Reuters’ın haberine göre Afganistan’daki yönetim değişimi, ülkenin yerel para biriminin değer kaybı yaşamasına neden oldu. Değer kaybıyla beraber Afganistanlıların Bitcoin gibi dijital para birimlerine ilgi göstermesinin önünü açıldı.
Afganistan’ı Değiştiren Dijital Vatandaş Fonu
Afganistan Taliban’ın Kabil şehrine girişiyle önemli bir dönüm noktası yaşadı. Ülkenin yönetim biçiminden eğitim ve adalet anlayışına kadar birçok değerde değişimler yaşandı. Bu değişimlerden en çok etkilenenlerden biri de kadınlar olmakta.
Taliban’ın Kabil’e girişiyle birlikte birçok Afgan yurdunu terk ederek farklı ülkelere göç etmeye başladı. Göç dalgası sırasında kadınların umut ışığı da Bitcoin oldu. Taliban’ın gelişinden öncesinde de kadınlara tanınan haklar açısından Afganistan çok önemli bir noktada bulunmuyordu.
Afganistan’da kadınların birçoğunun bir banka hesabı açması hoş karşılanmıyor, sadece azınlıktaki kadınların banka hesabı açmasına izin veriliyordu. Durum böyle olunca 10 yıl kadar önce Roya Mahboob ve kız kardeşi, kâr amacı gütmeyen bir fon kurdu. Dijital Vatandaş Fonu adını verdikleri fon ile Afganlı kadın çalışanlara Bitcoin ile ödeme yapılmaya başlandı.
Dijital Vatandaş Fonu’nun ödeme alanının yanı sıra Mahboob ve kardeşi, Herat ve Kabil’deki merkezlerinde, her yaştan 16 bin kadına temel bilgisayar dersleri verdi. Bu sayede kadınlar çeşitli bloglar yazmaya ve videolar çekmeye başladı.
Mahboob’un açıklamasına göre, bir süre sonra bu işten para kazanmaya başlayan kadınların hepsine nakit olarak ödeme yapmak mümkün ve güvenli değildi. Banka hesapları açılmasına izin verilmeyen kadınlar için banka transferi veyahut PayPal gibi seçenekler de anlamsız kalıyordu.
Özellikle bünyesindeki çalışan kadın kitlesine ödeme yapmakta zorlanan Mahboob ve kardeşi, dijital para birimlerini araştırmaya başladı. Araştırmaları sonucunda lider kripto para birimi Bitcoin ile tanıştıklarını ifade eden Mahboob, diğer seçeneklere göre kullanımının daha kolay, ucuz ve güvenli olduğunu dile getirdi.
Bitcoin ile tanıştıktan sonra temel bilgisayar dersleri alan 16 bin kadının yaklaşık üçte birine kripto para cüzdanı kullanmayı da öğreten Mahboob, istekli olanlara Bitcoin ve başka kripto paralara nasıl yatırım yapacaklarını ve alım satım işlemlerini nasıl gerçekleştireceklerini de anlattı.
Mahboob’un öğrettikleri doğrultusunda kripto para sahibi olan birçok kadının 15 Ağustos 2021 tarihinde Taliban’ın Kabil’e girişiyle birlikte ülkeyi terk ettikleri belirtiliyor. Bununla birlikte bazı kadınların kripto para cüzdanlarıyla yurt dışında kendilerine konaklama gibi hizmetler edinip aileleriyle birlikte yurt dışına çıkmak için kullandığı da kayıtlara geçmiş durumda.
Keşke Daha Fazla Afgan’a Öğretseydik!
Roya Mahboob, 2013 yılında Time Magazine’in en etkili 100 kişi listesinde yer alıyordu. Mahboob, daha fazla Afgan’ın kripto para cüzdanına sahip olması ve şu anki zor şartlarda kripto paralarına erişmesi için kripto paraları agresif bir şekilde öğretmedikleri için pişmanlık duyduğunu da dile getirdi.
“Kara para aklamayan veyahut fidye isteyen suçlular her zaman sistemi kötüye kullanmanın bir yolunu bulacaktır. Ancak kripto paranın gücü çok daha büyük. Özellikle de kadınlar ve banka hesabı olmayanlar için çok faydalı ve özgürleştirici.”
Roya Mahboob
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.