Muhabbit

Avrupa Merkez Bankası: “Bitcoin, Paranın Temel Özelliklerine Sahip Değil!”

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel, Bitcoin için paranın temel gerekliliklerini karşılamadığını ve güvenilmez olduğunu söyledi.

Bitcoin

Rusya bitcoin

Avrupa Merkez Bankası (European Central Bank/ECB) Yönetim Kurulu üyesi Isabel Schnabel, kripto varlıkların paranın temel özelliklerine sahip olmadığını öne sürerek Bitcoin başta olmak üzere tüm kripto para birimleri hakkında konuştu.

Schnabel, Bitcoin’i “herhangi bir tanınabilir temel değeri olmayan ve muazzam fiyat dalgalanmalarına sahip spekülatif bir varlık” olarak nitelendirdi. Schnabel’e göre kripto para birimlerine olan güven, hızla buharlaşıp finansal piyasalarda aksamalara sebebiyet verebilir.

Kısa süre önce verdiği bir röportajda ECB yönetim kurulu üyesi Isabel Schnabel, Elon Musk’ın şirketinin Tesla satışlarında Bitcoin’i bir ödeme aracı olarak kabul etmesini “özgür adam istediğini yapabilir” şeklinde yorumladı. Bununla birlikte Avrupa Merkez Bankası’nın çıkarmayı hedeflediği dijital euro’nun güvenilir, Bitcoin’in ise güvenilmez olduğunu öne sürdü.

Euro’nun oldukça güvenilir olan Avrupa Merkez Bankası tarafından yasal olarak desteklendiğini, kimsenin euro’yu reddedemeyeceğini söyleyen Schnabel, Bitcoin için konunun bambaşka olduğunu dile getirdi. Birçok insanın Bitcoin başta olmak üzere kripto para birimlerine güven duymasının kırılgan bir sistem yarattığını ve geleneksel finans sistemlerinde de bozulmalara neden olabileceğini savundu.

Isabel Schnabel’e Avrupa Merkez Bankası’nın çıkartmayı planladığı dijital euro sorulduğunda ise henüz hiçbir şeyin tam olarak belirlenmediğini ancak projenin düzgün bir şekilde kurulmasını sağlamak için birçok hazırlık çalışması yapılması gerektiğini söyledi.

Ödeme sistemlerinin dijitalleştiğinden bahseden Schnabel, para sistemleri için bu dijitalleşmenin anlamının anlaşılması için 4-5 yıllık bir çalışma olması gerektiğini savunuyor. Bu sürenin sanılanın aksine uzun olmadığını, hiçbir kuruluşun Avrupa Merkez Bankası kadar güvenlik ve veri koruması sunamayacağını söyledi. Ayrıca insanların veri koruması konusunu önemsediğini ve Facebook veyahut diğer özel kurumlara nazaran Avrupa Merkez Bankası’na daha fazla güvenildiğini dile getirdi.

Röportajda Türkiye’ye de değinildi. Schnabel’e, “Türkiye’de, Brezilya’da veyahut yakın zaman öncesine kadar Amerika Birleşik Devletleri’nde devlet başkanlarının merkez bankalarının bağımsızlıklarına saldırıda bulunduğu görülüyor, Avrupa’da böyle bir olayın meydana gelmesinden korkuyor musunuz?” sorusu soruldu. Schnabel, Avrupa Merkez Bankası’nın dünyadaki en bağımsız merkez bankalarından biri olduğunu ve sadece 1 değil 19 ülkenin merkez bankası olarak hareket ettikleri için koruma altında olduklarını söyledi.

Röportaj, Avrupa Merkez Bankası’nın internet sitesinde yayımlandığı 10 Nisan 2021 tarihinden beri birçok kripto para yatırımcısından ve analistinden tepki aldı. Bununla birlikte yönetim kurulu üyesi Isabel Schnabel, sözlerinin yönetim kurulunca desteklendiğini dile getirdi.

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version