2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı Yayımlandı: Kripto Paralar ve Yapay Zekâ Alanları Dikkat Çekti
Raporda birçok bakanlıkta yapay zekâ destekli veri kullanımı öne çıkıyor.
2024 yılı için Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı Resmi Gazete’de yayımlandı. Program, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlandı. Programda, dünya ve Türkiye ekonomisindeki gelişmelerin yanı sıra dijital Türk lirası (CBDC) ve yapay zekâ alanlarına dair önemli hedefler ve kripto paraların vergilendirilme konusu yer aldı. Programda başlıca dikkat çeken bazı maddeler şöyle:
- Dijital Türk lirasının geliştirilerek kullanıma sunulması ve yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yürütülecektir.
- Dijital Türk Lirası çalışmalarına yönelik kamuoyu bilgilendirilecektir. Araştırma, test ve tanıtım faaliyetleri yürütülecektir.
- Dijital sanal varlıkların vergilendirilmesine yönelik olarak söz konusu varlıkların, Türk hukuk sisteminde tanımlanmasına yönelik çalışmalar tamamlanacaktır.
- Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kripto varlık hizmet sağlayıcılarına yönelik düzenleme çalışması yapılacaktır.
Raporda ”yapay zekâ ” alanından tam 61 kez söz edilirken, birçok bakanlıkta yapay zeka destekli veri kullanımı öne çıkıyor. En dikkat çeken maddeler ise şunlar:
- Aşı, ilaç, tıbbi cihaz, referans malzeme, tanı kiti ve yapay zekâ tabanlı sağlık teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik özel sektör ile iş birliği oluşturularak girişimcilik faaliyetleri desteklenecektir.
- Kalkınma planı olarak; yapay zekâ, siber güvenlik, kuantum bilişim ve nesnelerin interneti gibi alanlardaki yeniliklere uyum sağlanacak ve bu alanlardaki yetkinlik artırılacaktır.
- Yapay zekâ ve nesnelerin interneti ekosistemlerinde kullanılan donanım ve yazılım ürünlerinin yerli imkânlarla üretilmesi desteklenecektir.
- BİLGEM – Ulusal Yapay Zekâ Altyapısı projesi yürütülecektir.
- Kamu, üniversite ve özel sektörün yapay zekâ alanındaki iş birlikleri güçlendirilecektir.
- Yapay Zekâ Risk Haritası oluşturulacak ve kamu, üniversite ve özel sektörün yapay zekâ alanındaki iş birlikleri güçlendirilecektir.
- Yargıda dijital dönüşüm sürdürülecek, adalet hizmetleri alanında yapay zekânın
kullanımı artırılacaktır. - Adli tıp hizmetlerinde yapay zekânın daha etkin kullanılması sağlanacaktır.
- Yapay zekâ uygulamalarından faydalanmak suretiyle vergi daireleri tarafından verilen hizmetlerin etkinliği artırılacaktır.
Raporda ayrıca fintek alanı ile ilgili maddeler de yer aldı:
- Fintek ve dijital finans altyapısı güçlendirilecektir.
- Fintek sektöründe yazılım alanında çalışmak üzere insan kaynağı yetiştirilecektir.
- Düzenleyici ve denetleyici otoriteler tarafından yerleşik finansal oyuncuların fintek kuruluşlarıyla ilişkilerinde uygulanmak üzere kural setleri güçlendirilecektir.
Ayrıca, ”Finansal okuryazarlığın artırılması için sosyal medya platformlarıyla da bütünleşik bir yapıda kolay anlaşılabilir, etkileşimli ve hedef kitleye göre kişiselleştirilebilir içeriklerin sunulduğu dijital bir platform oluşturulacaktır. Finansal okuryazarlık içeriği ilk ve orta öğretim müfredatına yansıtılacaktır. Finansal okuryazarlık portalı oluşturulacak, kamu spotları ve/veya dijital içerikler hazırlanacaktır.” gibi önemli hedeflere de yer verildi.
Sosyal medya hesaplarımızdan bize katılabilir, son blockchain gelişmelerinden anlık ve hızlı haberdar olabilirsiniz: https://linktr.ee/muhabbitcom
Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri
Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri