Muhabbit

Avrupa Birliği Kripto Para Düzenleyici Sistem Oluşturuyor!

Avrupa Birliği küresel çapta olan stablecoinler için güçlü regülasyonlar getirmeyi planlıyor!

Avrupa Birliği, Libra gibi “küresel stablecoin” projeleri için daha katı denetleme gereksinimleri içerecek yeni bir kripto para düzenleyici sistem hazırlıyor.

Avrupa Birliği’nin önde gelen ekonomi bakanlarından Valdis Dombrovskis, AB’nin Avrupa İnsanlara Yönelik Ekonomik Komisyonu’nun Genel Müdür Yardımcılığını yapıyor. Dombrovskis, AB’nin dijital finans dalında, ana kural koyuculardan biri olmak için eline geçen fırsatı kaçırmaması gerektiğini düşünüyor.

Dombrovskis, bu haftanın başında Digital Finance Outreach 2020’de yaptığı konuşmada; “elimize geçen bu fırsat ile beraber, Avrupa’nın uluslararası konumunu güçlendirebiliriz. Ayrıca, yeni teknolojilere liderlik eden küresel bir kural koyucu olmak için iyi bir zamandayız.” dedi.

Dombrovskis’in dediğine göre denetimlere tabi tutulacak ilk konu, kripto para birimleri.

Genel olarak security tokenlar gibi belli başlı kripto para birimleri yasalar tarafından oldukça iyi bir şekilde güvence altına alınmış olsa da, özellikle stablecoinler düzenlemelerden muaf bir durumda hayatına devam ediyor.

Dombrovskis, “yasal eksiklikler dolayısıyla, Avrupa Birliği içinde sağlam bir kripto birim pazarı geliştirmek pek mümkün değil.” dedi.

Bu durum ile birlikte bazı AB ülkeleri, kendi başlarına düzenlemeler gerçekleştirerek bu handikapı olabildiklerince engellemeye çalışıyor.

Dombrovskis, kripto para birimleri için düzenleyici sistemin sadece dijital varlıkları değil, aynı zamanda kıtadaki mevcut standartları da pekiştireceğini söyledi.

Bu yılın ilerleyen günlerinde açıklanacak olan sistem hakkında Dombrovskis pek bir ayrıntı vermedi. Yeniliğe ve teşviklere açık olduğunu belirten Dombrovskis , ilerleyen zamanlarda bir pilot programın gerçekleştirileceğini açıkladı.

Küresel Güçler

Dombrovskis ayrıca, AB’nin “küresel bir stablecoin” olarak kabul gören herhangi bir projeye daha katı kurallar getirme arzusunu yineledi.

Bu Facebook’un Libra projesi için söylenmiş bir durum olabilir. Dombrovskis, muhtemelen Libra gibi küresel ölçekte faaliyet gösteren projelere ek yaptırımlar getirmek istiyor. Bu durumun ana sebebi ise bu tarz küresel projelerin, finansal ve parasal istikrarı bozabilme ihtimali.

Dombrovskis, genel olarak yaklaşımlarının orantılı olacağından ve risk düzeyi ile doğrudan bağlantılı olacağını belirtti. Bu, AB’nin risksiz gördüğü projeler için çok daha hafif kurallara tabii tutulacaklarının bir göstergesi olarak yorumlandı. Fakat Libra gibi küresel boyuttaki projeler çok daha güçlü kurallar çerçevesinde düzenleneceği aşikar.

Son Yazılar

Exit mobile version