise kripto paraların piyasa değeri tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 3 trilyon dolara ulaştı. 

Halihazırda yapısal bir düzenleme eksikliği nedeniyle değişkenlik gösteren piyasa, kripto paraların yeni yatırımcılar için göz korkutucu bir sektör olarak görülmesini de sebep olmuş durumda.

Genel olarak kripto paraların yaptığı işlemlerden farklı şekilde çalışan bir kripto para şekli de bulunmaktadır. Stablecoin olarak adlandırılan bu varlık kullanıcıların varlıklarını yüksek volatiliteden korunmasını sağlamaktadır. Stablecoinler aynı zamanda, istikrarlı paraların artan popülaritesi ile sektörün fiat para birimi olarak da kabul edilmektedir.

Peki Nedir Bu Stablecoin?

Stablecoinler, değeri çok fazla değişmeyen ABD Doları gibi bir varlığa sabit bir tür kripto para birimidir.

Kripto para piyasasında şu anda yer alan “stablecoin”lerin çoğu, referans varlığı olarak ABD Doları’nı baz alır. Sonuç olarak, ani fiyat değişimlerine eğilimli Bitcoin ve Ethereum gibi yüksek profilli kripto para birimlerinin aksine, “stablecoin”lerin fiyatı çok az dalgalanır.

İlk stablecoin 2014 yılında geliştirilen, diğer birçok “stablecoin”in model olarak örnek aldığı Tether’dır. Kullanıcılar yatırdıkları her dolar için bir token alır. Teorik olarak, bu “token”lar daha sonra herhangi bir zamanda bire bir döviz kuru üzerinden orijinal para birimine geri dönüştürülebilir. Tether (USDT) ve USD Coin (USDC), kripto para piyasasında yatırımcılar arasında en çok tercih edilen “stablecoin”lerdir.

31 Aralık 2021 tarihindeki CoinMarketCap verilerine göre, Tether’ın piyasa değeri yaklaşık 78.35 milyar dolardır. USD Coin’in piyasa değeri ise 42.4 milyar dolar seviyelerinde yer almaktadır.

Stablecoinler Gelecekte Nasıl Kullanılabilir?

Stablecoinler bir tür özel para olarak bilinmektedir. Blockchain teknolojisinin kullanımı ve finansal hizmet ücretlerinin düşürülmesiyle birlikte gelen daha düşük maliyetler ile stablecoin, özel ve kamu sektörünün para sağlamadaki rolünün genişletilmesine izin vermektedir. Genellikle özel amaçlı kullanılan stablecoinler, kullanım alanları nedeniyle devletlerin de ilgisini çekmiş ve bu alana odaklanmasını sağlamıştır.

Hatta bazı ülkeler geliştirdikleri yenmi bir stablevoin cinsi olan CBDC’lere yönelmeye başladı. Kamu ve özel alanlarda kullanılmak üzere tasarlanan CBDC’ler devlet kontrolünde piyasaya sürülmesi planlanmaktadır.

Bu kapsamda yapılan planları faaliyete geçiren ülkelerde bulunmaktadır. Örneğin Bahamalar “Sand Dollar” adını verdiği bir CBDC’yi piyasaya dahi sürmüş durumda. Şimdi ise büyük devletlerin çalışma başlattığı CBDC’ler ABD gibi küresel güce sahip ülkelerin radarına girmiş durumda. Son olarak Biden yönetimi stabilcoinleri banka benzeri düzenleme ile kontrol altına almak istiyor. Aslında burada yapılmak istenen şey halihazırdaki paranın işleyişinde büyük değişiklikler yaparak kullanım alanını daha faydalı hale getirilmesi olarak aktarılıyor.

Geleceğe yönelik bir seçenek olarak stablecoin’lerin temel faydalarından biri de, dar bir bankanın bir varyasyonu olarak hareket etme, kripto para yükümlülüklerine karşı yüksek kaliteli likit varlıklarda %100 rezerv tutma ve onlara yatırım yapanların riskini azaltma kapasiteleri olacaktır.

Devletler Bu konuda Ne Düşünüyor?

Ülkelerin düzenleyici kurumları bu yeni girişim hakkında ilerlemek ve CBDC gibi istikrarlı paraları geleceğin bankaları olacakmış gibi incelemek istiyor.

Kripto para dünyasının kendisinde, stablecoin ortamının en azından günümüzün bankacılık düzenlemeleriyle aynı seviyede olan düzenlemelerden farklı değerlendirilmesi gerektiği konusunda şu an için fikir birliği var gibi görünüyor. Konu hakkında açıklama yapan kripto para cüzdan uygulaması Crypterium’un CEO’su Steve Parker şu ifadelere yer verdi:

“Düzenleyicilerin, düzenlemeye tabi olmayan yeni bir para biriminin ekonomik finansta lider bir rol almasına izin vereceğini düşünen herhangi biri, finansal düzenlemenin nasıl çalıştığını bilmiyor. Kripto para düzenlemelerini kontrol altına almak için büyük bir savaş var. Ancak bu bir kez çözüldüğünde, stablecoin’ler ve bunların yaratıcıları sıkı bir şekilde düzenlenecek.”

Bunun yanında açıklama yapan bir başka isim ise İngiltere Merkez Bankası başkan yardımcısı Sir Jon Cunliffe oldu. Cunliffe, dijital para birimlerinin sürekli büyümesinin ve kullanımının finansal bir erimeye yol açabileceğine dair yorumlarının, düzenlemenin kaçınılmaz olduğunun kanıtı olarak altını çiziyor.

Kripto Para Alanında Erken Önlem Alınmak İsteniyor

Düzenleyici kurumlar, kripto para birimi alanında da ilgili çalışmaları yaparak, geçmişteki hataların tekrarlanmaması için uğraşıyorlar. Bilindiği üzere kripto para birimlerinin küresel olarak benimsenmesi, son birkaç yılda dünya genelinde hızla arttı. Kripto para uygulamaları genel anlamda mevcut düzenlemeleri ve çerçeveleri uygulamayı zorlaştırıyor. İşte bu nedenden dolayı herhangi bir aceleci düzenlemenin, kripto para piyasasını daha tehlikeli hale getirebileceği düşünülüyor.

Burada gerekli olan adımların başında, kapsamlı ve etkili düzenleyici sistemin oluşturulması olarak gösterilebilir. Bu kapsamda da AB daha sıkı finansal düzenlemeler getirmeye başladı ve birçok üye ülke artık kripto para varlıklarını bireysel olarak düzenlemeye başladı.

Sonuç olarak, etkili bir şekilde düzenleme yapmak, özellikle dijital varlıklara uygulanabilecek ve finansal suçları bastırmaya yardımcı olacak mevzuat ve çözümler üretilmesi gerekiyor.

İşte burada devreye düzenleyici teknoloji platformu olan Sekuritance girerek, sektördeki bazı eksikliklere çeşitli öneriler ve çözümler getiriyor. Sekuritance, sunduğu güvenlik hizmetleri ile yasa dışı işlemlerin adalet önüne çıkarılmasını kolaylaştırmak ve düzenleyiciler ile halk arasındaki diyaloğu kolaylaştırmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.  

Sekuritance’ın RegTech Çözümleri

SekuritanceRegTech çözümleri ile, KYC’nin tüm yönlerinin karşılandığından emin olarak sektöre yardımcı olabileceğini belirtiyor. Platform tarafından yapılan açıklamada, Sekuritance’ın RegTech ürün paketinin içinde yer alan Sekur.Transact, borsaların müşterilerinin kim olduğunu belirlemesine yardımcı olmaktadır. Başka bir ürün olan Sekur.Trace, belirli bir kripto para işleminin veya kripto para cüzdanının herhangi bir tehlikeli dolandırıcılık veya darknet faaliyetine karışıp karışmadığını belirlemeye yardımcı olmak için dünya çapındaki devlet kurumlarına, bankalara, finans kurumlarına ve siber suç / finansal suç yetkililerine bilgi verir. Son olarak Sekur.MFA ise satıcıların ödeme almadan önce 3DS çeklerini doğrulamasını ve işlemesini sağlar.

Sonuç olarak platform, RegTech paketi ile, kripto para birimi alanındaki tüm özel oyuncuların ve yenilikçilerin, günlük kripto para kullanımını mümkün kılan küçük yatırımcıların ve tüketicileri korumakla görevli devlet kurumlarının ve düzenleyicilerin ihtiyaçlarını karşılayabileceğini dile getiriyor.

Neler Yapılabilir?

Yakın gelecekte, özellikle Amerika Birleşik Devletleri, stablecoin çıkaracaklar için, onları bankalarla aynı kategoriye sokacak özel amaçlı bir tüzük tasarlamak istiyor. Aslında, halihazırda stabilcoinlere odaklanmak, onların risklerinden ziyade potansiyellerinin bir göstergesi olarak görülebilir. Ancak, bu alandan maksimum seviyede verim almak için, düzenlemenin büyük olasılıkla zarar vermeden yapılması gerekecektir.

Atılacak olumlu adımlar stablecoin kullanım alanının gelişmesine yardımcı olacaktır. Ancak gelişmedeki önemli nokta, atılacak doğru adımlar ile doğru orantılı olacaktır.

Genel olarak özetleyecek olursak, kripto para alanında, özellikle de stablecoin alanında yapılacak düzenlemeler, teknolojinin potansiyelini tam olarak yerine getirip getiremeyeceğini ve ne zaman sunacağını büyük olasılıkla tanımlayacaktır. Ayrıca bu alanda bir standart belirleme, özel sektörü kontrol altında tutarken doğru çözümleri teşvik etmede inanılmaz derecede faydalı olabilir.

Twitter: http://twitter.com/sekuritance

Telegram: http://t.me/sekuritance

Web sitesi: https://www.sekuritance.com

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Bu içerik sponsorludur.

Huobi Global Araştırma Müdürü Beste Naz Süllü, kripto para piyasası ile ilgili bazı önemli gelişmeleri Huobi Türkiye’nin video paylaşım platformu Youtube’taki kanalında günlük olarak değerlendirmeye başladı.

Hafta boyunca kripto para piyasasında yaşanan gelişmeler, Besta Naz Süllü tarafından Huobi Zone’da değerlendirildi.

Bu Hafta Huobi Zone’da Yer Alan Önemli Gelişmeler

Huobi Zone 27 Aralık 2021: SOL, LUNA ve AVAX BTC’yi Geride Bıraktı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kripto para düzenlemeleri için yasa tasarısının hazır olduğunu ve kısa süre içerisinde meclise geçeceğini açıklamıştı. Bu açıklamanın ardından iddiaya göre “yasa tasarısı” taslağı sızdırıldı.

Cardano ve Cardano geliştirme vakfı IOG’nin kurucusu Charles Hoskinson, Cardano için yaptıkları 2022 planlarını açıkladı. Cardano ağına 127’den fazla yeni proje geliyor.

Huobi Zone 28 Aralık 2021: DÜŞÜYOR MUYUZ?

İranlı hükümet yetkilileri, ülkede faaliyet gösteren lisanslı kripto para madencilerine yaptığı bir uyarıda, elektrik kesintilerinin önüne geçmek için, faaliyetlerini durdurmalarını bir kez daha söyledi. 

Alibaba Group’un kurucu ortağı ve NBA basketbol takımı Brooklyn Nets’in sahibi olan Joseph Chung-Hsin Tsai, Twitter üzerinden kripto paraları sevdiğini söyledi.

Huobi Zone 29 Aralık 2021: İran’dan YASAK!

