Avrupa Merkez Bankası: Dijital Euro’ya İhtiyaç Olabilir!

Avrupa Merkez Bankası, ‘yapay para birimleri’ ile mücadele etmek için “dijital euro”ya ihtiyaç olabileceğini söyledi

Dijital Euro Muhabbit

Avrupa Merkez Bankasının yıllık euro raporunda, yapay para birimleri ile mücadele etmek için dijital euro’ya ihtiyaç olabileceğini vurguladı.

AMB, sınır ötesi ödemelerde kullanılan yapay para birimleri ile başa çıkmak için bir CBDC veya dijital euro gerekebileceğini söyledi.

AMB’nin “Euro’nun uluslararası rolü” adlı yıllık incelemesinde, adı açıklanmayan “yabancı teknoloji şirketleri” tarafından yönetilen yapay para birimlerinin yükselişiyle ilgili Massimo Ferrari ve Arnaud Mehl endişelerini dile getirdi.

Yerel ve sınır ötesi ödemelerinde potansiyel olarak yapay para birimleri sunan yabancı teknoloji devlerini de göz önünde bulundurursak, yerli olmayan sağlayıcıların piyasaya hakim olacağı bir durumla karşı karşıya kalabiliriz. Bu olay gerçekleşirse sadece finansal sistemin istikrarı tehdit edilmekle kalmaz, aynı zamanda bireyler ve tüccarlar, az sayıda sağlayıcının piyasaya hükmetmesi gibi bir durum ile karşı karşıya kalabilir.

Avrupa Merkez Bankası’nın, yapay para birimlerinin veya “stable coin”lerin yükselişi konusunda endişeleri var. Daha önce AB milletvekillerinden Facebook’un çıkarttığı DIEM coin gibi özel projelere veto yetkisi istemişti.

AMB başkanı Christine Lagarde dijital euro için “güvenli olduğundan emin olmak için çok zaman gerekecek” diyerek dikkatli bir yaklaşım benimsedi.

Ekonomistler, ödemeler için büyük teknoloji firmalarıyla rekabet etme gereğini vurguladılar. Dijital euro’yu ödeme yöntemlerinde ek hizmet olarak kullanılmasından söz ettiler.

Bir CBDC, e-fatura, e-makbuz, e-kimlik ve e-imza ile yapılan ödemelerde bilgi alışverişinin dijitalleştirilmesini kolaylaştırabilir. Aracıların daha yüksek katma değerli ve teknolojik içerikli hizmetleri daha düşük maliyetle sunmasına izin verebilir.


Rapora göre, sınır ötesi ödeme altyapılarını geliştirmek için dijital euro’nun kullanılması gerekebilir. Dijital euro’nun uluslararası işlemler için yabancı para birimlerini kullanma ihtiyacını ortadan kaldırabilir. Bununla ilgili maliyetleri azaltabilir. Bununla birlikte dijital euro küresel e-ticaretin genişlemesini kolaylaştırabilir.

Ayrıca raporda, CBDC’nin küresel erişim için önemli olacağı belirtildi. Kullanıcıların anonim olabilmesi ve çevrim dışı ödemeler yapabilmesi ile dijital euro’ya duyulan ihtiyacın altı çizildi.

Ancak ekonomistler, koruma önlemleri oluşturmak için sınır ötesi suç faaliyetleri ve kara para aklama gibi fonların kötüye kullanımını belirlemek için CBDC kullanıcıları hakkında yeterli bilgiye sahip olmanın önemini vurguladı. Bu durumda da anonim kavramının biraz yumuşatılması gerekiyor.

Daha fazla haber için : Öne Çıkanlar

Haberlere anında ulaşmak ve daha fazla bilgi için Telegram grubumuza katılabilirsiniz ..

