Muhabbit

Arkadaşlık Uygulamaları Kripto Para Dolandırıcılarının Meskeni Haline Geldi!

Arkadaşlık uygulamaları aracılığıyla yalnızlıklarını gidermeye çalışanlar “domuz katliamı” kripto para dolandırıcılığının kurbanı oldu.

arkadaşlık sitesi dolandırıcılık

arkadaşlık sitesi dolandırıcılık

Silikon Vadisi’nde arkadaşlık uygulamaları aracılığıyla yalnızlıklarına çare bulmaya çalışanlar “domuz katliamı” adı verilen bir dizi kripto para dolandırıcılığının kurbanı oldu.

Sift siber güvenlik şirketinde çalışan bir araştırmacının bulgularına göre San Francisco’da arkadaşlık uygulamalarında kendisine yaklaşan her 20 kişiden 1i dolandırıcıydı.

“Domuz katliamı” olarak bilinen dolandırıcılık türünde bir birey ya da grup kurbanla sahte bir ilişki kurmak için haftalarını, hatta aylarını harcıyor. Bu girişimde amaç kurbanın kripto paralara ya meşru bir sitenin sahte bir kopyası üzerinden ya da sermayeyi sahte bir cüzdana aktararak yatırım yapmasını sağlamak oluyor.

Dolandırıcılar, genelde kurban ile iletişimlerini arkadaşlık uygulamalarından şifreli mesaj hizmeti veren WhatsApp gibi sosyal medya uygulamalarına taşıyor. Sonrasında da saatlerini sahte kişiliklerini bu uygulamalar üzerinden yürütülen konuşmalarla gerçekçi bir şekilde sunmaya adıyor. Çoğu dolandırıcılık vakasında dolandırıcı kurbanla yüz yüze bir araya dahi gelmiyor.

2 Mayıs 2022 tarihinde San Francisco Examiner’da yayımlanan habere göre Cy ve R olarak bahsi geçen iki görece teknoloji konusunda bilgili kişi söz konusu dolandırıcılara toplamda 2,5 milyon dolar kaptırdı. Haber Cy ve R’nin yaşadıkları travmayı  Dolandırıcılık Karşıtı Global Organizasyon (Global Anti Scam Organization) olarak bilinen bir online destek grubu aracılığıyla atlatmaya çalıştıklarını belirtiyor. Organizasyon, her hafta en az iki-üç yeni üyenin benzer şikayetlerle aralarına katıldığını belirtiyor.

kripto para dolandırıcılığı

FBI Arkadaşlık Uygulamalarında Görülen Dolandırıcılıklara Karşı Uyardı

Yakın dönemde yayımlanan FBI raporları da arkadaşlık uygulamaları üzerinden gerçekleşen bu dolandırıcılıkların bölgede “yükselen bir trend” haline geldiğini belirtiyor.

Nisan 2022’de kripto para romantizmi ve domuz katliamı dolandırıcılıklarına dair genel bir uyarı metni yayımlayan FBI, Suç Şikayet Merkezi’nin 2021 senesinde konuya dair 4.300 şikayet aldığını belirtti. Bu şikayetler toplamda 429 milyon dolarlık bir kayba işaret ediyor. FBI’a göre arkadaşlık uygulamaları üzerinden ilerleyen domuz katliamı dolandırıcılıklar ilk olarak 2019 senesinde Çin’de ortaya çıktı, ancak günümüzde Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yaygın olarak görülüyor.

R olarak bahsi geçen kurban Bay bölgesinde çalışan bir Bilgi İşlem Yöneticisi ve domuz katliamı dolandırıcılığına 1.3 milyon dolar civarında bir rakam kaybetti. İlk olarak Linkedln üzerinden iletişime geçilen R, her ne kadar bilgisayar teknolojilerine dair oldukça bilgili olsa da, dolandırıcının profesyonel gözüken profiline yenik düştü. Dolandırıcının R’ın Çin’de mezun olduğu üniversiteden mezun olduğunu yazması ise R’ın dolandırıcıya güveninin temelini oluşturdu.

İlginizi çekebilir: Kenya’da Kripto Paralar İle Yapılan Dolandırıcılık Faaliyetleri Rekor Düzeye Ulaştı!

Konuşmaları WhatsApp’a taşındıktan sonra dolandırıcı R’ı kripto paralara yatırım yapmaya ikna etmek için bir ay kadar çabaladı. En nihayetinde ise sahte bir kripto para sitesine yatırımlarını yollaması konusunda ikna etti.

“Teknolojiyle çok işli dışlı olduğum için bunun asla benim başıma gelebileceğine inanmazdım. Ben yazılım geliştirmiş bir insanım.”

Emlak uzmanı Cy ise iki aylık bir süre içerisinde 1,2 milyon dolar kaybetti. Bu olay sonrasında ciddi bir psikolojik sarsıntı yaşayan Cy, intihara meyilli düşünceleri artınca psikiyatrik tedavi görmeye başladı.

“Paradan çok daha fazlasını kaybettim. Özgüvenimi kaybettim. Ailemin hayatını mahvettim.”

Dolandırıcılık Karşıtı Global Organizasyon’a göre Silikon Vadisi’nde çalışan kişiler teknolojiye dair bilgilerine fazlaca güvendikleri için bu tarz dolandırıcılıklar karşısında gafil avlanmaya gitgide daha meyilli bir hale geliyor. Bunun üzerine pandemi sürecinde tavan yapan yalnızlık ve kripto paralara yönelik ilginin artması da gelince, dolandırıcılığa kurban gitmek işten bile olmuyor.

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Daha fazla Bitcoin Haberleri için: Bitcoin Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version