İran Elektrik Üretim, Dağıtım ve İletim Şirketi Tavanir, mevcut yeni kısıtlamaları içeren uyarıyı yetkili kripto para madenciliği merkezlerine iletti.

image 38 1067x600 - Huobi Zone 27-31 Aralık 2021: BTC Yüzde 60 ETH Yüzde 400 GETİRİ!

Chainlink yeni merkeziyetsiz uygulamaları (dApp) duyurdu.

Huobi Zone 30 Aralık 2021: Meclis Toplantısı!

Elon Musk, parayı bir güç sembolü olarak değil “bilgi teorisinin merceğinden” bakılması gereken bir kavram olarak değerlendiriyor. Musk yeni bir coini parlatmaya hazırlanıyor olabilir.

image 39 1067x600 - Huobi Zone 27-31 Aralık 2021: BTC Yüzde 60 ETH Yüzde 400 GETİRİ!

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, kripto para yasa tasarısı taslağını konuşmak üzere kripto para sektöründe önde gelen isimleri Meclis’e çağırmıştı. Katılımcılar, toplantıdan ilk izlenimlerini paylaştılar.

Huobi Zone 31 Aralık 2021: Metaverse 2022 COINLERİ

Türkiye kripto para ekosistemi 29 Aralık 2021 Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında gerçekleştirilen görüşme sonrasında farklı tartışmalara şahitlik etmişti. Bu tartışmalara bir nokta koyabilmek amacıyla “Türkiye kripto para ekosistemini temsil etmek” amacıyla Meclis’e giden 8 önemli isim, ortak bir açıklama yayımladı.

image 40 1067x600 - Huobi Zone 27-31 Aralık 2021: BTC Yüzde 60 ETH Yüzde 400 GETİRİ!

MicroStrategy CEO’su Michael Saylor, Bitcoin fiyatının 6 milyon dolara kadar çıkacağını söyledikten bir hafta sonra şirket portföyüne 1914 Bitcoin (BTC) ekledi.

Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’dan kripto para düzenlemesine dair açıklama geldi.

Haftanın tüm Huobi Zone videolarına, Huobi Türkiye’nin YouTube kanalından ulaşabilirsiniz.

Huobi hesabınız yoksa, avantajlardan yararlanmak ve Muhabbit ekibine destek olmak için buradan hesap açabilirsiniz.

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Tayland’da faaliyet gösteren kişisel kripto para madencileri, Çin’in baskıcı rejimi dolayısıyla giderek artış gösteriyor.

Al Jazeera’dan elde ettiğimiz bilgilere göre Taylandlı girişimciler ve kripto para firmaları, Çinli madencilerin uğradığı baskılardan yararlanıyor.

Görünüşe göre Çin’in Bitcoin madenciliğini yasaklaması, Taylandlı bazı girişimcilerin harekete geçmesine sebep olmuş. Bu kişiler, Tayland’da kendi yerel işletmelerini kurarak madencilik ekipmanları satmaya başlamış.

Bir diğer ilginç detay ise, Bitmain Antminer SJ19 Pro gibi ASIC modellerinin fiyatı, Çin yasakları dolayısıyla %30 oranında düşüş göstermiş. Fakat bu düşüş ile birlikte artan talep, fiyatların eski haline gelmesine sebep olmuş.

Pandemi Kripto Para Birimlerinin Popülaritesini Artırdı!

Yerel halktan bazı kişiler, Tayland’da kripto para madenciliğinin popülerleşmesinin en büyük sebebini pandemi olarak görüyor. Tayland halkı, pandemi sırasında istikrarlı bir gelir arayışına çıkmış ve madencilik ile iyice haşır neşir olmuş durumda.

Tabi tahmin edebileceğiniz üzere Tayland, kripto varlık madenciliği konusunda Çin’den yararlanan tek ülke değil. ABD, Kazakistan ve Rusya gibi ülkeler, Çin’deki baskılar dolayısıyla madenci göçü almış ülkeler olarak öne çıkıyor.

Bunun yanı sıra Tayland’da sadece kripto para madenciliği popülerleşmiyor. Aynı zamanda yerel halk dijital para yatırımı yapmaya da başlamış durumda. Elde ettiğimiz bilgiler, birkaç Taylandlı dijital para borsasının, geçtiğimiz yıl elde ettiği ciroyu 6.6 milyon $ olarak gösteriyor. 2021 yılına baktığımızda ise bu rakam, 538 milyon $’a yükselmiş durumda.

Bildiğiniz gibi Türkiye, kısa bir süre içinde kripto paralar ve blockchain teknolojisi hakkında düzenleyici adımlar atacak. Sizce kripto varlık madenciliği için yapılacak düzenlemeler nasıl olacak?

Daha fazla Bitcoin Haberleri için: Bitcoin Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Raydium, Solana blokzinciri üzerinde çalışan merkeziyetsiz bir platform olarak öne çıkıyor. Likidite havuzları sayesinde bir “amm protokolü” hizmeti de sunan Raydium, havuzlar üzerinden likidite sağlayıcılarını ödüllendirerek ciddi getiri elde edilmesine olanak sunuyor.

Peki, Raydium üzerindeki LP tabanlı farming getirilerinden en yüksek getiri nasıl elde edilebilir?

Project Larix ismli platform, yine Solana üzerinde çalışan merkeziyetsiz bir platform olarak öne çıkıyor. Platformu üzerindeki “mortgage” çözümü ile Raydium getirileri maksimum getiriye ulaştırılabiliyor.

Screen Shot 2021 12 31 at 13.08.20 1126x600 - Raydium Üzerindeki Farming Opsiyonları Maksimum Verim ile Nasıl Kullanılır?
Larix Mortgage

Bileşik Getiri ve Otomatize Edilmiş LP Sistemi

Kullanıcılar Raydium üzerinde likidite sağlamaya başladıkları anda elde ettikleri LP tokenleri (Likidite sağlandığının kanıtı olan varlıklar) Larix’e getirerek getirilerini maksimize edebiliyor. Larix ise ilgili LP tokenler üzerinden elde edilen getirileri, otomatik olarak yeniden ilgili havuzlara yerleştirerek “bileşik getiri” imkanını kullanıcılarına sunuyor. Bu sayede kullanıcılar, “farming” üzerinden elde ettiği getirileri (yanı token ödüllerini) yeniden aynı havuza otomatik olarak koyarak LP miktarılarını artırabiliyor. Bu otomatik bileşik getiri sistemi ile birlikte ilgili havuzlardan maksimum verim alınabiliyor.

Bileşik getiri sistemi sayesinde kullanıcının havuzdaki payı otomatik olarak artarken, ödüllerden aldığı pay da benzer oranda artış gösteriyor.

LP’ler Aracılığıyla Borçlanma

Larix üzerinde sunulan diğer bir avantaj ise LP tokenler üzerinde borçlanma olanağı olarak tanımlanabilir. Platform stake edilmiş LP tokenler karşılığı ilgili varlıklardan biri borç olarak alınabiliyor.

Örnek vermek gerekirse, Larix platformuna Raydium RAY-SOL LP tokenlerinizi kilitlediğinizi düşünelim. Bu LP tokenler karşılığında havuzda bulunan SOL ya da RAY platformdan borç olarak alınabiliyor. Kilitlenen LP tokenler, borcun ödenmesi halinde serbest kalıyor. Bu sayede size sürekli getiri sağlayan LP tokenlerin getiri düzeni bozulmadan, farklı varlıkları borç alarak işlemlerinizi yönetebiliyorsunuz.

Bu sayede kullanıcılar, LP tokenleri aracılığıyla borç aldıkları varlıkları farklı yatırımlar için değerlendirebiliyor.

LP Tokenler Larix’e Nasıl Aktarılır?

Screen Shot 2021 12 31 at 13.17.36 1048x600 - Raydium Üzerindeki Farming Opsiyonları Maksimum Verim ile Nasıl Kullanılır?
Raydium Likidite Sağlama

Raydium platformu üzerindeki “Liquidity” kısmında ilgili işlem paritesinde varlıklar kilitlenerek “LP” tokenler elde edilir.

Daha sonra Larix’e gidilerek cüzdanınızdaki LP tokenleri aşağıdaki görselde de gösterildiği gibi “supply” butonu aracılığıyla kilitleyebilirsiniz.

Screen Shot 2021 12 31 at 13.19.30 1108x600 - Raydium Üzerindeki Farming Opsiyonları Maksimum Verim ile Nasıl Kullanılır?
Larix Varlık Kilitleme

Bu adım sonrasında bileşik getiri elde edebilir ya da ilgili LP tokenler üzerinden borç alma işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

DeFi haberleri için: DeFi Haberleri

Telegram kanalımıza katılın.

Bu içerik sponsorludur.

Kripto para dünyasında 2021 yılı ile birlikte neler yaşandı? Hatırlamak ister misiniz?

En çarpıcı olaylardan bazıları:

  • GameStop, Dogecoin ve Robinhood Olayı Sonrası Elon Musk’ın Twitter Biyografisine Bitcoin Eklemesi
  • Jack Dorsey’in İlk Tweet’ini NFT Olarak Satışa Sunması
  • Merkez Bankası’nın Kripto Paraların Ödemelerde Kullanılmamasına Dair Yönetmelik Yayımlaması
  • Thodex Olayı
  • MASAK’ın Rehber Yayımlaması, Kripto Varlık Kavramının Belirlenmesi
  • Çin’in Kripto Para ve Madencilik Sektörüne Yasakları
  • Tesla’nın Önce Bir Ödeme Yöntemi Olarak Bitcoin Kabul Edip Sonra Etmeyeceğini Açıklaması
  • El Salvador’un Bitcoin’i Yasal Bir Para Birimi Olarak Kabul Etmesi
  • SEC’in Bitcoin ETF’lerini Onaylaması
  • Bitcoin Taproot Güncellemesi Gerçekleşti
  • Ethereum Altair Güncellemesi Gerçekleşti
  • Facebook, Şirket Adını Meta Olarak Değiştirdi
  • Square Şirket Adını Block Olarak Değiştirdi
  • Türkiye Kripto Para Ekosistemi Meclis İle Kripto Para Yasa Tasarısını Görüştü
  • Tosuncuk Mehmet Aydın Teslim Oldu
  • John McAfee İntihar Etti
  • SEC ve Ripple Davası Devam Ediyor

Ayrıca 2021 yılının tüm önemli gelişmelerini detaylı bir şekilde kronolojik sıralaması ile yazımızda bulabilirsiniz. Aramak için anahtar kelimeniz ile “Ctrl+F” yapabilirsiniz.

Ocak Ayı

Morgan Stanley MicroStrategy’den Hisse Aldı

Önceki yıllarda kripto para dünyasına “katı” kurallar ile bakan Morgan Stanley, 2021 yılında bu bakış açısını değiştireceğini yaptığı hisse alımı ile gösterdi.

Yatırım bankası Morgan Stanley, 8 Ocak 2021 tarihinde ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) sunduğu bir dosyada, portföyünde Bitcoin bulunan ve ilk kurumsal Bitcoin alımını yapan ticari yatırım şirketi MicroStrategy’den 792.627 adet hisse satın aldığını açıklamıştı.

Ripple CEO’su Garlinghouse, SEC Davası Hakkında Açıklama Yaptı

Ripple’ın CEO’su Brad Garlinghouse, sosyal paylaşım platformu Twitter üzerinden SEC ile olan davayla alakalı bazı soruları yanıtlamıştı. Garlinghouse, dava açılmadan önce Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile anlaşmaya çalıştıklarını ancak anlaşma yollarının kapatıldığını ifade etmişti.

Coinbase, Doğrudan Listelenme İle Borsaya Girdi!

Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan Coinbase, 2021 yılının Ocak ayında doğrudan listelenme ile halka açılmayı düşündüğünü açıkladı. İlk kez bir kripto para borsası geleneksel finans sistemlerinde listelenmeye başladı.

Grayscale Elindeki XRP’leri Sattı!

Kripto para dünyası, 22 Aralık 2020 tarihinde Ripple’ın SEC tarafından dava edildiğini duyduktan sonra çalkalandı. Dünyanın en büyük dijital para varlık yöneticisi Grayscale, XRP’yi platformundan kaldırdığını duyurduktan sonra, XRP varlıklarını elinden çıkaracağını açıklamıştı.

Elon Musk Twitter Biyografisine Bitcoin’i Ekledi! GameStop ve Dogecoin Olayı, Robinhood’un Bakışı!

Elon Musk’ın Twitter biyografisine “Bitcoin” yazması ile birlikte lider kripto para biriminin fiyatında ciddi bir artış yaşandı. Elon Musk’tan sonra kripto para dünyasından birçok isim Twitter biyografisine Bitcoin’i eklemeye başladı.

2021 yılının ilk ayında kripto para dünyasına damga vuran bir olaylar zinciri gerçekleşti. Açtığı mağazalarda pandemi nedeniyle yeterli kârı elde edemediği düşüncesiyle fiyatının düşeceğini öngören, büyük yatırımcılardan biri olan Melvin Capital, hisselerini satmaya başlamıştı. Bu satışı fırsat olarak gören Reddit kullanıcıları da organize olarak Robinhood platformu üzerinden GameStop hisselerini toplamaya başlamıştı. Robinhood Wall Street’in üzerinde kurduğu baskı nedeniyle GameStop işlemlerini durdurmuştu.

Organize olmanın önemini kavrayan Reddit kullanıcıları bu kez bir meme coin olan Dogecoin’i almak için birlik olacaklarını açıklamıştı. Dogecoin (DOGE) bu organizasyonun alımları ile bir gün içerisinde %800’lük ticaret hacmi artışı yaşayarak %80 civarında bir değer artışı yaşamıştı. Dogecoin’in yaşadığı fiyat artışı Robinhood platformu tarafından “anormal koşullar” içerisine alınarak önce Dogecoin, daha sonra tüm kripto para birimlerinin platform içi işlemleri kısıtlandı.

elon musk bitcoin simgesini ekliyor 1067x600 - Kripto Para Dünyasında 2021 Yılında Neler Oldu?

Elon Musk’ın Twitter biyografisine Bitcoin eklemesinin kripto para dünyasına destek için olduğu düşünülmekteydi.

Hindistan Kripto Paraları Yasaklamak İçin Yasa Çıkaracağını Açıkladı

Hindistan, Bitcoin ve diğer kripto para birimlerini yasaklamak için bir yasa çıkarmayı planladığını açıkladı. Parlamentoya sunulacak yasa tasarısında ise resmi bir dijital para birimi oluşturulması için bir çerçeve hazırlanılması gerektiği düşünülüyordu.

Şubat Ayı

Kanada Menkul Kıymetler Bitcoin ETF’sini Onayladı!

Kuzey Amerika’da halka açık ilk Bitcoin borsa fonu (ETF), Kanada menkul kıymetler tarafından onaylanmıştı. Purpose Investments’ın Bitcoin ETF’i ile ilgili olarak Glassnode üzerinden alınan verilere göre, borsada işlem gören fon ürününün piyasaya sürülmesinden sadece bir hafta sonra 10.000′in üzerinde Bitcoin tuttuğu belirtilmişti.

Tesla Bitcoin’e Yatırım Yaptığını Açıkladı!

Elon Musk’ın CEO’su olduğu Tesla, Bitcoin’e ciddi bir oranda yatırım yapmıştı. 2021 yılının Şubat ayı verilerine göre ünlü otomotiv firması Tesla, Bitcoin’e tam 1,5 milyar dolarlık yatırım yapmıştı.

Moneygram, Ripple Platformunun Kullanımını Askıya Aldığını Duyurdu!

SEC ile davasından sonra Ripple’a sırtını dönenlerden biri de Moneygram olmuştu. 22 Şubat 2021 tarihinde küresel para hizmeti sunan bir şirket olan MoneyGram, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile devam eden yasal mücadelesi kapsamında Ripple’ın ödeme çözümünün kullanımını askıya aldığını duyurmuştu.

Tether ve Bitfinex New York Başsavcısıyla Anlaştı!

New York Başsavcısı Letitia James, Tether ve Bitfinex’in New York’taki faaliyetlerini sonlandırma kararı almıştı. Başsavcılık Ofisi (OAG) tarafından yapılan araştırma sonucu Bitfinex ve Tether’in, şirketleri arasındaki gerçekleşen yüz milyonlarca dolarlık hareket hakkında yanlış beyanlarda bulunduğunu ortaya çıkmıştı.

Aynı gün (23 Şubat 2021) Bitfinex’in büyük kayıpları hakkındaki gerçeği gizlemek için, iki şirketin yalan beyanlarda bulunduğu ortaya çıkınca Başsavcı James, faaliyetlerini durdurduktan sonra şirketler ile anlaşma sağlamıştı. Şirketler için 18,5 milyon dolarlık ceza kesilmişti.

Apple Kripto Para Dünyasına Giriş Yapıyor!

Apple Bitcoin alımı yapmadı ancak dünyanın en büyük Bitcoin ve kripto para ödemeleri hizmet sağlayıcısı BitPay ile masaya oturmuştu. Bu anlaşma ile Apple, kripto para dünyasında ilk adımlarını atmış oldu.

Mart Ayı

Çinli Sosyal Medya Devi Weibo, Kripto Para Borsalarının Hesaplarını Askıya Aldı!

Çinli kripto para yatırımcıları 11 Mart 2021 sabahına “kısıtlamalar” ile uyandı. Çin’in sosyal medya devi Weibo, önde gelen birçok borsanın sosyal medya hesaplarını askıya aldı. Hesabı askıya alınan borsalar arasında Huobi, OKEx, Binance ve MXC bulunmaktaydı.

Ripple, Moneygram İle Ortaklığının Sona Erdiğini Açıkladı!

SEC ile olan davası yüzünden birçok kripto para borsa XRP’yi delist etme kararı verdi. Birçok şirket Ripple ile olan iş anlaşmalarını askıya aldı. Moneygram da bunlardan biriydi. Ripple 2021 yılı Mart ayının ortalarına gelindiğinde Moneygram ile ortaklık anlaşmalarının sona erdiğini açıklamıştı.

Jack Dorsey İlk Tweet’ini NFT Olarak Satışa Çıkardı!

NFT rüzgârının “farklı” bir şekilde esebileceğinin en önemli göstergesi Jack Dorsey’in sosyal paylaşım platformu Twitter üzerindeki ilk tweet’ini satışa çıkarması olmuştu. Justin Sun ile Sina Estavi mevzu bahis tweet’i alabilmek için birbiriyle yarışmıştı. Son olarak 2,5 milyon dolarlık teklif yapan Sina Estavi, Jack Dorsey’in ilk tweet’inin NFT’sini satın almıştı.

Sina estavi 25 milyon dolar - Kripto Para Dünyasında 2021 Yılında Neler Oldu?

İş Portföy Yönetimi’nin Blockchain Fonuna SPK Onayı Geldi!

Türkiye’nin önde gelen bankalarından İş Bankası’nın İş Portföy Yönetimi, Blockchain Teknolojileri Karma Fon ve Dijital Oyun Sektörü Karma Fon adını verdikleri iki fon unvanıyla Sermaye Piyasası Kurulu’na fon talebinde bulunmuştu. Mevzu bahis fonların katılma paylarının ihracına ilişkin izahnamelerin onaylanması talepleri, SPK tarafından olumlu karşılandı.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Blockchain İle İlgili Önemli Bilgiler Paylaştı!

Türkiye kripto para ve Blockchain teknolojisi hakkındaki finans okuryazarlığı açısından önemli adımlar atmaya başladı. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, sosyal paylaşım platformu Twitter hesabı üzerinden yapılan paylaşımda Bitcoin, Satoshi Nakamoto ve Blockchain gibi önemli bazı kavramların ne anlama geldiğini açıkladı.

Google Finans, Kripto Paraları Ekledi!

Google, kripto para dünyasına karşı bir duruş sergilemesiyle bilinmekteydi. Ancak Mart ayının sonlarına doğru yaptığı hamleyle bu duruşunu bir nebze değiştirdiğinin sinyallerini verdi. Google Finans, “Piyasaları Karşılaştır” bölümüne “Kripto” seçeneğini ekledi. Kripto seçeneğinde lider kripto para birimi Bitcoin’in (BTC) yanı sıra Ethereum (ETH), Litecoin (LTC) ve Bitcoin Cash (BCH) yer almaktaydı.

Morgan Stanley, Bitcoin Fonlarına Erişim Sunan İlk Büyük ABD Bankası Oldu!

Önceki yıllarda kripto para dünyasına “katı” kurallar ile bakan Morgan Stanley, 2021 yılında bu bakış açısını değiştirmeye devam etti. Dev yatırım bankası Morgan Stanley, varlık yönetimi müşterilerine Bitcoin fonlarına erişim sunan ilk büyük ABD bankası oldu.

Nisan Ayı

SEC’in Yeni Başkanı Gary Gensler Oldu!

ABD Senatosu Gary Gensler’i 53’e 45 oyla yeni ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) başkanını seçti. Eski bir Goldman Sachs bankacısı ve MIT’de bir profesör olan Gensler, Nisan ayının ortalarından günümüze kadar (31 Aralık 2021) SEC Başkanı olarak görevine devam etmekte.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tarafından “Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik” Yayımlandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından ödemelerde kripto paraların kullanılmamasına dair bir yönetmelik yayımlandı. Yönetmeliğin ardından Papara, DigiliraPay gibi birçok kripto para platformu, yönetmeliğin iptali için dava hazırlığında olduğunu dile getirmişti.

Thodex Olayı

Nisan ayının ortalarına doğru gelindiğinde kullanıcılar, Türkiye merkezli kripto para borsası Thodex’te sorun yaşadıklarını dile getirmeye başladılar. Kimisi erişim sağlayamıyordu, kimisi para çekme işlemini gerçekleştiremiyordu. İki gün boyunca devam eden “işlem yapamama” sorunu borsa tarafından “bakım çalışması” şeklinde açıklanmıştı. Ancak sonrasında Thodex CEO’su Faruk Fatih Özer’in yurt dışına kaçtığı, yaklaşık 150 milyon doları da yanında götürdüğü ortaya çıktı. Ne yazık ki Özer günümüzde (31 Aralık 2021) hâlâ bir kaçak olarak hayatın sürdürmekte.

Vebitcoin Faaliyetlerini Durdurdu

Thodex olayından birkaç gün sonra başka bir Türkiye merkezli kripto para borsası Vebitcoin, işlemleri gerçekleştiremediklerini ve “battıklarını” açıklamıştı. Thodex sonrası Vebitcoin’in de “fiyasko” hâline dönüşmesiyle hükümet, mağdur olan kripto para yatırımcılarını korumak adına “düzenleme” çalışmalarına başladıklarını duyurdu.

Mayıs Ayı

Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları Yönetmeliğe Girdi!

1 Mayıs 2021 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı yeni kararda kripto para ekosistemini etkileyecek bir ekleme mevcut. Kararda “Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik”e“Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları” kavramı eklendi.

