Muhabbit

Bank of America: CBDC’ler Kaçınılmaz Bir Gerçek Olarak Karşımıza Çıkacak!

Bank of America’ya göre ABD, er yada geç kendi CBDC’sini oluşturmak için adım atacak.

Bank of America CBDC

Bank of America CBDC

Bank of America’ya göre ABD, er ya da geç kendi Merkez Bankası dijital para birimini (CBDC) oluşturmak için adım atacak.

Bank of America analistleri tarafından yakın zaman önce yayımlanan bir açıklamada, CBDC’lerin, halihazırdaki dijital para birimlerinden farklı olacağı belirtildi. Bunun nedeni olarak ise CBDC’nin ticari bir girişim olmadığı ve Merkez Bankası’nın sorumluluğunda olması gösteriliyor.

Bank of America kripto stratejistleri Andrew Moss ve Alkesh Shah, konu ile ilgili yaptıkları açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Finans kurumları dijital varlık saklama ve alım satım çözümlerini keşfetmeye devam ediyor. Bu kapsamda, ödeme şirketleri blok zinciri teknolojisini platformlarına dahil ettikçe, CBDC’lerin benimsenmesinin ve ödemelerde kullanımının önümüzdeki birkaç yıl içinde önemli ölçüde artmasını bekliyoruz.”

Bu arada, Federal Rezerv Bankası (FRB) tarafından 20 Ocak 2022 tarihinde yayımlanan “Para ve Ödemeler: Dijital Dönüşüm Çağında ABD Doları” başlıklı bir raporda, ABD’nin potansiyel olarak CBDC’lerin yararları ve dezavantajları değerlendirildi.

İlginizi çekebilir: CBDC Nedir?

Raporda, CBDC’nin haneler ve işletmeler için güvenli ve etkili bir ödeme kolaylığı sağlayıp sağlamayacağı üzerine açıklamalara yer verildi. Çünkü ödeme sistemleri her geçen gün gelişmeye devam ediyor ve muhtemelen ülkeler arasında daha hızlı ödeme seçenekleri arasında CBDC’ler yer alacak.

Bunun yanında Shah ve Moss, özel şirketler tarafından çıkarılan dijital para birimlerinin de kullanımlarının artmasının muhtemel olduğunu belirtti. Bilindiği üzere halihazırda, çevrim içi banka hesapları veya ödeme uygulamaları gibi mevcut dijital para birimlerinin sorumluluğu, özel kuruluşlara ait. Ancak FRB, raporla ilgili yaptığı açıklamada, CBDC’nin bu açıdan farklı olacağını belirtiyor. Çünkü CBDC’nin özel bir girişim olarak değil, Merkez Bankası sorumluğunda olacağı belirtiliyor.

Ülkeler CBDC’lere Yönelmeye Başladı

Dijital ödeme sistemlerinin gelişmesi ile birlikte, ülkeler CBDC çalışmalarına hız vermeye başladı. Bu kapsamda birçok ülke bu alanda çalışma başlattı. Hatta bazı ülkeler CBDC kullanmaya dahi başladı.

Geçtiğimiz 2020 yılında Bahamalar dünyanın ilk CBDC’si olan “Sand Dollar”ı piyasaya sürdü. Bunun yanında, Çin Merkez Bankası dijital bir para birimi oluşturma çabalarını hızlandırdı. Genel olarak bakıldığında büyük ülkeler arasında CBDC konusunda en ön sırada yer alan Çin pilot çalışmaları bir süredir sürdürüyor. Bir başka örnekte ise Nisan 2021’de İsveç Merkez Bankası, “e-krona” dijital para birimi pilot çalışmalarının ilk aşamasını tamamladı.

Daha fazla Bitcoin Haberleri için: Bitcoin Haberleri

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version