Muhabbit

ABD Hazine Bakanlığı: Kara Para Aklamada İtibari Paralar Bitcoin’den Daha Fazla Kullanılıyor!

Uzun yıllardır kripto paralar ile finansal suçlar arasında ilişki kuruluyor. Peki ABD Hazine Bakanlığı verileri bize ne söylüyor?

kara para aklama borsalar hırsızlık

kara para aklama borsalar hırsızlık

Kripto paraların finansal suçlarda artışa sebep olacağı tartışmaları devam ederken, itibari paralar suç dünyasında kullanılmaya devam ediliyor.

Bu ayın (Mart 2022) başlarında Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanlığı; son 3 yıla ait kara para aklama ve terorizm finansmanı suçlarını içeren bir rapor yayımladı. Raporun içeriğinde ise işlenen suçlarda kullanılan yöntemler ve para birimlerine dikkat çekildi.

Raporda kripto paraların olası riskleri kabul edilirken, tüm bu risklere rağmen yasa dışı finansal faaliyetlerde halen daha itibari para birimleri ile geleneksel yöntemlerin kullanıldığı belirtiliyor.

İlginizi çekebilir: Önde Gelen Kripto Para Şirketleri, Kara Para Aklamayla Mücadele Planlarını Açıkladı!

Para Aklamada Kripto Paralar

“Ulusal Kara Para Aklama Risk Değerlendirmesi” adlı raporunda ABD Hazine Bakanlığı, gelişen dünyada kara para aklayıcılarının fonlarını saklamak için “sanal varlıklar” kullanabildiğini ifade ederken özellikle DeFi kavramına da değinmiş. Rapora göre finansal suç dünyası için DeFi; “anonimliği artırıcı teknolojik potansiyel” olarak tanımlanıyor.

İlginizi çekebilir: DeFi Nedir? Tüm Ayrıntılarıyla A’dan Z’ye DeFi

Raporda ayrıca sanal varlıkların özellikle fidye yazılımı dolandırıcılıklarında kullanıldığı da belirtilmiş. Kripto para geliri elde etme fırsatını bir yem olarak kullanan saldırganlar, kullanıcı cihazlarına sızarak geri dönüşü olmayan kayıplara sebep olabiliyorlar. Ayrıca rapora göre kripto paralar, uyuşturucu parası aklama operasyonlarında da sık sık kullanılmaya başlanmış.

Tüm bunlara rağmen ABD Hazine Bakanlığı, itibari paraların finansal suçlardaki kullanımının kripto paralara kıyasla çok daha fazla olduğunu söylüyor.

Sanal para kullanımı finansal suç dünyasında geleneksel metodlara göre hala çok daha geride.

İlginizi çekebilir: Arjantin, Kara Para Aklamayla Mücadele Düzenlemelerine Kripto Para Şirketlerini Dahil Edecek!

Kripto Paralar Suç Dünyasında Etkili mi?

Raporda kripto paraların 2 yönlü olduğundan bahsedilmiş. Bir yönüyle kripto paralar peer-to-peer (eşler arası) transfer yöntemleri ve cüzdan teknolojileri ile finansal kontrollerden uzak tutulabiliyor. Bu teknoloji, suç dünyası için önemli bir kaçış noktası. Ancak kripto paralar bir diğer yönüyle ise çok şeffaf. Birçok blok zinciri, halka açık cüzdan adresleri bulunduruyor ve yapılan her işlem kolayca izlenebiliyor.

Kripto para teknolojisi de her teknolojide olduğu gibi eksi ve artı yönlere sahip. Bu ikilem suç dünyasına hizmet ederken, devamlı gelişimin de önünü açıyor.

Daha Fazla Bitcoin Haberleri İçin: Bitcoin Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version