1 Mayis tarihli Resmi Gazete karari muhabbit 473x600 - Kripto Para Dünyasında 2021 Yılında Neler Oldu?

MASAK Kripto Varlık Sağlayıcıları İçin Rehber Yayımladı

MASAK (Mali Suçlar Araştırma Kurulu), kripto varlık sağlayıcıları için hazırladığı rehberi yayımladı. Rehberde, suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanı suçlarının hangi durumlarda oluştuğu ve bunların önlenmesi için üstlenilen yükümlülüklerin neler olduğu ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştı.

Tesla Bitcoin ile Araç Satışını Durdurdu!

Tesla CEO’su Elon Musk, tarihler 13 Mayıs 2021’i gösterdiğinde sosyal paylaşım platformu Twitter üzerinden şirketi Tesla’nın Bitcoin ile araç ve ürün satışını durdurduğunu açıklamıştı. Musk kararının ardında Bitcoin madenciliğinde kullanılan fosil yakıtların fiyatlarının artışı yattığını ifade etmişti.

Haziran Ayı

El Salvador Bitcoin’i Yasal Para Birimi Olarak Kabul Edeceğini Açıkladı

2021 yılının Haziran ayına damgasını vuran hiç şüphesiz ki El Salvador olmuştu. El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, Bitcoin’in ülkede yasal para birimi haline geleceğini açıklamıştı. Aynı ay içerisinde yasa meclisten geçerek onaylandı. Daha sonra El Salvador Başkanı Nayib Bukele, inşa edilmekte olan jeotermal enerji destekli Bitcoin madencilik projesinin bazı maketlerini, sosyal paylaşım platformu Twitter üzerinden paylaşmıştı.

Çin’in Kripto Para Madenciliği Baskıları

Çin’in kripto para alım satımına ve madenciliğine karşı başlattığı “baskılama” politikası 2021 yılının Haziran ayında ilk filizlerini vermişti. Hükümetin yayın organından “kripto para karşıtı” propagandalar yayınlanmaya başlanmıştı. Çin kripto para ekosisteminde önemli bir noktada olan birçok isim, ülkenin kendi sosyal medya platformu Weibo üzerinde banlanmıştı.

Sichuan kent yetkilileri, 18 Haziran 2021 tarihinde elektrik üretim şirketlerinin, herhangi bir dijital para madenciliğine güç sağlamayı derhal durdurmalarını talep eden resmî bir belge yayımlamıştı. Bu belge üzerine Çinli kripto para madencileri ülkeden çıkışın yollarını aramaya başlamıştı.

McAfee’nin Ölümü

Kendi adını taşıyan antivirüs yazılımı şirketinin kurucusu ve kripto para destekçisi John McAfee, İspanya’daki hücresinde ölü olarak bulundu. 23 Haziran 2021’de ünlü yazılımcının intihar ettiği düşünülüyor.

Temmuz Ayı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ICO Raporu Yayımladı!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), ilk token arzı (ICO) süreci hakkında bir değerlendirme raporu yayımladı. “ICO Başarısının ve ICO Sonrası Performans Belirleyicileri” isimli rapor, bu tür ICO süreçlerinin başarılarını, fiyat performansı ve fiyatlanma aşaması gibi bazı konuları ele almıştı.

Tosuncuk Mehmet Aydın Teslim Oldu

22 Haziran 2021 tarihinde Çiftlik Bank olayıyla yakından ilgilenen araştırmacı gazeteci İsmail Saymaz ve Sözcü gazetesi ile irtibata geçen Tosuncuk, 1 Temmuz 2021 tarihinde teslim oldu. Bitcoin’den ne kadar kazandığı konusu gündeme oturmuştu.

ciftlik bank - Kripto Para Dünyasında 2021 Yılında Neler Oldu?

Ağustos Ayı

Google, Bitcoin ve Kripto Paralar İçin Uyguladığı Reklam Yasağını Kaldırdı

Google, 2018 yılının Mart ayında Bitcoin ve kripto paralar için bir reklam yasağı koymuştu. 2021 yılının Ağustos ayına gelindiğinde Google bu kararını gözden geçirerek kripto para reklam yasağını kaldırdığını duyurmuştu.

Kripto Paraların Piyasa Değeri 1,9 Trilyon Dolara Aştı!

Bütün kripto para piyasasının toplam değeri neredeyse 2 trilyon dolara ulaştı. CoinGecko, 9 Ağustos 2021 tarihinde bütün kripto para piyasasının toplam değerinin 1,9 trilyon doları aştığını açıklamıştı.

Eylül Ayı

El Salvador’un Bitcoin Yasası Yürürlüğe Girdi

El Salvador’un lider kripto para birimi Bitcoin’i yasal para birimi olarak kabul eden yasa tasarısı 7 Eylül 2021 tarihinde yürürlüğe girdi. El Salvadorlular, piyasaya yeni sürülen Chivo cüzdanlarındaki Bitcoin’lerini kullanmaya başladı.

El Salvador’un en büyük bankası Bancoagricola, dijital ödeme hizmeti veren Flexa ile ortaklık kurdu. Bu ortaklık sayesinde Bancoagricola, El Salvador’daki krediler, kredi kartları ve diğer finansal hizmetler için Bitcoin ile ilgili hizmetleri desteklemeye başladı.

SEC Coinbase’i Dava Etmekle Tehdit Etti

Amerika merkezli kripto para borsası Coinbase, 8 Eylül 2021 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından uyarıldıklarını açıklamıştı. Coinbase’in SEC’ten aldığı uyarının nedeni de tüketicilerin kripto varlıkları üzerinde faiz kazanmalarına izin verecek bir ürün olan Lend ürünü olmuştu.

Çin’in Kripto Para Dünyasına Yaptığı Kısıtlamalar

Çin, 2021 yılının Eylül ayına gelindiğinde kripto para ve kripto para madenciliğine yaptığı kısıtlamaları artırmaya başladı. Çin’deki kripto para madenciliği merkezlerinden biri olan İç Moğolistan, devletin yasa dışı madencilik operasyonlarını izlemesine yardımcı olmak için aracı bir kurum ile anlaştığını duyurmuştu.

cin btc yasak muhabbit - Kripto Para Dünyasında 2021 Yılında Neler Oldu?

Çin’in e-ticaret devi Alibaba, 27 Eylül 2021 tarihinde Çin hükümetinin kripto para karşıtı görüşünü destekleyerek platformu üzerinden yapılan kripto para madenciliği cihazlarının satışını durduracağını açıklamıştı. Sonraki gün ise Çin, popüler iki kripto para veri sağlayıcısı CoinMarketCap ve CoinGecko’ya erişim engeli getirdiğini açıklamıştı.

Ekim Ayı

Çin’in Kripto Para Dünyasına Kısıtlamaları Tüm Hızıyla Devam Etti

Çin, 8 Ekim 2021 tarihinde kripto para madenciliği sektörünün yasaklı sektörler listesinin taslağına alınması için bir öneride bulundu. Bitcoin madenciliği donanım üreticisi Bitmain artık makinelerini Çin ana karasına (Hong Kong ve Tayvan hariç) teslim etmeyeceğini bildirdi.

Ethereum 2.0’ın Altair Güncellemesi Gerçekleşti

Ethereum’un PoW (Proof of Work) konsensüs modelinden PoS (Proof of Stake) konsensüs modeline geçişini temsil eden Ethereum 2.0 için Altair güncellemesi 27 Ekim 2021 tarihinde gerçekleştirildi.

ethereum 2.0 altair - Kripto Para Dünyasında 2021 Yılında Neler Oldu?

SEC, Bitcoin ETF’lerini Onaylamaya Başladı

ProShares Bitcoin ETF’si, SEC tarafından onay alan ilk Bitcoin ETF’si olduProShares’in Bitcoin ETF’si, piyasaya sürüldüğü ilk gün 24 milyon BITO hissesinin el değiştirmesiyle 1 milyar dolarlık hacme ulaşmıştı. SEC, 20 Ekim 2021 tarihinde VanEck’in Bitcoin ETF’sini de onayladığını açıklamıştı. Valkyrie Investments’ın Bitcoin vadeli ETF’si de SEC tarafından düzenlemelerden geçirilmiş ve 22 Ekim 2021 BTF ticker’ı ile Nasdaq’ta işlem görmeye başlayacağını açıklamıştı.

Kasım Ayı

Milyonlarca Dolarlık Fonlar Metaverse İçin Toplandı

Geçtiğimiz yılın Kasım ayına damga vuran kavram hiç şüphesiz ki Metaverse oldu. Kripto para dünyasının önemli aktörleri açıklamalar yapıp Metaverse ile ilgili yorumlarını dile getirdi. Birçok şirketten Metaverse araştırmaları için milyonlarca dolarlık fon toplandı. Microsoft, Disney ve birçok dünya devi şirket Metaverse evrenine giriş yaptı.

Facebook, Şirket Adını Meta Olarak Değiştirdi

Facebook, bir süredir konuşulan Metaverse kavramına hızlı bir “farkındalık” yaratarak şirket adını “Meta” olarak değiştirdiğini açıkladı. Açıklamanın üzerinden çok zaman geçmeden “dokunma hissi yaratan yani haptik eldivenlerini” duyurdu.

Bitcoin’in Taproot Yükseltmesi Gerçekleşti!

Ağın gizliliğini ve güvenliğini artırmayı sağlayan, Bitcoin’in uzun zamandır beklenen yükseltmesi Taproot, 14 Kasım 2021 tarihinde resmen etkinleştirildi.

Aralık Ayı

Jack Dorsey’in Şirketi Square, Adını Block Olarak Değiştirdi!

29 Kasım’da Twitter’dan istifa ettiğini açıklayan Dorsey‘in kurucusu ve CEO’su olduğu ödeme şirketi Square, 02 Aralık 2021 tarihinde adını Block olarak değiştirdiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Elon Musk’ın Görüşmesi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 16 Aralık 2021 tarihinde Tesla ve  SpaceX şirketlerinin kurucusu ve CEO’su Elon Musk ile bir video konferans görüşmesi yaptığı bildirildi. Gündem konularının da konuşulduğu görüşmede elektrikli otonom araçlar ve dijital ekonomi ile uzun dönemli yatırımlar ve yine mevcut iş birliğini geliştirecek adımlar değerlendirildi. Bununla birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan, Elon Musk’a bir NFT hediye etti.

Kripto Para Ekosisteminin Meclis Görüşmesi

Türkiye kripto para ekosisteminin Aralık ayına hiç şüphesiz ki Meclis görüşmesi damgasını vurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kripto para düzenlemeleri için yasa tasarısının hazır olduğunu ve kısa süre içerisinde meclise geçeceğini açıklamıştı. Ardından kamuoyunda bir kripto para yasa tasarısı taslağı ortaya çıktı.

Sızdırıldığı iddia edilen taslak üzerine sosyal paylaşım platformu Twitter üzerinden sesli bir grup konuşması yapılmıştı. Ünlü analist Kamile Uyar ve Vuca ekibi bu grup konuşmasında, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ı ağırlamıştı. Konuşmanın sonunda Elitaş, kripto para yasa tasarısı taslağını konuşmak üzere kripto para sektöründe önde gelen isimleri Meclis’e çağırmıştı.

FHxUO7xXwAIVf Y?format=jpg&name=large - Kripto Para Dünyasında 2021 Yılında Neler Oldu?

Meclis’te gerçekleştirilen görüşme sonrası kripto para ekosistemi farklı tartışmalara şahit olmuştu. Tartışmaların odağında ise “vergilendirme” yer almaktaydı. Kripto para yasa tasarısı görüşmesine katılan 8 önemli isim ortak bir açıklama yayımlayarak gündeme son noktayı koydular.

