Muhabbit

Archegos Olayı Yeni Finansal Mimari İhtiyacını Ortaya Koyuyor!

ABD merkezli yatırım fonu Archeos Capital’ın yüklü hisse satışı, birçok banka ve finansal kuruluşu derinden sarsmıştı.

açık finans

açık finans

ABD merkezli yatırım fonu Archegos Capital’ın yüklü hisse satışı, birçok banka ve finansal kuruluşu derinden sarsmıştı.

Archegos Capital Olayı

Mart ayında yaşanan ve şirketin teminatlarını tamamlayamamasının ardından zorunlu hisse satışı gerçekleştirmesi birçok kurumu zor durumda bırakmıştı. Teminat tamamlama zorunluluğu sebebiyle 20 Milyar $’lık hisse satışı gerçekleştiren Archegos, özellikle bazı hisselerde sert geri çekilmelere sebep olmuştu. Satış sebebiyle Deutsche Bank, Credit Suisse, Morgan Stanley ve Goldman Sachs gibi önde gelen yatırım kuruluşları, 6 Milyar $ civarında zarar yazmıştı.

Mayıs ayında yayımlanan raporlara göre Archegos Capital’ın toplamda 10 Milyar $ civarında zarar yazması beklenirken, aile şirketinin çöküşü birçok kurum ve kuruluşu da zor durumda bırakmıştı.

Archegos olayı temelde, riski az sayıda bir kuruluş üzerinde yoğunlaştıran sistemin sorunlarını da ortaya çıkarmış oldu.

Açık Finans ile Fırsat Eşitliği

Bu notada açık finans, birçok noktada yeniden gündeme oturdu. Kişilerin merkezsiz bir şekilde birçok kişiyle işlem yapmasına olanak sağlayan açık finans çözümleri, yukarıda da bahsi geçen riskin birkaç noktada toplanmasının önüne geçen bir çözüm olarak öne çıkıyor.

Ek olarak açık finans çözümleri, yatırımlarım daha erişilebilir, daha ucuz ve daha şeffaf hale gelmesinde büyük rol oynuyor. Açık finans sayesinde tüm kullanıcılar, fırsatlara eşit bir şekilde ulaşma imkanına sahip olurken, kurumsal yatırımcı ile perakende yatırımcılar için oluşturulan farklı imkanlar tek bir çatı altında eşit bir şekilde erişime açılmış oluyor.

Bu noktada Wall Street’in dominansından kurtulmanın kolay olmadığı herkes tarafından bilinirken, açık finans önemli bir atılım gerçekleştirmiş durumda. Wall Street tarafında herkese eşit imkanlar ve fırsatlar sunulmazken, yeni finans sistemi içerisinde fırsat eşitliği konusu değişim sürecinin hızlanmasına yardımcı olacak gibi görünüyor.

Oxygen Protocol

Açık finans uygulamalarından Oxygen Protocol, geleneksel finansın en önemli çarklarından biri olan borç alma ve borç verme fonksiyonunu merkezsiz bir şekilde gerçekleştiren bir protokol olarak öne çıkıyor.

Solana “blockchain”i üzerinde çalışan Oxygen, kullanıcılarına aşırı teminatlandırma ile borç alma imkanı sunuyor. Bu noktada açık finans uygulamalarındaki en önemli konulardan biri olan “impermanent loss” riski olmadan gelir elde etme imkanı olan kullanıcılar, varlıkları geçici kayıp riski olmaksızın borç verebiliyor. Bu sayede sermaye sahipleri ile sermaye ihtiyacı bulunan kişileri merkezsiz bir şekilde bir araya getiren platform, geleneksel finansın temel taşlarından biri olan borç alıp borç verme faaliyetini daha düşük risk ile kullanıcılarına sunuyor.

Açık finansın kullanıcılarına sunduğu imkanlar ve fırsatlar hakkında sizin görüşünüz nedir?

Oxygen Protocol Türkiye Topluluğu’na burada bulunan link üzerinden katılabilirsiniz.

DeFi haberleri için: DeFi Haberleri

Telegram kanalımıza katılın.

Son Yazılar

Exit mobile version