Muhabbit

Avustralyalı Milyarder, Facebook’a Dava Açtı!

Avustralyalı iş adamı, Facebook’un yüksek profilli ünlüleri içeren dolandırıcı reklamlarını kaldırmamasından dolayı dava açtı!

facebbok avustralya

facebbok avustralya

Avustralyalı milyarder Andrew Forrest, dolandırıcı kripto para reklamları nedeniyle Facebook’u mahkemeye verdi. Fortescue Metals başkanı, Facebook’u Avustralya’nın kara para aklama yasalarını ihlal etmekle suçladı. Forrest, Facebook’un kötü niyetli reklamlardan iyi kârlar elde ettiği için reklamları kaldırmadığını düşünüyor.

Facebook davasının ilk duruşması Batı Avustralya Sulh Mahkemesi’nde 28 Mart 2022’de yapılacak. Forrest, Facebook için Commonwealth Ceza Yasası’nın 10. Bölümündeki suçları işlediğini öne sürdü.

Paylaşılan dosyalara göre; bir Avustralya vatandaşı Facebook reklamlarından dolayı dolandırıldı ve 952.000 AUD kaybetti. Bu tarz bir durumun yaşanması ve kaybedilen miktar göz önüne alındığında bu davada Facebook’un kendini aklaması zor olabilir.

Forrest’ın avukatları konu ile alakalı şunları söyledi:

Dolandırıcılık senaryoları, Dr Forrest’ın yatırım planına inanan kullanıcıları baz alabiliyor. Daha açık olmak gerekirse dolandırıcılar, Dr Forrest’ın adını, benzerliğini ve itibarını kullanarak insanları dolandırıyor. Bu korkunç dolandırıcılık olayları her gün yaşanıyor. Dolandırılan kişilerin kesin sayısını veya kimliklerinin tam olarak bilinmemesine rağmen, edilen zararın çok fazla olduğunu düşünüyoruz.

Avukatlar, Facebook’taki dolandırıcılıklardan uzak durmak için Forrest’ın yaklaşık 100.000 $ harcadığını sözlerine ekledi.

Andrew Forrest

Facebook, sahip olduğu kullanıcı verilerinden dolayı; yasa dışı reklamların, sahte haberlerin ve diğer istenmeyen internet materyallerinin çoğalmasına istemli veya istemsiz bir şekilde sebep oluyor. Forrest, şirketi kötü niyetli reklamları kaldıramamasından dolayı suçlu buluyor.

Facebook’un ana şirketi Meta Platforms’un bir sözcüsü konu ile ilgili şunları söyledi:

Avustralya’daki kötü reklamları tespit etmeye devam ediyoruz. Reklamları durdurmak için elimizden geleni yapıyoruz.

Ancak Forrest için bu yeterli değil. Forrest’a göre Facebook’un dolandırıcılığın yayılmasını engellemek için daha fazlasını yapması gerekiyor. Dolandırıcıların çoğu denizaşırı ülkelerde bulunduğu için tespit etmek ve izlemek zor oluyor. Forrest sözlerine şu şekilde devam etti:

Facebook sosyal medya platformu, dolandırıcılar tarafından kötüye kullanılıyor. Bunu engellemek için de adım atma konusunda hiç istekli değil. Bu yüzden bu davayı açmaktan başka seçeneğim kalmadı.

Forrest davayı kazanırsa, Facebook’a para cezası kesilebilir veya Facebook reklamların çalışma şeklini değiştirmek zorunda kalabilir.

Kripto Para Dolandırıcılığı

2019 yılında Avustralya’daki bir haber sitesi, içinde Forrest ve Kate Winslet de dahil olduğu ünlü isimleri kullanarak bir kripto para borsasının reklamını yaptı. Ancak bu haber sadece bir aldatmacaydı. Bu haberden dolayı platforma yatırım yapan kullanıcıların, ne kadar para kaybettiği henüz bilinmiyor.

2020 yılında Australian Securities and Investments Commission; High Jackman, Nicole Kidman ve Waleed Aly gibi ünlülerin desteklediği sahte kripto para reklamları hakkında bir uyarı yayımladı.

Dolandırıcılar; Elon Musk, Bill Gates ve Richard Branson’ın resimleri kullanarak birçok kişiyi kandırarak paralarını çaldı. Kasım 2019’da Forrest, Meta Platforms CEO’su Mark Zuckerberg’e, platformun sahte reklamları kaldırmasını ve kendi görüntüsünün kullanılmasını engellemesini talep etmişti.

2021 Ağustos’taki verilere göre; Avustralyalı yatırımcılar, 50.5 milyon dolardan fazla para kaybetti. Yapılan dolandırıcılıkların %50’si kripto paralar ile ilgiliydi.

Daha fazla Bitcoin Haberleri için: Bitcoin Haberleri

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version