Son zamanların en popüler konuları arasında yer alan Yapay Zekâ (AI) ve Yapay Zekâ tokenlarını sizler için ele aldık. Gelin hep birlikte inceleyelim!
Öncelikle ”Yapay Zeka (AI)” kavramını ele almak gerekirse, belirli görevleri yerine getirmek için insan zekasını taklit eden ve topladıkları bilgilere göre yinelemeli olarak kendilerini iyileştirebilen sistemler Yapay Zekâ olarak adlandırılmaktadır. Büyük ölçekli verileri, akıllı algoritmalar ve yinelemeli işlemleme ile bir araya getirerek çalıştıran bu sistemlerin diğerlerinden en büyük farkı ise insan zekâsını taklit edebiliyor oluşu.
Peki Yapay Zekâ Sistemin Tarihi Nedir? Hayatımıza Nasıl Girdi?
Yapay Zekânın tarihçesine baktığımızda, Alan Turing’in 1950’de yayınlamış olduğu “Computing Machinery and Intelligence” çalışmasında Yapay Zekâ’yı ele aldığını görüyoruz. Bilgisiyarın babası olarak anılan Turing, çalışmasında sıklıkla şu soruyu soruyor: “Makineler düşünebilir mi?“. Yavaş yavaş temelleri atılan yapay zekâ terimi; veri hacimlerinin artması, algoritma ve hesaplamaları gibi birçok bilim ve teknoloji alanında kullanılmaya ve ilerleme kaydetmeye devam ediyor. Yapay zekânın doğuşuyla birlikte ilk çalışmalar problem çözme ve sembolik yöntemler gibi konular ile ilişkiliydi. Fakat sonraki süreçlerde makine öğrenmesi ile gelişen yapay zekâ günümüzde konuşmayı, görüntüleri ve verileri tanıma, tahminlerde bulunma gibi işlemleri yerine getirebilmesini sağlayan derin öğrenme ile hayatımızın her alanında var olmaya devam ediyor.
Twitter CEO’su Elon Musk İbreyi Yapay Zekâya Çevirdi!
Tesla ve Twitter’ın CEO’su olan Elon Musk da ibreyi bu alana çevirmiş gözüküyor. Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarla gündemi belirleyen Musk, yapay zekânın potansiyel faydaları ve olası tehlikeleri hakkında sıklıkla paylaşımlar yapıyor. Son olarak da OpenAI tarafından geliştirilmiş olan yapay zekâ sohbet robotu ChatGPT’ye rakip olabilmek için yeni bir laboratuvar kurmaya yönelik yapay zekâ araştırmacılarına başvurduğu kamuoyuna yansımıştı.
Şirketleri Yapay Zekâya İten Sebepler Neler?
Günümüzde birçok şirket yapay zeka sistemlerinden faydalanmak için önemli adımlarda bulunuyorlar. Bunun en büyük sebepleri arasında artan rekabet ortamında bir hamle önde olmak geliyor. Yapay zekânın sahip olduğu işlevleri ve kullanım alanlarıyla birlikte sektörel olarak farklılık gösterse de şirketlere sunduğu avantajlar yadsınamaz. Yapay zekâ, şirketlerin hedefleri doğrultusunda birçok öneri ve katkı sağlayarak şirketlerin gelişmelerine imkan tanır. Şirketleri yapay zekâya iten sebeplere bakıldığında ise şu maddeler dikkat çekiyor:
- İş süreçlerini otomatikleştirmeyi sağlar.
- İş verimliliğini artırır ve maliyetleri azaltır.
- Satış oranlarını yükseltir.
- Ürün veya hizmet kalitesini artırır.
- Tedarik zinciri ve lojistik gibi iş süreçlerinin optimizasyonunu sağlar.
- Daha verimli ve gelişmiş iş gücü ortamı sağlar.
- Kişiselleştirilmiş pazarlama süreçlerini iyileştirir.
Şirketlerin yukarıda belirtilen maddelerden faydalanabilmesi için ilk olarak yapay zekâ çözümleri ve yönetilmesi hakkında bilgilere ihtiyaçları bulunmaktadır. Bu bilgiyi edinen şirketler doğru araçlar ile süreçleri ve yönetim stratejilerini uygulayarak şirketlerini bir adım ileriye taşırlar.
2023 Yılında Takip Edilmesi Gereken Yapay Zekâ Tokenları!
OpenAI’nin metin tabanlı aracı “ChatGPT” uygulaması sonrası yapay zekâ tokenlarına olan ilgi de her geçen gün artıyor! 2023 yılında takip edilmesi gereken yapay zekâ tokenlarını gelin hep birlikte inceleyelim.
SingularityNET(AGIX)
SingularityNET (AGI), herkesin geniş ölçekte AI hizmetleri oluşturmasına, paylaşmasına ve bunlardan para kazanmasına imkan sağlayan platformdur. 2017 yılında kullanıma sunulan SingularityNET Ethereum blockchain üzerine inşa edilmiştir. SingularityNET ile herhangi bir işletmenin veya bireyin mevcut AI araçlarını inşa etmesi için otomatik bir süreç sunar. Bunun için kendi yerel tokeni olan AGIX’ı kullanır. CoinMarketCap sıralamasında 79. sırada yer alan AGIX güncel olarak 0,50 dolardan işlem görmektedir.
