Muhabbit

Avrupa Merkez Bankası Yöneticisi: Dijital Euro’nun Kaderi 2021 Yılında Belli Olacak!

Avrupa finans otoritelerinin 2021 yılı ortasına kadar bir Dijital Euro girişimi başlatıp başlatmayacağını değerlendirmesi bekleniyor.

Avrupa Merkez Bankası’nda (ECB) görev yapan bir yöneticiye göre, Avrupa’daki finans otoriteleri önümüzdeki yıl dijital Euro için bir araştırma planı oluşturabilir.

7 Aralık 2020 tarihinde Singapur FinTech Festivali’ne katılan Avrupa Merkez Bankası Pazar İnovasyonu ve Entegrasyon Bölümü Başkanı Holger Neuhaus, merkez bankası dijital para birimleri (CBDC)’nin küresel gelişimi hakkında açıklamalarda bulundu.

Çevrim içi olarak gerçekleşen festivalde yapılan tartışma sırasında Neuhaus, ECB’nin Avrupa finans otoritelerinin 2021 yılı ortasına kadar bir Dijital Euro girişimi başlatıp başlatmayacağını değerlendirmesini beklediğini iddia ederek şu açıklamayı yaptı:

“2021 yılının ortalarında, Euro sistemi bir dijital Euro projesi başlatıp başlatmayacağını değerlendirecek. Ancak vurgulamak gerekirse, bu henüz uygulanacak bir karar değil, bir soruşturma aşaması olacaktır. Bu değerlendirme temelde, dijital Euro ne olabilir, nasıl görünebilir, nasıl uygulanabilir gibi konularda bir plan oluşturmamıza yarayacak.”

Neuhaus, dijital bir Euro’nun nakit veya toptan merkez bankası mevduatlarının yerini almayacağını sadece onu tamamlayacağını vurguladı. Ayrıca, merkez bankası dijital parasının yurtdışında CBDC kullanımı söz konusu olduğunda, özellikle sermaye akışı yönetimi ve göreceli ücret sorusuyla ilgili olarak büyük zorluklar ortaya çıkardığını da dile getirdi.

CBDC çalışmaları Avrupa’da yoğun bir şekilde yürütülmeye devam ediyor. Bu kapsamda konuşan Neuhaus, ECB’nin potansiyel bir Dijital Euro hakkında kamuoyuna danışılmasına da dikkat çekti. Hatırlanacağı üzere Ekim 2020’nin ortalarında yayınlanan danışma programında, Avrupa’nın dijital bir Euro’ya ihtiyacı olup olmadığını değerlendirmek için kamu ve özel sektör paydaşlarından geri bildirim toplanması hedeflenmişti.

Bunun yanında Kasım 2020’de, ECB başkanı Christine Lagarde, merkez bankasının 2021 yılının ocak ayında dijital bir Euro yayınlama kararı alması konusunda çalışmaya çağırmıştı.

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

Daha Fazla CBDC Haberleri İçin: CBDC Haberleri

Son Yazılar

Exit mobile version