Muhabbit

Binance Çin’de Yasa Dışı Da Olsa Faaliyete Devam Mı Ediyor?

Çin’de kripto para ticareti yasa dışı olmasına rağmen Binance faaliyetine devam ediyor olabilir mi?

binance kripto para borsası

Çin’de kripto para ticareti yasa dışı olmasına rağmen Binance faaliyetine devam ediyor olabilir mi?

Binance ana vatanı Çin’i, kripto para kullanımının yasaklanmasından dolayı terk etmişti. Merkezini Japonya’ya Malta’ya ve birçok başka yere taşıdı. Ancak resmî olarak Cayman Adaları’na kayıtlı olduğu söylenen borsanın, Çin’de hâlâ yasa dışı bir şekilde faaliyet hâlinde olduğuna dair bazı iddialar gündeme geldi.

İddiaya göre Çin’in devlete bağlı yerel haber merkezi CNR muhabiri Binance’a Pekin’den erişebildi. Kimlik doğrulama işlemlerini yapabildi. Üstüne üstlük trade yapabildi. Dil seçiminin Çince olduğunu da belirten muhabir, Çin’de erişime kapalı olması gereken sitenin nasıl ulaşılabilir olduğunu bizzat Binance’a sordu.

Binance bu iddiaya bir raporla cevap verdi. Binance.com’un Çin’de bulunmadığını ve uygulamasının da indirilemeyeceği belirtildi. Ancak Binance’ın Çin’de yaygın olarak kullanılan sosyal medya platformu Weibo’daki resmî hesabı kullanılabilir durumda. Aktif bir şekilde kullanılmasının yanı sıra geçtiğimiz günlerde ana borsaya Binancezh.com olarak bağlanmanın yolunu anlatan bir bildiri özeti yayınlamıştı.

Muhabir de tam bu bağlantıyı kullanarak tamamen Çince yazılmış siteye erişim sağladı. Pekin’den sağladığı erişimle kripto para ticareti yapabildi. Binance’a bu siteyi sorduğunda aldığı yanıt ise, sitenin bir test sitesi olduğu ve Alexa verilerine göre çoğu kullanıcısının da Mısır’dan olduğuydu.

Alexa verilerine bakıldığında sitenin web trafiğinin %49,5’inin Mısır üzerinden geldiğini ve sonrasındaki trafiğin de ABD ve Hong Kong üzerinden geldiği görülmekte. Ancak rakip sayılabilecek bir platform olan SimilarWeb’in verilerine bakıldığında web trafiğinin sadece %8’inin Mısır’dan geldiği ve %79,5 gibi büyük bir kısmının Çin’den geldiği görülmekte.

Alexa’ya mı yoksa SimilarWeb’e mi inanılmalı bilinmez ama geçtiğimiz günlerde Çin’de satın alınan domain gündem olmuştu. Üç şirket sahibi Junxi He’nin üç şirketinin de son 3 ayda açılmış olması ve üç şirketin de okunuşunun Binance’ın okunuşuyla aynı veya benzer olması dikkat çekmişti. Alınan domain’in Binance.cn olması da dikkat çeken noktalardan biriydi. Çin’in dijital paralar konusundaki gelişmeleri göz önüne alındığında Binance’ın geri dönmeye zemin hazırladığını düşünen kitleler de mevcut.

Son Yazılar

Exit mobile version