Muhabbit

ABD’de İşsizlik Zirvede 1 Haftada 3 Milyon Arttı

Açıklanan rakamlara göre ABD’de işsizlik zirvede.

Amerikalılar

ABD’de pandemi krizi, kişi başına yapılacak olan destek paketleri ile önlenmeye çalışılırken, işsizlik zirveye çıktı. Önümüzdeki dönem için çok ciddi işaretler barındıran rekor işsizlik artışı, geçtiğmiz hafta ilan edilen resesyonu doğrulan nitelikte.

Bildiğiniz üzere ABD kişi başına nakit ödeme yapacağını duyurmuş, bunun yanında da çocuk başına 500 $ ek ödeme yapacağını açıklamıştı. Alınan bu önlemler piyasaları bir miktar sakineştirmiş gibi görünürken açıklanan işsizlik rakamları kritik tabloyu gözler önüne serdi. 1 hafta içerisinde gelen 3 milyonluk artış ABD tarihinde bir rekor.

DOL tarafından yayınlanan verilere göre, 21 Mart haftası itibariyle ABD’deki işsizlik başvuruları 3.28 milyon seviyesine ulaştı.

Bundan önceki en yüksek rakam ise 1982’de görülmüş. O zamanki işsizlik başvuruları toplamı ise 695.000 seviyelerinde. Yani bugünkü işsizlik oranı bir önceki rekordan yüzde 370 daha fazla. 1981-1982 resesyonunda işsizlik oranı yüzde 11’lere kadar vurmuştu. Tabi bu noktada dönemler arasındaki nüfus farklılığını da göz önünde bulundurmak gerek.

Morgan Stanley ise geçtiğimiz dönemde yaptığı tahminlerde işsizlik rakamlarının 2 ile 4 milyon arasında olacağını ön görmüştü.

Yüzde 10’u aşacak bir işsizlik oranı bekliyoruz.

MORGAN STANLEY ANALİSTLERİ

Yapılan açıklamalarda “coronavirus”e bağlı olarak iş yerlerinin kapatılması ve oluşturulan sosyal mesafenin işsizlik boyutuna katkısının çok büyük olduğu özellikle belirtilmekte.

Yine aynı analistler, kötüleşmenin hızlı seyretmesi sebebiyle, iyileşmenin de hızla geleceğini belirtmekte.

V şeklinde hızlı bir iyileşme görmek mümkün.

Açıklanan işsizlik rakamları ile ABD’nin nasıl başa çıkacağını hep birlikte göreceğiz. Benzer oranların ülkemizde de görülmemesi dileğiyle…

Son Yazılar

Exit mobile version