Muhabbit

İngiltere: Dijital Paraların Üretiminde Özel Şirketler Rol Alabilir

bank of england

İngiltere Merkez Bankası’ndan gelen açıklamaya göre özel şirketlerin geleceğin parasında rolü olabilir.

Artık herkes merkez bankası dijital parasının (CBDC) ne olduğunu az çok bilmekte. Devletler tarafından çıkarılan veya çıkarılacak paralar CBDC olarak tanımlanmakta. Ve farklı ülkelerde bu konuda çalışmaların aktif olarak devam ettiğini de net bir şekilde biliyoruz.

Bugün düzenlenen bir webinarda Bank of England analistleri, CBDC’lerin üretimi ve dağıtımında özel şirketlerin de rol alabileceği konusunda olasılıkların bulunduğundan bahsetti.

Şu anda bulunan kripto paraların “para” olarak kabul edilebilmesi için gerekli şartları karşılamadığını belirten analistler, yine de bu durumun yakın gelecekte bu şirketler tarafından değiştirilebileceğini düşünmekte.

Kriterlere uyan bir kripto paranın geliştirilmemiş olması, geliştirilemeyeceği anlamını taşımıyor.

Geçtiğimiz dönemde birçok özel şirketten istikrarlı ve ödeme sistemi olabilecek derecede iyi kripto para önerileri ile karşılaştıkları belirten analistler, yakın gelecekte bu önerilerin gerçekleşebileceğini belirtti.

Özel para birimleri CBDC’ler ile birlikte çalışabilir.

Bank of England analistleri tarafından vurgulanan en önemli nokta ise veri gizliliği. Gelecekte resmi olarak kabul edilecek bir para biriminin (CBDC’ler de dahil) gizlilik prosedürlerini tamamiyle karşılaması gerekmekte.

İngiltere’de birçok ülke gibi Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na (GDPR) sahip. Geçmişte yaşanan Cambridge Analytica skandalı gibi olaylar sebebiyle özel şirketlerin verileri saklama ve koruma konusunda daha çok yol alması gerektiğini de belirten analistler, özel şirketlerle çalışılabilmesi için bu kanuna tam uyum gösterilmesi gerektiğin özellikte vurgulamakta. Facebook’un Libra projesi aslında tam da bu örneğe uyuyor gibi .Fakat yukarıda bahsettiğimiz skandal sebebiyle devletlerin Facebook’a güveni oldukça azalmış gibi görünmekte. Belki de bu sebeple Libra devletlerden destek görmemiş olabilir.

CBDC projeleri için birçok ülkenin çalıştığını ve adımlar attığını biliyoruz. Sizce CBDC projeleri özel şirketler ver merkez bankalarının ortak projeleri olarak ortaya çıkabilir mi?

 

 

Son Yazılar

Exit mobile version