Muhabbit

Aztec, Gizlilik Ve Ölçeklenebilirlik İçin Layer 2 Ağını Tanıttı

Aztec 2.0, hem ölçeklendirme hem de bir gizlilik çözümüdür.

Başlangıçta işlemleri gizli hale getirmek için sıfır bilgi kanıtlarını kullanmaya odaklanan bir Ethereum girişimi olan Aztec, ölçeklenebilirliği artırmak için de aynı son teknoloji kullanan yeni bir Layer 2 platformunu açıkladı.

Aztec 2.0, sıfır bilgi (zk) toplaması olarak bilinen gelişmekte olan bir teknolojiye dayanmaktadır. Birçok işlemi ana zincire yayınlanan tek bir toplama kanıtı olarak toplamak için zkSNARKs adı verilen bir tür zk-proof kullanır ve böylece işlem verimini artırır. Aztec, belirli bir ölçeklenebilirliğe izin verirken, gizliliğe yoğun bir şekilde odaklanıyor. Ekip, korumalı ERC-20 token işlemlerine ve merkezi olmayan finans protokolleriyle özel etkileşimlere izin verirken toplamanın saniyede 300 işleme ulaşabileceğini söylüyor. Kullanıcılar, Uniswap ve diğer borsalarda, bir çapraz zincir gizlilik protokolü olan Incognito’da nasıl çalıştığına benzer şekilde, havuzlanmış bir sözleşmenin parçası olarak ticaret yapabilecekler.

Aztec 2.0’ın kalbinde, Aztec’in araştırma ekibinin yakın zamanda geliştirdiği PLONK adı verilen bir zkSNARK standardı bulunmaktadır. Şirket, işlemleri işlemek ve iki katmanlı bir sistem oluşturmak için Walton-Pocock’un zkSNARK’ları geliştiren toplulukta hızla yaygın olarak kullanılan bir standart haline geldiğini söylediği PLONK’u kullandı.

İlk olarak, her işlem bir zkSNARK kullanılarak özel yapılır, gönderen- alıcı ve tutarların tümü gizlenir. Ardından, bu işlemler ek zkSNARK’lar kullanılarak bir toplamda gruplanır. Bu düzenlemeyi bir “zk-zk toplaması” olarak adlandıran Walton-Pocock, sonucun “SNARK’ların içindeki SNARK’lardır” olarak açıkladı.

Aztec’in ekibi, PLONK’un evrensel bir zkSNARK geliştirilmesine izin verdiğini söylüyor. Walton-Pocock, bu, Aztec’in SNARK’larının sonuçta ortaya çıkan eylemin bir simge olduğu gerçekten herhangi bir Defi etkileşimi ile çalışmak üzere programlanabileceği anlamına geliyor.

Zcash’te özel işlemleri etkinleştirmek için orijinal olarak kullanılanlar gibi eski zkSNARK sistemleri, birçok kez bir şey yapmak üzere programlanmıştır. Yeni kullanım durumlarının eklenmesi, herhangi bir zkSNARK sisteminin kamu güvenlik parametrelerini oluşturmak için gerekli olan ayrıntılı çok partili hesaplama süreci olan yeni sözde güvenilir kurulum gerektirir. PLONK kullanılarak geliştirilen SNARK’ların kullanım durumları, ilk güvenilir kurulumdan sonra teorik olarak sınırsızdır.

Testnet Başlayacak

Aztec, geliştiricilerin Aztec 2.0 ile uyumlu zkSNARK işlemlerini yazmak için kullanabilecekleri Noir adlı yeni bir betik dili geliştirdi. 

Eylül ayında Electric Coin Company, PLONK’un Halo 2 adlı Zcash’in gelecekteki bir sürümünün bir bileşeni olarak kullanılacağını açıkladı.

Aztech, bu hafta Dai ve diğer ERC20 tokenlerinin özel gönderimini sağlayacak bir testnet başlatıyor. Ekip ayrıca, Kasım ayında bir ana ağ başlatmayı planlıyor. 

Daha Fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Son Yazılar

Exit mobile version