Muhabbit

2022’ye Damgasını Vuran, En Çok Bitcoin’e Sahip 4 Şirket: Tesla Bitcoin’lerini Satıyor Mu?

Bitcoin’in dalgalı seyrettiği 2022 Mayıs ayı itibarıyla en çok Bitcoin’e sahip 4 büyük şirketi zorlu bir süreç bekliyor.

2022-BTC-Balina-Genel-Muhabbit

2022-BTC-Balina-Genel-Muhabbit

Kripto paraların önü alınamaz yükselişine tanıklık ettiğimiz son yıllarda, gün geçmiyor ki zamanında alım fırsatını kaçırdığımız Bitcoin’ler için “keşke”lerimizi sıralamayalım. Her ne kadar 2022 senesinde dalgalı grafikleriyle meraklılarına zorlu günler yaşatsa da, Bitcoin’in günümüzde en popüler yatırım araçlarından biri olduğu tartışılmaz bir gerçek.

Kimileri hala bu görece yeni para biriminin arkasında yatan mantık ve teknolojiyi çözümlemeye çalışırken, diğerleri çoktan dijital ekonomiye entegre oldu ve geleceğin dünyasına hazır bir şekilde bekliyor.

Bu entegrasyon sürecinde zorlanmayan bireysel yatırımcıların sayısı azımsanamayacak kadar fazla. Ancak kabul etmeliyiz ki bireysel yatırımcıların yatırımları, büyük şirketlerle kıyaslandığında oldukça mütevazı kalıyor.

Uluslararası şirketlerin dünya ekonomisinde söz sahibi olduğu günümüzde, özellikle Elon Musk gibi kripto paralara yön veren isimler, şirketlerinin de dijital finansa öncülük etmesi için ellerinden geleni yapıyor.

Bu kapsamda, özellikle Bitcoin alımında, oldukça cömert davranan Tesla ve benzeri şirketler, bir yandan geleceğe yatırım yapmanın hazzını yaşarken, diğer yandan da piyasa dalgalanmalarının getirdiği riskli finansal durumlarla baş etmenin bir yolunu arıyor.

Microstrategy

1. Microstrategy Inc.

Elon Musk her ne kadar kripto paraları dilinden düşürmese de, Bitcoin varlığı söz konusu olduğunda şirketi Tesla tahtı MicroStrategy Inc.’e bırakalı epey oldu.

1989 senesinde Michael J. Saylor tarafından kurulan Amerikalı mobil yazılım, girişim analizleri ve iş teknolojileri şirketi MicroStrategy Inc., 2020 senesinin Ağustos ayından beri Bitcoin’e yatırım yapıyor. Öyle ki, bu Bitcoin yatırımları ile birlikte şirket artık yazılım üretim hizmetleriyle değil, Bitcoin öncüsü olmasıyla da biliniyor.

İlk olarak 250 milyon dolar değerinde Bitcoin’i hazine rezerv varlığı olarak alan şirketin Mayıs 2022 tarihi itibarıyla Bitcoin alımı için toplamda 3,965 milyar dolar harcadığı belirtiliyor. Saylor’ın şirket stratejisi olarak belirlediği bu Bitcoin-dostu tutumun sonucu olarak günümüzde MicroStrategy Inc. bünyesinde 129.218 Bitcoin bulunduruyor. Bu rakam, toplam Bitcoin arzının %0,61’ine denk geliyor.

Microstrategy Inc.’in Bitcoin stratejisinin ne denli şirket yararına olduğu ise oldukça tartışmalı bir konu. Artık Bitcoin’e endeksli olarak görülen Microstrategy Inc. hisseleri, Bitcoin grafiklerinin dalgalı seyriyle büyük ölçüde paralellik gösteriyor. Bu nedenle, Mayıs 2022 itibarıyla Bitcoin’in değeri 26,000 dolara kadar düşerken, Microstrategy Inc. hisselerinin de değerlerinin yarısından fazlasını kaybetmesi kimseyi şaşırtmıyor. Haliyle, şirket yöneticilerine olası daha kötü senaryolar karşısında yatırımcılara alternatif planlarla gelerek güvence sunmaya çabalamak kalıyor.

Tesla Roadster

2. Tesla

Musk’ın elektrikli arabaları ve güneş panelleriyle nam salan ünlü şirketi Tesla, Mayıs 2022 itibarıyla 48.000 Bitcoin’i elinde bulunduruyor. Bu rakam toplam Bitcoin arzının %0,229’una denk geliyor ve değeri 1,52 milyar dolar civarında seyrediyor.