Fetch.ai(FET)
2017 yılında kurulan Fetch.ai, yapay zekâ temelli merkeziyetsiz bir dijital ekonominin gelişmesini destekleyen araç ve hizmetler sunan merkeziyetsiz bir blockchain ağı olarak karşımıza çıkmaktadır. Fetch.ai (FET), Nesnelerin İnterneti (IOT) algoritmaları arasında bağlantı kurma amacıyla geliştirilmiş bir platform olup, platformun yerel tokenı ise FET’tir. Yapay zekâ teknolojisiyle birlikte veri paylaşımı ve makine öğrenimini bünyesinde barındıran bu ağ, birçok büyük işletme tarafından da kullanılmaktadır. Bu işletmeler arasında BOSCH, FESTO ve Outlier Ventures gibi büyük kurumlar yer alıyor. CoinMarketCap sıralamasında 103. sırada yer alan FET güncel olarak 0,43 dolardan işlem görmektedir.
The Graph(GRT)
2020 yılında Graph Vakfı tarafından kurulan, Graph 17 Aralık 2020 tarihinde piyasaya sürüldü. Verilere daha kolay erişim sağlanabilmesi için düzenlemeler yapan The Graph protokolü; geliştiricilere, uygulamalarını blockchain üzerine inşa etme imkanı sunmaktadır. Graph protokol tarafından sunulan hizmet sayesinde likidite çıktıları, geçmiş dönem işlem hacimleri, Ethereum tabanlı bütün token fiyatları ile ilgili veriler geçmişe dönük sorgulanabilir. AAVE, Aragon, Uniswap, Balancer ve Synethix gibi De-Fi projeleri, Graph’in çözümlerini kullanmaktadır. CoinMarketCap sıralamasında 42. sırada yer alan GRT, güncel olarak 0,15 dolardan işlem görmektedir.
Ocean Protocol(OCEAN)
Ocean Protocol (OCEAN), işletmelerin ve bireylerin verilerini, AI, Big Data ve veri tabanlı hizmetlere alıp satmasına imkan tanıyan protokol olarak karşımıza çıkmaktadır. 2017 yılında Bruce Pon ve Trent McConaghy tarafından kurulmuş olan Ocean Protocol, veriyi finansal bir varlık olarak paraya dönüştürerek sorunları çözmeye odaklanır. Veri analistleri, araştırmacılar, bilim insanları ve diğer veri tüketicileri, başka yerde ulaşamayacakları birçok veriye Ocean Protocol aracılığıyla çok daha düşük maliyetle erişim imkanı bulmaktadırlar.
Kurucularından olan McConaghy ise yaratıcı yapay zeka alanında doktora derecesine sahiptir. Ocean Protocol, yapay zekayı ve big datayı geliştirmeye ve faydalarını anlatmak için önemli çalışmalar sürdürmekte. CoinMarketCap sıralamasında 140. sırada yer alan OCEAN güncel olarak 0,41 dolardan işlem görmektedir.
Numeraire(NMR)
Numeraire platformu, Ethereum tabanlı olup kullanıcıların hisse senedi ticareti yapmalarını sağlamayı amaçlayan koruma yazılımı olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda Numerai; yapay zekâ, kriptografi, makine öğrenimi ve veri biliminin birlikte bulunduğu bir sistemdir. Gizliliği hedefeyen Numeraire, ERC-20 tabanlı bir Ethereum tokenıdır. Numeraire (NMR) sahipleri, NMR tokenlarını her hafta belirli tahminlerle stake edebilir. Kullanıcılar başarılı tahminler sonrasında daha fazla NMR ile ödüllendirilirler. Numerai’ye genel hatları ile bakıldığında küresel olarak borsalara yatırım yapmak için yapay zekâ ve makine öğrenimini kullanan bir hedge fonu gibi davranan bir yapay zeka blockchain ağı olduğunu görüyoruz. Platformun yerel tokenı ise NMR’dir. CoinMarketCap sıralamasında 243. sırada yer alan NMR güncel olarak 19,6 dolardan işlem görmektedir.
Hero Arena(HERA)
Hera, kullanıcıların, merkezsiz borsalarda (DEX) alım satım yaparken kullanıcıların en verimli ve karlı ticaret yolunu bulmalarına yardımcı olan bir algoritma olarak bilinmektedir.CoinMarketCap sıralamasında 4665. sırada yer alan HERA güncel olarak 0,011 dolardan işlem görmektedir.
Oraichain(ORAI)
2020 yılında piyasay sürülen Oraichain, yapay zeka için blockchain tabanlı bir ekosistemdir. Yapay zeka uygulamaları oluşturmak ve bir altyapı oluşturmak için yapay zeka ve blockchain teknolojilerini kullanmaktadır.CoinMarketCap sıralamasında 754. sırada yer alan ORAI güncel olarak 6,08 dolardan işlem görmektedir.
Cortex(CTXC)
Cortex, yapay zekanın işlevselliğini akıllı sözleşmelerle birleştirmeyi amaçlayan Ethereum üzerine inşa edilmiş yeni bir yapay zeka destekli kripto para projesidir. CoinMarketCap sıralamasında 388. sırada yer alan CXTC güncel olarak 0,26 dolardan işlem görmektedir.
dKargo (DKA)
Lojistiği daha verimli ve uygun maliyetli hale getirmek için yapay zeka kullanarak lojistik ağ sağlayan yeni nesil için ortak bir dağıtılmış protokoldür. CoinMarketCap sıralamasında 272. sırada yer alan DKA güncel olarak 0,038 dolardan işlem görmektedir.
iExec RLC
iExec, çok çeşitli merkezi olmayan, blok zinciri tabanlı bulut bilişim hizmetleri sunmaktadır. CoinMarketCap sıralamasında 196. sırada yer alan RLC güncel olarak 1,59 dolardan işlem görmektedir.
Sosyal medya hesaplarımızdan bize katılabilir, son blockchain gelişmelerinden anlık ve hızlı haberdar olabilirsiniz: https://linktr.ee/muhabbitcom
Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri
Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri
Daha fazla Nedir haberi için: Nedir Haberleri