Muhabbit

Avustralya Merkez Bankası Başkanı Kripto Paralar Hakkında Konuştu!

Bugün yapılan G20 finans zirvesinde Avustralya Merkez Bankası Başkanından ilgi çekici açıklamalar geldi. Özel sektöre sıcak bakıyorlar.

Avustralya

Avustralya

Bugün (17.07.2022) yapılan G20 finans otoriteleri toplantısında Avustralya Merkez Bankası Başkanı; özel şirketler tarafından çıkarılan dijital tokenlar uygun şekilde düzenlenebilirse merkez bankalarının çıkaracağı tokenlardan daha iyi olabileceğini söyledi.

Endonezya’da yapılan ve online olarak yayınlanan G20 zirvesinde Başkan Phillip Lowe haricinde bir diğer konuşmacı ise Hong Kong Para Otoritesi (HKMA) CEOsu oldu.

HKMA CEOsu Eddie Yue, Phillip Lowe’ın sözlerine katılarak şu ifadelerde bulundu:

“Özel şirketler tarafından piyasaya sürülmüş ve yeterince düzenlenmiş tokenlar; kripto para piyasasının önemli bir parçası olan merkeziyetsiz finans (DeFi) üzerindeki riskleri azaltmak konusunda da önemli bir rol oynayabilir.”

LUNA ve UST Örneği Verildi

Dünya üzerindeki çoğu merkez bankası, doğrudan tüketiciler tarafından veya sistem içerisinde yer alan bankalar tarafından kullanılmak üzere kendi dijital paralarını (CBDC) üretmek için çalışmalarına devam ediyor.

Merkez bankalarının bu çalışmaları, kısmen de olsa stablecoin adı verilen ve Tether ile USDC gibi örnekleri bulunan kripto paralara bir cevap niteliğinde. Stablecoin’ler farklı çeşitleri bulunsa da genel olarak Amerikan doları cinsinden teminat tutarak piyasadaki varlıklarını sürdürüyorlar.

Bu tarz kripto paraların barındırdığı risklere piyasa, Mayıs 2022 tarihinde LUNA ve UST krizinde tanık oldu. Kriz esnasında LUNA ve UST geleneksel finans piyasasında kullanılmasa da, düzenlenmemiş kripto paraların finans piyasasına ne gibi etkileri olabileceği açıkça görülmüş oldu. Merkez bankaları, gerçek ödemeler için kripto paraların kullanıma açılması için henüz erken olduğu görüşünde.

“Eğer kripto paralar geniş kitleler tarafından kullanılacaksa, tıpkı bankaların düzenlendiği ve denetlendiği gibi kontrol altına alınmalılar.”

Phillip Lowe

İlginizi çekebilir: Algoritmik Stablecoin Nedir? UST ve LUNA’da Tam Olarak Neler Oldu?

Özel Sektöre Yeşil Işık

Avustralya Merkez Bankası Başkanı Phillip Lowe, her ne kadar düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu aktarsa da özel sektör girişimlerinin önünü açmak istediklerini de vurguluyor:

“Bana göre özel sektör çözümleri, gerekli düzenlemeleri doğru şekilde yaparsak daha verimli olacak. Çünkü özel sektör, kripto paralar konusunda merkez bankalarından inovasyon ve tasarım yönleriyle daha yetkin. Ayrıca merkez bankaları için dijital paralar üretmek düşünüldüğünden daha fazla maliyetlere sebep olabilir.”

Lowe’ın bu açıklamaları sonrasında, panele katılan diğer yetkin isimler de başkan ile aynı fikirde olduklarını ve temeli sağlam bir regülasyon sisteminin kurulması gerektiğini söylediler.

İlginizi çekebilir: İngiltere Merkez Bankası Kripto Paraları Düzenleme İsteğini Yineledi!

HKMA CEO’su Eddie Yue da bu konuda söz alarak; özel sektör temelli düzenlenmiş kripto paraların DeFi’daki olası riskleri azaltacağını söyledi. DeFi teknolojisi bilindiği gibi; bilgisayar kodları vesilesi ile borç verme, yatırım yapma ve diğer finansal aktiviteleri merkeziyetsiz bir tabana oturtabiliyor. Yenilikçi yönünün yanında ise geçmişte çok defa tanık olduğumuz gibi saldırılara açık bir alan.

“Stablecoin’ler ve kripto para borsaları DeFi projelerine açılan birer kapı. DeFi projelerini düzenlemektense kripto paraları ve borsaları kontrol altına alırsak bu bizler için daha kolay olacaktır.”

Eddie Yue

Daha Fazla DeFi Haberi için: DeFi Haberleri

Daha fazla Altcoin Haberleri için: Altcoin Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version