Muhabbit

ApeCoin Nedir? Arkasında Kim Var?

ApeCoin nedir?

Geçtiğimiz 14 Mart 2022 haftası en çok konuşulan konu ApeCoin oldu. ApeCoin listelendi ve büyük bir airdrop yaptı. Ayrıca flash loan saldırısına uğradı. Peki dolu dolu bir hafta yaşayan ApeCoin nedir?

Haftanın başında popüler NFT koleksiyonu Bored Ape Yacht Club, kendi tokenını çıkaracağını duyurmuştu.

Bored Ape Yacht Club (BAYC) koleksiyonunun fikri mülkiyetinin arkasında Yuga Labs bulunuyor. Ancak Yuga Labs ApeCoin’inin arkasında isim değil. ApeCoin, ApeCoin DAO adı verilen bir sistem oluşturdu ve bu DAO, APE token tutanlar tarafından yönetiliyor. DAO’da yer alabilmek için BAYC NFT’si almanıza gerek yok sadece APE token sahibi olmanız yeterli.

ApeCoin Nedir?

ApeCoin’in resmi sitesi tokenı, “Kültür web3’teki sanat, oyun ve eğlenceler üzerine değişiyor. Blok zincirinin kültür üstündeki etkisi sınırsız. APE, topluluk tarafından yönetilerek yeni geleceği destekleyecek ve şekillendirecek” olarak tanımlıyor.

Bununla birlikte “kültürü metaverse’e ilerleten topluluk liderliğindeki girişimler için merkeziyetsiz bir protokol katmanı” tanımı da yer alıyor.

APE token Ethereum ağı üzerimde oluşturulmuş bir ERC-20 tokenıdır.

APE token çıktıktan sonra neredeyse tüm büyük merkezi kripto para borsalarında listelendi. Binance ve Coinbase gibi coin listelemelerini ince eleyip sık dokuyan borsalarda bile listelendi ki bu bile başlı başına bir başarıdır.

Piyasaya çıktığı ilk günde pazar hacmi neredeyse 2 milyar dolara ulaştı. Toplam arzı 1 milyar olan tokenın tamamı piyasaya sürülmedi ve şu an fiyatı 12 dolar civarında seyrediyor.

Piyasaya ilk çıktığında 40 doları geçtiğini de bildirmekte de fayda var.

ApeCoin’in arkasında kim var?

Bu tokenın arkasında ismi bulmak biraz zor çünkü tam olarak kimse tam olarak üstlenmiyor. Ancak resmi sitesine göre arkasında ApeCoin DAO bulunuyor.

ApeCoin DAO, topluluk tarafından yürütülüyor. Bu da elinde APE token tutan herkesin kararlarda oy verme hakkı bulunduğu anlamına geliyor.

Benzer olarak başka NFT projelerinde oy verme sistemi bulunuyor. Onlarda NFT satın almak sizi DAO’nun bir parçası yapıyor. Bu sistemi uygulayan Nouns NFT koleksiyonu 62 milyar dolarlık bir bütçeye sahip ve bu parayla ne yapılacağına NFT sahipleri karar veriyor.

APE token arkasında bulunan bir başka isim Ape Foundation (Ape Vakfı) oluyor. Ape Foundation, günlük DAO yönetimi, teklif yönetimi ve DAO’nun verdiği fikirleri gerçeğe dönüştürmekten sorumludur. Vakıf, ApeCoin DAO’sunun yasal desteğidir.

Ape Foundation, Ape DAO’sundan verilen teklifleri denetleyen bir Yönetim Kuruludur. Bu kurul beş yüksek profilli kripto para yatırımcısından oluşuyor:

Her yönetim kurulu üyesi 6 ay çalışacak ve sonrasında işi bırakacak. Bir sonraki Yönetim Kurulu üyeleri ApeCoin resmi sitesi üzerinden DAO üyeleri tarafından seçilecek.

Bu 5 kurul üyesinin dışında 6 aylık sözleşmeye sahip Cartan Grup şirketinin kurucu ortağı Brian Tang bulunuyor. Cartan Grup, Cayman adaları merkezli bir şirkettir. Brian Tang 6 aylık sözleşmesi boyunca aylık 150.000 dolar ödeme alacak.

Sonuç olarak bakıldığında ApeCoin’in arkasında ApeCoin DAO, Ape Vakfı ve ApeCoin DAO Yönetim Kurulu bulunuyor.

BAYC koleksiyonun arkasındaki şirket Yuga Labs, Delaware merkezli bir şirkettir. Şirketin CEO’su Nicole Muniz konu hakkında şunları söyledi:

Yuga Labs, toplulukla beraber yeni fikirler ve deneyimler üretmeye devam edecek. Bunun için ApeCoin’i benimseyerek, onu yeni ekosistemin bir parçası yapacağız.

Şirket daha önce “Bored Ape Yacht Club (BAYC) ekosisteminde kullanmak üzere ApeCoin’i çıkartıyor. Çıkartılacak olan ApeCoin, oyna-kazan oyunlarında yerel token olarak kullanılacak.” şeklinde bir açıklama yapmıştı.

Yuga Labs ve Animoca Brands ortaklığıyla oyun üzerine yeni bir ekosistem kurulacak ve bu ekosistemde APE token kullanılacak.

Ape Token dağıtımı hakkında

Toplam arzın

ApeCoin, NFT tutanlara büyük bir airdrop yaptı.

Sadece BAYC NFT tutanlara 10.094 APE token dağıttı. Bu yaklaşık olarak 150.000 dolar ediyor ve bu başka bir BAYC NFT’si almak için gerekli paranın yarısıdır.

Dune Analitik sitesinin verilerine göre şu ana kadar 110 milyon APE token NFT sahipleri tarafından alındı.

Yuga Labs 150 milyon APE token aldı, bunun 10 milyon APE tokenı şempanzelerin yaşam alanlarını korumaya adanmış bir yardım kuruluşu olan Jane Goodall Vakfı’na bağışlanacak. Kalan 140 milyon APE projenin gerçekleşmesine yardımcı olan gruba dağıtılacak. Ayrıca Yuga Labs’ın kurucusuna 80 milyon APE token verildi. Verilen tüm bu tokenlar 12 ay boyunca kilitli olacak.

İlginizi çekebilir: ApeCoin’e flash loan saldırısı nasıl yapıldı?

Tüm bu olanlardan sonra Yuga Labs, ApeCoin’in arkasındaki isim olmadığını tekrar ve tekrar belirtiyor.

Daha fazla NFT Haberleri için: NFT haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version