Muhabbit

Aave Nedir? Nasıl Kullanılır?

Farklı ağlarda hizmet veren Aave, bir lending (kiralama) platformu olarak tanımlanabilir.

aave

aave

Aave (AAVE) merkeziyetsiz yapısı ile dikkat çeken bir uygulama olarak öne çıkıyor. Farklı ağlarda hizmet veren Aave, bir lending (kiralama) platformu olarak tanımlanabilir. Kullanıcılar arasında merkezsiz bir şekilde borç verebilmeyi sağlamaktadır. Bu borç verme işleminde; sabit faiz oranları ve herhangi bir aracı olmaması dikkat çekmektedir.

Kısacası kullanıcılar, varlıklarını borç verebileceği bir platform olan Aave’de teminat karşılığında borçta alabildiği bir uygulama diyebiliriz.

Bu noktada bir banka gibi çalışan Aave, varlıklarını borç vermek isteyen kullanıcılarla, borç almak isteyen kullanıcıları bir araya getiren bir platformdur. Bu sayede elinde bulundurdukları varlık üzerinden getiri elde etmek isteyen kullanıcılar, borç verme yöntemi üzerinden faiz geliri elde elde etme imkanına sahip olmaktadır.

Diğer yandan borç alan kişiler ise farklı varlıkları teminat göstererek borçlanabiliyor. Çoğu zaman aşırı teminatlandırma yapısı ile çalışan borç verme platformları, bu yöntem ile borç veren tarafı korumayı amaçlıyor.

Bir likidite protokolü olarak da açıklanabilecek olan Aave, havuzlarda borç verilen miktarlar toplayarak, borç almak isteyen kişilerle buluşturuyor.

Bu sayede kullanıcılar varlıklarını, teminat göstererek diğer bir varlığı, ilgili borçlanma faizini kabul ederek borç alabiliyor. Borcunu ve faizini geri ödediği takdirde ise teminat olarak gösterdiği varlıklarını geri alabiliyor.

Aave Ne zaman Kuruldu?

İlk olarak 2017 yılında ETHLend ismiyle merkezsiz uygulamalar piyasasına çıkan Aave, 2018 yılında isim değiştirmişti. Bu tarihte Aave ismini alan protokol, zaman içerisinde en çok kullanılan DeFi platformlarından birisi haline geldi.

Decentralized Finance kısa adıyla DeFi, merkeziyetsiz finans olarak tanımlanıyor. Blokzinciri üzerinde çalışan finans ekosistemidir.

Merkeziyetsiz finansın dikkat çeken özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz;

DeFi protokolü, Stani Kulechov tarafından geliştirilmiştir.

Stani Kulechov, Finlandiya doğumlu genç bir girişimcidir. Bilgisayar dünyasına ilgi duymasına rağmen, hukuk okumuştur. Bitcoin’in gücüne ilk elden tanık olduğunu söyleyen Stani, bu güce inandığını yaptığı işlerle kendini gösterdi diyebiliriz.

Stani Kulechov tarafından geliştirilen DeFi, günümüzde en yüksek kilitli değere sahip platformlar arasında bulunuyor. 20’den fazla varlığın borç alınıp verilebildiği platform, sunduğu varlık opsiyonu sayısı ile diğer borç verme platformlarından ayrılıyor.

Aave üzerinde başta birçok “stablecoin” olmak üzere farklı varlıklar da borç olarak alınıp verilebiliyor. Bu varlıklar arasında MKR, UNI, WBTC, ETH, xSUSHI, YFI, AAVE, AMPL,BAT, CRV, MANA, REN,SNX ve 0x de bulunuyor.

Aave Lending Protocol

Hangi Ağlarda Çalışıyor

Aave halihazırda Ethereum ve Polygon üzerinde çalışıyordu. Geçtiğimiz günlerde Avalanche ağı üzerinde de işlemlere başlayan Aave, bu sayede toplamda üç farklı ağ üzerinde likidite protokolü hizmeti sunuyor.

Aave TVL

DeFi Llama verilerine göre DeFi platformlarının bulunduğu ağlar üzerinde en yüksek kilitli değere sahip olan Aave, üç ağ üzerinde toplamda 16.15 Milyar $’lık kilitli değere sahip durumda.

Ethereum tarafında 11.28 Milyar $’lık kilitli değere sahip olan platform, 5’inci sırada bulunuyor. Polygon tarafında ise ilk sırada bulunan Aave, 1.79 Milyar $’lık kilitli varlığa ev sahipliği yapıyor. A

valanche ağında işlemlere yeni başlamasına rağmen kilitli değer bakımından ilk sıraya yerleşen Aave, 1.8 Milyar $’lık kilitli değere sahip durumda.

Aave (AAVE) Token Ekonomisi

Aave platformunun yakıtı olan AAVE token, en popüler DeFi tokenleri arasında bulunuyor. Platformun isim değiştirmeden önceki versiyonu olan ETHLend’in tokeni olan LEND sahiplerine dağıtılan AAVE, 100:1 oranında LEND token ile takas edilmişti.

Toplam arzı 16 Milyon adet olarak belirlenen AAVE’in 13 Milyon adeti LEND token sahiplerine verilirken, geriye kalan 3 Milyon adet token ise Aave Ekosistemi Rezervi olarak ayrılmış durumda.

Tokenin toplam piyasa değeri 3.6 Milyar $ civarında bulunurken, Coinmarketcap sıralamasına göre 44’üncü sırada bulunuyor.

AAVE Token Nereden Alınır?

AAVE, halihazırda birçok merkezi ve merkezsiz borsada bulunuyor. AAVE alabileceğiniz merkezi borsalar arasında Huobi, OKEx, FTX, Binance ve Coinbase de bulunuyor.

AAVE alabileceğiniz merkezsiz borsalar arasında Uniswap, Sushiswap ve Raydium da bulunuyor.

Aave Nasıl Kullanılır?

Aave platformunu kullanmanız için öncelikle bireysel bir cüzdana ihitiyacınız bulunuyor. MetaMask ya da Ledger gibi bir cüzdan üzerinden kullanabileceğiniz platforma “connect wallet” adımı üzerinden bağlanabilirsiniz.

Aave Protocol

Buradan ilgili cüzdanınızı seçtikten sonra platforma entegre olacaksınız. Cüzdanınızdaki varlıklara göre uygulama üzerinde borç alıp- borç verebileceğiniz varlıkları görebileceksiniz. Platform üzerinde istediğiniz bir varlığa tıkladığınız takdirde, aşağıdaki gibi bir ekran göreceksiniz.

Aave Protocol

Bu adım üzerinden “deposit” diyerek elinizdeki DAI’leri platform üzerinde borç olarak vererek faiz geliri elde etmeye başlayabilirsiniz. Ya da benzer şekilde DAI deposit ederek farklı bir varlığı borç alabilirsiniz.

Bu durumda ise varlığınızı teminat olarak yatırdıktan sonra “borrow” adımı ile borç alma işleminizi tamamlamanız gerek.

Bu adımın ardından borç aldığınız varlıkla işiniz bittiğinde platforma geri dönüp borç aldığınız varlığı iade ederek, teminat olarak gösterdiğiniz DAI’leri geri alabilirsiniz.

Daha fazla Nedir İçeriği İçin: Nedir?

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version