Muhabbit

Binance’in eski CEO’su CZ’nin davasında neler oldu?

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance’in eski CEO’su Changpeng Zhao’nun (CZ), ABD’nin kara para aklama yasalarını ihlal ettiği yönündeki suçunu itiraf etmişti. Bugünkü davada hapis cezası belli olacak. CZ yıllarca hapis cezasıyla karşı karşıya.

ABD’li savcılar, Seattle’daki Bölge Yargıcı Richard Jones’a, “CZ” olarak tanınan Changpeng Zhao için federal yasalar uyarınca tavsiye edilen maksimum 18 aylık sürenin iki katı kadar yani 3 yıllık bir ceza artırımı talep ettiler. Ancak Hakim Richard Jones, Adalet Bakanlığı’nın (DOJ) CZ için bu ceza artırımı talebini kabul etmedi.

Bunun üzerine Savcılar, bir zamanlar kripto para endüstrisindeki en güçlü kişi olarak kabul edilen bir adama verilen sert cezanın “her zaman doğru seçimin yasalara uymak olduğu” mesajını vereceğini söyledi.

Ancak Denetimli serbestlik departmanı, CZ için 5 aylık hapis cezası öneriyor; bunun sanığı ve diğerlerini “gereksiz yere sertlik olmadan” caydırmak için yeterli olduğunu savundular.

Ceza davası ABD’de bu sabah 9:40 civarında başladı. Eski bir federal savcı olan Robert Fisher, savcıların CZ’nin savunmasına rağmen sert bir ceza istemelerine şaşırdığını söyledi. Fakat CZ’nin yüksek profili göz önüne alındığında bir örnek oluşturmaya çalışıyor olabileceklerini öne sürdü. Fisher “Bunun caydırıcı olmasını istiyorlar.” dedi.

Avukatları, CZ’nin zaten sorumluluğu korkmadan kabul ettiğini ve 50 milyon dolar ceza ödediğini söylediler ve denetimli serbestlik talebinde bulundular. Bununla beraver CZ’nin temiz sicili ve daha önce bir suç işlemediğini, benzer bir davada hiçbir sanığın hapse atılmadığını belirttiler. Şu an ceza duruşması halen devam etmekte.

SBF ve CZ davaları

CZ, Sam Bankman-Fried’ın (SBF) geçen ay FTX müşterilerinden 8 milyar dolar çalmaktan 25 yıl hapis cezası almasının ardından hapse giren ikinci büyük kripto para patronu olacak.
Aradaki fark Sam Bankman-Fried suçunu kabul etmedi ve müşterileri dolandırmadığını iddia etmeye devam etti. Mahkûmiyete ve cezaya itiraz etti.

Binance ve CZ davasının kısa bir kronolojisi

47 yaşındaki CZ, borsayı 2017’de kurdu. Borsanın Banka Gizlilik Yasası kapsamındaki kara para aklama gerekliliklerinden kaçtığını kabul etmesi üzerine Kasım ayında Binance‘in CEO’luğundan ayrıldı.


Binance, 4,32 milyar dolarlık cezayı ödemeyi kabul etti.


Savcılar, iddialarında Binance’in suçluları memnuniyetle karşılayan bir “Vahşi Batı” modeli kullandığını söyledi. Hamas, El Kaide ve İslam Devleti dahil olmak üzere belirlenmiş terörist gruplarla 100 binden fazla şüpheli işlemi bildirmediğini söyledi.


CZ, 175 milyon dolarlık bir kefaletle serbest kaldı. Federal yasalar gereği herhangi bir cezaya itiraz etmedi. Ayrıca Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu’na (CFTC) 50 milyon dolar ödedi.

Güncellenecek…





Son Yazılar

Exit mobile version