Son Yazılar

SEC, Kripto Staking ve Doğrudan Varlıkla İşlem Gören ETF Kararlarını Erteledi
Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), kripto staking ETF’leri ve “in-kind” (doğrudan varlıkla) yaratım ve itfa işlemlerine ilişkin kararlarını erteledi. SEC, bu düzenleme değişikliklerini değerlendirmek için daha fazla zamana ihtiyaç duyduğunu belirtti. Kurumun uzun vadeli dijital varlık stratejisi üzerinde çalışan iç birimi, yeni kuralları şekillendirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Grayscale ve VanEck ETF’lerine […]
5 gün önce Blockchain
Güney Kore, Kayıtsız Kripto Platformlarını Yasakladı
Güney Kore, kripto para sektörüne yönelik denetimlerini sıkılaştırırken, Apple da ülkedeki App Store’dan 14 kayıt dışı kripto uygulamasını kaldırdı. Finansal Hizmetler Komisyonu (FSC) tarafından yapılan açıklamaya göre, bu adım Mali İstihbarat Birimi’nin (FIU) talebi üzerine 11 Nisan itibarıyla hayata geçirildi. KuCoin ve MEXC de Listede Kaldırılan uygulamalar arasında önde gelen yabancı kripto borsaları KuCoin ve […]
5 gün önce Blockchain
Trump’ın Tarife Hamleleri, Küresel Kripto Fonlarında 795 Milyon Dolarlık Çıkışa Neden Oldu
CoinShares verilerine göre, küresel kripto yatırım ürünlerinde geçen hafta 795 milyon dolar tutarında net çıkış yaşandı. Bu art arda ikinci hafta gerçekleşen bir çıkış oldu. CoinShares Araştırma Başkanı James Butterfill, Başkan Trump’ın uyguladığı tarifelerin kripto varlık sınıfına olan duyarlılığı olumsuz etkilediğini belirtti. Butterfill, yaptığı açıklamada Trump’ın tarife politikalarının kripto para yatırımları üzerindeki olumsuz etkisinin sürdüğünü […]
6 gün önce Blockchain
JPMorgan, İngiliz Sterlini ile Blokzincir Ödemelerini Başlattı
JPMorgan, şirketlere İngiliz sterlini (GBP) cinsinden 7/24 blokzincir tabanlı ödeme yapma imkânı sunduğunu duyurdu. Bu yeni hizmet daha önce başlatılan euro (EUR) ve Amerikan doları (USD) işlemlerine ek olarak sunuluyor. Bankanın blokzincir birimi Kinexys (eski adıyla Onyx), İngiltere’de GBP cinsinden blokzincir mevduat hesaplarını devreye aldı. Böylece JPMorgan gerçek zamanlı ödeme altyapısını genişletmiş oldu. Sterlin, JPMorgan’ın […]
6 gün önce Blockchain
Strategy, Bitcoin Alımlarını 87.000 Doların Altına Düşen Fiyatla Durdurdu
Michael Saylor’ın liderliğindeki Strategy şirketi, Bitcoin (BTC) fiyatı $87.000’in altına düşerken alım yapmayı durdurdu. Şirket 7 Nisan’da SEC (ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu) ile yaptığı açıklamada, 31 Mart ile 6 Nisan arasında Bitcoin alımı yapmadığını duyurdu. Ayrıca şirket birinci çeyrekte dijital varlıklarda 5,91 milyar dolarlık gerçekleşmemiş zarar bildirdi. Michael Saylor’ın Bitcoin Stratejisi: Fiyat Düşüşü […]
2 hafta önce Bitcoin
ABD Federal Ajansları, Kripto Varlıklarını 7 Nisan’a Kadar Hazine’ye Bildirecek
ABD federal ajanslarının, 7 Nisan’a kadar kripto para varlıklarını Hazine Bakanlığı’na bildirmesi bekleniyor. Bu bildirimler ise Başkan Donald Trump tarafından bu yıl imzalanan bir yürütme emri doğrultusunda yapılacak. Ancak federal ajansların bu varlıkları halka açıklamaları gerekmeyecek. Sadece Hazine Bakanı Scott Bessent’e raporlama yapılacak. Beyaz Saray’a yakın bir yetkiliye dayandırılan bilgilere göre, 7 Nisan itibarıyla federal […]
2 hafta önce Blockchain
Exit mobile version