Muhabbit

Avustralya Borsasında 2 Kripto Para ETF’si Daha Listelendi!

Avustralya borsasında 2 ETF daha listelenerek toplam ETF sayısını 6’ya yükseltti.

ETF Avustralya

ETF Avustralya

Kripto para tabanlı borsa yatırım fonları (ETF) sayısı artmaya devam ediyor. Son olarak 2 kripto para ETF’si daha 6 Haziran 2022 Pazartesi günü Cboe Avustralya borsasında listelendi.

Kanada merkezli 3iQ Dijital Varlık Yönetimi iki adet spot ETF, 3iQ Coin Shares Bitcoin (BTC) tabanlı ETF ve 3iQ CoinShares Ether (ETH) tabanlı ETF’yi piyasaya sürdü.

Avustralya’da listelenen fonların her ikisi de Toronto Menkul Kıymetler Borsası’nda (TSX) listelenen Kanada ETF’lerinden besleniyor. Kanadalı ETF’ler, belirli BTC ve ETH varlıklarını soğuk cüzdanlarda Gemini kripto para borsasında tutuyor.

3iQ’nin çıkardığı ETF’ler, 21Shares ve Cosmos Varlık Yönetimi’nin çıkardığı ETF’lerin arasında yerini aldı. 21Shares ve Cosmos Varlık Yönetimi’nin çıkardığı ETF’ler servis sağlayıcısı hataları yaşadıkları için nisan ayındaki lansmanlarını ertelemişlerdi. Mayıs ayı başında ise 21Shares’in BTC ve ETH, Cosmos’un ise BTC ETF’si piyasaya sunularak Avustralya’daki ilk kripto para ETF’leri oldu. Cosmos, Ethereum tabanlı ETF’sini ise 31 Mayıs 2022’de çıkardı.

3iQ gibi Cosmos ETF’leri de Kanadalı Purpose BTC ve ETH ETF’lerinden besleniyor. Ancak 21Shares’in fonları Bitcoin ve Ethreum rezervi olarak Coinbase’de soğuk cüzdanlarında saklanıyor.

21Shares ve Cosmos ETF‘lerinin masraf oranı %1,25 iken 3iQ ETF’lerinin masraf oranın ise %1,2 olması dikkat çekiyor.

ETF’lerin Çıkış Rakamları

Avustralya’da şu anda 6 adet ETF oldu. Bunlardan ilk çıkan 3 tanesi 21Shares’in BTC ve ETH ETF’si ve Cosmos’un BTC ETF’si piyasaya çıktıkları gün 1,3 milyon dolarlık işlem hacmine ulaşmışlardı. Bu rakam beklenenin 1 milyar dolar altıydı. 21Shares’in iki ETF’si toplam hacmin 936.500 dolarlık kısmını alırken Cosmos’un Bitcoin ETF’si ise 398.000 dolarlık bir kısmındaydı.

Cboe borsasından alınan verilere göre 3iQ ETF’leri toplamda 147.000 dolarlık işlem yaptı.

ETF Nedir?

ETF diğer adıyla borsa yatırım fonudur. Borsalarda işlem gören ETF 24 saatlik bir döngüde işlem görmesi dışında, yatırım fonlarıyla benzer bir prensibe sahiptir. Kripto para ETF’si ise bir veya daha fazla kripto para biriminin değerindeki değişimleri izler.

İlginizi Çekebilir: Kripto Para ETF’lerinin Özellikleri Nelerdir?

Bir kripto para birimi ETF’sinin çalışması için, ETF’yi bir borsada listeleyen şirketin, temel olarak alınan kripto paranın biriminin sahipliğini taşıması gerekir. Bu işlemle beraber, yatırımcılar borsada işlem gören fondaki hakları için bir hisse satın alır.

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version