Muhabbit

Binance Smart Chain, BEP-95’i Devreye Alıyor!

Binance Smart Chain tarafından BNB yakma mekanizması BEP-95 devreye alınıyor.

Bugün (01.12.2021) sabah saatlerinde, Binance Smart Chain resmi twitter hesabından yapılan açıklama ile BEP-95’in devreye alınacağı duyuruldu.

Her blok, validatörler tarafından toplanan GAS işlem ücretlerinin belirli bir kısmını yakacak. Yakım oranı, yönetişim ile belirlenebilmekle beraber şu an için %10 olarak uygulanacaktır.

Peki uzun zamandır Binance kullanıcıları tarafından beklenen BEP-95 nedir? Haberimizde bu konuyu detaylı olarak açıklamaya çalıştık.

BEP-95 Nedir?

Binance Evolution Protocol (BEP) standartlarından bir yenisi olan BEP-95, dün gece yarısı Binance tarafından duyuruldu. Gerçek zamanlı bir yakım mekanizması olarak tasarlanan BEP-95, Binance Smart Chain için yenilikçi bir ekonomik model geliştiriyor ve BNB’yi daha dinamik bir hale getiriyor.

BEP-95’in amacı, BNB yakım hızını artırarak Binance Smart Chain’i daha merkeziyetsiz bir yapıya büründürmektir. Binance.com tarafından BNB yakım planlaması yapılmış ve BNB arzının 100 milyona indirilmesine karar verilmişti. Buna ek olarak BEP-95, 100 milyonluk arzdan sonra da yakım işlemlerine devam ederek sistemi daha da esnek ve ekonomik bir hale getirecek.

BEP-95 protokolünün halen daha taslak olduğunu ifade eden Binance Smart Chain ekibi, iki önemli noktaya değiniyor:

-Her blok, blokların validatörleri tarafından toplanan GAS işlem ücretlerini belli bir oranda yakacaktır.

-GAS işlem ücreti yakım oranları yönetişim tarafından belirlenecektir, şimdilik ise bu oran %10’dur.

Binance Smart Chain için BEP-95’in Önemi

BNB, tasarımsal olarak deflasyonist bir “token”dır. Herhangi bir madencilik algoritmasına sahip değildir ve bu şekilde yeni BNB’ler üretilmez. BNB arzı, Binance’in uyguladığı token yakım planlaması ile devamlı olarak düşürülmektedir. Validatörler ise madencilik ile değil, BNB stake ederek işlemleri doğrulamakta ve GAS işlem ücretleri ile ödüller elde etmekteler.

Binance Smart Chain tarafından uygulamaya konulacak yeni bir mekanizma olan BEP-95 protokolü, validatörler tarafından toplanan GAS işlem ücretlerinin belirli bir kısmının yakılarak BNB’nin değerlenmesini ve sistemin daha esnek olmasını hedeflemektedir.

Validatörler BEP-95 ile, önümüzdeki süreçte yönetişim ile yakım oranının ne kadar olacağına karar verecekler. BNB yakımlarının artırılması validatörlerin kazanacağı BNB ödüllerinin azalması anlamına gelse de; toplam arzdaki düşüş BNB’nin değerini yükseltecek ve validatörler için gerçek bir kayıp söz konusu olmayacak.

BEP-95 Yönetişimi

Yeni uygulanacak olan BEP-95 protokolü ile, daha önce de bahsettiğimiz gibi BNB yakım süreçlerinin hızlandırılması planlanmakta. Yakım oranlarının belirlenmesi için, Binance Smart Chain validatörleri arasında BNB stake miktarlarına göre oylama hakkı bulunmaktadır.

Yönetişim süreci, Binance Chain üzerinde gerçekleştirilecektir. Her topluluk üyesi, dilediği şekilde bir yakım oranı önerisinde bulunabilecek ve bu oran oylamaya sunulacaktır. Bir üyenin yakım oranı teklifi sunabilmesi için ise minimum stake etmesi gereken tutar, 2000 BNB’dir.

Oy verme esnasında validatörlerin BNB’leri sisteme gönderilecek, stake miktarlarına göre oy oranları belirlenecektir. Oy verme işlemi bittiğinde ise her validatöre BNB’leri geri gönderilecektir. Bu şekilde, önümüzdeki zamanlarda BEP-95 ile hangi oranda BNB yakımı yapılacağı belirlenmiş olacak.

Yatırımcıların akıllarındaki soru ise şu: Yakım oranları %10 ile mi sınırlı kalacak, yoksa artırılacak mı? Çünkü bu sorunun cevabı, BNB’nin değerini önemli ölçüde etkileyeceğe benziyor.

Daha fazla Nedir kategorisindeki içeriklerimiz için: Nedir?

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version