2021 yılını geride bırakırken, tüm okuyucularımıza mutlu ve sağlıklı yıllar dileriz!
Muhabbit Ekibi.

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, geçtiğimiz çarşamba günü (29.12.2021) kripto varlık sektörünün bazı tanınır isimlerini, kripto para mevzuatını tartışmak için Twitter üzerinden Ankara’ya davet etmişti.

Davet edilen 8 kripto para temsilcisi dışında toplantıya kripto para sektörünün tanımadığı bazı kişiler de katıldı. Bu kişilerin kendi çıkarlarına hizmet eden ve kripto varlıkların doğasına uymayan önerilerini topluluk adına yetkililere sunmasının ardından camiada bir bilgi kirliliği yaşandı. Davet üzerine toplantıya katılan sektörün saygın isimleri tarafından bu duruma açıklık getirmek için kamuoyuna ortak bir açıklama yapıldı.

İlginizi Çekebilir: Meclis’te Görüşmeye Katılan 8 İsimden Ortak Açıklama Geldi!

Türkiye’de çıkarılması düşünülen olası kripto para yasasının kesinlik kazanmadan önce kripto para topluluğundan bazı temsilciler ile görüşülmesinin arkasından, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da Twitter hesabından bazı açıklamalar yaptı.

Ali Babacan, Twitter’daki açıklamasında kripto para mevzuatındaki olası yasaklara karşı çıktı.

Kripto para mevzuatında yasaklardan bahsedilmesi ülkemizi çağın gerisine götürür. Yapılması gereken borsaların denetlenerek güven oluşturulmasıdır. Biz, takipçi değil öncü ülkelerden olmalıyız. Dünyayla uyumu yakalamak ve yenilikçiliğin önünü açmak üzere yarına atılım diyoruz.

Ali Babacan

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu da bu tartışmalara dün dahil olarak, Twitter üzerinden açıklamalarda bulunmuştu. Yavuz Ağıralioğlu, kripto para piyasalarına özellikle de yerli kripto borsalarının teminatının sağlanmasına dair bir düzenleme getirilmesinin elzem olduğunu belirtmişti. Düzenlemelerin öncelikli olarak hedefinin, yatırımcıyı kısıtlamak yerine Türkiye’nin kripto para sektöründe başat aktör olmasını sağlayacak şekilde hazırlanması gerektiğini savunmuştu.

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Daha fazla Borsa Haberleri için: Borsa Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son yıllarda yaptığı Bitcoin yatırımlarıyla gündemden düşmeyen Amerikan menşeli yazılım şirketi MicroStrategy, 30.12.2021 Perşembe günü yaptığı duyuruya göre yeni Bitcoin (BTC) alımı yaptığını açıkladı.

Hatırlarsanız 24 Aralık’ta CEO Michael Saylor, Bitcoin fiyatının 6 milyon dolara kadar çıkacağını söylemişti. Bu öngörülerden sadece bir hafta sonra şirket kaynaklarına 1914 Bitcoin (BTC) ekledi.

Halka açık bir şirket olan MicroStrategy; SEC raporlarına göre, 49.229 dolar ortalama ile son aldığı 1914 Bitcoin için yaklaşık 94.2 milyon dolar ödedi. Şirket CEO’su Michael Saylor, Twitter hesabından yeni alım bilgisinin detaylarını paylaştı.

MicroStrategy CEO’su Michael Saylor ayrıca tweetinde, ”29 Aralık 2021 itibarıyla toplam 3.75 milyar dolarlık satın alma fiyatı, ücretler ve masraflar da dahil olmak üzere Bitcoin başına yaklaşık 30.159 dolarlık ortalama bir maliyetle 124.391 adet Bitcoin’i elinde tuttu” diyerek devam etti.

MicroStrategy hakkında daha fazla haber için buraya tıklayabilirsiniz.

Tarihlere baktığımızda MicroStrategy’nin 29 Kasım ile 8 Aralık arasında 1434 BTC alımının arkasından tekrar satın almaya devam ettiğini görüyoruz.

Daha önce de bahsettiğimiz gibi MicroStrategy şirketi, Bitcoin aracılığıyla “getiri” üretmenin yollarını arıyor.

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Daha fazla Borsa Haberleri için: Borsa Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Rusya’nın en büyük devlet bankalarından olan Sber, büyük kripto para borsası Coinbase ve Galaxy Digital gibi şirketlerin performansını izlemek için bir blockchain borsa yatırım fonu (ETF) başlattığını duyurdu.

Sber, resmi duyuruyu 30.12.2021 Perşembe günü yaptı. Ayrıca yeni başlatılan ETF’in ilgilendiği konuların; kripto para madenciliği, kripto varlıkların alım satımı ve yine kripto varlıklar için donanım ya da yazılım sağlayıcılar da dahil olmak üzere birçok blockchain ve kripto para endüstrisi ile bağlantılı şirketler olduğunu söyledi.

İlginizi Çekebilir: ETF Nedir?

ETF fonu “Sber-Blockchain Ekonomisi” olarak adlandırıldı ve SBBE kodu altında işlem göreceği bildirildi.

SBBE’nin portföyünde, Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük borsası Coinbase ve yine dünyanın en büyük kripto para şirketlerinden bazıları yer alacak. Bunlardan bazıları Mike Novogratz’a ait yatırım şirketi Galaxy Digital ve blockchain yazılım sağlayıcısı Digindex gibi önemli şirketler.

Dolar Ya Da Ruble Kullanılabilir

Gelen bilgilere göre, SBBE’de para birimi olarak ABD doları olsa da Rus yatırımcılar SberInvestor uygulaması üstünde ya da herhangi bir başka Rus komisyoncusu aracılığıyla kendi para birimleri olan Rus rublesi ile işlem yapabilecekler. Hisse fiyatı ise10 rubleden yani yaklaşık 0,013$’dan başlıyor.

Sber’in yaptığı resmi açıklamada bu blockchain ETF’si, “yatırımcıların dijital paraları doğrudan geliştirme, satın alma, tutma ile alakalı zorluklar yaşamadan blockchain pazarında para kazanmalarına izin veren Rusya’daki ilk ETF” olarak tanımlanıyor.

Sber Asset Management CEO’su Evgeny Zaitsev konu hakkında şu açıklamaları yaptı:

Kripto varlıklara doğrudan yatırım yamak yüksek risk içermektedir. Bu nedenle kripto paraya değil, blok zincir teknolojilerinin geliştirilmesine odaklanan firmalara yatırım yapmayı teklif ediyoruz.

CEO ayrıca, yeni ETF’nin “herhangi bir kişi” tarafından da kullanılabileceğini sözlerine ekledi.

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Karma dövüş sporcusu Kevin Lee, Eagle FC müsabakalarında yer alacak. Rusya merkezli bu şampiyonada yer almasının en büyük sebebi ise, kendisine Bitcoin ile ödeme yapılacak olması.

MMA News haberine göre Eagle Fighting Championship (Kartal Dövüşü Şampiyonası), Kevin Lee ile 4 maçlık bir kontrat imzaladı. Kevin Lee bilindiği gibi 2017’den beri kripto para ekosisteminin içinde ve bir HODL‘cu olarak tanınıyor.

İlginizi çekebilir: Blockchain Sözlüğü: Bilinmesi Gereken Kavramlar

Bitcoin ile Ödeme Alan İlk MMA Sporcusu

Ünlü sporcunun Bitcoin ile duygusal bir bağı da var çünkü bir keresinde diz ameliyatı masraflarını elindeki Bitcoin’ler sayesinde yaptırdığını söylüyor:

Tony ile yaptığım maçtan sonra, 2017’den beri Bitcoin’e yatırım yapmaya devam ediyorum. Açıkçası Bitcoin benim hayatımı kurtardı. Para konusunda sıkıntı yaşıyordum ve diz ameliyatımı yaptırmam gerekiyordu. Bir yerlerde alıp unuttuğum Bitcoin aklıma geldi ve bu bana çok yardımcı oldu.

Kevin Lee, bir MMA dövüşçüsü olarak Bitcoin’i ödeme olarak kabul eden ilk sporcu oldu. Blockchain teknolojisine hayranlık duyan sporcu bakın neler söylüyor:

Derinden inanıyorum ki Bitcoin ve kripto paralar geleceğin parlayan yıldızı olacak. MMA ödemelerini Bitcoin olarak kabul eden ilk sporcu olacaktım ve bu karar bana çok çekici geldi.

Ödeme Ne Kadar Olacak?

Eagle FC müsabakalarında ödeme tutarları henüz tam olarak belirlenmedi. Ancak biliniyor ki Lee en son çıktığı karşılaşmadan 280 bin dolar ödeme almıştı. Kevin Lee yaptığı röportajda ise bu seferki ödemelerin müsabaka başına daha fazla olacağını ve yaklaşık 5,86 BTC ödeme alacağını tahmin ettiğini söylüyor.

En önemli dövüş organizasyonu UFC‘nin de kripto para ekosistemi ile partnerlik araştırmaları yaptığı biliniyor. UFC, Crypto.com ile önümüzdeki 10 yıl için 175 milyon dolarlık bir antlaşma imzaladı. Antlaşma konusu ise UFC temalı NFT’lerin yatırımcılara sunulması.

Konu ile ilgili haberimize buradan ulaşabilirsiniz.

Ek olarak UFC’nin, Chiliz ile de fan tokenlar hakkında partnerlik kurduğu biliniyor.

Daha fazla Bitcoin Haberleri için: Bitcoin Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Popüler influencer Anthony Pompliano (Pomp), Bitcoin’in tükettiği enerji ile ilgili CNBC’ye açıklamalarda bulundu.

Bitcoin’in tükettiği enerjinin bir sorun olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayan Pomp, dünyadaki önemli şeylerin enerji tükettiğini belirtti.

Önemli olan her şey enerji tüketiyor.

Bitcoin’e karşı sürekli olarak eneerji tüketimi ve çevresel faktörlerle ile argüman üretilmesinin yanlış olduğunu söyleyen Pomp, aynı durumun ABD doları için de geçerli olduğunu açıkladı. Bankalar, ATM’ler ve veri merkezlerinin de fazlasıyla enerji tükettiğinin altını çizen Pomp, enerji tüketiminin gerekli olduğunu söyledi.

Bitcoin ağında ABD doları hizmetlerinde olduğu gibi lineer bir enerji tüketimi artışı olmadığının da altını çizen Pomp, günümüz bankacılığı tarafında bu enerji tüketiminin lineer şekilde arttığının altını çizdi.

Gerçekleşen programda bahsedilen bir raporda Bitcoin’in, Google ve Facebook’tan tam 8 kat enerji harcadığı belirtilirken, göreceli olarak daha küçük bir sektörün bu kadar enerji tüketiminin doğru bulunmadığı argümanı da tartışıldı.

Bazi Ülkelerin Enerji Kullanımına Eşit

Cambridge verilerine göre Bitcoin ekosistemi saat başına “125 terawatt” elektrik tüketmekte. Bu enerji kullanımı da Filipinler ya da Şili gibi ülkelerin enerji kullanımına yakın bir rakam olarak öne çıkmakta. Oldukça uzun zamandır tartışılan Bitcoin ve enerji sarfiyatı, New York Digital Investment Group tarafından açıklanan rakamlara göre 2030 yılında yaklaşık olarak dünyadaki enerji kullanımının yüzde 0.9’unu oluşturacak.

Bitcoin ve enerji sarfiyatı konusu hakkında sizin görüşünüz nedir?

