Avrupa Birliği Parlamentosu, ‘‘Kripto Varlık Piyasalarının Düzenlenmesi” olan MiCA‘in son taslağında bölgenin en iyi kripto para düzenleyicisi olarak anılan Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Kurumu ESMA‘i atadı.
ESMA, ulusal düzenleyicileri kendi yetkisi altına alarak, kripto paralarla ilgili kurumları ve borsaları lisanslama görevini üstlenecek.
- Son MiCA taslağında kripto varlık düzenleme yetkilerini ESMA aldı.
- MiCA’in kripto varlıklarda piyasalar düzenlemesi, kuruluşlar için kripto para birimi lisanslarının onaylanma biçiminde önemli değişiklikleri içeriyor.
ESMA, Kripto Varlık Düzenlemeleriyle İlgili Bölgedeki Tek Yetkili Oluyor
AB Parlamentosu tarafından onaylanan taslak, bu görevi Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesine (ESMA) devrederek aslında Almanya’daki Bafin ya da İspanya’daki CNMV gibi kurumların bu konuyla ilgili otoritesini sarsmış oluyor.
Avrupa Merkez Bankası, o bölgede ve sistem içindeki kuruluşlara bankacılık lisansı verme ya da iptal etme yetkisine sahip tek otorite durumunda. Bu yüzden söz konusu taslak, AB’nin bankacılık lisanslarını onaylamak için kullandığı sisteme benzer bir yetkiye sahip görünüyor. Ancak, bu taslağın daha önceki versiyonlarında, bu görevden ulusal düzenleyiciler sorumluydu. Kanundaki bu değişikliğin nedenleri ise henüz açıklanmadı.
Tüm bunlara ek olarak yeni düzenlemeye göre ESMA, hangi kripto varlıklarının yasa kapsamında olup, hangilerinin olmadığını belirleme yetkisine sahip. Kısacası yönerge, ESMA’in “yasal belirsizliği azaltan ve piyasa operatörleri arasında adil rekabet koşullarını garanti eden kılavuzlar” yayımlayacağını da belirtiyor.
Taslaktaki Diğer Değişiklikler
Yeni taslak ayrıca, yasal para birimleriyle bağlantılı stablecoinler için “e-para tokenları” adı verilen yeni bir sınıflandırma getiriyor. Bu tokenlar ödeme yöntemi olarak kullanılmaları nedeniyle MiCA için özel bir öneme sahip. Bu tokenları verenlerin bir bankacılık lisansına sahip olması ya da elektronik para birimi olarak faaliyet göstermesi gerekiyor.
Ayrıca geleneksel varlıklar ve NFT’ler yasa kapsamında değil, yani bunlar her ülkenin düzenleyicileri tarafından uygun görülen şekilde yönetiliyor.
Bunlara ek olarak önerilen tüm değişiklikler hala onaya tabi ve metnin tamamının ancak 3. çeyrekte açıklanması bekleniyor. Yine söz konusu taslakta bazı maddelerin yer alması birçok tartışmaya da yol açtı. Örneğin, şu anda sürdürülebilirlik endişeleri nedeniyle kaldırılmış olan proof-of-work tabanlı kripto para birimleri yasağı gibi…
Daha Fazla Bitcoin Haberleri İçin: Bitcoin Haberleri
Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.