Muhabbit

FTX’in CEO’su Bankman-Fried’dan Özel Röportaj!

Röportajda Bankman, Alameda Research ve FTX arasındaki farklılıkları anlattı.

ftx

ftx

FTX Borsası CEO’su Sam Bankman-Fried geçtiğimiz günlerde verdiği röportajda, platform ile ilgili soruları cevapladı. Röportajda kısa sürede popüler olmaya başladıklarından bahseden Bankman, planlarından da bahsetti.

MIT mezunu olan Bankman, geçmişte ticaret yaparak farklı kurumlara bağış yapmayı kendisine görev edinmiş. Bu veriyi internette bulduğunu belirten Crypto Briefing muhabiri, FTX platformunda da bu görevi devam ettirip ettirmediğini Bankman’a soruyor.

Bankman ise FTX’i kurmasının temel amaçlarından birisinin olabildiğince bağış yapabilmek olduğunu belirtiyor.

CB: Veriye ulaştığım sitede platform ve sizin bazı kurumlara bağış yaptığınız da yazıyor. Bu kurumlar hangileri?

Bankman: Birçok kuruma bağış yapıyoruz. Ama genellikle özünde küresel yoksulluk, hayvan bakımı ve sağlığı ve yakın gelecek kaygıları üzerine çalışmalar yapan kurumlara bağış yapıyoruz. Hepsinin ismini FTX’te bulabilirsiniz.

CB: FTX’ten önce Jane Street Capital şirketinde bir borsacı olarak çalışıyordunuz. Bu geçmiş size bir avantaj sağladı mı?

Bankman: Bu geçmişimin elbette çok faydası oldu. Çünkü ticaretin nasıl yapılacağı ile ilgili çok fazla fikir sahibi olmuştum. Fakat yine de piyasanın doğasını ve operasyonel detaylarını anlamak için birçok çalışma yapmam gerekti.

CB: “Piyasanın doğası” derken kripto para piyasasını mı kast ettiniz?

Bankman: Evet, tabiki.

CB: O halde kripto piyasasının geleneksel finansa oranla nasıl işlediğine dair sizi şaşırtan şeyler oldu mu? Olduysa bunlardan bahseder misiniz?

Bankman: Şimdi için olmasa da bu işe başladığımda yani birkaç yıl öncesinde piyasanın oldukça verimsiz olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Fakat şimdi böyle bir durum yok. Şimdi ise piyasada birçok fırsat bulunmakta. Arbitraj seçeneklerinden tutun farklı ticaret methodlarına kadar çeşitli seçenekler mevcut.

Tabi bunları sağlamak için yapılması gerekenler kesinlikle kolay değil. Genellikle birden fazla ülkede banka hesabı açmanız gerekmekte. Bu ülkelerin kurallarına göre para çekme ve para yatırma limitleri belirlenmeli, bunun için gerekli düzenleme ve uyum çalışmaları yapılmalı. Oldukça uzun bir operasyon. Bunların hepsinin yanında iyi bir müşteri destek sistemi kurmalısınız.

CB: Peki ya Alameda Research? Alameda ve FTX arasındaki ilişkiyi anlamaya çalışıyorum. Bildiğim kadarıyla Alameda, ticaret ttratejileri hizmet sağlayıcısı. FTX de Alameda’nın bir ürünü mü?

Bankman: Alameda bir ticaret firması. Kendi sermayesi var. Bu sayede işlem yapar, arbitraj fırsatlarını değerlendirir ve likidite sağlar. FTX ise bir borsa. Müşterilerine ticaret imkanı sunan, bunu için uygun altyapıyı hazırlayan, kullanıcılarına dönük bir platform. Alameda’dan kesinlikle çok farklı bir iş. Aralarındaki ilişkiye gelirsek de Alameda FTX’e likidite sağlayan şirketlerden sadece bir tanesi.

CB: Alameda FTX haricinde başka borsalara da likidite sağlıyor mu?

Bankman: Alameda olarak 50’den fazla borsaya likidite sağlıyoruz. Bu da küresel hacmin nerdeyse yüzde 5’ini oluşturmakta. Yani önemli hacimlerin olduğu yerde mutlaka Alameda’nın olduğundan emin olabilirsiniz.

CB: FTX üzerinden devam edersek ilginç ürünleriniz bulunmakta. Kaldıraçlı tokenlerden biraz bahsedebilir miyiz?

Bankman: Kaldıraçlı tokenlerin arkasındaki temel mantık işlem pozisyonlarını tokenize etmek. Pozisyonlar için ERC-20 tokenleri oluşturduk. Bu sayede kaldıraçlı bir pozisyonu alıp satabiliyorsunuz. Aynı zamanda pozisyonunuzu blockchain üzerinde de hareket ettirebilme imkanına sahip oluyorsunuz.

CB: Yani aslında kaldıraçla yapılan ticareti kullanıcıları için kolaylaştırıyorsunuz.

Bankman: Evet, kesinlikle öyle.

CB: Kaldıraçlı tokenlerden hangileri daha çok ilgi görüyor?

Bankman:En büyük hacimleri Bitcoin ve Ethereum için oluşturduğumuz 3x Bull ve Bear tokenlerde görüyoruz.

CB: Yayınlanan bir yazınızda 2019’un türev işlemlerin yılı olduğunu söylemişsiniz. Peki size 2020 yılı neyin yılı olacak?

Bankman: 2020 kesinlikle “coronavirus”ün yılı olacak.

CB: Piyasalarda yaşanan düşüşler ile ilgili düşüncen nedir?

Bankman: Kişisel düşüncem düşüşlerin yüzde 90’ının coronavirus sebebiyle gerçekleştiği yönünde.

CB: Peki, Sam. Bize zaman ayırdığın için çok teşekkür ederiz.

Bankman: Ben teşekkür ederim.

Bu yazı sponsorludur.

Son Yazılar

Exit mobile version