Muhabbit

Ethereum Bitcoine Nazaran Daha Takip Edilebilir!

Görünüşe göre, Ethereum diğer tokenlere nazaran daha takip edilebilir konumda.

Ethereum

Araştırmalara göre, Ethereum’un teknolojisi ve özellikleri sebebiyle Bitcoin’e nazaran daha kolay bir şekilde takip edilebiliyor.

29 Mayıs’ta yapılan bir habere göre, Macaristan menşeli araştırmacılardan oluşan bir ekip, işlemlerin takip edilebilirliğini öğrenme amacıyla Ethereum’un blockchain analizini yaptı.

Henüz akran denetimine tabi tutulmamış araştırma genel olarak Ethereum’un rakiplerine göre takip edilebilirliğini kolaylaştıran özelliklerle yoğunlaştı.

Araştırmalara göre, Ethereum’un hesap tabanlı modeli ve Bitcoin’in UTXO modeliyle arasında büyük farklar var.

Ethereum’un hesap tabanlı modeli, yeniden adres kullanımını destekler. Bu durum pratikte hesap tabanlı kripto para birimlerini, UXTO tabanlı para birimlerine göre gizlilik açısından yetersiz duruma düşürüyor.

Ethereum Name Servisi

Ethereumun bir diğer benzersiz özelliği ise, “.eth” alan ismine bağlı name hizmetidir. Bu hizmet, potansiyel olarak taviz verilmiş faaliyetleri bulmak için biçilmiş bir kaftan olarak görülüyor. Twitter’da bulunan 890 adet tavizli faaliyet hesaplarının %10’u kumar platformlarıyla etkileşim halindeyken, %5’i ise yetişkin içerikli hizmetlerden yararlanmış

Araştırmacıları sonrasında, ENS adreslerini başlangıç noktası olarak kullanarak, diğer adrslerin genel tanımlayıcısına bağlanıp bağlanamayacaklarını test etmek için kullandı.

Bunun sonucunda, zaman dilimi imzaları, gas fiyatları ve birden fazla adres arasında paylaşılan etkinlikleri bulmaya yönelik çeşitli yöntemler denediler.

Anonimleştirici Mixer Servisleri

Yukarıda bahsedilen metotlar, pek güvenilmeyen bir Mixer hizmeti sağlayan Tornado Cash’e uygulandı. Bu deneyin sonucunda ise araştırmacılar, para yatırma işlemi yapan kişilerin %7.5’inin aynı hesaplar üzerinden dağıtıldığını ve Mixer hizmetinin hiç bir işe yaramadığını tespit etti.

Araştırmalar, Ethereum’un zayıf yönlerine odaklanırken, bu uygulanan tekniklerin UXTO tabanlı para birimlerinde de kullanılabileceği konusunda araştırmacılar tarafından uyarı yapıldı.

Araştırmacılar,” Bitcoin ağında olmayan Mixer hizmetlerinin, toplumun beklentisine nazaran çok daha az gizlilik sunduğuna inanıyoruz” dedi.

Son Yazılar

Exit mobile version