Muhabbit

Araştırmaya Göre Dünya Merkez Bankalarının Yeni Gözdesi: CBDC!

Merkez bankalarının %80’inden fazlasının CBDC çıkarmayı düşündüğü belirtiliyor.

cbdc genel

cbdc genel

Dünyaca ünlü araştırma kuruluşu olan PwC, yayımladığı son raporda, merkez bankalarının %80’inden fazlasının CBDC çıkarmayı düşündüğünü ortaya koydu.

Kısa süre önce yayımlanan raporda, iki yıllık “Küresel CBDC Endeksi” metrikleri ve merkez bankalarının dijital para biriminin arz ve dolaşımındaki kurumsal olgunluk seviyesi değerlendirildi. Bunun yanında raporda, stablecoinlere ilişkin ilk genel bir değerlendirme de yer alıyor.

İlginizi çekebilir: CBDC Nedir?

PwC raporunda, CBDC’nin her iki kategorisine de yer veriyor. Bunlardan ilki, kamu tarafından kullanılmak üzere çıkarılan CBDC’ler. İkincisi ise merkez bankalarında yerleşik finansal kuruluşlar tarafından kullanılan CBDC’ler.

Rapora göre, perakende CBDC’ler en verimli olanlar olarak değerlendiriliyor. Buna örnek ise olarak Nijerya’nın “e-Naira”sı gösteriliyor. E-Naira, Nijerya vatandaşları tarafından halihazırda kullanılmamasına rağmen, merkez bankası tarafından çıkarılan CBDC’nin mükemmel bir model olduğu belirtiliyor.

E-Naira

Diğer CBDC Çalışmaları

Bahamalar, diğer ülkeler arasında CBDC çıkaran ilk ülke olarak dikkat çekiyor. Sand Dollar olarak adlandırılan bir CBDC başlatan ülke, bu alanda bir ilki gerçekleştirmiş durumda. Bunun yanında, çıkan haberlere göre, Jamaika da, Jam-Dex adını verdiği CBDC’sini, Karayipler bölgesinde yıl içinde kullanıma sunacak.

Yine başka bir ülke Tayland, geçtiğimiz yıl ağustos ayında geniş çapta başlatılan CBDC’sinin geliştirme ve test seviyesiyle de bir örnek oluşturuyor.

Bu ülkeler arasında ise CBDC alanında en verimli çalışmayı başlatan ülke ise Çin oldu. Çin dijital yuan çalışmalarında oldukça ilerleme kaydetmiş durumda. Öyle ki ülke çapında gerçekleştirilen büyük organizasyonlarda, vatandaşlara deneme amaçlı kullanım alanı dahi oluşturulmuş durumda.

Stablecoinlere Genel Bakış

Raporda ayrıca ABD dolarına sabitlenmiş kripto para birimleri olan stablecoinlere ilişkin genel bir değerlendirme de yer alıyor. Stablecoinlerin kripto para ekosisteminde giderek daha önemli roller oynadığına dikkat çekiliyor. Dijital varlık endüstrisindeki çoğu fonun veya ağın, stablecoin kullanması gerektiğini belirten rapor, bunların fiyat istikrarsızlığına karşı koruma sağladığı belirtiliyor.

Daha fazla Bitcoin Haberleri için: Bitcoin Haberleri

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version