Blok zinciri ve kripto para endüstrisi gelişiyor ve birçok ülke anlamadıkları belki de anlamak istemedikleri bu teknolojiyi yasaklama ya da kısıtlama eğiliminde oluyorlar. Fakat Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki (BAE) düzenleyiciler yeni dijital dünyaya karşı daha farklı bir yaklaşım içindeler.
BAE, uzun bir süredir blok zinciri ve kripto paraların başkenti olma vizyonuyla hareket ediyor. Kripto para şirketlerine, yasalara uygun olarak nasıl faaliyet gösterecekleri konusunda rehberlik edecek çerçeveler sağlamaya çalışıyor.
BAE Yargı Yapısı ve Düzenlemeler
BAE Anayasasına göre, her emirlik’in kendi yargı sistemini kurmasına ya da federal mahkeme sistemiyle birleşmesine izin verilmiştir. Ülkedeki yargı bölgeleri; düzenleyici otoritenin, Menkul Kıymetler ve Emtia Kurumu (SCA) ve ‘serbest bölgeler’ anakarası arasında bölünmüştür. Yani bir nevi rahat vergilendirme ve düzenleyici rejimlere sahip coğrafi bölgeler olarak belirlenmiş alanlar var diyebiliriz.
Bu ‘serbest bölgeler’ arasında; Dubai Finansal Hizmetler Otoritesi (DFSA) tarafından düzenlenen Dubai Uluslararası Finans Merkezi (DIFC), Finansal Hizmetler Düzenleme Kurumu (FSRA) tarafından düzenlenen Abu Dabi Küresel Piyasalar (ADGM) bulunmaktadır. Çoklu Emtia Merkezi (DMCC) ise Menkul Kıymetler ve Emtia Kurumu’nun (SCA) düzenleyici görev alanına girmektedir.
Karm Legal Consultants‘ın kurucusu ve CEO’su Kokila Alagh, kripto paralarla ilgili olarak ülkedeki düzenleyici duruma ilişkin yaptığı açıklamada anakara düzenleyicisi olan SCA‘nın, kripto para ve blok zinciri platformları için fırsatlar sağladığını söyledi.
Düzenlemeler BAE’de kesinlik sağladı ve yeni fırsatlar açtı. Bu da SCA’yı küresel manzarada ilerici bir düzenleyici haline getiriyor çünkü bu büyüyen sektörü göz ardı etmediler ve DLT, blockchain gibi gelişmekte olan sektörlere göre ayarlanacak uyumlu çerçeveler geliştirmeye çalışıyorlar.
ADGM’nin finansal hizmetler düzenleyicisi FSRA, ülkede dijital varlık düzenlemelerini 2018 yılında başlatan ilk kurumdu. Kokila Alagh, ADGM’nin dijital menkul kıymetler düzenlemeleri ve dijital varlıklara ilişkin rehberlik sunan küresel anlamdaki ilk düzenleyicilerden biri olduğunu da sözlerine ekledi. ADGM’nin ayrıca “blok zinciri şirketleri için en üst düzey yargı alanlarından biri.” olduğunu da belirtti.
Kokila Alagh, DIFC’deki düzenlemeleri de tartıştı. DIFC’nin düzenleyicisi olan DFSA için şu yorumda bulundu: “finansal olarak önemli bir serbest bölgeden güvenlik tokenleri ile ilgili düzenlemeleri getiren ilk düzenleyicilerdendir”
BAE ile ilgili haberler için buraya tıklayabilirsiniz.
Şu anda BAE’de halihazırda olan DFSA düzenlemeleri; hisse senetlerinin, türevlerin, tahvillerin, sertifikaların ya da herhangi bir fonun blok zinciri ve dağıtılmış defter teknolojisi aracılığıyla bu menkul kıymetlerin tokenleştirilmesini kapsıyor. Bununla birlikte; stablecoinler, kripto paralar ve NFT’ler için danışma belgeleri de hazırlanma sürecindedir.
Son olarak, Kokila Alagh DMCC’ye daha fazla dikkat çekti. DMCC’nin, DLT teknolojisi hizmet sağlayıcı lisansı ve kripto para emtialarında tescilli ticaret lisansı gibi özel lisanslar verdiğini söyledi. Ayrıca, Crypto Oasis isimli 130’dan fazla blok zinciri şirketinin kayıtlı olduğu bir merkeze sahip olduğunu belirtti.
Tüm bunlara ek olarak, kripto para borsası Binance, kripto para borsalarının ve platformlarının Dubai’de lisanslarını almalarına yardım etmek için BAE hükümeti ile iş birliği yaptığını duyurdu.
Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.