Muhabbit

Avustralya Federal Polis Teşkilatı, Kripto Para Birimi Kurdu!

Kripto paraları kullanarak yasa dışı faaliyetler yürütenlerin kapısına “bu işi bilen” polisler dayanacak! Avustralya’da yeni gelişmeler var.

Avustralya Vergi

Avustralya Vergi

Avustralya’nın ulusal güvenliğini korumak ve suçları araştırmak görevini yürüten, özerk kuruluş Avustralya Federal Polis Teşkilatı bir kripto para birimi kuruyor. Kurulan birimin hedefi; para aklama gibi eylemlerde dijital varlıklar kullanan suçluların yakalanarak adalete teslim edilmesi.

Bir süredir Avustralya Hükümeti, dijital varlık sektörüne yönelmiş ve katı regülasyonlar yapmaya başlamıştı. Geçtiğimiz yıl (2021) eski Hazine Bakanı Josh Frydenberg, 2022 yılına dair bir “yapılacaklar listesi” açıklamış ve listenin başında ise “kripto varlıkların reformu” planı geliyordu.

Bu yılın başlarında yeni seçilen Başbakan Anthony Albanese, geçmiş dönemlerde yapılan reform planlarını artırarak iki katına çıkardı.

İlginizi çekebilir: Avustralya’nın Kuzey Bölgesi, Kripto Para Kumar Düzenlemeleri Yapmayı Düşünüyor

Avustralya’nın Son Kripto Para Adımı

Dün (05.09.2022) yapılan duyuruya göre Avustralya Federal Polis Teşkilatı (AFP) bundan böyle yeni birimi ile, dijital varlıklar kullanarak yasa dışı faaliyetler gerçekleştiren suçlulara odaklanacak.

AFP Müdürü Stefan Jerga, konu ile ilgili şunları söyledi:

Yasa dışı faaliyetlerde dijital varlıkların kullanımı 2018 yılına göre ciddi oranda arttı. Bu sebeple Bitcoin veya altcoin’leri kullanarak suç işleyenler için özel bir birim kurduk. Ekipte çalışan her personel kendi alanında uzman. Bu konuyu ciddiye alıyoruz.

AFP’nin hedefi de açıkça belirtildi: 2024 yılının sonuna dek, dijital varlıklar kullanılarak yasa dışı faaliyetlerden elde edilen varlıklara el koymak (en az 400 milyon dolar) ve suçluları adalete teslim etmek.

AFP; Şubat 2022 tarihinde yasa dışı faaliyetlerle elde edilmiş 260 milyon dolar değerinde olan konut ve ticari mülke, 135 milyon dolar değerindeki banka hesaplarına ve 24 milyon dolar değerinde araç, sanat eseri, lüks eşya ve kripto paralara el koymuştu.

AFP’de yeni açılan birimi, Australian Transaction Reports and Analysis Centre (AUSTRAC) da destekliyor. AUSTRAC Genel Müdür Yardımcısı John Moss, konu ile ilgili şunları söylüyor:

Kripto paralar günlük finansal yaşamın önemli bir parçası haline geldi. Suçlular da bu düzene ayak uyduruyor ve kripto paralara adapte oluyorlar. Gelişen teknoloji onlar için, yeni yöntemlerin bulunmasında önemli bir araç. Bu sebeple AFP’nin yeni kurulan birimini destekliyoruz.

İlginizi çekebilir: Avustralya, CBDC İçin Pilot Uygulamasını Başlattı!

Avustralya’da Regülasyonlar

Geçtiğimiz yılın sonunda Josh Fydenberg’ün açıkladığı kripto para reform planı; yalnızca kısıtlamalardan ibaret değildi. Plana göre ülke çapında inovasyonlar zenginleştirilecek, tüketicilere ek güvenlik hizmetleri sağlanacaktı. Ayrıca planın bir diğer amacı ise Avustralya’yı global ölçekte dijital teknolojiler lideri yapmaktı.

Bu yılın mart ayında, Avustralya İşçi Partisi seçimleri kazandı ve parti lideri Anthony Albanese ülkenin yeni başbakanı seçildi. Anthony Albanese yeni ofisine adım attığı anda; yeni kabine 3 konuya özellikle önem vereceklerini açıkladı: İklim değişikliği, enflasyon ve kripto para sektörü.

Bundan birkaç hafta önce ise; hükümet yeni planını açıkladı. Ülke çapında hangi dijital varlıkların geniş çapta kullanıldığı araştırılacak ve bu varlıklara özel 2022 yılının sonuna kadar düzenlemeler yapılacak. “Token Haritalandırması” olarak adlandırılan bu süreç ile birlikte, yatırımcıların maksimum güvenlik önlemlerine erişmeleri sağlanacak.

İlginizi çekebilir: Avustralya Regülasyonları Artırıyor!

Hazine Bakanlığı Yetkilisi Chalmers konu ile ilgili şu sözleri söylüyor:

Geniş kitlelerin kripto para adaptasyonunda artış olduğunu görüyoruz. Kripto para reklamları büyük spor organizasyonlarında bile yer alıyor. Tüketiciler kripto paralara maruz kalırken, konu ile ilgili yeterli bilgi aldıklarından ve olası risklerden haberdar olduklarından emin olmalıyız.

Daha fazla Avustralya haberi için buraya bakabilirsiniz.

Daha fazla Kripto Para haberi için: Kripto Para Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version