Muhabbit

Binance CEO’su Changpeng Zhao Şirketini Nasıl Yönetiyor? İşte 9 Maddede CZ İlkeleri!

Başarılı insanların yöneticilik ve liderlik vasıfları birçok insan için ilham verici olabiliyor. Peki Changpeng Zhao’nun yöntemleri neler?

binance yedek muhabbit

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance’in Kurucu ve CEO’su Changpeng Zhao, perşembe günü (13.10.2022) 6 bin kelimelik bir makale yayımlayarak şirketini nasıl yönettiğini 9 ana madde ile açıkladı.

Binance bugün; mühendislik, pazarlama, iş geliştirme ve diğer alanlarda binlerce personel istihdam ediyor. Kurucu ve CEO Changpeng Zhao ise blok zinciri ekosisteminin en gözde isimlerinden biri. 31,6 milyar dolarlık serveti ile CZ, şu anda Bloomberg Billionaires Index’e göre dünyanın en zengin 32. insanı.

Peki CZ devasa şirketi Binance’i nasıl yönetiyor?

1. Ekip Yapılarının Değişimi

CZ’ye göre Binance’in ürün ve hizmetlerinin kalitesi, şirketin nasıl organize edildiği ile birebir ilişkili. Eğer belirli bir konu ile ilgili çalışan ekipler “bayatlamaya başlarsa”, ortaya çıkardıkları işler de bayatlayacaktır.

Konu ile ilgili CZ şunları söylüyor:

Yazılımımızın bayatlamasını istemiyoruz. Bu yüzden ekip yapılarını sık sık değiştiriyoruz.

Ayrıca CZ’ye göre ekip yapılarını değiştirmek, yeni liderlerin ortaya çıkabilmesi için de fırsatlar yaratıyor.

2. Geri Bildirimlerin Önemi

CZ; personellerine birebirde veya grup halinde iken, “ne zaman ve nerede olursa olsun” geri bildirimler verdiğini söylüyor:

Aslında daha çok, grup halinde iken geri bildirimler vermeyi tercih ediyorum. Çünkü böylelikle gruptaki herkesin aynı anda öğrenme şansı oluyor. Defalarca kendimi tekrar etmek zorunda kalmıyorum. Birçok kişi verdiğim geri bildirimlerden dolayı ilk başta şoka uğradıklarını söylediler ancak zamanla buna alıştılar.

3. Düşük Performans Gösterenlerden Kurtulun

Aile yapısı ile şirket yapısını kıyaslayan CZ, şu sözleri söylüyor:

Hoş karşılanmayabilir ancak gerçek şu ki, bir şirket ile bir aile birbirinden biraz farklı şeyler. Şirket yapısını da bir aile gibi önemseriz ancak düşük performanslı olanları sırtımızda taşımayız. Düşük performans, ekipteki diğer üyelere karşı sorumsuzluk demektir.

4. Unvanlar Önemli Değildir

CZ’ye göre unvanlar “o kadar da” önemli değil. Bu yüzden Binance işe alım yaparken, unvanları önemseyen insanları tercih etmiyor. Unvanları çok fazla önemsemek birinin işe alınmaması için gerekçe olmasa da, CZ’ye göre iyi bir işaret değil.

İlginizi çekebilir: Kripto Para Borsası Binance, Bitcoin Madenciliğine Yönelik 500 Milyon Dolarlık Fon Başlattı!

5. Motivasyonsuzlar için Motivasyon Zaman Kaybıdır

Kendi kendisini motive edemeyen bir kişiyi motive etmeye çalışmayı “ölü bir atı sürmeye” benzeten CZ, şunları söylüyor:

Ölü bir atı sürmeye çalışmak ne kadar imkansızsa; misyonunuzu ve değerlerinizi paylaşmayanları, ya da liderliğinizi beğenmeyenleri, ya da yalnızca tembel olanları motive etmeniz de bir o kadar imkansızdır. Bir çalışanın motivasyonu yoksa yaptığı iş de doğal olarak “yerlerde sürünür”.

6. Tecrübe Değil Performans

Binance CEO’suna göre geçmiş tecrübeler işe alım süreçlerinde değerlendirilse de; işe alım sonrasında ekip üyelerini tecrübelerine göre değil performans verilerine göre değerlendirmek gerekiyor.

7. Özel Sözleşmeler Yapmayın

CZ; kazan-kazan yapısı oluşturan uzun dönemli iş ilişkilerinde özel ve ayrıcalıklı sözleşmelere ihtiyaç olmadığını düşünüyor:

Kendileri için özel sözleşmeler yapılmasını isteyenler genellikle sağlayacakları faydadan emin olmayanlardır. Bu sebeple kendilerini garanti altına almak isterler. Kişiler ile özel sözleşmeler imzalayarak kendinizi ve karşı tarafı kilit altına almayın.

8. Büyük Balık Yakalamak Zaman Kaybıdır

CZ’ye göre büyük müşterilerle anlaşma sağlamak için uzun yasal süreçler gerekiyor ve aynı zamanda müşterilere kripto para ekosistemi hakkında eğitimler de verilmeli:

Görüşmeler çok uzun sürüyor ve bazen adaletsiz isteklerde bulunabiliyorlar. Harcanan zamanın ve yapılan yatırımın geri dönüş oranı çok düşük. Ben bunun yerine zamanımı bize gelen şirketlere ayırmayı tercih ediyorum. Bize gelenler zaten kripto para ekosistemine girmeye hazırlıklı ve bizimle çalışmaya istekli oluyorlar. Bize gelenler bir Apple ya da Google olmayabilir ama “küçük adımlarla” elde ettiğimiz başarılar “öyle veya böyle” büyük şirketlerin de bir gün kendi kendilerine bize gelmesini sağlayacak.

İlginizi çekebilir: Kripto Para Borsası Binance, Kazakistan’da Lisans Aldı!

9. Şirket İçi Dedikoduya İzin Vermeyin

Binance CEO’su kendisine gelip başkası hakkında şikayetlerde bulunanları tamamen görmezden geldiğini söylüyor:

Birileri gelip, muhataplarına söylemeleri gereken şeyleri bana anlatırsa “eksi puanı” onlar alırlar. Ancak ortada bir problem varsa ve ben 3. kişi olarak bu konuya dahil edilmek istenirsem, buna katılabilir ve sorunu çözmek için iki tarafı da dinleyebilirim.

CZ uyguladığı bu yöntemin; sorunların kişiler arasında çözülebilmesi için zorlayıcı ve teşvik edici bir yol olduğunu söylüyor.

Peki siz şirketinizi nasıl yönetiyorsunuz ya da bir şirket kursaydınız nasıl yönetirdiniz? Bu makalenin girişimcilik, yöneticilik ve liderlik konularına ilgi duyan herkesi ilgilendirebileceğini düşündük. Herkese iş hayatında başarılar dileriz.

İlginizi çekebilir: Changpeng Zhao Kimdir? McDonalds’tan Binance’e!

Daha fazla Nasıl haberi için: Nasıl Haberleri

Daha fazla Borsa haberi için: Borsa Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version