Muhabbit

Avustralya Parlamentosu’ndan “Nakit Yasakları” Tasarısı!

Avustralya’da 10,000 doların üzerinde nakit parayı tek işlemde çekerseniz, kendinizi hapiste ve 25,000 dolarınız eksik olarak bulabilirsiniz!

Muhabbit

Avustralya’da 10,000 doların üzerinde nakit parayı tek işlemde çekerseniz, kendinizi hapiste ve 25,000 dolarınız eksik olarak bulabilirsiniz!
Yanlış duymadınız, Avustralya Parlamento’suna sunulan yeni yasa tasarısı ile 10,000 dolardan fazla nakit işlemlerinizde 25,000 dolar kadar para cezası ve 2 yıllık hapis cezası alabilirsiniz. Tasarı henüz geçmedi fakat geçmesi durumunda halkın geleneksel finansal kurum sistemlerinden uzaklaşıp dijital kripto para birimlerine yönelmeleri olası görülüyor.

Rezerv Bankası, Federal Hükümetin “Nakit Yasakları” yasa tasarısı ile amacının “Kara Ekonomi” ile mücadele etmek olduğunu söyledi. Uluslararası Para Fonu’na (IMF) göre Avustralya’nın ciddi bir kara ekonomi sorunu yok! Dünya çapında en küçük 10. Kara Ekonomi Avusturya’da ve 1991 ile 2015 arasında neredeyse yarı yarıya azaldı.

Avustralya Halkla İlişkiler Enstitüsü’nden Matthew Lesh, önerilen nakit yasağının gizlilik haklarının rahatsız edici bir ihlali ve serbest döviz temel özgürlüğüne yapılan bir saldırı olduğunu söyleyip George Orwell’in ünlü romanı 1984’e benzeterek vatandaşları kontrol etmek için gözetim altında tutulduklarını ekledi.

Ayrıca Lesh, nakit yasağının amacının, hükümetin izleyebileceği işlemlerin erişilebilir bir dijital kaydını oluşturmak olduğunu ve bunun sadece “Big Brother”ın izleyebileceği satın alımlar yapmanıza izin verilen bir geleceği öngören ürkütücü bir yol olduğunu dile getirdi.

Bununla birlikte, Avustralya Vatandaş Seçim Konseyi’ne (MSK) göre, bu yasanın kara para aklama ve vergi kaçakçılığı ile yani kara ekonomi ile mücadele için oluşturulduğu da bahane olarak görülerek “utanmaz bir yalan” ifadesiyle nitelendirilmiştir.

Bitcoin’e Yönelim Olacak Mı?

Yasa tasarısının birçok farklı eleştirisi, geleneksel bankacılık sistemlerinin eksikliklerini vurgulamaktadır. Ayrıca, kabul edilmesi hâlinde, Avustralyalılar Bitcoin gibi kripto para birimlerine yönelecek mi?

İnsanlar zaten kimseden izin almaksızın finansal kararlar verme şansına sahipler. Bir akıllı telefon ve internet bağlantısı, dünyanın neresinde olursa olsun herkesin Bitcoin ile para göndermesine veya almasına izin veriyor. Ayrıca, kripto para birimi işlemleri finansal kurumlar tarafından izlenmediği için finansal özgürlüğün artmasına da izin vermekte. Harcama sınırı olmayan yatırımcılar, kripto para birimi adreslerinin güvenliğini kontrol ettikleri sürece, hiçbir üçüncü tarafın araya girme şansı yoktur.

Parlamento, “Nakit Yasakları”na ilişkin görüşmelerini yapacak ve raporunu 7 Şubat’a kadar sunacaktır ancak daha önce kamuoyuna bilgilendirme demeçleri verilmesi bekleniyor.

Son Yazılar

Exit mobile version