Muhabbit

Bankacılık Devi Banco Santander Blockchain Tabanlı Dijital Kimlik Çıkarıyor!

Dijital kimlik sistemi oluşturmak için ülkenin önde gelen 10 bankası bir araya gelecek.

İspanyol bankacılık devi Banco Santander, 5 Kasım tarihinde yaptığı bir duyuru ile ülkenin önde gelen ilk on bankası ile birlikte, blockchain teknolojisine dayalı kendi kendini yöneten bir dijital kimlik (ID) modelini geliştireceklerini açıkladı. 

Kendi kendini yönetilen kimlik, kişilerin kişisel verilerini, dahil olan şirketler tarafından desteklenen ve kendi mobil cihazlarında saklanan tek bir dijital kimlikte elde etmelerini sağlayacak. Bu sayede kullanıcıların, sıkıcı formlar doldurmaya gerek kalmadan herhangi bir hizmeti almak için hızlı, basit, güvenli bir süreçte verileri kiminle paylaşacağına karar verebilecekleri açıklandı. Ayrıca şu ifadelere yer verildi:

“Kullanıcılar diğer kuruluşlar tarafından onaylanmış verilerini sadece birkaç tıklamayla bir araba kiralamak, sigorta yaptırmak, kredi ayarlamak, elektrik hizmeti almak veya istedikleri herhangi bir hizmeti almak için kullanılabilecek.”

Bu gelişmenin, katılımcı şirketlere, kullanıcıların kaydı gibi çeşitli süreçlerde daha fazla verimlilik ve iyileştirmeler sağlayacağı söylendi. Yapılan açıklamada yeni çözümün, sahtekarlık teşebbüsleri ve kimlik hırsızlığıyla daha verimli bir şekilde mücadeleye de yardımcı olacağı da bildirildi.   

İlk aşaması biten ve ikinci aşaması Kasım ayında başlayacak olan konseptin, yapılan testler sonrasında tatmin edici bir şekilde çalıştığı bildirildi. Şirketler bu yeni çözümü, Mayıs 2021’de gerçek bir üretim ortamında hayata geçirmek için önümüzdeki altı ay içinde tamamlamayı hedefliyor. Ayrıca projenin önümüzdeki aylarda, teknik uygulama ve kullanım durumlarının diğer yönlerine ilişkin çalışmalarının da yürütüleceği açıklandı.

Şu anda demo aşamasında olan ve Alastria dijital kimlik modeline (Alastria ID) dayanan proje, Alastria konsorsiyumunun blockchain altyapılarından birinde (Ethereum-Quorum) çalışıyor.  

Alastria, büyük şirketler, KOBİ’ler, kamu otoriteleri ve akademik kurumlar dahil olmak üzere 600 ortaktan oluşan, İspanyol ve AB düzenlemelerine göre tasarlanmış, kamu iznine dayalı bir blockchain altyapısı kurmayı amaçlayan ilk çok sektörlü konsorsiyumdur. 

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

Son Yazılar

Exit mobile version