Bitcoin haberleri için: Bitcoin Haberleri

Telegram kanalımıza katılın.

Harold Thomas Finney, yazılım şirketi PGP Corporation’da çalışan bir yazılımcıdır. İşe girdiği ilk zamanlar Finney, birkaç konsol oyununda yazılım geliştirici olarak çalıştı. Başarılı bir yazılımcı olarak bilinen Hal Finney, Bitcoin ile yakından ilgilenmeye başladı. Hatta bazı insanlar Hal Finney’in Satoshi Nakamoto olduğunu düşündü. Eğer bu iki kişi farklı kişilerse, ilk BTC transferinin Satoshi Nakamoto’nun Hal Finney’e 10 BTC göndermesiyle gerçekleştiğini söyleyebiliriz.

Adsiz tasarim 22 - Hal Finney Kimdir?
HAL FINNEY

Hal Finney Eğitim Hayatı

4 Mayıs 1956’da dünyaya gelen Hal Finney, ABD’nin batısında Kaliforniya eyaletinde yaşıyordu. Harold Finney, California Institute of Technology’de (CalTech) okumaya başladı ve 1979’da mühendislik alanında lisans derecesi ile mezun oldu.

Hal Finney Kariyeri

Caltech’ten mezun olan Hal Finney, Adventures of Tron, Armor Ambush, Astrosmash ve Space Attack gibi uzay temalı video oyunlarında yazılım geliştirici olarak çalışmaya başladı. 2011 yılına kadar çalışmaya devam eden Hal Finney, daha sonra PGP Corporation’dan emekli oldu.

Finney, kriptografi konusunda çok hakimdi ve dünyanın sayılı şifreleme uzmanlarından biriydi. 2004’te Finney, Bitcoin’den önce ilk yeniden kullanılabilir PoW (proof of work) sistemini oluşturdu. Bununla birlikte Finney, bir Cypherpunks üyesiydi. Cypherpunks, güçlü kriptografinin ve gizliliği artıran teknolojilerin yaygın kullanımını savunan herhangi bir aktivist olarak tanımlanabilir. Cypherpunks, 1990’lardan beri aktiftir.

Hal Finney ve Bitcoin Geçmişi

Hal Finney, en başından beri BTC’yi destekleyen sayılı kişilerdendir. Satoshi, Whitepaper’ı yayımladıktan sonra Finney projenin sadık bir savunucusu oldu. Kanıtlara göre; Satoshi’den sonra Bitcoin “node”unu indiren ve çalıştıran ilk kişi Hal Finney’dir.

Finney, çalıştığı şirketlerde genel bir sorun farketti ve büyük veritabanlarının bir merkezileşme sorununa yol açacağını düşündü. Haliyle o büyük veritabanına sahip olan şirketler, sektörde gücün sahibi olabilirdi. Mahremiyete önem veren Finney, bu sorunlara çözüm arıyordu. Bilgisayarların, insanları özgürleştirmek yerine kontrol eden bir makineye dönüşeceğini düşünen Finney, Bitcoin ve blok zincirine merak saldı.

Hal Fınney twıtter

Bitcoin’in ilk kullanıcılarından biri olan Hal Finney, Bitcoin’in yaratıcısı Satoshi Nakamoto’dan ilk BTC transferini alan kişidir. Finney, Satoshi Nakamoto’ya yakın bi yerde yaklaşık 10 yıl boyunca yaşam sürdü. Bu yüzden Hal Finney’in Satoshi Nakamoto olabileceğine dair spekülasyonlar vardı. Ancak Finney, Satoshi Nakamoto olduğunu defalarca reddetti. Finney, Satoshi arasındaki e-posta mesajlarını ortaya çıkardıktan sonra birçok gazeteci, Finney’nin Satoshi Nakamoto olmadığını kabul etti.

Mart 2013’te Finney, Bitcoin forumu BitcoinTalk’ta ALS hastalığına yakalandığını bildirdi. Ölene kadar algoritma geliştirmeye devam eden Finney, Bitcoin cüzdanlarını güçlendirmek için deneysel bir yazılım üzerinde çalıştı.

the many facts pointing to hal finney being satoshi nakamoto 914x600 - Hal Finney Kimdir?
HAL FINNEY VE EŞİ

Hal Finney Ölümü

ALS (Amyotrofik Lateral Skleroz) hastalığına yakalanan Finney, 28 Ağustos 2014’te Phoenix’te hayata gözlerini yumdu. Ancak Finney’in bedeni Alcor Life Extension Foundation tarafından dondurularak saklandı. ALS, beyin ve omurilikte bulunan ve kasların hareket etmesini sağlayan sinir hücrelerinin hasar görmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır.

Daha fazla Nedir? içeriği için tıklayabilirsiniz.

Telegram kanalımıza katılmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Herkese iyi akşamlar, bugünkü fiyat analizi yazımda Binance Coin yani BNB’yi inceleyeceğim. En son geçtiğimiz ay inceleme fırsatı bulmuştuk. Son BNB fiyat analizimizde yükselen trend çizgisinin önemine vurgu yapmıştım. Grafiğimizi güncelleyeceğiz ve güncel grafikteki teknik göstergeleri ve olası hareketleri ele alacağız. Sizleri çok fazla bekletmeden fiyat analizi yazımıza geçelim.

BNB Fiyat 30 Aralık 2021

2PyR9lDm - Binance Coin BNB Fiyat Analizi 30.12.2021
Binance Coin BNB fiyat grafiği 30.12.2021. 1 Günlük grafik veriler Binance borsasından alınmıştır.

Binance Coin şu an 523 dolar seviyesinde işlem görmekte. 2021 yılının son BNB fiyat analizinde yıllık fiyat artışını inceleyelim. 2020 yılının 30 Aralık tarihli fiyat verisine baktığımız zaman 37 dolar seviyesinde olduğunu görmekteyiz. Şu anki fiyatıyla karşılaştırdığımız zaman %1333 oranında bir artış sağladığını görmekteyiz.

BNB Grafik 30 Aralık 2021

E1RJvm2P - Binance Coin BNB Fiyat Analizi 30.12.2021
Binance Coin BNB fiyat grafiği 30.12.2021. 4 Saatlik grafik veriler Binance borsasından alınmıştır.

4 saatlik zaman diliminde olan grafiğimiz TradinView aracılığıyla hazırlanmıştır. Grafiğimiz Binance borsasının sağladığı BNB/USDT paritesi kullanılarak hazırlanmıştır. Grafik üzerinde son BNB fiyat analizimizde kullandığımız yükselen trend çizgisi bulunmaktadır. Trend çizgisini incelemek için 29 Kasım tarihli BNB fiyat analizimizi buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

BNB Analiz 30 Aralık 2021

Binance Coin grafiğinde takip ettiğim destek ve direnç bölgelerini mor alanlar ile belirttim. Destek ve direnç bölgelerimizin oldukça iyi çalıştığını görmekteyiz. Fiyatın yükselen trend çizgisinin altına inmesiyle 500 dolar seviyesindeki destek bölgemizden alıcı bulduğunu görmekteyiz. 500 dolar destek seviyemiz oldukça önem teşkil etmekte, psikolojik destek seviyesi olarak da bizlere yardımcı olan destek bölgemizi kaybetmemiz BNB yatırımcıları için olumsuz olur. Şu an için destek seviyemiz oldukça iyi çalışmakta ve fiyatın bu seviyeden tepki alması durumunda, 675 dolar seviyesinde bulunan direnç bölgesiyle trend çizgisinin kesişimi hedef olacaktır. Umarım takip ettiğimiz destek seviyemiz ihlal edilmez ve alt destek seviyelerini konuşmak durumunda kalmayız.

BNB Yorum 30 Aralık 2021

Binance Coin grafiğini yukarıda belirttiğim gibi takip etmeye devam edeceğim. Umarım trend çizgisine kadar bir yükseliş gerçekleşir ve portföyünde BNB bulunduranlar güzel kâr elde eder.

Daha fazla analiz, haber ve diğer kullanıcıların yorumu için telegram kanalımıza katılabilirsiniz.

Ayrıca TradingView üzerinde BNB/USD hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Daha fazla analiz için; Analiz Haberleri

UYARI: Yukarıda verilen fiyat, analiz ve grafikler yatırım tavsiyesi değildir. Kripto para yatırımları oldukça yüksek risk içermektedir. Yatırım yapacak veya yapmayı düşünen kişilerin kendi araştırmalarını yapmaları gerekmektedir.

Kripto para borsası Bybit, yeni bir duyuru gerçekleştirdi. Borsa tarafından yapılan açıklamada yeni Launchpad etkinliği duyuruldu.

Bilindiği üzere kripto paralar ile işlem yaparken kullanıcıların karşılaştığı bazı problemler bulunmakta. Bu problemlerin başında ise kullanıcıların yeterli teknik bilgiye sahip olmamaları, işlem hızı ve yüksek işlem ücretleri gelmekte. Bu gibi problemlerin üstesinden gelmek isteyen bazı platformlar ise çeşitli çözümler ile engelleri ortadan kaldırmak istiyor.

Şimdi ise bahsedilen bu gibi sorunlara çözüm getireceğini belirten ve 2022 yılında başlatılması planlanan KASTA, Bybit hesabında BIT tutan kullanıcılara Bybit Launchpad platformunda 5 Ocak 2022 Çarşamba günü arz edilecek.

Bybit Launchpad için ayrılan toplam arzı 25.000.000 KASTA token olarak belirlenmiş durumda. Bu miktar Bybit kullanıcıları arasında dağıtılacak.

Etkinliğine Katılanlara 10.000 KASTA Airdrop ve 3 Apple Airpods Pro Verilecek

Yapılan açıklamada Bybit tarafından düzenlenecek olan KASTA tokenin Launchpad’inde Türkiye’deki kullanıcıları bazı sürprizler bekliyor olacak.

Bu kapsamda KASTA Launchpad etkinliğine katılan tüm Bybit kullanıcıları, Launchpad’den alacakları KASTA tokenlere ek olarak 10.000 KASTA değerindeki ödül havuzundan pay alacak. Ayrıca 3 adet Apple Airpods Pro için yapılacak çekilişe katılmaya hak kazanacak.

5 Ocak 2022 tarihinde başlatılacak olan etkinlik ile kullanıcılar KASTA tokenlerini alacak. Ancak etkinliğe katılmak isteyen kullanıcıların, 31 Aralık 2021 – 5 Ocak 2022 tarihleri arasında cüzdanlarında BIT token tutması gerekmekte.

Bybit’e üye olmak ve KASTA işlemlerinizi gerçekleştirmek için burada bulunan linke tıklayabilirsiniz.

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Daha fazla Borsa Haberleri için: Borsa Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Türkiye kripto para ekosistemi dün (29 Aralık 2021) Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında gerçekleştirilen görüşme sonrasında farklı tartışmalara şahitlik etti. Bu tartışmalara bir nokta koyabilmek amacıyla “Türkiye kripto para ekosistemini temsil etmek” amacıyla Meclis’e giden 8 önemli isim, ortak bir açıklama yayımladı.

Aytunç Yıldızlı, Kamile Uray, Sait Arslan, Erkan Öz, Nurullah Mahmut Dündar, Elçin Karatay, Tansel Kaya ve Melih Kurtuluş tarafından ortak olarak ele alınan açıklamada, farklı grupların temsilcilerinin fikir beyan etmek için Meclis’e geldikleri ifade edildi. Toplantı öncesinde bu gruplar ile bir gündem hazırlığı yapılmadığı, kapsam dışı bırakılacak konuların belirlenmediği ifade edildi.

