Muhabbit

Bebeveynler Dikkat! Siber Saldırıya Uğradık!

Doğum öncesi ve sonrası dönemde anne ve bebek ürünlerinin satışını gerçekleştiren ebebek şirketi, siber saldırıya uğradığını açıkladı.

Bebeveynler Dikkat! Hacklendik!

Doğum öncesi ve sonrası dönemde anne ve bebek ürünlerinin satışını gerçekleştiren ebebek şirketi, siber saldırıya uğradığını açıkladı.

Türkiye’nin cirosu en yüksek şirketlerinden biri olan ebebek, geçtiğimiz pazar günü (05.07.2020) kendi sistemlerine yönelik bir siber saldırı yaşadığını kamuoyuna açıkladı. Pazar günü web sitelerinin ve mobil uygulamalarının erişime açılamaması birçok müşterisinin ilgisini çekmişti. Bir kesim siber saldırıya uğradığını doğru tahmin etti. İlk başta şirketten “Sizlere daha iyi hizmet verebilmek amacıyla bakımdayız.” açıklaması geldi. Ancak daha sonra aşağıdaki açıklama yapıldı.

Web sitelerinde ve sosyal medya platformlarında yukarıdaki açıklamayı paylaşan ebebek, bir süre web sitelerinden veyahut mobil uygulamalarından satış yapamayacağını duyurdu. Ürün satın almak isteyen müşterilerini 52 ildeki 161 mağazaya beklediklerini açıkladı. Buna hiçbir müşterinin kredi kartı bilgileri gibi kişisel bilgilerin risk içerisinde olmadığını da eklenmişti.

Açıklamalara kadar ortaya birçok senaryo atıldı. Siber saldırı üzerinde en çok durulan noktaydı.İddiaya göre siber saldırganlar, ebebek sistemlerini normale çevirmek adına 350 Bitcoin (BTC) talep etti. Bazı kaynaklara göre 300 bazı kaynaklara göre 350 Bitcoin (BTC) olan fidye kripto para miktarı, kesin olarak bilinmiyor. Şirketten bu konuda bir açıklama da kamuoyuna açıklanmış değil.

19 milyon lira gibi bir meblağda istenen fidye kimilerine göre abartılı geldi. Yıllık cirosu 1,2-1,5 milyar lira olan şirketin söz konusu fidyeyi ödeyip ödemeyeceği de tartışılıyor. Sistem yedeklemesi yapmanın daha mantıklı olduğunu savunanlar veyahut sistemlerini kökten değiştirmeleri gerektiğini düşünenler de mevcut. Ancak bazı siber saldırılarda sistem yedeğinin bile şifrelendiği biliniyor. Yani geri dönülecek bir sistem yedeklemesi olmayabilir.

Ancak bir gerçek var ki şirket ilk başta “bakımdayız” demeyi tercih etti. Daha sonrasında “siber saldırıya uğradık” açıklamasını yaptı. Yani olayın anlaşılması, gerekli pazarlıkların yapılması için ayrılan ancak umulduğu gibi gitmeyen bir durum da olabilir.

Son Yazılar

Exit mobile version