Muhabbit

Binance Mahkemelik Oldu! Japon Borsa Dava Etti!

Küresel kripto para borsası Binance, Japon kripto para borsası Fisco tarafından ABD mahkemelerinde görülmek üzere dava edildi.

Binance dava edildi

Küresel kripto para borsası Binance, Japonya merkezli kripto para borsası Fisco tarafından dava edildi.

Davanın çıkış noktası ise Japon kripto para borsası Fisco’nun sahip olduğu Zaif borsası. 2018 yılında siber saldırıya uğrayan kripto para borsası Zaif, o zamanın parasıyla 63 milyon dolar değerinde kripto paraya veda etmişti. Çalınan kripto paraların büyük bir çoğunluğunun Bitcoin olduğu ve 1451,7 Bitcoin’in Binance aracılığıyla aklandığı iddia ediliyor. 2018 yılı fiyatıyla 9,4 milyon dolar değerindeki Bitcoin’in şu anki değeri 15 milyon dolardan fazla.

Fisco’nun iddiasına göre, Binance, Zaif’ten çalınan kripto paraların kendi bünyesinde trade edilmesine izin verdi. Zayıf KYC yani müşteri tanıma politikalarının bir sonucu olarak Zaif borsasından çalınan değeri 9 milyon dolardan fazla olan kripto paralar, Binance üzerinden aklandı.

Kuzey Kaliforniya Bölge Mahkemesi’ne yapılan şikayette, Zaif’e siber saldırıda bulunan suçluların Binance’ın zayıf KYC protokollerinden yararlandığı ve kara para aklamayı önleme protokollerinin yetersiz kalması nedeniyle de sözü edilen Bitcoin’leri Binance aracılığıyla sattığından bahsediliyordu.

Fisco gibi birçok kripto para borsası Binance’ın zayıf KYC ve kara para aklamayı önleme protokollerini eleştiriyor. Çünkü Binance, kullanıcılarına geçerli bir kimlik bilgisi yüklemesi yapmadan 2 BTC altındaki işlemleri yapmalarını izin vermekte. Bu da Zaif olayındaki siber suçluların ekmeğine yağ süren başka bir özellik oldu. 2 BTC altında kimlik bilgilerine gerek duyulmaksızın 700 küsür kadar işlem açan siber suçlular bu sayede kimliklerini belli etmeden Zaif borsasından çaldıkları 1451,7 BTC’yi aklayabildi.

Fisco’ya göre Binance bu kara para aklama akışını durduracak herhangi bir hamlede bulunmadı. Zaif yetkilileri siber saldırıdan kısa süre sonra çalınan BTC’lerin Binance üzerinden işleme alındığını fark edip söz konusu işlemler için Binance’ı uyardıklarını ifade ettiler. Ancak herhangi bir hamlede bulunmayan Binance olaya göz yumdu. Bu da Zaif ve arkasındaki isim Fisco’nun Binance’ı bir nevi suç ortağı ve aracısı olarak itham etmelerinin önünü açtı.

Paramızı Verin Yeter!

Şu anda Japon kripto para borsasının isteği, küresel bir başarı elde etmiş Binance’ın çalınan BTC’lerin o zamanki değeri olan 9 milyon doları vermesi. İlerleyen günlerde Kuzey Kaliforniya Bölge Mahkemesi’nde görülecek olan davanın detayları bekleniyor.

Binance’ın CEO’su Changpeng Zhao yani namıdiğer CZ’den konuyla alakalı bir açıklama henüz gelmedi.

Son Yazılar

Exit mobile version