AB Parlamentosu, MiCA’in Son Taslağında Yetkili Olarak ESMA’i Atadı!

ESMA, ulusal düzenleyicileri kendi yetkisi altına alarak, kripto paralarla ilgili kurumları ve borsaları lisanslama görevini üstlenecek.

Avrupa Birliği Kripto Paralar Genel

Avrupa Birliği Kripto Paralar Genel

Avrupa Birliği Parlamentosu, ‘‘Kripto Varlık Piyasalarının Düzenlenmesi” olan MiCA‘in son taslağında bölgenin en iyi kripto para düzenleyicisi olarak anılan Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Kurumu ESMA‘i atadı.

ESMA, ulusal düzenleyicileri kendi yetkisi altına alarak, kripto paralarla ilgili kurumları ve borsaları lisanslama görevini üstlenecek.

ESMA, Kripto Varlık Düzenlemeleriyle İlgili Bölgedeki Tek Yetkili Oluyor

AB Parlamentosu tarafından onaylanan taslak, bu görevi Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesine (ESMA) devrederek aslında Almanya’daki Bafin ya da İspanya’daki CNMV gibi kurumların bu konuyla ilgili otoritesini sarsmış oluyor.

Avrupa Merkez Bankası, o bölgede ve sistem içindeki kuruluşlara bankacılık lisansı verme ya da iptal etme yetkisine sahip tek otorite durumunda. Bu yüzden söz konusu taslak, AB’nin bankacılık lisanslarını onaylamak için kullandığı sisteme benzer bir yetkiye sahip görünüyor. Ancak, bu taslağın daha önceki versiyonlarında, bu görevden ulusal düzenleyiciler sorumluydu. Kanundaki bu değişikliğin nedenleri ise henüz açıklanmadı.

Tüm bunlara ek olarak yeni düzenlemeye göre ESMA, hangi kripto varlıklarının yasa kapsamında olup, hangilerinin olmadığını belirleme yetkisine sahip. Kısacası yönerge, ESMA’in “yasal belirsizliği azaltan ve piyasa operatörleri arasında adil rekabet koşullarını garanti eden kılavuzlar” yayımlayacağını da belirtiyor.

Taslaktaki Diğer Değişiklikler

Yeni taslak ayrıca, yasal para birimleriyle bağlantılı stablecoinler için “e-para tokenları” adı verilen yeni bir sınıflandırma getiriyor. Bu tokenlar ödeme yöntemi olarak kullanılmaları nedeniyle MiCA için özel bir öneme sahip. Bu tokenları verenlerin bir bankacılık lisansına sahip olması ya da elektronik para birimi olarak faaliyet göstermesi gerekiyor.

Ayrıca geleneksel varlıklar ve NFT’ler yasa kapsamında değil, yani bunlar her ülkenin düzenleyicileri tarafından uygun görülen şekilde yönetiliyor.

Bunlara ek olarak önerilen tüm değişiklikler hala onaya tabi ve metnin tamamının ancak 3. çeyrekte açıklanması bekleniyor. Yine söz konusu taslakta bazı maddelerin yer alması birçok tartışmaya da yol açtı. Örneğin, şu anda sürdürülebilirlik endişeleri nedeniyle kaldırılmış olan proof-of-work tabanlı kripto para birimleri yasağı gibi…

