Muhabbit

Birçok Merkez Bankası, CBDC Üzerinde Çalışıyor!

PwC tarafından hazırlanan rapora göre, merkez bankalarının %80’i bir CBDC projesi üstünde çalışmalar yapıyor.

CBDC genel 2

CBDC genel 2

Analitik firması PwC tarafından yapılan bir araştırmaya göre, merkez bankalarının yaklaşık %80’i bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) başlatmakla ilgileniyor.

4 Nisan 2022 Pazartesi günü yayımlanan Küresel CBDC Endeksi raporunda, bir merkez bankasının, kendi dijital para biriminin potansiyel seviyesinin belirlenmesi hakkında bilgiler yer alıyor. Bunun dışında raporda ilk kez stablecoinlerle alakalı genel bir bakışa da yer verildi.

Blok zinciri ve kripto para uzmanı Haydn Jones, raporla ilgili şunları söyledi:

Çoğu merkez bankası bir CBDC projesi başlatmayı düşünüyor veya daha önce bir CBDC projesi başlatmış.

Rapor, hem genel halk tarafından kullanılmak üzere çıkarılan CBDC’leri hem de merkez bankasına bağlı finansal kuruluşların kullanımına yönelik CBDC’leri 100 puan üzerinden sıralıyor.

Rapora göre, hem genel hem halk tarafından kullanmak üzere çıkarılan CBDC’ler, diğerlerine göre daha yüksek bir potansiyele sahip. Örnek verecek olursak Nijerya’nın “eNaira” adlı CBDC’si 95 puan alarak hem perakende hem de toptan satış kategorilerinde potansiyeli en yüksek CBDC’lerden biri oldu.

CBDC

CBDC’lere Genel Bakış

Perakende kategorisinde CBDC’yi piyasaya süren ilk ülke olan Bahamalar da vardı. Bunun dışında Jamaikalı Jam-Dex’in bu yıl piyasaya sürülmesi planlanıyor. Tayland, 2021 Ağustos ayında CBDC çalışmalarına başlattığını duyurmuştu.

Tayland ve Hong Kong, sınır ötesi ödemelere odaklanan ortak köprü CBDC projeleri için toptan satış kategorisinde birinci oldu. Singapur ve Fransa da CBDC projelerini araştırmaya devam ediyor.

Haydn Jones, dünya çapındaki merkez bankalarının şu anda bulunduğu olgunluk ve hazırlık düzeyi hakkında da yorum yaptı ve şunları söyledi:

Ülkeler CBDC’lere karşı farklı olgunluk seviyelerinde ve her ülkenin farklı motivasyonları var. En önemli faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz: finansal katılımın artırılması, sınır ötesi ödemelerin kolaylaştırılması ve mali suçların kontrol altına alınması. Tüm bu maddeler ülkeleri CBDC başlatması için motive ediyor. CBDC çalışmalarının 2022 yılında daha fazla olacağını düşünüyorum.


Rapor, piyasa değerine göre USD’ye sabitlenmiş ilk 10 stablecoini de ele aldı. Bunların nasıl işlediğini ve neyle desteklendiği tartışıldı.

Stablecoinler, kripto para ekosisteminin ayrılmaz bir parçası haline geldi. Herhangi bir kişinin veya kurumun stablecoin kullanmadan kripto para ekosisteminde aktif olması neredeyse imkansız olduğunu söyleyebiliriz.

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version