Otomotiv ve temiz enerji şirketi olarak bilinen Amerikalı şirket Tesla, 2003 senesinde Martin Eberhard ve Marc Tarpenning tarafından “Tesla Motors” adıyla kuruldu. 2004 senesinin Şubat ayında Musk, 6,5 milyon dolarlık bir yatırımla şirketin en büyük hisse ortağı oldu. 2008’sinden beri ise şirket CEO’su olarak görev yapıyor.

Musk ve Tesla’nın CFO’su Zach Kirkhorn, 2021 senesinden beri gerçekleştirdikleri kripto para yatırımlarıyla kendilerinden söz ettiriyor. Bu yatırımlara dair sık sık oldukça iddialı açıklamalar da gerçekleştiren ikili, Tesla’nın bu denli çok Bitcoin’e sahip olmasının itici güçleri olarak da dikkat çekiyorlar.  

İlginizi çekebilir: Bir Şirket Daha Portföyüne Bitcoin Ekledi!

Kirkhorn, kendisini “Kripto Para Ustası” olarak ilan ettiği 2021’in ilk çeyrek toplantısında Bitcoin alımlarındaki amacın nakit olarak bir miktar getiri elde etmek olduğunu, edinilen gelirin hemen çeşitli operasyonlarda kullanılmasının amaçlanmadığını belirtmişti.

2022 yılının şimdiye dek Kirkhorn’un beklentilerini karşılamadığını belirtmek çok da yanlış olmaz. Hatta aksine, 11 Mayıs 2022’de gerçekleşen büyük Bitcoin düşüşünün Musk’ın şimdiye dek Bitcoin’lerinden elde ettiği tüm geliri yok ettiği tahmin ediliyor. Şirketin bundan sonraki dönem için Bitcoin stratejisi ise henüz belirsizliğini koruyor.

Galaxy Digital Assets

3. Galaxy Digital Holdings

Listemizde 3. sırada yer alan Galaxy Digital Holdings, “sistemleri teknoloji yoluyla değiştirmeyi” misyon edinerek kripto para ve blockchain teknolojisinin finansal sistem üzerindeki potansiyel etkileri üzerine çalışıyor.

2006 senesinde mevcut CEO Mike Novogratz tarafından kurulan ve New York merkezli olarak hareket eden Kanadalı şirket, Mayıs 2022 itibarıyla toplamda 16,402 Bitcoin’e sahip. Toplam Bitcoin arzının %0.078’ine tekabül eden bu rakamın bugünkü değeri yaklaşık 485 milyon dolar.

13 Mayıs 2022 tarihinde kripto para piyasasında gerçekleşen düşüşlere dair açıklamalarda bulunan şirket, bu denli fazla sayıda Bitcoin varlığı olmasına rağmen hala güçlü bir sermaye ve likiditeye sahip olduğunun altını çizdi. Buna rağmen, Galaxy Digital Holdings 2022’nin ikinci çeyreğinde kripto para piyasasındaki düşüşlerle ilintili olarak 300 milyon dolar değerinde bir kayıp öngörüyor.

Square

4. Block Inc. (Square Inc.)

Bir zamanlar Square Inc. olarak bilinen Amerikan finansal hizmetler ve dijital ödemeler şirketi Block Inc, 2009 senesinde Jack Dorsey ve Jim McKelvey tarafından kuruldu. Toplamda 8.027 Bitcoin’e sahip olan şirket %0,038’lik bir Bitcoin arzını bünyesinde barındırmış oluyor.

İlginizi çekebilir: Gavin Andresen Kimdir?

Azımsanmayacak sayıda bir Bitcoin’e sahip olan şirketin 2022 ilk çeyrek verilerinin beklentilerden düşük gelmesinin Bitcoin’in değer kaybıyla alakalı olduğu tahmin ediliyor. 31 Mart 2022’de açıklanan rapora göre şirket hisse başına 18 sentlik bir gelir elde etti. Bu takam 2021 senesinin ilk çeyreğinde 41 sent civarında seyrediyordu ve uzmanlar 2022’de 20 sent civarında bir rakam gelmesini bekliyordu.

Bitcoin hariç tutulduğunda, şirketin 2022 ilk çeyrekte toplam net geliri %44 artarak 2,23 milyar dolara yükseldi. Bitcoin geliri ise 2021 senesine göre %51 düşerek 1,73 milyar dolarda kaldı.

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Daha fazla Bitcoin Haberleri için: Bitcoin Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version