Muhabbit

Aptos Blok Zinciri (APT) Nedir? Yeni Başlayan Aptos Mainnet Hakkında Her şey!

Aptos (APT) nedir? Aptos mainnet başarılı mı? Aptos blok zinciri hakkında her şey!

Uzun süredir adından söz ettiren ve Layer-1 üzerinde çalışan Aptos Labs (APT) blok zinciri 17.10.2022 tarihi itibarıyla piyasaya sürüldü. Aptos, eski Meta çalışanları tarafından hayata geçilen bir proje. Ekip, daha önce başarısızlıkla sonuçlanan ”Meta’nın stablecoin projesi Diem” üzerinde çalışan geliştiriciler olarak tanınıyor.

Aptos blok zincirinin kodları ise, yakında piyasaya sürülecek olan bir diğer ağ Mysten Labs‘in Sui blok zinciri tarafından da tercih edilen Rust tabanlı programlama dili Move ile yazıldı.

Aptos Mainnet Sunumu için Acele mi Edildi?

Proje geliştiricileri, Aptos blok zincir ağının şu an çalışır durumda olduğunu duyursa da, ekosistemi henüz tamamlanmış görünmüyor. Birçok proje geliştiricisi ekip, ağ üzerinde henüz DeFi projeleri için gerekli olan cüzdanları ve NFT teknolojilerini piyasaya sürmedi. Bakıldığında 12 Ekim’de genesis bloku oluşturulan Aptos blok zinciri çalışıyor ve tamamlanmış durumda. Ancak, altyapı henüz hazır değil ve Aptos içinde yapılanmaya çalışan proje geliştiricileri mainnet sunumu için acele edildiğini düşünüyor.

Risk sermayesi şirketlerinden milyonlarca dolar yatırım alan ve proof of stake (PoS) konsensüs algoritması ile çalışan Aptos blok zinciri, saniyede 160.000 kadar işlem (TPS) yürütebildiğini iddia etse de, bazı topluluk üyeleri, TPS’nin mainnet’e dair beklentileri karşılamadığını söylüyor. Aptos’un explorer bilgilerine göre, ağın yayın saati itibarıyla sadece 4 TPS civarında işlem hacmine ulaşabildiği görülüyor.

Twitter’dan yazan bazı kullanıcılar, ağ üzerinde işlem gerçekleştiremediklerini ve Aptos’un Discord kanalının mainnet’ten sonra birkaç saat kapalı kaldığını söyledi. Ayrıca kullanıcılar, bunun yaşanan sorunların tartışılmasını engellemek için yapıldığına dikkat çekti. Aptos ise, Discord ve Telegram kanallarını “topluluğu dolandırıcılardan korumak” nedeniyle kapattıklarını açıkladı.

Aptos Tokenomics (Token Ekonomisi)

Topluluk üyelerini endişelendiren bir diğer konu tokenomics (token ekonomisi) oldu. Aptos’un token ekonomisi ilk başta açıklanmadı ve buna rağmen Binance ve FTX gibi büyük kripto para borsalarında listeleneceği duyuruldu. Aptos, konu hakkında detaylı bir açıklamayı çok yakında paylaşacaklarını söyledi ve ardından da token ekonomisini açıkladı.

Aptos’un blog sitesinde açıkladığı tokenomics’e göre blok zincirinin APT coin’i 1 milyar adet arz ile piyasaya sürüldü. Bu 1 milyar adetin yüzde 51.02’si topluluğa, yüzde 19’u ana katılımcılara, yüzde 16.50’si vakfa ve yüzde 13.48’i de yatırımcılara pay edilmiş görünüyor. Arzın tamamına ise 2027’nin sonlarına doğru ulaşılması bekleniyor. 2032 yılı itibarıyla da arzın 1.5 milyarın üstüne çıkması öngörülüyor. Şu an APT’lerin yüzde 82’sinden fazlasının tüm kategorilerde stake edildiği, bunların yukarıdaki dağıtım planına göre kilitlendiği ve piyasaya sürülmediği belirtiliyor.

Ayrıca, APT staking ödülleri şu an maksimum olarak yıllık yüzde 7’den başlıyor. Maksimum ödül oranı, yıllık yüzde 3,25’lik bir alt sınıra kadar yıllık %1,5 oranında azalıyor. (bunun da 50 yıldan fazla sürmesi bekleniyor) İşlem ücretlerinin (fee) şu anda yakıldığı fakat ileride bu durumun, zincirleme yönetişim oylamasıyla yeniden gözden geçirilebileceği de ifade ediliyor.

Aptos Tokenomics

Sektörün Büyük Oyuncuları Aptos’a Yatırım Yaptı!

Aptos, 2022 Mart ayında a16z liderliğindeki ilk finansman turunda; Tiger Global, Katie Haun, Multicoin Capital, FTX Ventures, Coinbase Ventures, Binance Labs ve PayPal Ventures gibi büyük yatırımcılardan 200 milyon dolar topladı. Daha sonra temmuz ayında FTX Ventures ve Jump Crypto tarafından yönetilen ve Binance Labs’ın katılımıyla A Serisi finansman turunu 150 milyon dolar ile kapattı.

Web3’ün evi olmayı amaçlayan Aptos’un topladığı fon miktarı önemli ölçüde güçlü. Her ne kadar Etherem ağına rakip görünse de, Aptos aslında Rust dil ailesindeki başka bir blok zinciri olan Solana’yı doğrudan hedef aldı.

Aptos (APT) Hangi Borsalarda?

Aptos blok zincirinin APT coin’i 19.10.2022 tarihi itibarıyla birçok önemli borsada listelenecek. Yatırımcıları Binance ve FTX başta olmak üzere; Huobi, OKX, KuCoin, Gate ve MEXC gibi sektörün büyük kripto para borsaları APT için listeleme duyurularını yaptılar. Ayrıca APT almak isteyenlerin, TSİ 04:00 itibarıyla piyasalarda işlemlerin açılmasını beklemeleri gerekiyor.

Önümüzdeki günlerde de Aptos blok zincir güncellemelerini ve ağdaki gelişmeleri duyurmaya devam edeceğiz.

Editörün notu: Aptos Tokenomics, resmi blog sitelerinde güncellediği için yazımıza sonradan eklendi. Detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

.

Son Yazılar

Exit mobile version