Muhabbit

Avalanche’ta Neler Yaşandı?

Avalanche network’ünde ne oldu? Ne yaşandı? Avalanche ekibinden beklenen açıklama geldi.

Avalanche

11 Şubat Perşembe günü Avalanche network’ünde meydana gelen “düşük” olasılıklı bir hata, yatırımcıları tedirgin etti. Bu tedirginliğin bir göstergesi olarak da elindeki AVAX’ları satan yatırımcılar, fiyatta düşüşe sebebiyet verdi. 58 dolar civarından 42 dolar civarına inen fiyat, yatırımcıları daha da tedirgin etti.

AVAX 10 günlük fiyat grafiği

Avalanche üzerinde çalışan merkeziyetsiz borsa Pangolin’in açılmasıyla birlikte AVAX fiyatında artış meydana gelmişti. Yeni birçok kripto para yatırımcısı ağa katılmıştı. Ancak Pandolin’in açılmasıyla birlikte ağa binen yük, çok düşük olasılıklı bir hatayı tetikleyerek bir dizi problemin yaşanmasına neden oldu.

Avalanche ekibinden Kevin Sekniqi’nin Reddit üzerinden, Muhabbit’in kuruculuğunu da üstlenen Squanch’ın (Aytunç Yıldızlı) Twitter üzerinden paylaştığı açıklamayla, yaşanan durumla alakalı tüm soru işaretleri yanıtlandı.

Açıklamaya göre Ethereum Virtual Machine’i (EVM) saran kodda, x-chainden c-chain aktarım yapılırken, c-chain de kötü bir blok oluşmasına neden olan bir hata var. Bu hata yalnızca x-chain den, c-chain e import yapılırken oluşmakta. Import sorunu belirleyici değildi ve yaşanma olasılığı çok düşüktü. Ancak c-chain çok yüksek bir trafik ile karşılaştığı için hata ortaya çıktı ve çıkmasıyla tüm ağın paniğe kapılmasına neden oldu.

Daha önce Bitcoin ve ZCash gibi Chain’lerde de benzer hataların yaşandığına dikkat çeken Avalanche ekibi, “ Avalanche canlılık yerine güvenliği önemsediğinden, ağ kendini iyileştirmeye çalışırken otomatik olarak kilitlendi.” diyerek durumu açıkladı.

Açıklamanın ardından soru cevap şeklinde yatırımcıların aklına gelebilecek soru işaretleri de yanıtlandı. Bunlardan belki de en önemlisi fonların güvende olup olmadığıydı ki fonların güvenliği Avalanche ekibi tarafından Avalanche’ın en büyük garantilerinden biri olarak görülüyor.

Fonların dışında Avalanche’ın ölçeklenebilirliği ve merkeziyetsizliği de sorgulandı. Ancak ekip yaşanan hatanın Avalanche’ın protokolüyle bir alakası olmadığını, protokolün istenildiği gibi çalıştığını ancak Avalanche ile EVM’yi bağlayan kodun amaçlandığı gibi çalışmadığını dile getirdi.

Bununla birlikte merkeziyetsizlik açısından da sorun olmadığı, ağın merkezileştirilmediği açıklandı. Merkeziyetsizlik tartışmasına “Avalanche merkezileştirilmiş olsaydı, sorun yeniden başlatma yapılarak ve kötü blokları geçersiz kılarak anında çözülürdü.” şeklinde nokta konuldu.

Ayrıca ekip, bu ve bunun gibi hataların yeni sistemlerde sürekli yaşandığını ve ağın daha sağlam hâle gelmesi için elzem olduğunu ekledi.

Sorun Giderildi!

Yayın saatine kadar Avalanche network’ü üzerindeki sorunun giderildiği ve kullanıcıların tek yapması gerekenin node güncellemesi olduğu bildirildi.

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version