Daha Fazla Bitcoin Haberleri İçin: Bitcoin Haberleri

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Fed faiz kararını açıkladı, Powell enflasyon için Trump’ın gümrük tarifelerini işaret etti!
ABD Merkez Bankası (Fed), bugün gerçekleştirdiği toplantıda faizleri sabit bırakarak, 2025 yılı için iki faiz indirimi öngören güncellenmiş bir projeksiyon sundu. Fed’in “dot plot” olarak bilinen faiz tahmin tablosu aralık ayında duyurulan beklentilerle aynı seviyede kaldı. Trump’ın Tarifeleri ve Ekonomik Belirsizlik Fed’in faizleri sabit tutma kararı Başkan Donald Trump’ın tarifelerinin ekonomi üzerindeki etkilerinin netleşmesini beklediğini […]
1 gün önce Bitcoin
Kripto Sevdası Pahalıya Patladı! Ünlü Yönetmen Netflix’i Dolandırmakla Suçlanıyor!
Hollywood yönetmeni Carl Erik Rinsch, Netflix’ten aldığı 11 milyon doları kişisel harcamalarında ve kripto para yatırımlarında kullandığı iddiasıyla tutuklandı. Rinsch dolandırıcılık ve kara para aklama suçlamalarıyla yargılanacak. Hollywood Yönetmeni, Netflix’i 11 Milyon Dolar Dolandırmakla Suçlanıyor! ABD New York Güney Bölgesi Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada Carl Erik Rinsch hakkında 7 ayrı suçlamayla dava açıldığı belirtildi. Aynı […]
2 gün önce Blockchain
Lazarus Grubu’nun Bybit Saldırısı, Kuzey Kore’yi Bitcoin Varlıklarında Zirveye Taşıdı
Kuzey Kore’nin hacker grubu Lazarus, geçtiğimiz ay Bybit borsasına yaptığı devasa bir saldırı sonrasında Bitcoin (BTC) varlıklarında büyük bir artış yaşadı. Arkham Intelligence verilerine göre, Lazarus şu an 13.518 BTC’ye sahip. Bu da yaklaşık 1.13 milyar dolar değerinde. Bu miktar ise Kuzey Kore’yi Bhutan ve El Salvador’un devlet sahipliğindeki Bitcoin varlıklarının önüne geçirdi. Bhutan 10.635 […]
4 gün önce Blockchain
OKX, Lazarus Grubu’nun Kötüye Kullanımı Üzerine DEX Hizmetlerini Geçici Olarak Durdurdu
OKX, Lazarus grubunun “kötüye kullanımı” ve Avrupa Birliği’nin artan denetimi nedeniyle DEX hizmetlerini askıya aldı. Kripto para borsası OKX geçtiğimiz pazartesi günü yaptığı açıklamada DeFi hizmetlerinin $1.5 milyar değerindeki Bybit hack’inden elde edilen bazı gelirlerin aklanmasında kullanılmasının ardından, Avrupa Birliği düzenleyicilerinin bu hizmetleri incelediğini belirtti. OKX, hizmetlerini askıya alma kararını alırken düzenleyicilerle görüştüklerini açıkladı. Ayrıca […]
4 gün önce Borsa
Rusya, Petrol Satışında Kriptoyu Devreye Soktu!
Rusya, Batı’nın uyguladığı ağır yaptırımları aşmak için petrol ticaretinde kripto paraları kullanmaya başladı. Reuters haberine göre Rusya; Çin ve Hindistan ile yaptığı petrol ticaretinde Bitcoin, Ether ve USDT kullanmaya başladı. Amaç ise ödemeleri hızlı ve sorunsuz bir şekilde Ruble’ye çevirebilmek olarak gösteriliyor. Rusya, Bitcoin ve Tether ile Petrol Satıyor! Normalde Çin Yuanı ya da Hindistan […]
7 gün önce Bitcoin
Ripple, BAE’de 40 Milyar Dolarlık Sınır Ötesi Ödeme Pazarına Adım Atıyor
Blokzincir tabanlı ödeme devi Ripple, Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) önemli bir lisans alarak bölgedeki faaliyetlerini genişletiyor. Şirket Dubai Uluslararası Finans Merkezi’nde (DIFC) kripto ödeme ve hizmetleri sunmak için Dubai Finansal Hizmetler Otoritesi’nden (DFSA) resmi onay aldı. Bu lisans Ripple’ın Orta Doğu’daki ilk lisansı olma özelliğini taşıyor. Ripple, 40 Milyar Dolarlık BAE Ödeme Pazarına Resmen Girdi […]
1 hafta önce Ripple
Exit mobile version