Açıklamanın Tam Metni

Kripto varlıkların yasal zeminiyle ilgili TBMM’de gerçekleştirilen toplantıya çeşitli grupları temsil eden ya da bireysel olarak görüşlerini bildiren kişiler katıldı. Toplantı öncesinde hazırlanan bir gündem ya da belirli konuları kapsam dışında bırakmaya yönelik herhangi bir mutabakat yapılmadı. Toplantıya iştirak eden herkesin belirli konularda tamamen kendisine ait şahsi fikirleri bulunması sebebiyle, bireysel fikirlerin tüm toplantı katılımcılarına atfedilerek ortak bir kanaatin söz konusu olduğu yönünde bir algı ve genel bir bilgi kirliliği yaratmamak adına şahsi görüşlerimize dayalı açıklamalar yapmaktan kaçındık. Ancak toplantıya iştirak eden bazı kişilerin bireysel ya da temsil ettikleri grup ve kişilerin menfaatlerini gözeterek yaptıkları açıklamaların toplantıya katılan tüm katılımcıların ortak kanaatiymişçesine çeşitli basın kuruluşlarında haberler yapılması sebebiyle aşağıdaki açıklamaları yapma zorunluluğu ortaya çıkmıştır.

Toplantıda herkese söz alarak kendi görüşlerini dile getirmiştir. Bu kapsamda birbirine zıt görüşlere sahip olan kişiler de farklı düşüncelerini kendilerine tanınan süre zarfında dile getirme imkânına sahip olmuştur.

Bu kapsamda farklı görüşler olsa da aşağıda yer alan genel başlıklarda aşağıda isimlerine yer verilen katılımcılar ortak bir kanaate varmışlardır. Tarafımızca aşağıdaki hususlara ilişkin birçok teknik detay ile ayrıntılı inceleme ve görüş paylaşılmıştır; katılımcılar bu ayrıntıları da kişisel uzmanlıklarına göre kendileri bireysel olarak kamuoyu ile paylaşacaktır:

  1. Blokzincir teknolojisinin yarattığı fırsatlardan en iyi şekilde nasıl yararlanılabileceğinin daha derinlemesine değerlendirilmesi, ekosistemin bünyesinde barındırdığı riskler öne çıkarılarak sunduğu fırsatların göz ardı edilmemesi gerekmektedir;
  2. Kripto varlıklar alanında oluşturulacak hukuki düzenlemelerin geleceğe dönük olması ve yenilikler ile teknolojik gelişmelere ayak uydurabilecek esneklikte olması gerekmektedir;
  3. Finansal okuryazarlığın artırılması ve bu kapsamda yatırımcıların bilinçlendirilmesi, bu hususlar üzerine yoğunlaşarak kullanıcının korunması noktasında adımlar atılması önem arz etmektedir;
  4. Kripto varlık alım satımı yapan bireysel yatırımcıların korunması önem arz etmekle birlikte söz konusu kitleyi korumak adına bireylerin mülkiyet haklarını ve finansal özgürlüklerini sınırlamayan hukuki düzenlemelerin yapılması gerekmektedir;
  5. Çok sınırlayıcı veya vergisel olarak uygun olmayan düzenlemeler yapılması halinde kripto varlık alım satımı yapan kişilerin sektörden uzaklaşması söz konusu olabilecek, kayıt dışı işlemler ve yurt dışına para çıkışı artabilecektir;
  6. Kısıtlayıcı bir mevzuat ile elde edilmeye çalışılan menfaatlerden çok daha fazlası teknolojik gelişmeleri destekleyen özgürlükçü bir mevzuat ile elde edilebilir. Bunun dünya üzerinde örnekleri bulunmaktadır. Bu örnekler incelenerek global ve geleceği kucaklayan bir mevzuat yaratılabilir;
  7. Sınırlayıcı bir düzenleme inovasyonun önünü kapatacak, beyin göçünü artıracak ve hatta kendi kendine yeşeren bir ekosistemin tamamen yok olmasına sebep olabilecektir;
  8. Türkiye’nin yapacağı inovatif düzenlemeler ile kripto varlık ve blokzincir özelinde bir merkez hâline getirilmesi nihaî hedef olmalıdır ve bu bağlamda gerekli adımlar atılmalıdır. Yapılması gereken sadece kısıtlayıcı olmayan bir mevzuat çıkarmak değil; Türkiye’yi yerli ve yabancı yatırımcılar için yeni bir cazibe merkezi hâline getirmektedir.

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Kripto para alanında yaşanan bazı yasa dışı uygulamaların önüne geçmek isteyen kurumlar, bu alanda yeni güvenlik önlemleri getirmeye devam ediyor.

Özellikle düzenleyici kurumlar ile ters düşmek istemeyen borsalar, getirdikleri yeni kuralları, kullanıcılarına duyurmaya başladı. Bu uygulamaları kullanan son kurum ise Güney Kore’de faaliyet gösteren en büyük kripto para borsalarından biri olan Coinone oldu. Koreli borsa yaptığı açıklama ile bundan böyle ”doğrulanmamış harici cüzdanlara” para çekilmesine izin vermeyeceğini duyurdu.

Yeni uygulamanın 24 Ocak 2022 tarihinden itibaren aktif olacağını belirten borsa, kayıt işlemi yapmayan kullanıcıların borsa hesaplarında tutulan fonlarını çekmelerine izin verilmeyeceğini dile getirdi.

“Müşteri doğrulama sisteminin uygulanması gerektiği için 24 Ocak 2022’den itibaren başka bir cüzdana para çekmeniz gerekiyorsa, cüzdan adresini kaydetmeniz gerekir.”

Bilindiği üzere, harici cüzdanlar, “sıcak” (çevrim içi) ve “soğuk” (çevrim dışı) depolama seçenekleri dahil olmak üzere üçüncü tarafların sunduğu tüm cüzdanları içerir. Para akışına ait verilerin kayıt altında olmasını isteyen borsa böylece, tüm kullanıcılarından müşterinizi tanıyın (KYC) bilgilerini yerine getirmesini istiyor.

Ancak burada şöyle bir ayrıntı da dikkat çekiyor. MetaMask ve Ledger gibi cüzdanlar KYC gerektirmediğinden, borsa kullanıcıları kripto paralarını bu cüzdanlara da çekemeyecekler. Bu nedenle kullanıcılar sadece Binance ve FTX gibi borsalar tarafından sunulan saklama cüzdanlarına para aktarabilecek.

Yeni Uygulamanın Sebepleri

Coinone, yaptığı bir açıklama ile müşterilerin kara para aklama gibi yasa dışı faaliyetler için kripto para kullanmadığından emin olması gerektiğini söyledi. Bunun için de Coinone müşterilerinin cüzdanlarını doğrulamak için tam adları, e-posta adresleri ve kayıtlı cep telefonu numaraları gibi bilgileri göndermeleri gerekiyor. 

Bilindiği üzere Koreli düzenleyiciler, yasa dışı kripto para faaliyetlerini engellemek için bir dizi önlem aldı. Hatta yakın zaman önce, ülkedeki kripto para borsalarına, veri bakımı, iç kontroller, şüpheli işlemleri bildirme ve müşteri kimliklerini doğrulamak için KYC zorunluluğu getirildi.

Coinone tarafından atılan bu adımın, ülkede faaliyet gösteren, Upbit, Bithumb ve Korbit gibi diğer büyük borsalar tarafından da uygulanabileceği belirtiliyor.

Daha fazla Bitcoin Haberleri için: Bitcoin Haberleri

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Türkiye’de kripto para yasa tasarısı tartışmaları Twitter gündemine damgasını vurmaya devam ederken, dünyanın diğer ucunda Elon Musk yine sahnede! Hatırlarsanız geçtiğimiz günlerde TIME dergisi tarafından 2021 yılının kişisi seçildi. Şimdi onu nasıl tanımlamalıyız ya da isminin başındaki tüm etiketleri kullanmalı mıyız? Bir deneyelim…

Elon Musk; SpaceX şirketinin kurucusu ve CEO’su, Tesla şirketinin CEO’su, The Boring Company şirketinin kurucusu, Neuralink ile OpenAI‘nin kurucu ortağı ve ilk eş başkanı. Tüm bunlarla beraber oldukça popüler ve aktif bir Twitter influencer’ı.

İlgilendiği konular ise, hepinizin malumu kripto paralar ve bu işi manipülasyona kadar götürdüğünü düşünenler de oldukça fazla.

Şu An İçin En iyi Para Biçimi Kripto Paralar

Gelelim Elon Musk’ın son açıklamalarına…Podcast yayıncısı Lex Fridman ile kısa süre önce yaptığı bir röportajda, dijital varlıkların şu an için tam olarak ‘ideal’ durumda olmamasına karşın yine de bugüne kadarki en iyi para şekli olduğunu söyledi. Dijital varlıklara desteğini her zaman sürdüreceğini ifade eden Musk; itibari para birimine dayanan geleneksel finansal sistemin, hükümetlerin yanlış para politikaları nedeniyle enflasyonlara yol açtığını ve bu yüzden mükemmellikten çok uzak olduğunu savundu.

2021 yılında Jeff Bezos’un servetini geçerek dünyanın hayatta olan en zengin kişisi olan Elon Musk’ın paraya bakış açısı ise oldukça ilginç. Öncelikle kripto paralarla ilgili olarak ‘insanlığı 21.yüzyıla götüren en önemli teknolojik yenilik’ yorumunu yapan Musk, parayı bir güç sembolü olarak değil “bilgi teorisinin merceğinden” bakılması gereken bir kavram olarak değerlendiriyor.

Parayı, zaman ve mekan boyunca kaynak tahsisi için bir veri tabanı olarak değerlendirin. Bu veri sistemi hangi biçimde en etkili olmalıdır?

Elon Musk

Ancak ünlü iş insanı, Bitcoin ve diğer alternatif kripto paraların henüz “ideal” olduğu konusuna katılmadı. Sadece şu ana kadar olan en iyi finans şeklidir dedi.

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Bu akşamki fiyat analizi yazımda Avalanche’a yer vereceğim. Grafikleri dolaşırken AVAX’ın güzel bir destek bölgesine geldiğini fark ettim. Bundan dolayı bugün ona yer vermek istedim. Şimdi lafı fazla uzatmadan analiz kısmımıza geçelim.

AVAX Fiyat 29 Aralık 2021

Avalanche 127 dolar bölgesindeki dirençten ret yedikten sonra fiyatta düşüşler görmeye başladık. Bugün 102 dolar seviyesine kadar gerilese de şu an 107 dolar seviyesinden işlem görmekte.

AVAX Grafik 29 Aralık 2021

gYzQKgOO - Avalanche AVAX Fiyat Analizi 29.12.2021
Avalanche AVAX fiyat grafiği 29.12.2021. 4 Saatlik grafik, veriler FTX borsasından alınmıştır.

FTX borsasında işlem gören Avalanche kontratına ait fiyat verileri. Grafik 4 saatlik zaman dilimindedir ve TradingView’den temin edilmiştir.

AVAX Analiz 29 Aralık 2021

Grafikteki yeşil bölgeler AVAX grafiğinde takip ettiğim destek ve direnç bölgelerini göstermektedir. Grafikte kalabalık yapmaması adına sadece önemli olan bölgeleri ekledim.

Grafikte en üstteki bölge yani 127 dolar direncinin önemini önceki analiz videolarımda belirtmiştim. Fiyat buradan ret yedikten sonra yaklaşık %20’lik bir düşüş yaşadı ve bir alt destek bölgesinin yakınına kadar geldi. Ancak henüz burayı test etmiş değil. Bu bölgenin sağlam bir destek olduğunu düşünmekteyim. Haliyle fiyatın buradan tepki alacağını düşünüyorum.

