Muhabbit

Afrikalılar Para Transferlerinde Kripto Paralara Yöneldi

Afrika’da kripto paraların kullanımı yaygınlaştı.

Afrikalılar Para Transferlerinde Kripto Paralara Yöneldi.

Afrikalılar Para Transferlerinde Kripto Paralara Yöneldi.

Afrikalılar, para transferlerinde ödedikleri yüksek ücretler ve para birimi istikrarsızlığından kaçınmak için artık kripto para birimlerine yöneldi. Bununla birlikte Afrika’da kıta içi ve kıtalar arası yapılan transferler geçen yıla oranla  %55 artış gösterdi.

Blockchain analitik firması Chainalysis’in yayımladığı rapora göre Afrikalılar, yerel fiat para birimleri üzerinden yaptıkları işlemlerinden, kripto para birimlerine giderek daha fazla dönüyor.

Afrika’dan yapılan aylık toplam transferlerin sayısı 600.000’i geçti. 10.000 $ ‘ın altındaki toplam transfer sayısı Haziran ayında % 55 artarak 316 milyon $’ a ulaştı. Küçük miktarlardaki bu transferler, bölgedeki ekonomik istikrarsızlıkla karşı karşıya olan kullanıcılar için ekonomik değer yaratmaktadır. Ayrıca kullanıcılara düşük ücretli havaleler sayesinde tasarruf etmenin alternatif bir yolunu sunmaktadır.

Verilere göre, kıtanın en büyük ekonomisine sahip olan ülkeleri Nijerya ve Kenya, kripto para transferlerinde bölgeye liderlik ediyor.

Kripto paraların Afrika’da artık hayatın bir çok alanında kullanıldığı görülmektedir. Örneğin, Nijerya’nın en büyük şehri Lagos’ta bir cep telefonu perakende mağazası işleten Abolaji Odunjo, Çinli tedarikçilerine ödeme yapmak için Bitcoin kullanmaya başladı. Odunjo, ödeme yönteminin yüksek ücretlerden kaçınmasına yardımcı olduğunu ve giderek daha pahalı olan ABD doları satın almaya bir alternatif olduğunu ekledi.  Odunjo son olarak Bitcoin ile ilgili şu cümleleri söyledi.

Bitcoin, işimi para birimi devalüasyonuna karşı korumama yardımcı oldu ve aynı zamanda büyümemi sağladı

Kripto Paranın Yükselişi

Afrika ülkeleri genellikle, para birimlerinin değersizliği ve istikrarsızlığı ile mücadele ediyorlar. Bu durumda da yerel para birimi ile ABD doları satın alma maliyetleri yükseliyor. Örneğin Güney Afrika Randı gibi bazı para birimleri, son on yılda ABD doları karşısında değerlerinin % 50’sinden fazlasını kaybetti.

Reuters’a  açıklamada bulunan bazı Afrikalı vatandaşlar, ABD ve İngiltere gibi yurtdışında ülkelerinde yaşayan aile üyelerinin evlerine gönderirken Bitcoin kullandıklarını dile getirdiler.

Dünya Bankası’nın yaptığı araştırmaya göre, Sahra Altı Afrika ülkeleri arasındaki 200 doların altındaki para havaleleri ücretlerindeki küresel ortalama olan %6,8’in üzerinde yer alıyor. Afrika ülkelerinde bu oran ortalama % 9’a denk geliyor. Hatta bu oranın Güney Afrika’dan Nijerya’ya veya Güney Afrika’dan Malawi’ye yapılan büyük para transferinde % 15 kadar  çıktığı gözlenmiştir. Ancak tüm bu transfeler Bitcoin ile yapıldığında daha az gönderim ücretleri ile yapılmaktadır. Bu durumun da Afrika Ülkelerinde yapılan transfer işlemleri için kripto para kullanımını yaygın hale getirdiği gözlemlenmektedir.

Diğer Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Son Yazılar

Exit mobile version