Muhabbit

Avalanche Elastic Subnet Teknolojisi Başlatıldı! Peki Elastic Subnet’ler Nedir ve Neler Mümkün Oluyor?

Yatay büyüme ile Avalanche ekosistemine ölçeklendirme çözümleri sunan subnet teknolojisi yeni bir boyut kazanıyor. Elastik subnet’ler nedir?

elastic subnet

Bugün (18.10.2022) yapılan duyuru ile Avalanche subnet’lerinde Banff güncellemesi ile birlikte yeni bir teknolojiye geçildi. Bundan böyle Avalanche subnet’lerinde validation (doğrulama) işlemleri subnet’lerin yerel tokenları stake edilerek yapılabilecek. Bunun karşılığında ise yine yerel token cinsinden ödüller elde edilecek.

Yeni teknolojiye Elastic Subnets (Elastik Subnet’ler) adı verildi. Detaylarını hep birlikte inceleyelim.

İlginizi çekebilir: Avalanche Multiverse Duyuruldu! 290 Milyon Dolarlık Fon, Subnet’lerin Büyümesi için Kullanılacak!

Banff Güncellemesi ve Elastik Subnet’ler

Bilindiği gibi subnet’ler; geniş Avalanche ekosistemi içerisinde uygulamalara özel olarak oluşturulabilen blok zincirleridir. Her subnet’in kendisine ait bir kullanım amacı, validatör kümesi ve güvenlik seviyesi olabiliyor. Her subnet validatörü, aynı zamanda ana Avalanche blok zincirini de doğrulamak zorunda.

İlginizi çekebilir: Avalanche Subnet’leri ile Neler Mümkün?

Yeni güncelleme, subnet kurucularına ekosistemleri içerisinde daha fazla özelleştirme ve kontrol imkanları sunuyor. Ava Labs Mühendislik Müdürü Patrick O’Grady, The Block’a verdiği röportajda Elastic Subnet’ler ile ilgili şunları söylüyor:

Avalanche’ın 2020 yılındaki kuruluşundan bu yana, Avalanche’a gelen en önemli ve en büyük özellik Elastik Subnet’ler. Bir subnet’in elastik subnet’e dönüştürülmesi ile birlikte; subnet’in yerel tokenına sahip olan herkes elindeki tokenları stake ederek ağa ek güvenlik kazandırabilecek. Bunun yanında ise yine yerel token cinsinden ödüller kazanacak.

Güncelleme ile birlikte Avalanche validatörlerinin AVAX stake etme zorunluluğu ortadan kalkmıyor. AVAX stake işlemi; yakın gelecekte aktive edilecek cross-subnet messaging (subnet’ler arası mesajlaşma) özelliği için bir gereklilik. Ancak Banff güncellemesi ile birlikte bundan böyle validatörler katılmayı ve doğrulamayı diledikleri elastik subnet’lere; o subnet’lerin yerel tokenları ile iştirak edebilecek, bunun karşılığında ise subnet’lere ait yerel tokenlar ile ödüllendirilecek.

Elastik Subnet Geçişi Tercihe Bağlı

Güncelleme ile tüm subnet’ler elastik subnet’lere dönüşmeyecek. Subnet kurucuları ağlarını elastik subnet’lere dönüştürmek isterlerse, bunu bir seferliğine ve geri dönüşü olmayacak şekilde gerçekleştirebiliyor olacak.

O’Grady konu ile ilgili şunları da söylüyor:

Subnet validatör kümelerini olduğu gibi bırakmak isteyen ekipler, elastik doğrulamaya geçiş yapmayabilirler. Bu esneklik; kendi blok zincirlerini kurmak isteyen ve KYC gerekliliği duyan regüle edilmiş finansal enstitüler için önem taşıyor.

Banff güncellemesi ayrıca subnet kurucularına, validatörleri stake süreleri dolmadan ağdan çıkarabilme imkanını da sağlayacak.

Daha fazla Avalanche haberi için buraya bakabilirsiniz.

Daha fazla Nedir haberi için: Nedir Haberleri

Daha fazla Blockchain haberi için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version