AVAX Yorum 29 Aralık 2021

Bazı arkadaşlar bu yapıya Ters Omuz Baş Omuz (TOBO) demekte. Ancak TOBO formasyonu düşen trendden sonra aranması gereken bir formasyondur. Ancak burada öyle bir şey görmüyoruz. Haliyle buraya TOBO demenin oldukça yanlış olduğunu düşünüyorum.

Bu analize TradingView üzerinde ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Daha fazla AVAX analizi, haberi ve diğer kullanıcıların yorumu için telegram kanalımıza katılabilirsiniz.

Ayrıca TradingView üzerinde AVAX/USD hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Daha fazla analiz için; Analiz Haberleri

UYARI: Yukarıda verilen fiyat, analiz ve grafikler yatırım tavsiyesi değildir. Kripto para yatırımları oldukça yüksek risk içermektedir. Yatırım yapacak veya yapmayı düşünen kişilerin kendi araştırmalarını yapmaları gerekmektedir.

Avusturalya Hisse Senedi ve yatırım Komisyonu (ASIC) pump-dump grupları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Pump-dump şemasının nasıl çalıştığına dair önemli açıklamalar yaptı. Manipülasyon ile birlikte ilgili varlığın fiyatları ile nasıl oynandığını ortaya koyan yeni çalışma, şemanın sahiplerinin diğer yatırımcılar üzerinden nasıl para kazandığını kanıtlarıyla birlikte açıkladı.

Akademik bir çalışma olarak öne sürülen kanıtlar ve doküman, 2018 yılında bu durumun ilk büyük çıkışını yaptığını ve ikinci büyük çıkışın ise 2021 yılında gerçekleştiğini doğruladı.

Screen Shot 2021 12 29 at 15.11.09 1035x600 - Avusturalyalı Komisyon, Telegram Üzerindeki Kripto Para Pump-Dump Gruplarını Ortaya Çıkardı!
Pump-Dump Trendleri

Pump Grupları olarak adlandırılan bu gruplar, grup sahiplerinin önderliğinde düşük hacimli varlıkların tahtasında alım tarafında yüklenerek, spekülatif bir şekilde fiyatın artırılması olarak tanımlanıyor.

Dökümana göre 2018 yılında kripto para piyasalarında 355 farklı manipülasyonun bu yolla gerçekleştiğini gözler önüne seriyor.

Screen Shot 2021 12 29 at 15.12.57 1035x600 - Avusturalyalı Komisyon, Telegram Üzerindeki Kripto Para Pump-Dump Gruplarını Ortaya Çıkardı!
FXS-USD

FXS isimli varlığı dökümanda örnek olarak öne çıkaran ASIC, sadece 1 dakika içinde yüzde 90’a varan fiyat artışının, 65 Milyon $’lık alımla gerçekleştirildiğini açıklıyor.

Kapalı gruplar eşliğinde gerçekleştirilen bu işlemler, tepedeki kişilere kısa sürede büyük kazanç sağlarken, grup içerisindeki diğer üyelerin aynı kısa süre içerisinde büyük kayıplara uğramasına sebep oluyor. Diğer yandan da market manipülasyonu ile ciddi bir suç işleniyor.

Pump-Dump grupları hakkında sizin düşünceniz nedir?

Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Telegram kanalımıza katılın.

Kripto para yasa tasarısı taslağını konuşmak üzere sosyal paylaşım platformu Twitter üzerinde grup konuşması açan ünlü analist Kamile Uyar ve Vuca ekibi, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ı ağırladı. Konuşmanın sonunda Elitaş, kripto para yasa tasarısı taslağını konuşmak üzere kripto para sektöründe önde gelen isimleri Meclis’e çağırdı.

Bugün (29 Aralık 2021) yapılan görüşme sonrası kripto para ekosistemi adına giden ekibin ilk izlenimleri şu şekilde:

Muhabbit Kurucusu, Ava Labs Türkiye İş Geliştirme Direktörü Dr. Aytunç Yıldızlı

Kripto para yasağı durumunda NFT, Metaverse vs nasıl bir değerin kaçabileceğini ifade eden Yıldızlı, görüşmenin çok iyi geçtiğini ifade etti. Kripto para tarafından gelen sadece 5 kişi olmadıklarını, Erkan Öz ve Tansel Kaya gibi önemli isimlerin yer aldığını ve “inanılmaz” bir katkı sağladıklarını ekledi. Farklı grupların da davete müdahil olmalarıyla birlikte, maalesef ekip içerisinde fikir ayrılıklarının da yaşandığını ekledi.

Blockchain İnisiyatifi’nin direkt “vergi gelsin” gibi bir söylemleri olmadığını ancak onların önerdiği modelin gerçekçi olmasına rağmen verginin önerilmediği bir durumda vergi içeren bir model sunduklarını ifade etti. İnisiyatifin Custody çözümü içeren modelinde vergilendirme olduğunu ancak bunun gerçekçi bir yaklaşım olduğunu ifade eden Yıldızlı, 5 saatlik görüşmenin sadece 3 dakikasında vergilendirme kelimesinin “laf arası” olarak geçtiğini ekledi.

Yıldızlı, görüşmeye Ava Labs Türkiye İş Geliştirme Direktörü olarak değil, herkesin tanıdığı bir arkadaş olan “Aytunç” olarak gittiğini belirtti. Genel olarak görüşmenin olumlu geçtiğini, önyargılı olunmaması gerektiğini ifade etti.

“Elimizden geleni yaptık.”

Dr. Aytunç Yıldızlı

Vuca Borsa Yetkilisi Sait Arslan

Yetkililerin kendilerini çok iyi ağırladıklarını ifade eden Vuca Borsa Yetkilisi Sait Arslan, öncelikle kripto para dünyasının sadece kripto para alım satımından ibaret olmadığını anlattıklarını açıkladı.

Yetkililerin kripto para dünyasını anlamaya meyilli olduklarını ve gelişen siber dünyaya ayak uydurmak istediklerini belirtti. Bununla birlikte yetkililerin düzenleme yapmak istediklerini ama bir yandan da yıkmamaları gerektiğini anladıklarını ifade etti.

“Bizi yasa yapmamız için değil, kripto para ve Blockchain teknolojisinin nasıl işlediğini anlamak için çağırdılar.”

Vuca Borsa Yetkilisi Sait Arslan

Arslan, kripto para ekosisteminde düzenlemelerin yapılması konusunda hemfikir olunduğunu ancak bu düzenlemeler için öncelikle kripto para borsalarının düzenlenmesi gerektiğini ifade ettiklerini dile getirdi.

Merkeziyetsiz bir sistemi merkezi olarak kontrol etmeye çalışarak, sistemi tümden kapatabileceklerini fark ettiklerini ve bunu yapmadan nasıl düzenleme yapabileceklerini araştıracaklarını aktardı.

Ekonomi Gazetecisi Erkan Öz

Tarihi bir gün olduğunu belirten ekonomi gazetecisi Erkan Öz, bu görüşme için AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş’a teşekkürlerini iletti. Yasa tasarısı hakkındaki görüşlerini aldıklarını belirten Öz, herkesin küçük yatırımcıların korunduğu bir düzenleme istediğini açıkladı.

Öz, Elitaş’ın korumaları sağlayacak, sektörü öldürmeyecek bir düzenleyici çerçevenin çizileceği konusunda teminat verdiğini iletti. Bunun sadece bir toplantı olduğu ifade eden Erkan Öz, sürecin devam edeceğini ifade etti. Öz bugün (29 Aralık 2021) yapılan toplantının, Meclis’te yapılacak toplantıların bir ilki olduğunu ekledi. Sosyal medyada dolaşan tasarının sızdırılan tasarı olup olmadığı konusunda bir kesinlik olmadığını ifade etti.

BCI Blockchain İnisiyatifi

Blockchain İnisiyatif, taleplerini belirttiklerini ifade etti. İnisiyatif, görüşme sonrası izlenimlerini madde madde sıraladı.

  • SPK kesinlikle borsada listelenecek kripto paralara karışmamalı.
  • Yabancı kripto para borsaları, cüzdanlar engellenmemeli. Eğer son kullanıcı ve yarattığı finansal akış güvence altına alınmak isteniyorsa regülasyona uyan borsalar güvenilir deklare edilip, devlet ile anlaşarak işlem başına stopaj almalı.
  • Devlet kanadından SPK, BDDK, Adalet Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Sanayi Bakanlığı’ndan üst düzey katılım vardı.
  • Yapılan toplantı 5 saat sürdü.
  • Tüm paydaşlar farklı çevrelerden olmasına rağmen ortak kanaatteydi.

BCI Topluluk Yöneticisi Uğur Açıkgöz

BCI (Blockchain İnisiyatifi) Topluluk Yöneticisi A. Uğur Açıkgöz görüşmeler sonrası yaptığı açıklamada, konuşmalarında iki farklı husus üzerinde durulduğunu ifade etti. Açıkgöz bu iki hususu, “Bu hususlardan biri Blockchain üzerindeki varlıkların tam olarak tanımlanması, kripto para alım satımı yapan yatırımcıların mağduriyetlerinin giderilmesi ile alakalıydı. Diğer husus ise vergilendirme ile alakalıydı. Devlet borsayı kontrol ediyorsa ve regülasyonlara uygundur diyorsa, yatırımcıların kısıtlama olmadan bu borsayı kullanabileceği anlamına geliyor. Bankanın güvencesi olduğu için devletin, her işlem başına stopaj alması gibi bir madde konuşuldu. ” şeklinde açıkladı.

“Biz amacımıza ulaştığımızı düşünüyoruz. Aktarmamız gereken bütün mesajları aktardık.”

BCI Topluluk Yöneticisi Uğur Açıkgöz

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

NFT ticareti hacimleri 2021 yılında rekor kırdı. 13 Milyar $’lık rekor ticaret hacmine ulaşan NFT piyasası, popülaritesini korumaya devam ediyor.

The Block Research tarafından ortaya konan verilere göre 2020 yılındaki ticaret hacimlerine oranla yüzde 42.988’lik bir artış yaşandı.

2020 yılında NFT’ler bu kadar popüler değildi. Yıl içerisinde toplamda 33 Milyon $’lık bir hacim görülürken, 2021 yılında ise 13 Milyar $’lık hacim ile rekor kırıldı.

Screen Shot 2021 12 29 at 11.56.44 1035x600 - NFT Ticareti Hacimleri 13 Milyar Doları Geride Bıraktı!
NFT Ticaret Hacimleri

OpenSea, SuperRare, ve diğer NFT platformlarının ortaya çıkması ve popüler koleksiyonların ortaya konması ile adeta baharını yaşayan NFT ekosistemi, metaverse projelerini ile birlikte zirveye oturmayı başardı.

Opensea tarafında NFT ticareti hacminin yüzde 88’i gerçekleşirken, ikinci sırada ise Nifty Gateway bulunuyor. Üçüncü sırada ise SuperRare platformu yer alıyor.

Özelikle 2021 yılının yaz ayları itibarıyla tam popülerliğe ulaşan NFT’ler ciddi bir “hype”ı da beraberinde getirdi. En yüksek hacim Ağustos ayında görülürken, Aralık ayına doğru düzenli bir düşüş gözlenirken, ticaret hacimleri dengesini bulmuş gibi görünüyor.

Peki siz 2021 yılı içerisinde NFT işlemi gerçekleştirdiniz mi?

Blockchain haberleri için: Blockchain Haberleri

Telegram kanalımıza katılın.